Lupanje iz dekla motora
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 36
- Član foruma od: utorak, 26. feb. 2013. u 21:06h
Re: Lupanje iz dekla motora
Dragomire, ima li ikakve šanse da ovakve simptome pravi neki ležaj na bregastoj ili radilici, senzor bregaste, klipnjača, itd, jer je auto došlo iz Njemačke na 3 cilindra (jedan nije bio kodiran). Tek nakon dolaska je zamjenjeno ulje, ne znam kada je mijenjano prije kupovine. Uz to je majstor primjetio da radilica malo hoda (ako sam dobro shvatio), nakon što je posvijtlio lampom otprilike ispod dijela gdje se nalazi lanac. Jesi li se ikada susreo sa nekim mehaničkim kvarom (a da nisu dizne), da je pri tome auto normalno palilo, išlo 210 km/h, a pri niskim obrtajima lupkalo nešto iz motora. Lupka i kada ubacim u prvu, povučem ručnu i bez gasa puštam kvačilo. Na onom mjestu gdje kvačilo odvaja, čuje se to lupkanje. Malo mu je u leru oštriji zvuk, malo naginje starijim mečkama, ali malo.
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
To sto je jedna dizna bila bez koda ili izgubila kod je ustvari u strucnom znacenju da su karakteristike te dizne izasle van nekih parametara i da kompjuter(PCM) ne moze da vrsi korekcije u dozvoljenim granicama tj dizna se istrosila ili pohabala.Da nebi nastala neka veca steta kompjuter(PCM) prelazu u bezbednosni rezim rada(blinka lampica grejaca)
Potrebno je sve cetri dizne skinuti i staviti u pravi kompjuterski probni sto gde ce kompjuter izbaciti sta je potrebno na njoj odraditi i da li je dobra ili losa.Po reparaciji dizne potrebno je odrediti novi kod tj karakteristike dizne.Majstor koji montira te dizne mora da povede racuna o cistoci pri montazi dizni jer najmanja prljavstina moze da napravi problem(veoma cest problem kod montaze pa zato mi kod nas u servisu ne skidamo dizne vec sve saljem kod bosiste).Posle montaze potrebno je unjeti novi kod u PCM da bi auto mogo da radi kako treba.Po palenju auto se mora provozati oko 20-30 km u raznim rezimima rada da bi poceo da update kodova dizni tj. prilagodjavanje dizni stanju motora.Tek posle voznje auto ce poceti da radi kako treba.
To sto lupa pri pritiskanju kvacila pri samom odvajanju najverovatnije je zamajac.
Sreto sam se sa mehanickim kvarovima ali tada motor lupa pri svim rezimima rada i na kraju klipnjaca probije blok motora.
Potrebno je sve cetri dizne skinuti i staviti u pravi kompjuterski probni sto gde ce kompjuter izbaciti sta je potrebno na njoj odraditi i da li je dobra ili losa.Po reparaciji dizne potrebno je odrediti novi kod tj karakteristike dizne.Majstor koji montira te dizne mora da povede racuna o cistoci pri montazi dizni jer najmanja prljavstina moze da napravi problem(veoma cest problem kod montaze pa zato mi kod nas u servisu ne skidamo dizne vec sve saljem kod bosiste).Posle montaze potrebno je unjeti novi kod u PCM da bi auto mogo da radi kako treba.Po palenju auto se mora provozati oko 20-30 km u raznim rezimima rada da bi poceo da update kodova dizni tj. prilagodjavanje dizni stanju motora.Tek posle voznje auto ce poceti da radi kako treba.
To sto lupa pri pritiskanju kvacila pri samom odvajanju najverovatnije je zamajac.
Sreto sam se sa mehanickim kvarovima ali tada motor lupa pri svim rezimima rada i na kraju klipnjaca probije blok motora.
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
-
Išao sam kod par majstora, samo mi je jedan rekao da je zamajac. Ostali govore da je do dizni. Stvarno, i ja sam slušao, kada puštam kvačilo i držim ga na plovini, gdje ono odvaja, zvuk 100% dolazi iz dekla motora. Nisam primijetio da ima lupanja nekog veceg prilikom paljenja i gašenja motora. Ono, motor se malo zatrese i to je to.
-
- Trovač foruma!
- Poruka: 1399
- Član foruma od: ponedeljak, 29. okt. 2012. u 19:31h
ti moras otici kod bosiste da ti pocupa dizne van i ispita stvar, odmah nek pogleda i pumpu, kad to obavis onda mozes kalkulisati, polovne dizne se krecu oko 600 km, pumpa 400, polovan zamajac 200 itd, ovo ti govorim ako razmisljas da utopis auto jer ako moras da radis i dizne i zamajac kostacete puno previse zato dobro pazi sta radis
-
Ma ja, samo je problem što kod nas nema baš nekog bošiste
Kod ovog jednog sam bio i kaže ako budem vadio dizne, znalo mu se par puta desiti da neku jednostavno mora reparirati, samo zbog toga što ju je izvadio. Nemoj ti reko ništa onda vaditi. Treba da mi izvadi ispravnu diznu pa onda problem. I to mi je malo čudno, ali hajde. Znam ja da vi meni ne možete puno pomoći dok se auto ne uzme u ruke i udri. Ali je stvar takva da sam ja doveden u situaciju da majstorima govorim može li biti ovo ili ono, pa sistemom eliminacije. Zato ja i pitam Dragomira da nisu neki ležajevi, klipnjača i sl. kako bih mogao da razgovaram sa majstorima. Dođem kod jednog, navodno stručnjak, kaže zamajac. Dobro, hajde zamajac. Ali kako onda ne lupa pri paljenju i gašenju. Kaže nije ni meni jasno. Znači da sam mu ostavio auto, uzeo bi mi 400 € i ništa. Ne želim da tako bude i sa diznama. Znam čovjeka kojem su majstori po ovlaštenim servisima uzeli 1000 € na Opel Astri da bi se na kraju ispostavilo da je bilo do nekog crijeva. Drugome su isto na Astri htjeli da mijenjaju Bosch pumpu, na kraju je bilo do akumulatora. Pa dođe ti da im zapališ radnju.
Ja ako budem htjeo da prodajem auto, mogu ja ublažiti ovo lupanje, ja ga provozam malo žešće, dok se motor ne ugrije malo više i lupanje se znatno smanji, ali ne želim da i onaj koji kupi auto ima iste probleme. Nikada nisam muljao na takav način.

-
- Trovač foruma!
onda uzmes 2000 evra i redom, kao ja 

-
Kaže meni jedan, to ti je 2500 KM, zamjena dizni, remont pumpe, čišćenje rezervoara... Pa reko ja ću ga radije niz liticu nego dati te pare, ali stvarno.
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Zamajac na mondeu 2.0 tdci veoma retko prolupa da lupa na palenju i gasenju.Cesci problem je da ze zamajac aksijalno pohaba i lupa na pritiskanje kvacila.
Mozda je ovde dobro povezati dizne i zamajac.Najverovatnije da su dizne sjebale zamajac.
Kako god hoces,ali popravka ovakvog kvara ili kvarova kosta dosta ali svaki pokusaj da ustedis kostace te vise.
Mozda je ovde dobro povezati dizne i zamajac.Najverovatnije da su dizne sjebale zamajac.
Kako god hoces,ali popravka ovakvog kvara ili kvarova kosta dosta ali svaki pokusaj da ustedis kostace te vise.
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
-
- Trovač foruma!
imas ti tu jos toga sem pumpe, dizni, filtera i ciscenja rezervoarakobaja piše:Kaže meni jedan, to ti je 2500 KM, zamjena dizni, remont pumpe, čišćenje rezervoara... Pa reko ja ću ga radije niz liticu nego dati te pare, ali stvarno.
set kavcila, zamajac, mozda neki nosac...
koliko te izasao do sad
-
Hvala Dragomiru i ostalima na savjetima. Auto me izašlo oko 3700 € sa zamjenama ulja, filtera, ovo oko kodiranja jedne dizne i tako to. Najinteresantnije tu je što zvuk stvarno dolazi iz dekla. Saginjali su se ljudi i dole, ali iz dekla 100 % 

-
- Trovač foruma!
moj bratski savjet ti je utrpaj, mene je focus do sad izasao 9000 km a ima ih u oglasima po 5500, vjerovatno losih ali oni spustaju cijenu
s tim da nisam dirao ni pumpu ni dizne ni zamajac a zamisli koliko bi me izasao da jesam
smetovi su to zemo, skupi djelovi, majstora nemas itd
za 9000 se uzme mnogo dobar 5+, iako nikako nisam pokloni vag grupacije sve sam blize tome da ga otmem sebi
s tim da nisam dirao ni pumpu ni dizne ni zamajac a zamisli koliko bi me izasao da jesam
smetovi su to zemo, skupi djelovi, majstora nemas itd
za 9000 se uzme mnogo dobar 5+, iako nikako nisam pokloni vag grupacije sve sam blize tome da ga otmem sebi
- backarelli
- Poruka: 418
- Član foruma od: četvrtak, 1. sep. 2011. u 01:07h
Ne razumem se toliko u Fordove, te je Dragomir 99% u pravu , ali može se desiti i da neki od podizača (čak i ventil) pravi buku . Teško je ovako preko "slova" jer ne čujemo taj zvuk....
Eeej , bata-Veljo , ako popustiš i poklekneš na vw , pravo kod čika-Bakija , biće i popuS
veljo_81 piše:iako nikako nisam pokloni vag grupacije sve sam blize tome da ga otmem sebi
Eeej , bata-Veljo , ako popustiš i poklekneš na vw , pravo kod čika-Bakija , biće i popuS

-
- Trovač foruma!
kod mene su ove vrijednosti na dva cilindra -0.17 a na dva +0.15, isto testirano kts-om, receno da je to u granicama, kao trebalo bi biti u minusu na sva 4 ali i ovako je poprilicno ok, ako treba biti u minusu nije li njegovih +0,84 alarmantnokobaja piše:Doduše nije skidao dizne i ispitivao ih na specijalnoj mašini, već je skopčao auto na Bosch dijagnostiku i gledao kakvo je ubrizgavanje. Ima šematski prikaz, koliko se sjecam, prvi i četvrti cilindar su pokazivali neku vrijednost oko 0,84, a drugi i treći nešto oko -0,47..
- backarelli
Ne mogu se dizne proveriti dijagnostikom u potpunosti....

-
Stvarno se ne razumijem u ove brojke, čak nisam siguran ni da li sam dobro upamtio. Možda je +0,18, ne znam. Znam samo da su prvi i četvrti cilindar imali iste vrijednosti, a srednja dva približno oste. Sumnjao sam i na hidropodizače, ali kažu da oni lupaju više kako dodaješ jači gas. Kod mene toga nema čim auto pređe cca 2000 obrtaja. Probat ću nasuti i onaj Liqui Moly za podizače, to je bar jeftinoveljo_81 piše:kod mene su ove vrijednosti na dva cilindra -0.17 a na dva +0.15, isto testirano kts-om, receno da je to u granicama, kao trebalo bi biti u minusu na sva 4 ali i ovako je poprilicno ok, ako treba biti u minusu nije li njegovih +0,84 alarmantno

-
- Trovač foruma!
i ti i ja znamo da ce najvjerovatnije plakati zbog troskova, bolje mu je malo pasti i rijesiti ga pa nek neko ko ja popravlja dresinubackarelli piše:Ne mogu se dizne proveriti dijagnostikom u potpunosti....
- macaneli
- VIP
- Poruka: 9939
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
i onda uzme fauve 

ima se,moze se - nema se,mora se....
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
- backarelli
Ej , nemoj ništa da sipaš u motor, nego daj prvo kamerom taj snimak da vidimo . Nemoj niti jedan poduhvat užurbano (da izvineš, nasumice) raditi ....
Bata-Veljo , slušaj ovako.... majke mi, iz nekog ne znam ni ja kog razloga si mi drag, ali ozbiljno !
(možda zbog Linde
)
Hajde razmisli, da si imao vremena i potrošio rezervar i po- dva do jednog dobrog majstora, koji bi ti rešio probleme koje si imao, da li bi te to sve-ukupno manje koštalo, nego što smo sami "odvaljivali" dijagnostiku i ti ulagaoi besomučno i opet ništa.
Ne možemo sami davati dijagnostiku kvarovima. Ne ide to tako . Živim od tog hleba , pa opet odem do Pinosave, jer ne mogu sam da dijagnosticiram ono što me zanima.
Veruj mi, nekad i kad si 100% siguran, opet se valja posavetovati i otići kod nekog ko je specijalizovan za odredjeni brend (u našem slučaju Ford) .
Ako me pamćenje dobro služi, vi ste već dobili od Dragomira preporuku majstora u Banjaluci (čini mi se) . Pa čoveče, taj post 10x više vredi od mog i tvog "tandrljanja" u 10tak postova. Ne može se netom i forumom raditi full dijagnostika. Za laganije i učestalije stvari postoji dobra doza pomoći, ali to ne znači da sad svi treba da guraju ruke i piče "generalnu" .
Bata-Veljo , slušaj ovako.... majke mi, iz nekog ne znam ni ja kog razloga si mi drag, ali ozbiljno !

Hajde razmisli, da si imao vremena i potrošio rezervar i po- dva do jednog dobrog majstora, koji bi ti rešio probleme koje si imao, da li bi te to sve-ukupno manje koštalo, nego što smo sami "odvaljivali" dijagnostiku i ti ulagaoi besomučno i opet ništa.
Ne možemo sami davati dijagnostiku kvarovima. Ne ide to tako . Živim od tog hleba , pa opet odem do Pinosave, jer ne mogu sam da dijagnosticiram ono što me zanima.
Veruj mi, nekad i kad si 100% siguran, opet se valja posavetovati i otići kod nekog ko je specijalizovan za odredjeni brend (u našem slučaju Ford) .
Ako me pamćenje dobro služi, vi ste već dobili od Dragomira preporuku majstora u Banjaluci (čini mi se) . Pa čoveče, taj post 10x više vredi od mog i tvog "tandrljanja" u 10tak postova. Ne može se netom i forumom raditi full dijagnostika. Za laganije i učestalije stvari postoji dobra doza pomoći, ali to ne znači da sad svi treba da guraju ruke i piče "generalnu" .

Poslednja izmena: backarelli, na dan petak, 1. mar. 2013. u 23:35h. Ukupno izmenjeno 1 put.

-
Važi, sutra ću snimiti pa ćete čuti. Ma benzin-plin zakon kombinacijabackarelli piše:Ej , nemoj ništa da sipaš u motor, nego daj prvo kamerom taj snimak da vidimo . Nemoj niti jedan poduhvat užurbano (da izvineš, nasumice) raditi ....

-
- Trovač foruma!
ako nema za merc il bmwmacaneli piše:i onda uzme fauve
-
Iskreno, najviše mi se svidjelo prilikom kupovine to što je prešao 250.000 km. Malo glupo zvuci ali tako je. Znao sam da njima idu dizne na nekih 150 - 200 000. Isto tako i zamajac. Mislio sam da sam što se toga tiče miran bar jedan period. E sad, ako neko hoće da te zavali, to će i uraditi isto kao što i ja sada mogu nekoga drugog.veljo_81 piše:i ti i ja znamo da ce najvjerovatnije plakati zbog troskova, bolje mu je malo pasti i rijesiti ga pa nek neko ko ja popravlja dresinu
-
- Trovač foruma!
[/quote]
Iskreno, najviše mi se svidjelo prilikom kupovine to što je prešao 250.000 km. Malo glupo zvuci ali tako je. Znao sam da njima idu dizne na nekih 150 - 200 000. Isto tako i zamajac. Mislio sam da sam što se toga tiče miran bar jedan period. E sad, ako neko hoće da te zavali, to će i uraditi isto kao što i ja sada mogu nekoga drugog.[/quote]
jes ti sam sebi uvozio?
Iskreno, najviše mi se svidjelo prilikom kupovine to što je prešao 250.000 km. Malo glupo zvuci ali tako je. Znao sam da njima idu dizne na nekih 150 - 200 000. Isto tako i zamajac. Mislio sam da sam što se toga tiče miran bar jedan period. E sad, ako neko hoće da te zavali, to će i uraditi isto kao što i ja sada mogu nekoga drugog.[/quote]
jes ti sam sebi uvozio?
-
Prijatelj mi je bio tamo u posjeti familiji oko Nove Godine, on je našao auto i kupio ga u moje ime, a ja došao po njega. Problem je bio što je to bila Nova Godina, a mi u stisci s vremenom pa nismo ni mogli nešto letati po majstorima koji i onako nisu radili za praznike.
-
- Trovač foruma!
imao si kes i kupio si loseg ford-a, lose zemo, ja sam loseg uzeo u trampu pa se pojede 
uglavnom, odaberi nekog pouzdanog da isprovjera sve pa vagni sta ces, bolje je pasti 400-500 evra nego uloziti 2000 i stalno misliti sta je sljedece

uglavnom, odaberi nekog pouzdanog da isprovjera sve pa vagni sta ces, bolje je pasti 400-500 evra nego uloziti 2000 i stalno misliti sta je sljedece
-
Ma znam ali ko ti garantuje da te problemi ne čekaju i kada kupiš nešto drugo. Danas svak svakog vara, osim malog broja njih. Po meni je bolja opcija nešto novca i uložiti pa onda znaš šta voziš. Ne vjerujem ja da tu treba sve i svašta mijenjati. To je cijena malo boljeg auta. Ko hoće da ima auto a da ništa ne uloži, onda Golf 2 i to je to
Mislim da je ne realno očekivati da će ti neko prodati auto kao da je iz salona izašlo.