Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Problem mondeo 2,0 TDCi

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Re: Problem mondeo 2,0 TDCi

Poruka od fancy » sreda, 27. jul 2011. u 09:37h

vojo.bogdanović piše:...
Nevjerovatno mi se sviđa novi Mondeo ali kako sada stvari stoje u mojoj glavi, morao bih biti VELIKI sadista prema samom sebi da ga kupim.
...
Mondeo nema ni više ni manje problema od sličnih dizel automobila nove generacije (common rail) drugih proizvođača. Dve stvari su ovde bitne:
1. Svaki automobil će završiti sa istim problemom ako je neadekvatno održavan, akan preko svake mere sa malo ili nimalo ulaganja.
2. Svaki automobil sa malim i rešivim problemom će uz lošeg majstora uskoro postati automobil sa nerešivim problemom.

3.5 godine sam imao Mondea 2.0 TDCi (videti potpis) 85KW, i to u vreme kad su to bile retke zverke u ovim krajevima. Uzeo sam ga sa 130,000 Km na satu, ('oće neko da se kladi da ovo NIJE bila prava kilometraža? :D) otišao je od mene 50,000 Km kasnije sa tačno NULA problema sa diznama, pri čemu nikakve aditive nikad nisam sipao, niti sam birao pumpu gde sipam evrodizel.

I dan danas, još 50,000 Km kasnije, taj auto nema problema sa diznama.

Tvom stavu mogu da suprotstavim stav da je mazohizam voziti bilo šta drugo nego Mondeo Mk3 TDCi. :)
I oba stava su na neki način legitimna i zasnovana na ličnom iskustvu.
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » četvrtak, 28. jul 2011. u 09:42h

Sto se tice problema koje je imao Ford BL sa svojim Mondeo-om mogu samo reci da na ovim prostorima majstori mogu da poprave auta proizvedena maksimalno do 95 ili 96. Poslije toga nema pojma. I nije ovo samo problem sa Fordom vec sa masom kola drugih marki. Iz licnog iskustva znam vlasnike Pasata (2.0 TDI 2006. na ovamo) kojima se auto gasilo, samo od sebe, a nad kojima su majstori mogli samo da citaju litije i da metodom uzaludnih pokusaja skontaju sta im se desava. Moj kolega ima jednog takvog i pricao mi je svoje muke sa njim. Mana im je pumpa goriva u rezervoaru i auto ti se u po voznje samo ugasi, privremeno rjesenje je da se podvuces ispod auta i da kuckas po rezervoaru :) i da se nadas da ce da prorade (znaci ruska tehnologija i cekic kao odgovarajuci softver), druga mana su im Siemens dizne koje su podloznije kvarovima nego one Boschove (koje se takodje kvare ali malo su bolje). Reparacija jedne dizne je 500 KM odnosno 250E :'( Covjek je prosao golgotu sa tim autom a eto radi se o Njegovom Velicanstvu Passatu. Poenta je da danasnje dizel sisteme ne prave fabrike automobila vec dobavljaci (Siemens, Denso, Bosch, Delphi, Lucas) i problemi sa njima se mogu javiti na bilo kojem autu koji imaju ove sisteme (znaci svi danasnji automobili).
U potpunosti se slazem sa Dragomirom da su u pitanju majstori, samozvani ucenjaci i profesori za neke marke automobila, a ne sam automobil. Problem sa majstorima u servisima poznaju i mnogo razvijenije zemlje (poput Velike Britanije u kojoj se masa ljudi zali na Fordove servise) ali je tamo potrosac koliko toliko zasticen.
Ja imam Mondeo-a kojeg sam kupio sa 130.000 km na satu. Dosada nije bilo nekih vecih problema sa njim (sem onih koje sam opisao ovdje a koje su opet uzrokovali ti tragikomicari od majstora). Mislim da je kod nas uzrok kvara i losije gorivo nego u zapadnim zemljama (mada je i tamo poznat problem sa diznama) ali generalno gledano te dizne su stvarno remek djelo masinske industrije i stvarno su osjetiljive stvari pa mene onda kao laika i ne cudi sto imaju rok trajanja (sve ima rok trajanja), pa mogu samo da ponovim ono sto je rekao Dragomir a to je da su majstori takvi kakvi jesu i da tu nema pomoci. U stvari nije lutrija kupiti dobar polovan auto, lutrija je naci dobrog majstora koji ce da ti odrzava auto.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2787
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » četvrtak, 28. jul 2011. u 11:40h

Pa i te dizne su na neki način potrošna roba i verovatno ih posle određenog broja pređenih km treba zameniti, ali pošto mi kupujemo automobile sa mnogo pređenih km itd...itd da se ne ponovljamo, investicija je velika u odnosu na cenu tog automobila i neisplativa (više košto no što vredi), uz to malo je dobrih poznavalaca (dijagnostičara) i kad sve saberemo onda je to :'( cekicko :ozid:
Slika Slika

mbole
Poruka: 14987
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » četvrtak, 28. jul 2011. u 12:29h

Ne vozim komon rail, ali me je zainteresovala prica oko tih cuvenih kodova za dizne, pa sam malo iscitao.
Covek bi rekao na osnovu prica vecine majstora da je u pitanju neki "rocket science", a stvar je manje vise prosta.

O cemu se zapravo radi.
Bez obzira sto se dizne proizvode sa jako finom tolerancijom (od par mikrona), i dalje njihove karakteristike odstupaju od zadatih. Prilikom davanja istog elektricnog impulsa dve (potpuno nove) dizne ce ubrizgati razlicite kolicine goriva. Ta razlika se krece do oko 5mg od dizne do dizne (kako navodi Defi), i jednostavno je prevelika da bi motor mogao normalno da radi.
Usled toga na kraju proizvodnje, svaka dizna se individualno testira, i kodovi ustvari predstavljaju njenu karakteristiku. Isto se radi i prilikom popravke/reparacije dizni.

Kada se dizna promeni, neophodno je racunaru u automobilu reci kakva je karakteristika te konkretne dizne, kako bi on prilagodio impulse koje joj salje i dozirao gorivo ravnomerno svakom cilindru.
Upravo to je famozno "unosenje kodova", koje se sastoji iz odabira cilindra u programu, i ukucavanja (ili iscitavanja bar koda) nove dizne.

E sad... prvo treba imati (citaj kupiti) odgovarajuci program i prikljucke, a onda jos treba i nauciti da se koristi.
Djak pesak :)

bojcistv

Poruka od bojcistv » četvrtak, 28. jul 2011. u 12:46h

E sad... prvo treba imati (citaj kupiti) odgovarajuci program i prikljucke, a onda jos treba i nauciti da se koristi.
a taj koji je koristi je majstor....koji nije naucio kako se to pravilno koristi....i koji onda misli da je to bas neki heben possao....i onda ti kao vozac i musterija navedenog imas problem
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 28. jul 2011. u 12:57h

Ja pre ocekujem da je na ovim prostorima ono prvo, to jest kupovina odgovarajuceg programa, mnogo veci problem.
Treba debelo odresiti kesu, a mi nismo bas poznati po investiranju tog tipa.

Zato se "snalazimo" sa kineskim kopijama hardvera i piratizovanim softverom, koji "radi", a kako radi...

Naravno postoji i ovo drugo, i ocigledan primer su zvanicni servisi.

bojcistv

Poruka od bojcistv » četvrtak, 28. jul 2011. u 13:44h

ma dzaba ti i najbolji alat ako ne znas kako da ga koristis....ja ih znam par koji imaju orginalnu dijagnostiku i koji u parametre rada motora bleje kao tele u sarena vrata...."boj ne bije svijetlo oruzje" da citiram Njegosa...

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 28. jul 2011. u 14:14h

Bilo nekad :)
Sad je neophodno i "svijetlo oruzje".
Dzaba meni sto sam procitao i naucio sve o tome, kad nemam na sta da prikacim auto. Mogu samo da ga gledam i bajam sta mu je :)

No slazem se (i napisao sam vec), postoje i oni drugi za koje su to jednostavno spanska sela.

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » četvrtak, 28. jul 2011. u 18:36h

Manji je problem da majstor unese kodove u racunar auta ali je mnogo veci problem da bosista koji reparira dizne odvoji jedno 80000 evrica za alat(sto za karakterizaciju dizni)

U srbiji ima 6-7 stolova.U beogradu imaju tri BT DIZEL na hipodromu,BG DIZEL u Visnjickoj i Pera bosista na ALtini
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 28. jul 2011. u 23:45h

A imam i utisak da dobar broj njih i ne kapira bas "sta ce mu to". Da ne kazem: ti ces da me ucis sta je dizna, nisi se ni rodio kad sam ja radio dizel motore :)
Ili sistem, stavimo, pa ako radi dobro je, ako ne radi, onda cemo da bajamo o kojecemu.

Koliko ima otprilike originalnih Ford IDS sistema? Verovatno neka slicna cifra (ne racunajuci one u zvanicnim servisima).

DRAGANFORD
Poruka: 427
Član foruma od: sreda, 18. feb. 2009. u 08:44h

Poruka od DRAGANFORD » petak, 29. jul 2011. u 09:06h

BT DIZEL na hipodromu ovaj covek zna svoj posao bg dizel ne

bojcistv

Poruka od bojcistv » petak, 29. jul 2011. u 09:09h

U beogradu imaju tri BT DIZEL na hipodromu,BG DIZEL u Visnjickoj i Pera bosista na ALtini
blago vama...ovdje nema niko.....zagreb i slavonski brod najblizi...

vojo.bogdanović
Poruka: 140
Član foruma od: nedelja, 2. maj 2010. u 14:30h

Poruka od vojo.bogdanović » petak, 29. jul 2011. u 10:30h

Baš se "zakuvala" rasprava na ovu temu. thumbsuph
Drago mi je da su moji postovi isprovocirali ovoliko novih i, po mom mišljenju, korisnih informacija.
Vjerujem da će i budući korisnici koji dođu na ove stranice imati koristi od ovih informacija i uštaditi sebi nerviranje i brigu. A vjerovatno i novac.
Na kraju krajeva to i jeste cilj ovog foruma, ili ga bar ja tako doživljavam.

Uz to, i ovi pozitivni komentari na temu Mondea mi ulivaju nadu da će i moj problem biti na kraju riješen.

2Mbole:
Međutim, ako pretpostavimo da je ta količina od cca 5 mg goriva različita od dizne do dizne, a da je Common Rail tehnologija novija tehnologija, kako to da stari sistemi nisu imali te probleme obzirom da je kod njih vjerovatno količina goriva na svakoj pojedinoj dizni varirala u,pretpostavljam, sličnim rasponima?
Tj. kako to da na motoru 1,8D nije bilo spaljenih klipova ni nakon 300 000 Km (imao sam jednu Fiestu Courier-a) a kliktao je gore nego recimo Mondeo sa lošim diznama? Da nije možda jednak i ravnomjeran ugao paljenja "krivac" za to?
Tj. kod neispravne CR dizne ugao je pogrešan i ubacuje gorivo u pogrešnom trenutku te to dovodi do detonacija, povećanog opterećenja na čelo klipa i na kraju uništenja istog?

I tako, zanemarismo Ford_BL, a u njegovoj temi vodimo raspravu.
Da li ima nekakvog pomaka po tom pitanju? Bilo bi lijepo čuti da se situacija razvija pozitivno po njega.

vojo.bogdanović
Poruka: 140
Član foruma od: nedelja, 2. maj 2010. u 14:30h

Poruka od vojo.bogdanović » petak, 29. jul 2011. u 10:36h

DRAGANFORD piše:BT DIZEL na hipodromu ovaj covek zna svoj posao bg dizel ne
A eto, IB trade koji je zastupnik za Delphi sisteme ubrizgavanja i vlasnik radione BG Dizel vjerovatno prodaje rezervne dijelove svima njima pa i Branku iz BT Dizel-a.

Vjerovatno je to dokaz da boj bije ipak srce u junaka (da se nadovežem na jedan od prethodnih postova).

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser

Poruka od Dragomir » petak, 29. jul 2011. u 10:57h

I BG dizel i BT dizel su ovlaceni i svaki posebno uvozi delove

A sto se tice kvara zacetnika ove teme pice resen kada majstori zamene deo koji su sjebali

Ford_BL
Poruka: 8
Član foruma od: ponedeljak, 25. jul 2011. u 11:47h

Poruka od Ford_BL » petak, 29. jul 2011. u 11:31h

Ma nisam zanemaren, ali ne znam šta da kažem. Pratim šta se dešava na temi i dobro je da se raspravlja i da ima korisnih informacija.
Što se tiče mog problema ustanovljeno je šta je novi problem. Poklopac bregaste osovine je oštećen i mora se mijenjati.
Majstor Vlado kaže da će pokušati riješiti problem samo sa zamjenom tog poklopca, ali misli da će se vjerovatno morati raditi generalka motora.
A to će potrajati 10-15 dana. Tako da...do tada muk.
Jedino nismo još razjasnili sa majstorom Zoranom iz Gr, da li je do kvara došlo zbog "pregustog" filtera ulja :) ili zbog ljudskog faktora tj. njegove greške.

mbole

Poruka od mbole » petak, 29. jul 2011. u 11:40h

vojo.bogdanović piše:2Mbole:
Međutim, ako pretpostavimo da je ta količina od cca 5 mg goriva različita od dizne do dizne, a da je Common Rail tehnologija novija tehnologija, kako to da stari sistemi nisu imali te probleme obzirom da je kod njih vjerovatno količina goriva na svakoj pojedinoj dizni varirala u,pretpostavljam, sličnim rasponima?
Tj. kako to da na motoru 1,8D nije bilo spaljenih klipova ni nakon 300 000 Km (imao sam jednu Fiestu Courier-a) a kliktao je gore nego recimo Mondeo sa lošim diznama? Da nije možda jednak i ravnomjeran ugao paljenja "krivac" za to?
Tj. kod neispravne CR dizne ugao je pogrešan i ubacuje gorivo u pogrešnom trenutku te to dovodi do detonacija, povećanog opterećenja na čelo klipa i na kraju uništenja istog?
U sustini dizna na klasicnom dizelu radi na drugacijem principu i pod daleko manjim opterecenjem (1600 prema 180 bara), pa su razlike kod nje mnogo manje.
I sam proces ubrizgavanja kod CR_a je mnogo slozeniji.

dule0911

 
Poruka: 13649
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » petak, 29. jul 2011. u 12:21h

Ford_BL piše: Majstor Vlado kaže da će pokušati riješiti problem samo sa zamjenom tog poklopca, ali misli da će se vjerovatno morati raditi generalka motora.
Nadam se da ces isterati do kraja tj nemoj placati tudje greske, neka oni plate ako su oni unistili thumbsuph
Fiesta!!

bojcistv

Poruka od bojcistv » petak, 29. jul 2011. u 14:46h

Jedino nismo još razjasnili sa majstorom Zoranom iz Gr, da li je do kvara došlo zbog "pregustog" filtera ulja ili zbog ljudskog faktora tj. njegove greške.
mislim da ovdje nema dileme sta je uzrok....cuj pregust filter ulja? Cuo sam za svasta nesto ali za to nikada...

DRAGANFORD

Poruka od DRAGANFORD » petak, 29. jul 2011. u 17:17h

BG dizel i BT dizel su ovlaceni. PRE dve godine odnesem 4 dizne od mondea tdci u bg dizel na probu.konstatacija dve dizne ispravne dve uopste nerade.na moje pitanje kako je moguce da auto pali na pola kljuca i radi normalno njihov odgovor je bio da to nije moguce. ljudi ni vasa konstatacija nije moguca pa bili vi ovlasceni ili ne .zdravo i dovidjena. u bt dizelu mi je resen problem sa diznama.

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser

Poruka od Dragomir » subota, 30. jul 2011. u 00:50h

Ford_BL piše:Ma nisam zanemaren, ali ne znam šta da kažem. Pratim šta se dešava na temi i dobro je da se raspravlja i da ima korisnih informacija.
Što se tiče mog problema ustanovljeno je šta je novi problem. Poklopac bregaste osovine je oštećen i mora se mijenjati.
Majstor Vlado kaže da će pokušati riješiti problem samo sa zamjenom tog poklopca, ali misli da će se vjerovatno morati raditi generalka motora.
Jedino nismo još razjasnili sa majstorom Zoranom iz Gr, da li je do kvara došlo zbog "pregustog" filtera ulja :) ili zbog ljudskog faktora tj. njegove greške.
Problem nece resiti sa zamenom poklopca vec sa zamenom glave i poklopca bregaste koji idu u paru.Ako menja samo poklopac mora da skine glavu i da nosi nju i poklopac na trnovanje.
Za generalnom nema potrebe.

Kvar je nastao pri skidanju pumpe visokog pritiska i nedostatka pravog alata(plasticni prsten koji drzi lancanik bos pumpe kada se skida da nebi prezupcio)Kod vracanja pumpe doslo je do prezupcavanja usisne bregaste sto je dovelo do pucanja poklopca bregasti i cupanja navoja.

DRAGANFORD

Poruka od DRAGANFORD » subota, 30. jul 2011. u 08:55h

verovatno je bosista koji je remontovao dizne trazio i CR pumpu da vidi dali je ispravna zbog metalnih opiljaka.motor se mora razupciti i ponovo uzupciti. tu je verovatno napravljena greska i steta.

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser

Poruka od Dragomir » subota, 30. jul 2011. u 16:49h

Motor se nemora razupcavati kada se skida pumpa ako se ima odgovarajuci alat.

bojcistv

Poruka od bojcistv » subota, 30. jul 2011. u 17:20h

Ja nesto kontam Dragomire da ti dodjes ovamo kod nas sa sve tim alatom brate i to rijesis covjeku....pa poslije svi negdje na pivu i krmetinu lagano da malo evociramo uspomene ....:) :bravo: :woohoo:... i dobro svima....

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser

Poruka od Dragomir » subota, 30. jul 2011. u 19:48h

Sada je kasno za alat

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“