Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Zamena motora u Mondeu MK1

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

adam
Poruka: 290
Član foruma od: nedelja, 28. jun 2009. u 01:22h

Re: Zamena motora u Mondeu MK1

Poruka od adam » utorak, 29. dec. 2009. u 01:17h

Ne znam šta da kažem sem da sam postao očajan! Totalno ne znam šta mi je činiti!
Celu subotu provedoh kod Gagija. Prvo su mu uveče na vruć motor izmerili kompresiju: 22, 22, 25, 27. Onda su mu ujutru, na hladan motor ponovo izmerili: 22, 22, 24, 26! Daklem, nije motor u pitanju! Ajmo dalje: da li je dobro uzupčen. Ispostavilo se da je dobro. Alnaser (pardon anLASer) - otišla valjda bixna ili nešto sl.; ajd u Železnik na otpad po drugi. Ubačen novi (usput ceo dan punjen akumulator, da bi se i ta eventualna prepreka otklonila), pade mrak, sastaviše auto - ajde kresni. Upali iz prve, ali sve isto kao što bejaše: beli dim, trokira kao da radi na 3 cilindra, živu naftu kroz auspuh izbacuje. Zaključiše da je otišao ventol/magnet hladnog starta. Premostiše relej ali bez rezultata. Dijagnoza: pravac bošista. Danas krenem kod preporučenog na Carevu Ćupriju, al' tamo ne može čovek prići od zastoja pored Sajma. Ajd kod drugog, proverenog, koji mi je Eskorta sredio kao bombonu (digresija: iz Eskorta je izvadio sam pumpu, promenio uloške na diznama, remontovao pumpu, vratio je u motor a za Mondea mi kaže da teram kod drugog majstora da izvadim pumpu pa da mu je donesem???? Zašto sam ne izvadi i ovu???). Elem, odoh kod čoveka i ispričam mu šta su kod Gagija zaključili da me prcprc kad čovek izvuče šipku za pokazivanje nivoa ulja i reče mi da mi je motor otišao!!! Ono, jest' da je dimilo, ali ne nešto posebno. A meni rađene karike, ventili, ležajevi, glava.... pre 7000 km sa dobrim delovima (kod Čurdića sve uzeo), nisam ga gazio (nisam 3.500 rpm prešao!!!), promenio ulje...sve po PS-u.
Ajd' sad budi pametan! Definitivno moram po second (ko je rekao third?) opinion!
Uzgred, na otpadu uzet alnaser sam danas morao da remontujem (simpa čikica u Kileru brdo nekih stvari zamenio, lemio, budžio sve za 2500 dindži) mada je sam alnaser isproban na otpadu, onako, direktno na akumulator i lepo je vrteo, ali kad se optereti u motoru - prc! Samo kaže klik klik!
Definitivno želim Dragomiru da verujem (što zbog sjajnih saveta svima nama na forumu, što zbog predusretljivosti i evidentnog ogromnog znanja), što zbog zajedničkog zaključka njege, burazera mu i još jednog majstora kod njega da NIJE do motora (što i aparat za kompresiju reče), što zbog činjenice da ako, ipak, svi oni zajedno nisu u pravu nego bošista, onda to znači samo jedno - novi-polovni motor!
Pomagajte ljudi (i reči utehe su dobrodošle :| ) i kazujte, jel još nekom riknjavao taj solenoid hladnog starta? Svačiji savet i mišljenje je dobrodošlo.
Pomagajte, da ne završim međ gnojfovcima ;(

nesho
Poruka: 186
Član foruma od: petak, 5. dec. 2008. u 11:50h

Poruka od nesho » utorak, 29. dec. 2009. u 08:55h

Ako su simptomi dim neobicne boje i tera suze na oci, motor radi kao da se gremlini unutra igraju, onda sam imao isti problem. Dizne ultrazvucno ocistio, pumpu pretresli i ocistili ( kod Zeravice ), i tek onda se setili da promenimo taj djavo-solenoid hladnog starta. Motor se smirio ( gremlini otisli ), nema stipajuceg dima, namestili ler gas i sve ok, kao da nista nije bilo.
Usput kompresija na prva 2 cilindra ti je slaba

adam

Poruka od adam » utorak, 29. dec. 2009. u 12:21h

nesho piše:Ako su simptomi dim neobicne boje i tera suze na oci, motor radi kao da se gremlini unutra igraju, onda sam imao isti problem. Dizne ultrazvucno ocistio, pumpu pretresli i ocistili ( kod Zeravice ), i tek onda se setili da promenimo taj djavo-solenoid hladnog starta. Motor se smirio ( gremlini otisli ), nema stipajuceg dima, namestili ler gas i sve ok, kao da nista nije bilo.
Usput kompresija na prva 2 cilindra ti je slaba
Hvala Nesho!
Znam da je slaba i da bi bolje bilo da je na sva 4 ista, makar na 22 ali šta je - tu je! Pokušavam da spasem šta se spasti može.
Ako nije off, jel možeš da mi daš kontakt od "Žeravice", makar na pp?
U suprotnom, ne gine mi čekanje uklanjanja broja motora iz saobraćajne!

Dusan64
Poruka: 5283
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » utorak, 29. dec. 2009. u 13:54h

adam piše:ne gine mi čekanje uklanjanja broja motora iz saobraćajne!
Nacekaces se!

adam

Poruka od adam » utorak, 29. dec. 2009. u 14:57h

Nacekaces se![/quote]

Ceniš?
Ono, nešto se ne priča baš mnogo po medijima o tome, u odnosu npr. na ukidanje viza koliko su nas "gnojili" kao velikim postignućem. Ovo se nekako prećutkuje, kao da se od svega odustalo. Što reče neko: "ne odustaje se njima od 200 laganih ojrića!".

Neša
VIP
Poruka: 5041
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » utorak, 29. dec. 2009. u 15:55h

Idi kod bosiste(odnesi pumpu),pa se vrati kod Dragomira da to namontirate.
Taj solenoid da nije mozda aktuator?
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » utorak, 29. dec. 2009. u 16:42h

Nije aktuator.Ovo je starii sistem nego bas ventil hladnog starta
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

Dusan64

Poruka od Dusan64 » utorak, 29. dec. 2009. u 18:20h

adam piše: Što reče neko: "ne odustaje se njima od 200 laganih ojrića!".
A i zasto bi..

adam

Poruka od adam » utorak, 29. dec. 2009. u 18:49h

A i zasto bi..[/quote]

Možda zato što je sav civilizovan svet sa ove strane Atlantika (kojem ovi naši tako zabludelo hrle u zagrljaj) odavno to već uradio?
Možda su samo ti evropejci manje nezajažljivi od domaćijeh?

Dusan64

Poruka od Dusan64 » utorak, 29. dec. 2009. u 18:56h

To njima reci.. Licno sumnjam da ce biti ista od toga...

adam

Poruka od adam » utorak, 29. dec. 2009. u 19:08h

Bojim se da ću morati da se složim!
Alavosti, ime ti je................... (ubacite sami :D )

Mada, čuo sam info, da se u kovnici uveliko štancuju nove tablice. A nove tablice sa sobom vuku i nove saobraćajne, a to bi trebalo za posledicu da ima ono čemu se svi, trenutno najviše ja :P , nadam/o!
Jel neko čuo nešto svežije?

nesho
Poruka: 186
Član foruma od: petak, 5. dec. 2008. u 11:50h

Poruka od nesho » utorak, 29. dec. 2009. u 19:25h

Evo ti link od Zeravice

http://www.zeravicabosch.co.rs/

za svoj rad daju garanciju, cini mi se 1 godina.

adam

Poruka od adam » utorak, 29. dec. 2009. u 20:18h

Thx!
Kakav je sa cenama?

Nenad_80_kladovo
Poruka: 41
Član foruma od: ponedeljak, 11. maj 2009. u 13:09h

Re: Zemena motora u Mondeu MK1

Poruka od Nenad_80_kladovo » subota, 2. jan. 2010. u 16:54h

Shoshon piše:
nesho piše:da, da, los je to motor kada 3 put resetuje kilometrazu. Tada dolazi na los glas kod i krece prica kako Fordovi motori q..u ne valjaju.
da, da ...definitivno loš motor lol
sretoh nedovno kolegu mondeistu karavana, mk1, popričasmo malo na parkingu...
prešao je sa tim dizelom 300k km i redovno ga tovari 600kg!!
kao što rekoh - extra loš i motor i auto ;)
Ja vozim mondeo1 td karavan ove zime sam mogao da otvorim šlepslužbu za razna kola koja su se zaglavila. A u gepek je bilo mesta za sporet i tv. Presao +350000km (mislim da to sve kaze o motoru)i uz bozije zdravlje jos mnogo toga kola su neunistiva i kroz 1500 kg lezi na asfalt kao tenk samo me nervira losa plastika ali valjda bi i meni pozlilo nakon 15 godina na suncu. Nekih 20 konja vise bi bilo isto pozeljno ali ne moze se sve imati

adam

Poruka od adam » četvrtak, 21. jan. 2010. u 00:07h

Problem rešen!
Zamenjen motor!
Može lock!

Zaključana

Povratak na „Kvarovi i popravke“