Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Klima mi smara auto

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

djole fiesta
Poruka: 111
Član foruma od: petak, 17. feb. 2012. u 23:45h

Re: Klima mi smara auto

Poruka od djole fiesta » četvrtak, 5. jul 2012. u 00:44h

Vladan piše:Sve su to toplotne masine, tako da jeste razlika u temperaturi. Takodje, pritisak i temperatura su direktno srazmerni, ako je zapremina konstantna.

Bolje gorivo razvija vecu temperaturu pri sagorevanju, a ta temperatura je utemperatura izduva. Maximalna temperatura, time i vrsta goriva, zavise od materijala od kojeg je napravljen motor, tj. tacke topljenja istog.
Sto je razlika temperature masine i temperature okoline veca, veca razmena, tj. veci rad se moze obaviti, pre nego se temperature izjednace. Kada se izjednace, nema dalje.
Vladane pritisak i temperatura su obrnuto srazmerni. Što je veći pritisak manja je temperatura. I što je bolje gorivo i sagorevanje manji nam treba pritisak (kompresija).
A ja ono što pokušavam da kažem ako me iko razume, da je temperatura posledica a ne uzrok. Neka mi neko dokaže da dizel preko leta radi slabije nego preko zime.

acadimke
Poruka: 1711
Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
Kontakt:

Poruka od acadimke » četvrtak, 5. jul 2012. u 00:47h

Ja prvi put cujem za ovo, najbolje znaju ovi sto voze duze vreme turbo dizel masine kako se ponasa motor po danu na 48 c i nocu kada temperatura padne na 25 c
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001

djole fiesta

Poruka od djole fiesta » četvrtak, 5. jul 2012. u 00:51h

acadimke833 piše:Ja prvi put cujem za ovo, najbolje znaju ovi sto voze duze vreme turbo dizel masine kako se ponasa motor po danu na 48 c i nocu kada temperatura padne na 25 c
Isto brate, kakva razlika... Šta kao danju ima 115 a noću 90 konja? Danju ide 180 a noću 200 km/h? Pa gde to ima?

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » četvrtak, 5. jul 2012. u 00:53h

ima razlike itekako..

djole fiesta

Poruka od djole fiesta » četvrtak, 5. jul 2012. u 00:55h

Ima, ako je Mirko raskanto mašinu pa zatvorimo EGR i skinemo katalizator... Zbog temperature vazduha... thumbsuph

A preko Check engine lampice zalepimo žvaku...

milan_gt

Poruka od milan_gt » četvrtak, 5. jul 2012. u 01:13h

kontam vas obrnuto srazmerno koliko pisete :D

ista zapremina ulazi u turbinu ali sa manje kiseonika i interkuler ne stigne da ga ohladi i 'zgusne'..i ako neko rece da je toplo/hladno razlika 'samo' 10% ja ne znam o cem' pricamo vise..

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » četvrtak, 5. jul 2012. u 01:15h

dole fiesta piše:
Vladan piše:Sve su to toplotne masine, tako da jeste razlika u temperaturi. Takodje, pritisak i temperatura su direktno srazmerni, ako je zapremina konstantna.

Bolje gorivo razvija vecu temperaturu pri sagorevanju, a ta temperatura je utemperatura izduva. Maximalna temperatura, time i vrsta goriva, zavise od materijala od kojeg je napravljen motor, tj. tacke topljenja istog.
Sto je razlika temperature masine i temperature okoline veca, veca razmena, tj. veci rad se moze obaviti, pre nego se temperature izjednace. Kada se izjednace, nema dalje.
Vladane pritisak i temperatura su obrnuto srazmerni. Što je veći pritisak manja je temperatura. I što je bolje gorivo i sagorevanje manji nam treba pritisak (kompresija).
A ja ono što pokušavam da kažem ako me iko razume, da je temperatura posledica a ne uzrok. Neka mi neko dokaže da dizel preko leta radi slabije nego preko zime.
Kao sto si rekao, PV=nmRT, sto je veci pritisak veca je temperatura, to je direktno srazmerno.

Recimo da je u prvom slucaju p=1
T1=V/nmR

u drugom slucaju P=2
T2=2V/nmR

2V>V
Znaci T2>T1
znaci sa povecanjem pritiska povecali smo temperaturu.

Za ostalo, klpove cilindre itd, No comment.

Gosa46
Poruka: 231
Član foruma od: nedelja, 27. nov. 2011. u 21:43h

Poruka od Gosa46 » četvrtak, 5. jul 2012. u 01:45h

milan_gt piše:goso na planini kad je 'ladno a vazduh je redji auto jopet losije ide..
Nisam ti ja kriv sto ti je los auto :P . Salim se. Gustina vazduha ima uticaja. Mislio sam da je manja razlika ali kada sam video u tablici zavisnost temerature i gustine vazduha prilicno sam se iznenadio.Priznajem gresku
P.S.
Samo nije u pitanju kiseonik nego vazduh i ne ulazi ista kolicina vazduha vec to zavisi od gustine. Snagu motora je moguce povecati na dva nacina. Prvi je povecanjem zapremine sto direkno povecava kolicinu usisanog vazduha dok je drugi pomocu turbo kompresora. Ona ima zadatak da poveca kolicinu usisanog vazduha u cilindrima( naravno povecava se i pritisak) ali da temeratura vazduha bude sto niza.
Fiesta, 1.25 zetec se, 2000. godiste

djole fiesta

Poruka od djole fiesta » četvrtak, 5. jul 2012. u 02:59h

Vladan piše:
dole fiesta piše:

Kao sto si rekao, PV=nmRT, sto je veci pritisak veca je temperatura, to je direktno srazmerno.

Recimo da je u prvom slucaju p=1
T1=V/nmR

u drugom slucaju P=2
T2=2V/nmR

2V>V
Znaci T2>T1
znaci sa povecanjem pritiska povecali smo temperaturu.

Za ostalo, klpove cilindre itd, No comment.
Moja greska priznajem :suicide: , osramotih se...

mbole
Poruka: 14989
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » četvrtak, 5. jul 2012. u 07:42h

Auh, koliko pobrkanih loncica :)
1. SUS motor nije isto sto i parna masina. Malo ste zaboravili energiju koja nastaje sagorevanjem goriva. Ovog puta unutar motora.
2. Apsolutno je nebitno da li se gorivo pali varnicom, kombinacijom pritiska i temparature, sibicom, magicnim stapicem...
3. Dizel ne pali postizanjem temperature paljenja, vec samopaljenjem, to jest kombinacijom pritiska i temperature. Ovo paljenje nema nikakve veze sa procesima koje opisuju pomenuti zakoni odnosa temperature, pritiska i zapremine.
4. Jedino iz vazduha sto ucestvuje u sagorevanju je kiseonik. Ostatak je cist visak i uopste nema nikakvog uticaja na rad motora ukljucujuci i njegovu efikasnost, snagu...
5. Pritisak koji razvija turbina nema blage veze sa pritiskom koji ostvaruje rad kod SUS motora. On je tu samo da bi ugurao sto vise kiseonika u cilindre, da bi usled toga mogao da uguras vise goriva, i tako dobijes vise energije u jednom ciklusu rada motora.
6. Interkuler postoji iz dva razloga. Prvi da usled visoke temperature usisanog vazduha kod benzinaca ne bi doslo do samopaljenja, drugi da bi se uguralo jos vise vazduha.

Sva prica koju pricate, vazi za sasvim drugi tip toplotne masine (recimo parnu masinu, i to za samo jedan njen deo). I to vazi naopako od onoga sto pricate (gas je na pocetku vruc, na kraju hladan, a razlika je koristan rad).
Djak pesak :)

Loyale
Poruka: 359
Član foruma od: sreda, 22. feb. 2012. u 19:37h

Poruka od Loyale » četvrtak, 5. jul 2012. u 09:03h

dole fiesta piše:
acadimke833 piše:Ja prvi put cujem za ovo, najbolje znaju ovi sto voze duze vreme turbo dizel masine kako se ponasa motor po danu na 48 c i nocu kada temperatura padne na 25 c
Isto brate, kakva razlika... Šta kao danju ima 115 a noću 90 konja? Danju ide 180 a noću 200 km/h? Pa gde to ima?
Razlika je kao anus i oko.Oba su okrugla ali..... :)
Juce posle posla,oko 16h,sam isao u Nis i auto putem sam ga drzao 140km/h i svako dodatno ubrzanje je bilo veoma slabo.Vracao sam se jutros oko 2h i na 150km/h samo pipnem gas a auto poskoci kao da me je neko udario od pozadi.Cak je i zvuk motora drugaciji,prosto peva.

Sharpshooter
Poruka: 5111
Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 09:09h

Poruka od Sharpshooter » četvrtak, 5. jul 2012. u 10:16h

Ko hoće da proba moj tić na +35 i na +15C neka izvoli.
Razlika je ogromna. Kada je hladno samo pipneš gas i auto poleće, dok sada zabodeš ga do kraja i ono ajmo ali polako, gde žuriš na ovoj vrućini. :/

A tek koja je razlika sada kada ga vozim u gradu i kada stignem do CG posle žestoke vožnje. 8)
Trenutno je sav smoren i zapušen od stani-kreni smaranja po BGD-u. Ali 500 km i 277 obilaženja kasnije, kao da je drugi auto. Sada bi mogao da potpišem da je razlika kao između 70 i 100 KS.
2021 - ....... BMW i3 --- 170 električnih konjića
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » četvrtak, 5. jul 2012. u 10:55h

Uz duzno postovnje, jer ocigledno znas konkretne zakone i principe koji se odnose na SUS motore, moram da primetim:
mbole piše:Auh, koliko pobrkanih loncica :)

3. ... Ovo paljenje nema nikakve veze sa procesima koje opisuju pomenuti zakoni odnosa temperature, pritiska i zapremine.
Pomenuti zakon je osnova iz koje je izvedena sva inzenjerija, te ne moze da nema veze.
mbole piše:]Sva prica koju pricate, vazi za sasvim drugi tip toplotne masine (recimo parnu masinu, i to za samo jedan njen deo).
Toplotna masina je toplotna masina, bez obzira na broj delova. Usputne budzevine ne mogu da sprece zagrevanje gasa pod pritiskom/ povecanje pritiska pri zagrevanju (u zatvorenom sudu konstantne zapremine), niti prelazak toplote na hladnije telo. Prica vazi i odredjuje mogucnosti preko kojih ne moze ni da se pomisli. Drugi zakoni, izvedeni i iskombinovani, odredjuju realne granice, inzenjerska resenja presipaju tamo - vamo, itd.
mbole piše:]I to vazi naopako od onoga sto pricate (gas je na pocetku vruc, na kraju hladan, a razlika je koristan rad).
Ko sta prica? Da citiram sebe:
Vladan piše:... Sto je razlika temperature masine i temperature okoline veca, veca razmena, tj. veci rad se moze obaviti, pre nego se temperature izjednace. Kada se izjednace, nema dalje.
Meni zvuci skoro pa isto kao tvoja poslednja primedba.

mbole
Poruka: 14989
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » četvrtak, 5. jul 2012. u 11:03h

Prica pocinje od razlike temperatura vazduha na usisu i vazduha na izduvu.
"Sitnica" koja ovde fali je ono malo goriva sto je unutra sagorelo :)
Djak pesak :)

darko19777
Poruka: 35
Član foruma od: četvrtak, 28. jun 2012. u 08:01h

Poruka od darko19777 » četvrtak, 5. jul 2012. u 16:29h

jes jes i moj je malo smoren al samo do 1800 2000 obrtaja al nije strasno a da vrseno je ispitivanje ili vam test da je bolje sa klimom voziti manje trosi nego sa otvorenim prozorima na otvorenom doduse grad nisam zapamtio jel bio test ;)

Loyale

Poruka od Loyale » četvrtak, 5. jul 2012. u 16:45h

Grad je obrnuto jer otvoreni prozori bitno narusavaju aerodinamiku a aerodinamika dolazi do izrazaja tek posle 60km/h.

nesho
Poruka: 186
Član foruma od: petak, 5. dec. 2008. u 11:50h

Poruka od nesho » četvrtak, 5. jul 2012. u 18:34h

Iskljuci klimu, i klima ti nece smarati auto thumbsuph

Loyale

Poruka od Loyale » četvrtak, 5. jul 2012. u 20:54h

Da ne lupam ali mislim da klima ima snagu od 3-6 KW tako da to mora da se oseti.Drugo su motori koji imaju 150+ks jer njima 5ks gore-dole ne mozes ni da primetis.
Ja u firmi vozim Peugeot Boxer 3.0Hdi i on bukvalno ne oseca kada se ukljuci klima.

milan_gt

Poruka od milan_gt » četvrtak, 5. jul 2012. u 20:57h

ja sam osetio klimu na 4.7 V8

Loyale

Poruka od Loyale » četvrtak, 5. jul 2012. u 21:02h

Cherokee? Ti onda imas neke senzore u organizmu thumbsuph

milan_gt

Poruka od milan_gt » četvrtak, 5. jul 2012. u 21:13h

:) jeste, grande, stvarno sam osecao razliku..

Loyale

Poruka od Loyale » četvrtak, 5. jul 2012. u 21:18h

Do duse,znajuci kakvi su Ameri,taj verovatno ima kompresor od jedno 20KW,kao motor od Peglice :)

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21572
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » četvrtak, 5. jul 2012. u 21:23h

Oseti se drastično klima i na mom autu koji ima 150ks.

Mada kad radi klima apsolutno ne žurim nigde.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

vojo.bogdanović
Poruka: 140
Član foruma od: nedelja, 2. maj 2010. u 14:30h

Poruka od vojo.bogdanović » četvrtak, 5. jul 2012. u 21:46h

Men's'čini da je Milan_GT mislio na to da mu je bilo jako prijatno u klimatizovanom autu sa motorom 4,7 V8. Mislim, osjetio si je, zar ne?

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2787
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » četvrtak, 5. jul 2012. u 21:49h

milan_gt piše:ja sam osetio klimu na 4.7 V8
Šta si osetio Milane......da "ladi"? :D
Slika Slika

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“