Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Problem sa ler gasom

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Obeliks
Poruka: 106
Član foruma od: petak, 24. feb. 2017. u 11:07h

Re: Problem sa ler gasom

Poruka od Obeliks » subota, 25. feb. 2017. u 18:25h

To je TA PRIČA! Sve što si opisao se dešava i meni, ali mi se ne ugasi na semaforu ili pri šaltanju. Jeste par puta sinu, aja ga "varkam" ui ne dam. To sa gašenjem mi je počelo kad sam zamenio lambda sondu, na staroj mi je radio kad lupim gas, i smirivao ler, ali ga posle par sekundi, ili desetina sekundi opet podigne u nebo. Elem, ne verujem da je do sonde, pre će biti neki falš vazduh ali ne mogu da ga lociram.
Kako ti je potrošnja posle otkačinjanja lambda sonde? i pazi, od kad sam promenio sondu mnogo mi lepše radi na nižim obrtajima , nema da štucne.
Nosim se mišlju da skinem katalizator, nije isključeno da je dotrajao. Ne verujem da bi mi neko za to pravio problem. Pozabaviću se i sondom leptira gasa, ne bi me čudilo da odatle potiče problem. Sve u svemu, svašta je u opticaju, para za bolje nemam, ali sam rešio da ovo isteram do kraja i to bez "majstora" koji svoje majstorstvo zasnivaju na čekiću i gedorama. po njima, ako nije "golf" dvojka, nije to auto :)
Ah, da, jesi li resetovao ECU kad si raskačio lambdu?

Magnus
Poruka: 9
Član foruma od: subota, 29. okt. 2016. u 09:06h

Poruka od Magnus » subota, 25. feb. 2017. u 18:32h

Postovani Stefane i dalje vozim sa raskacenom sondom. Hteo sam da kupim novu ali kod mene se nude samo univerzalni bez dzekom a one kako sam cuo traju vrlo kratko tako da za sada vozim bez nje.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21580
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » subota, 25. feb. 2017. u 19:32h

Voznja bez sonde, smrt za motor... naliva motor gorivom.

Sent from my Mi 4i using Tapatalk
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Magnus
Poruka: 9
Član foruma od: subota, 29. okt. 2016. u 09:06h

Poruka od Magnus » subota, 25. feb. 2017. u 21:43h

Obeliks piše:To je TA PRIČA! Sve što si opisao se dešava i meni, ali mi se ne ugasi na semaforu ili pri šaltanju. Jeste par puta sinu, aja ga "varkam" ui ne dam. To sa gašenjem mi je počelo kad sam zamenio lambda sondu, na staroj mi je radio kad lupim gas, i smirivao ler, ali ga posle par sekundi, ili desetina sekundi opet podigne u nebo. Elem, ne verujem da je do sonde, pre će biti neki falš vazduh ali ne mogu da ga lociram.
Kako ti je potrošnja posle otkačinjanja lambda sonde? i pazi, od kad sam promenio sondu mnogo mi lepše radi na nižim obrtajima , nema da štucne.
Nosim se mišlju da skinem katalizator, nije isključeno da je dotrajao. Ne verujem da bi mi neko za to pravio problem. Pozabaviću se i sondom leptira gasa, ne bi me čudilo da odatle potiče problem. Sve u svemu, svašta je u opticaju, para za bolje nemam, ali sam rešio da ovo isteram do kraja i to bez "majstora" koji svoje majstorstvo zasnivaju na čekiću i gedorama. po njima, ako nije "golf" dvojka, nije to auto :)
Ah, da, jesi li resetovao ECU kad si raskačio lambdu?

Potrosnju posle otkacivanje sonde nisam merio (prije toga je bila dobrih 18 litara) zato sto sam nekoliko puta za mesec dana davao auto jednom rodjakom na usluzi i on je vozio i tocio gorivo, ali mislim da potrosnja ke da bude u najmanju ruku ista kao pre a mozda i manja, zato sto sa sondom na 10 metara oko auta se osecao vrlo vrlo jak miris benzina, a sada sa iskljucenom taj miris mislim da je u granicama normale (videcemo na tehnickom :) )
ECU nisam resetirao, ali posle nekoliko kilometara odma se videla ogromna razlika, na nizim obrtaja nije stucao, vukao je kao da ima 200 konja :) , sve do pred neki dan kad sam kupio nov akumulator. Nakon izmene ne prima prvi gas kao da ima neku knedlu i vise nema snage kao sto je imao ovih mesec dana kako je sonda otkacena.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » subota, 25. feb. 2017. u 22:21h

Pa normalno kad nema l.sondu i nema od čega da uhvati parametre.
Slika

van
VIP
Poruka: 9046
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » subota, 25. feb. 2017. u 23:34h

Јел проблем унимером премерит напон на ламбда сонди ? Посао од пар минута да се украде напон са и да се доведу жице до унимера у кабини . Возиш нормално , напон шета између 0.3 и 0.7 волти . Набијеш гас иде на 0.8-0.9 волти , пустиш гас оде на 0.05 , па се на леру врати између 0.3 и 0.7 .
Сензор позиције лептира га са даје око 1 волт на леру и око 4.8 волти на пуном гасу . Иначе протокомер је кључан за одређивање количине горива , а ламбда сонда је само корекција .
Има на нету као се и он тестира .

SCORPIO123
Poruka: 1028
Član foruma od: sreda, 11. nov. 2015. u 20:43h

Poruka od SCORPIO123 » nedelja, 26. feb. 2017. u 00:46h

ako je u pitanju focus vidi se lepo rad lambda sonde na dijagnostici. druga stvar ako u voznji izbacis iz brzine normalno je da je ler gas veci i sporije se vraca.

Obeliks

Poruka od Obeliks » ponedeljak, 27. feb. 2017. u 08:29h

van piše:Јел проблем унимером премерит напон на ламбда сонди ? Посао од пар минута да се украде напон са и да се доведу жице до унимера у кабини . Возиш нормално , напон шета између 0.3 и 0.7 волти . Набијеш гас иде на 0.8-0.9 волти , пустиш гас оде на 0.05 , па се на леру врати између 0.3 и 0.7 .
Сензор позиције лептира га са даје око 1 волт на леру и око 4.8 волти на пуном гасу . Иначе протокомер је кључан за одређивање количине горива , а ламбда сонда је само корекција .
Има на нету као се и он тестира .
Svakako imam nameru da se pozabavim tim stvarima, prvo MAF, pa TPS, lambda je nova, i nema razloga da je isprobavam a i ne verujem da je od nje.
Sve je to kod mene (verovatno) u problemu. Motor je izgubio na snazi, potrošnja prevelika, nema ni oštrinu na gasu... Ma sve je otišlo u "Honduras"!

mbole
Poruka: 15003
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 27. feb. 2017. u 09:29h

To sto je nesto novo, vise uopste nije garant da je ispravno.
Djak pesak :)

Obeliks

Poruka od Obeliks » ponedeljak, 27. feb. 2017. u 10:02h

Ne mogu tako da razmišljam. najnormalnije je prvo proveriti ono što je na auto stavljeno pre 20god. pa tek onda ono što je stavljeno pre mesec dana.
Nije nikakva novost da u Srbiju stižu delovi koji su lošeg kvaliteta ali jbg, to je što je. Inače, svaki deo koji je kupljen u radnji nov ima garanciju pa neka ljudi menjaju, onda će se i prodavci dozvati pameti i taj krug dobija sasvim novi smisao.
Imaš li ti neki savet za moj problem, batali priču o kvalitetu delova. Imaš gore čitavu lepezu mojih muka pa daj nešto što će pomoći, npr. da li sam odabrao dobru "putanju" za eliminaciju, ili treba drugačije?

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 27. feb. 2017. u 13:23h

Covek ti kaze kako da ispitas dal je nesto ispravno ili ne, a tvoj odgovor je "nemogu tako da razmisljam" i necu to da uradim.

Ja dalje nemam saveta, posto je besmisleno.

Obeliks

Poruka od Obeliks » ponedeljak, 27. feb. 2017. u 14:53h

lepo sam rekao šta ću prvo da uradim.
Nigde nisam rekao (napisao) da nešto neću.
Ako se vratiš na moj prethodni post videćeš i ti isto.
Imam utisak da nisi obratio pažnju na baš sve šta piše.
Ako imaš neki savet OK, ako nemaš opet dobro.

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 27. feb. 2017. u 18:27h

Jel mozes da ispitas dal ti radi MAF kako treba?
Jel si siguran da imas samo jedan kvar na autu, a ne recimo dva?
Ispitaj ono sto mozes pre nego sto pocnes da menjas redom. To je bar moja logika.
A svaka od pomenutih stavki, pogotovu u kombinaciji sa nekom drugom pomenutom moze da pravi dati problem.
A moze da problem bude i u necem desetom, al daj ber prvo eliminisi ono sto mozes lako.

Sto se mene tice, ne moras da proveravas nista. Tvoj auto, mozes i da ga spalis ako hoces.

SCORPIO123

Poruka od SCORPIO123 » ponedeljak, 27. feb. 2017. u 19:44h

maf sigurno nije ,nema veze sa ler gasom kao ni tps. maf mozes slobodno da iskljucis. motoric ler gasa verovatno si stavio nov. obzirom da radi tako na leru u radu motora iskljuci motoric ler gasa . motor mora momentalno da se ugasi. proveri pvc ventil . vrlo jednostavno. skini gumeno crevo sa njega i zatvori ga. mozda odatle povlaci fals vazduh.

Obeliks

Poruka od Obeliks » ponedeljak, 27. feb. 2017. u 20:18h

MAF dam hteo da proverim jer auto troši kao tenk a ne vuče, mada to mogu i dizne da budu, ali ajdemo redom nekim. TPS sam mislio da ims veze. Ali nije zgoreg proveriti i njega kad već čačkam. Taj pvc ventil koji pominješ, bio bih zahvalan da mi opišeš gde se nalazi, ili ako imaš neku sliku, okači. Hvala unapred, a hvala i za razjašnjenje.

SCORPIO123

Poruka od SCORPIO123 » ponedeljak, 27. feb. 2017. u 20:55h

samo mi reci ,usisna grana je plasticna ili metalna. koje je godiste auto. ako je maf neispravan moze mnogo da trosi zato ga iskljuci. pvc je ventil uljnih para .

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 27. feb. 2017. u 22:35h

Pcv, ne pvc...

Positive Crankase Ventilation
Slika

Obeliks

Poruka od Obeliks » utorak, 28. feb. 2017. u 10:00h

SCORPIO123 piše:samo mi reci ,usisna grana je plasticna ili metalna. koje je godiste auto. ako je maf neispravan moze mnogo da trosi zato ga iskljuci. pvc je ventil uljnih para .
Radi se o Ford scort 1,6 16 V Zetec, 1996, 66kvh/90 HP
Ovako izgleda (nije moja slika)

Slika
Ako možeš, obeleži nekako ovde gde je taj PCV

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“