Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ford Focus 1.8tdci 74kw - problem s paljenjem

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Re: Ford Focus 1.8tdci 74kw - problem s paljenjem

Poruka od Dragomir » sreda, 26. jan. 2011. u 20:45h

probaj da verglas malo duze
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

duk_ki
Poruka: 18
Član foruma od: četvrtak, 13. jan. 2011. u 13:54h

Poruka od duk_ki » petak, 28. jan. 2011. u 19:02h

E ovako, što se tiče produženog verglanja, kad ga držim dok ne upali treba nekih 5sec, preskoči 4-5 puta i onda upali.

Merio sam unimerom koliki napon dobiju grejači i čini mi se da je to ok, naime grejač povuče 10,5V i radi nekih 3-4 sec. Ne znam koliko se on ugreje za te 3-4 sec ali pretpostavljam da bi to trebalo da bude dovoljno.

Znači ostaje mi da odem do bošiste da mi proveri dizne... A treba i veliki servis da se uradi. Malo škripi nešto oko pk kaiša dok se ne ugreje, tako da će prvo da ide veliki servis pa onda kod bošiste.

Koliko je tdci motor osetljiv na kvalitet goriva i da li sipate dvotaktol za podmazivanje ili ne?

Dragomire tebi hvala kao bratu, stvarno si ljudina. Da li bih još mogao da te zamolim za broj telefona ili adresu tog bošiste iz Beograda, pa da ga posetim čim se malo finansijski stabilizujem?

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser

Poruka od Dragomir » petak, 28. jan. 2011. u 19:19h

duk_ki piše:Merio sam unimerom koliki napon dobiju grejači i čini mi se da je to ok, naime grejač povuče 10,5V i radi nekih 3-4 sec. Ne znam koliko se on ugreje za te 3-4 sec ali pretpostavljam da bi to trebalo da bude dovoljno
Grejaci bi trebalo da rade jedno 15s pa mi nije jasno gde si merio napon ili si gledao koliko gori lampica
duk_ki piše:Koliko je tdci motor osetljiv na kvalitet goriva i da li sipate dvotaktol za podmazivanje ili ne?
Mnogo.Sipaj slobodno dvotaktola
duk_ki piše:Dragomire tebi hvala kao bratu, stvarno si ljudina. Da li bih još mogao da te zamolim za broj telefona ili adresu tog bošiste iz Beograda, pa da ga posetim čim se malo finansijski stabilizujem?
UL. Pastroviceva (na pocetku kod glavnog ulaza na hipodrom) Branko Tadic 063/203280

duk_ki

Poruka od duk_ki » petak, 28. jan. 2011. u 20:23h

Unimer postavim na voltmetar i postavim jedan pipak na masu a drugi na grejač (tj. onu metalnu pločicu koja povezuje grejače). Kad se da kontakt, na unimeru se pokaže 10,5v i posle 3-4 sec je na voltmetru opet 0v tj relej se isključi (čuje se da se isključi) i grejači više ne dobijaju struju. Naravno pričam za hladan start.

Hvala na informaciji za bošistu.

Da li je svejedno koji se dvotaktol sipa ili ima nekih boljih i lošijih?

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser

Poruka od Dragomir » petak, 28. jan. 2011. u 20:41h

svejedno koje ulje

duk_ki

Poruka od duk_ki » petak, 28. jan. 2011. u 20:52h

Da li bih možda trebao da prekontrolišem kod nekog električara taj sklop oko grejača ako trebaju duže da rade?

Ili ja to sam sebi malo ulivam lažne nade lol

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8310
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » subota, 29. jan. 2011. u 01:26h

Marfi je uvek tu pored nas i vreba, pa ako hoćeš da budeš mirniji proveri i ta dva grejača sa probnom lampom ili unimerom da li baš ta dva grejača ne rade.
Ako imaš probnu lampu, prvo raskači onu žicu koja dovodi struju na sve grejače, onda žicu sa lampe prikačiš na + klemu i samim vrhom lampe dodiruješ svaki grejač na mesto gde se kači žica koja dovodi struju na grejač. Ako ne svetli lampa onda su grejači neispravni i obrnuto ako svetli onda su OK uz rezervu da možda slabije greju od starosti. Unimerom meri otpor izmedju mase i vrha grejača, ako nema otpora grejač je neispravan a ako ima otpora videćeš ujedno da li je neki oslabio.
Ne znam kako si merio vreme prvi put ali je nabolje da neko daje kontakt dok ti meriš i ujedno ti javi kad se lampa grejača unutra ugasi.
Inače kod mog mondea indikator grejača na -5 jedva da drži sekund dve posle gašenja svih lampica na komandnoj tabli.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

duk_ki

Poruka od duk_ki » subota, 29. jan. 2011. u 11:26h

Hvala na savetima za dijagnostiku, proveriću sve kako si naveo.

Ja sam već postavio unimer kad je ćale dao kontakt i to je baš vreme koje grejači rade, nekih 4sec +-1sec zbog moguće greške u mom brojanju. Doduše napolju je bilo oko -1.

Što se indikatora tiče meni se indikator grejača ugasi prvi, tj pre svih ostalih lampica. Bukvalno se upali i posle 1-2sec ugasi bez obzira na temperaturu napolju.

bobi krofna
Poruka: 29
Član foruma od: sreda, 12. okt. 2011. u 09:33h

Poruka od bobi krofna » utorak, 18. okt. 2011. u 10:20h

evo, da i ja kao svez korisnik dizela, focus tdci 1,8, postavim par pitanja...i meni se na ovim prvim, nesto nizim, jutarnjim temperaturama javlja problem da moram malo duze da verglam i to uz gas da bi upalio...posle toga ga odmah slozi i nema problema sa ponovnim paljenjem...da li je to normalno ponasanje ili treba nesto menjati ?...
drugo sto me interesuje je sijalica u obliku pahulje koja se upali na kontrolnoj tabli i ostane tako upaljena, sta ona pokazuje i da li se sama gasi u toku dana ili je potrebno nesto iskontrolisati...sonda pokazuje u to vreme temperaturu od -4...filteri su novi pa sumnjam da je u pitanju nafta a i ne znam da li treba sipati aditive u euro dizel...

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser

Poruka od Dragomir » utorak, 18. okt. 2011. u 20:16h

bobi krofna piše:evo, da i ja kao svez korisnik dizela, focus tdci 1,8, postavim par pitanja...i meni se na ovim prvim, nesto nizim, jutarnjim temperaturama javlja problem da moram malo duze da verglam i to uz gas da bi upalio...posle toga ga odmah slozi i nema problema sa ponovnim paljenjem...da li je to normalno ponasanje ili treba nesto menjati ?...
drugo sto me interesuje je sijalica u obliku pahulje koja se upali na kontrolnoj tabli i ostane tako upaljena, sta ona pokazuje i da li se sama gasi u toku dana ili je potrebno nesto iskontrolisati...sonda pokazuje u to vreme temperaturu od -4...filteri su novi pa sumnjam da je u pitanju nafta a i ne znam da li treba sipati aditive u euro dizel...
Proveri grejace
A o lampici u obliku pahulje ima na forumu http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... +pahuljica

bobi krofna

Poruka od bobi krofna » utorak, 18. okt. 2011. u 22:52h

hvala na odgovorima, Dragomire...

bobi krofna

Poruka od bobi krofna » četvrtak, 20. okt. 2011. u 11:14h

zamenjeni grejaci, sada je sve ok ali videcemo kada nastupne debele hladnoce...

mpredrag018
Poruka: 9
Član foruma od: četvrtak, 3. nov. 2011. u 22:56h

Poruka od mpredrag018 » četvrtak, 3. nov. 2011. u 23:25h

Pozdrav fordovcima, evo i mene sa slicnim problemom ujutru tesko pali, a nakon toga bez problema, posebno pali odmah preko kabla, pitam se da li je grejac,alnaser ili akumulator? Kad pali ujutru kratko vergla kao da prihvati i izbaci pri cemu se cuje zveket ?????? Radi se o fokusu 1.8 TDCI 74 KW

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser

Poruka od Dragomir » petak, 4. nov. 2011. u 07:54h

Prvo pogledaj alanser pa onda akumulator a i grejace obavezno pogledaj

mpredrag018
Poruka: 9
Član foruma od: četvrtak, 3. nov. 2011. u 22:56h

Poruka od mpredrag018 » subota, 5. nov. 2011. u 20:54h

Dragomire, pregledao sam i izmerio napon akumulatora u mirovanju 13,04 i upaljen sa svetlima sa naponom 14,36 do duse mereno je u mirovanju nakon paljenja, i nije mi jasno kako sa kablovima pali kao mina na pola kljuca, i pali drugacije nego na akumulator, ima li to veze i sa grejacima, primeti sam, takodje da posle jutarnjeg paljenja jedva upali uvece??

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser

Poruka od Dragomir » subota, 5. nov. 2011. u 20:58h

Meri napon kada verglas

mbole
Poruka: 14980
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » subota, 5. nov. 2011. u 21:01h

Kao i obicno ima pas mogucnosti.
varijanta 1
Anlaser koji je los i treba mu veca struja nego sto je normalno da bi okrenuo kako treba. Kad spojis kablovima jos jedan akumulator, oni zajedno mogu da daju dovoljno struje
varijanta 2
anlaser je u redu, ali je akumulator oslabio (ili nije odgovarajuci). Ima napon, ali ne moze da da onoliko struje koliko treba anlaseru.
Djak pesak :)

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“