Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

previsoka temperatura!!m0lim za pomoc!!!

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Re: previsoka temperatura!!m0lim za pomoc!!!

Poruka od darko darko » subota, 2. jul 2011. u 00:27h

POSLUSAJ DUSANA OD RECI DO RECI, TAKO CES I TI I MI ZNATI DO CEGA JE,
alternator nepuni dobro i ventilator nemoze dobro da ohaldi, prva stavka, druga izvadi termostat da bi znali dali je do njega, znaci bez termnostata, trece skini crevo i vidi dali voda cirkulise, dali pumpa okrece vodu, i javi sta sve zeza, i trece pipni crevo koje ide do hladnjaka, i iz hladnjaka, ako je motor prema hladnjaku vruce a hladnjak-motor hladno, ili je termostat ili zapusen hladnjak, ili pumpa, pogledaj dali pravi pritisak u sistemu, dali su tvrda cereva previse i ali duva na posudi....

zekavr
Poruka: 440
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 10:16h

Poruka od zekavr » subota, 2. jul 2011. u 00:38h

dogovorene,isprobavam sutra pa javljem( creva se inace ne duvaju,a crevo od motora ka hladnjaki je toplije od onog od hladnjaka ka motoru),tnx na savetima,proveravam sutra pa javljam

mbole
Poruka: 14980
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » subota, 2. jul 2011. u 01:03h

Nesto je tu sasavo.
Ako alternator ne puni dobro, do sad bi n puta isparaznio akumulator, i kad se ohladi ne bi odjednom vrteo anlaser normalno. Ne moze od hladjenja da mu se napuni akumulator.
Djak pesak :)

darko darko

Poruka od darko darko » subota, 2. jul 2011. u 06:22h

nije, kada je hladan nepali ventilator, tj nevuce struju, i ima vise za alnaser, normalno da slabo vergla jer ventilator radi, los termostat puta 2najverovatnije, ili je sipao nesto u sistem sto mu je zapusila hladnjak, ili vodena pumpa koja bi koliko toliko radila, mozda je akumulator slab, ali elektriku majstor za to

dimges
Poruka: 636
Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h

Poruka od dimges » subota, 2. jul 2011. u 07:20h

zekavr piše:dogovorene,isprobavam sutra pa javljem( creva se inace ne duvaju,a crevo od motora ka hladnjaki je toplije od onog od hladnjaka ka motoru),tnx na savetima,proveravam sutra pa javljam
..proveri jel dobar poklopac tegle za antifriz, mozda ne drzi pritisak pa se javlja veci procenat pare.. takav originalni poklopc je mislim oko 7 eura

stefan milanov
Poruka: 798
Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h

Poruka od stefan milanov » subota, 2. jul 2011. u 10:45h

onda :ozid: sad nadjoh sliku na kojoj se vidi da pumpu tera zupcasti kais, goja potpuno u pravu...
Slika

Uploaded with ImageShack.us
zeko, idi na bunusevac, imas dobrog majstora, radi iskljucivo fordove, drzi i servis i otpad
Poslednja izmena: stefan milanov, na dan subota, 2. jul 2011. u 12:12h. Ukupno izmenjeno 2 puta.

goja
Poruka: 1186
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h

Poruka od goja » subota, 2. jul 2011. u 12:00h

Na CVH motorima vodenu pumpu pogoni zupcasti kais i to je kraj po pitanju te dileme. alternator pogoni klinasti..
mbole,licno sam imao slucajeve da anlaser nece da okrece vruc motor kad je palenje prerano,pogotovo ako malo zeza i struja...
koliko sam ja skontao,prica o problemima sa temperaturom krece od zamjene termostata,neda mi se sad ponovo citati...ne vredi pricati ako nema akcije...

zekavr

Poruka od zekavr » subota, 2. jul 2011. u 12:03h

moram da priznam da sam termostat dzabe menjao,stari je bio original njegov,verovatno nikad nemenjan,stavio sam novi,i sa starim i sa novim auto se isto ponasa,tako da nije do termostata,alnaser cu servisirati i ispitati alternator i akumulator kod elektricara,a problem sa temperaturom ce ipak ostati,stavljeo sam crevo sa tekucom vodom u jedan kraj sistema(kod grejanja)a pustao da istice kod ekspanzionog suda sve dok nije krenula bistra voda,tako i sa hladnjakom,mada sam skidao samo debelo crevo sa leve strane,da skinem ceo hladnjak i isperem?
Kako da nastelujem i paljenje ako je prerano?

mbole

Poruka od mbole » subota, 2. jul 2011. u 12:26h

goja piše:mbole,licno sam imao slucajeve da anlaser nece da okrece vruc motor kad je palenje prerano,pogotovo ako malo zeza i struja...
Ako "malo zeza struja" (sta li je malo), onda je u pitanju struja a ne ugao paljenja.
Te dve stvari jednostavno nemaju nikakve veze jedna sa drugom.

Ako anlaser radi kako treba i ima struje, on ce okretati hladan/vruc kakav god hoces motor pa nek mu je paljenje gde god hoce. Nek su pobrkani kablovi, anlaser ce i dalje okretati. Da li ce da upali, to je vec sasvim druga prica. Da li ce da "stucne" ako dobije varnicu kad ne treba i to je nesto drugo.
Jasno se raspoznaje zvuk anlasera koji okrece kako treba, i zvuk anlasera koji "okrece sporo".

E sad ako "okrece sporo" ne znaci to sto pise, vec nesto drugo, to je opet neka treca stvar, al niko od nas nije "vrac pogadjac", vec citamo ono sto je napisano.

Nego, koliko uspevam da vidim, taj motor ima cistu elektroniku koja odredjuje ugao paljenja. Odnosno ti nikako ne mozes da ga promenis to jest podesis ugao paljenja (mozda i gresim posto ima nekoliko tih motora a nisam uspeo da nadjem ni jedan od 77KW).
Poslednja izmena: mbole, na dan subota, 2. jul 2011. u 12:45h. Ukupno izmenjeno 1 put.

goja

Poruka od goja » subota, 2. jul 2011. u 12:44h

ajde? a sta se desava ako okreces razvodnik? a moze se okretati,imam taj motor upravo sad... ja ne znam cim se ti bavis ni sta radis u zivotu,ja kazem kakva sam ja imao iskustva,na mom motoru.kad zavrnem malo rzvodnik ka ranijem palenju i ugasim motor kad je vruc,nece da ga okrene,kad ga vratim nazad vrti ko lud i vergla i vruc i hladan....ima to veze i to kako.ne kazem da je to pravilo niti da tako mora biti niti tvrdim da je to u ovom slucaju uzrok a nebih se sad igrao igre pogadjanja sta je ko rekao niti sta je mislio reci koliko je losa struja ni sta je u ovom slucaju u pitanju...

mbole

Poruka od mbole » subota, 2. jul 2011. u 12:59h

Kazem nisam siguran da li je full elektronika ili je samo beskontaktno (malo sam pogledao u medjuvremenu pa sam ispravio prethodni post).

Sta radim u zivotu... Kuckam u racunar :)
Doduse nekih 10-tak godina sam se zavlacio pod haubu, imam cak i zasluzenu diplomu automehanicara, jos iz neke davne 1983... Naslo se tu i par godina masinskog fakulteta.
A onda sam zakljucio da je lakse i bolje placeno znojenje mozga nego znojenje ledja :)

Mislim da se ne slazemo samo oko termina. Prerano paljenje moze da utice da motor nece da upali i da "stuca", odnosno da se paljene smese suprotstavlja okretanju motora. Ali anlaser krene da vrti normalno, pa ga tek onda "davi", i to "na preskok", zaleti pa ga udavi, pa zaleti pa ga udavi...
Sporo okretanje anlasera znaci da od pocetka anlaser jednostavno vrti sporo.
To se jasno cuje.

goja

Poruka od goja » subota, 2. jul 2011. u 13:07h

e,dobro,jarane...sad pazi,prica je takva da lik konstantno prica kako ga zeza struja,sam kazes da mze da zeza predpalenje,to da zapne pa krene pa zapne pa krene...ako mu je los akumulator kad zapne nece da krene vise a kad se ohladi hoce.ne pricam napamet,opet kazem,ja sam to dozivljavao i pizdio dok nisam skontao...e sad,ima li veze jedno sa drugim...
nema diploma veze sa stvarnim zivotom,druze,slozices se samnom.tvoje iskustvo pod haubom postujem! mene samo izludjuje kad neko nesto pita,ja mu kazem sta se meni desavalo a onda se nadje neko ko odma otvara google ili vikopediju i tandrce sta je u pitanju...

ma svi cvh motori su isti mehanicki,to jel 66,70,77 ili sta znam koliko kw odredjuje samo sistem ubrizgavanja...moj od 66 i xr3 od 77 je identican,razlika je samo u k glavi...

darko darko

Poruka od darko darko » subota, 2. jul 2011. u 13:12h

ljudi, citajte post, decko kaze da je vrelo crevo prem ahladnjaku a od hladnjaka prema motoru mlako, onda nije struje nego treba da skine termostat i da proba bez njega, ako ne onda da proveri dali kruzi voda kroz hladnjak, ili je pumpa ili hladnjak zapusen, mozda predugo radi hladnjak ventilator i prazni akumulator, nemoze da dopuni....

goja

Poruka od goja » subota, 2. jul 2011. u 13:15h

pa i mora tako biti!!! voda koja prodje kroz hladnjak je hladnija od one koja dolazi u hladnjak,po bogu brate! nema tu kvara nikakvog,neka skine termostat pa proba bez njega..

darko darko

Poruka od darko darko » subota, 2. jul 2011. u 13:22h

pa da je tako auto ne bi dizao temeraturu nego bi se hladio, nego je mlako za to sto se greje samo toliko koliko dobija malukolicinu iz hladnjaka, nemoze auto da kuva a u motoru mlaka voda, ipak kada izadje iz hladnajka moze da bude 10-20 stepeni niza a ne mlaka

goja

Poruka od goja » subota, 2. jul 2011. u 13:39h

hehe,igramo se gluvih telefona...niko ni ne kaze da je to moguce,da kuva a voda mlaka...konfuzno je sve i samo se zaceprkavamo bez veze...
za ovaj motor ide termostat koji otvara od 85-89C.on je nalio obicnu vodu,znaci nema u startu adekvatno hladjenje,stavio je malo ''kasniji''termostat,dobio je jos neki stepen ali kaze da je problem i od ranije tj.prije zamjene svega ovoga...opet dolazimo na pricu da mu je motor lose podesen,tj,ima ili kasnije ili ranije palenje i to je jedan veoma cest razlog podizanja temoerature...voda mu dobro cirkulise,posto je naveo da kad upali grijanje u kabini,temperatura opada,a pumpi je daliko teze da tjera vodu kroz mali hladnjacak/grijac u kabini nego kroz veliki za hladjenje motora...ne vjerujem u zaceplen sistem,hladnjak ili sta znam...jedino usko grlo je sam termostat...

zekavr

Poruka od zekavr » subota, 2. jul 2011. u 13:47h

Poslednja izmena: zekavr, na dan subota, 2. jul 2011. u 14:00h. Ukupno izmenjeno 2 puta.

goja

Poruka od goja » subota, 2. jul 2011. u 13:55h

ovo nam nista ne znaci... zasto nema onog smajlija sto se cese po glavi?

darko darko

Poruka od darko darko » subota, 2. jul 2011. u 13:59h

kad pronadjes kvar javi sta je bilo

zekavr

Poruka od zekavr » subota, 2. jul 2011. u 14:01h

bice mi drago da podelim to sa vama,kad otkrijem,idem da skidam hladnjak :suicide:

darko darko

Poruka od darko darko » subota, 2. jul 2011. u 14:43h

skini prvo ternostat,
drugo pa pogledaj dali pumpa okrece vodu, dali kruzi kroz hladnjak, skines crevo dok je hlada i vidis dali pumpa vodu,
cini mi se da je auto cuknut malo, dali si sipao neko sredtvo za zaprtivanje hladnjaka

zekavr

Poruka od zekavr » subota, 2. jul 2011. u 14:56h

mislim da nije udaran,nisam sipao nista za zaptivanje,sad cu da skunem crevo od pumpe pa da vidim sta se desava,a termostat mi se neskida,da znate koliko tu ima posla cekicko

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » subota, 2. jul 2011. u 16:04h

Celih 10min. Koliko su ljudi ovde izgubili vremena da probaju da ti pomognu,a ti samo piskaras,umesto da probas ono sto ti kazemo.

MaxBunker
Poruka: 238
Član foruma od: utorak, 17. mar. 2009. u 23:36h

Poruka od MaxBunker » subota, 2. jul 2011. u 17:03h

Ne bih ulazio u raspravu, samo da kažem da je tačno što goja piše, da ako je prerano paljenje, anlaser ne vergla ili otežano vergla, tj. zateže. Drugi slučaj zatezanja (osim neispravnog anlasera ili akumulatora) je loša piksna, koja se nalazi u motoru iza anlasera.
Što se tiče pregrijavanja, prvo i osnovno, što Dušan kaže, skini termostat, i gledaj kako se ponaša bez njega. Možeš imati maler da kupiš tri nova termostata, a da ni jedan ne bude ispravan. To sve ionako sad prave Kinezi. Zanimljivo mi je što kažeš da ga veliki ventilator ne može ohladiti, a mali, za grijanje može!? Kakva ti je instalacija glavnog ventilatora, možda ima neki kratak spoj, pa zeza svu struju i ne vrti se kako treba? U svakom slučaju kreni od termostata, to je prvo, osnovno i najjednostavnije. Srećno! :)

stefan milanov
Poruka: 798
Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h

Poruka od stefan milanov » subota, 2. jul 2011. u 17:18h

to u vezi ranijeg paljenja i verglanja jeste tacno, ali ja sam gledao slike sto je stavio covek i u cinilo mi se da nema klasicnog razvodnika.. meni ovo lici na elektroniku..Slika

Uploaded with ImageShack.us

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“