Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Focus 1.8tdci par nejasnoca

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Re: Focus 1.8tdci par nejasnoca

Poruka od Vladan » subota, 30. jun 2012. u 21:39h

Meni su objasnili da moj auto radi bez turbine, osim kad ga nagarim, tj. u visim obrtajima. Izgledada je Focus drugaciji, turbina ne radi samo dok auto stoji a cim se pomeri ona pocne, pa se zato bolje hladi dok stoji nego dok ide polako, ili...? Meni izgleda logicno da se turbina hladi i kad auto ide polako, tj. nije "u obrtajima". Kako god, ja auto gasim cim vidim iglu na 750.

M.M.L.
Poruka: 2063
Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
Kontakt:

Poruka od M.M.L. » subota, 30. jun 2012. u 22:03h

Turbina radi kad motor radi... Samo brzina okretanja turbine zavisi od kolicine izduvnih gasova posto je oni pokrecu... A motor u leru ima izduvne gasove pa mora da je okrece...

nikola_focus
Poruka: 1491
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Poruka od nikola_focus » subota, 30. jun 2012. u 22:23h

A ja razmisljam dal nesto nije u redu kod mene pa mi pali turbinu vec na 1500, pa mi glupo da pitam :vid budale: Inace, uvek pre gasenja sacekam malo, procitao sam na dosta mesta taj savet.
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

Loyale
Poruka: 359
Član foruma od: sreda, 22. feb. 2012. u 19:37h

Poruka od Loyale » nedelja, 1. jul 2012. u 10:17h

E bas cu morati da probam nekog Focusa da vidim kad pocinje da lepi za sediste jer je moj ispod 2000 mrtav a teka na 2300-2500 krene bas da puni.

Daniel
Poruka: 6089
Član foruma od: ponedeljak, 18. okt. 2010. u 10:27h
Kontakt:

Poruka od Daniel » nedelja, 1. jul 2012. u 10:27h

oko 1700-1800 vec lepi ;) ( 1.8tdci sa 115ks, ali bez katalizatora i zatvorenim egr-om, navodno kad se zatvori egr bolje lepi ispod 2k obrtaja :) )
Focus mk1 1.8 TDCi ~ 150ks Zetec 2002 (plava serpa)
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~200ks, Titanium S 2011

Loyale

Poruka od Loyale » nedelja, 1. jul 2012. u 10:32h

Moj nema kat. i zapusio sam mu EGR ali nece ispod 2000 da krene pa da ga j...m
Verovatno ta prokleta varijabila :mad:

Daniel
Poruka: 6089
Član foruma od: ponedeljak, 18. okt. 2010. u 10:27h
Kontakt:

Poruka od Daniel » nedelja, 1. jul 2012. u 10:44h

meni je varijabilna geometrija ociscena ultrazvucno pre 2 meseca :)
Focus mk1 1.8 TDCi ~ 150ks Zetec 2002 (plava serpa)
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~200ks, Titanium S 2011

Loyale

Poruka od Loyale » nedelja, 1. jul 2012. u 11:42h

Lako je onda tebi da se smejes :)
Nego sipao sam juce neki Wynns aditiv za dizel i primetio sam da bolje ide (sto je mozda vise subjektivan osecaj) ali ono sto je cinjenica to je da mi na kon pustanja gasa obrtaji odma padnu na nekih 750-800 dok mi ranije obrtomer prvo zastane na 1100 pa onda na 1000 i tek onda padne na tih 750-800

mbole
Poruka: 14948
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » nedelja, 1. jul 2012. u 15:22h

Turbina se vrti cim se motor upali. Na kom broju obrtaja ce postici potreban pritisak je vec druga stvar.
Ono sto mi zovemo "turbina", je ustvari turbokompresor, koji se sastoji od tutbine i od kompresora (ko st mu i ime kaze).
Jednostavno na jednom kraju osovine se nalazi turbina, koju teraju izduvni gasovi, a ne drugom kraju kompresor koji sabija vazduh.

Mislim da je ta prica o cekanju sa gasnjem samo jos jedna urbana legenda.
Temperatura na kojoj radi turbina je daleeeeeko visa od temperature okoline, kao i od temperature ulja, temperature motora... Temperatura ulja tokom voznje, treba da je, izuzev pri nekim zaista ekstremnim uslovima, konstantna, kao i temperatura motora (tome uostalom sluze svi oni termostati, hladnjaci, pumpe...).
Cak i kada se temperatura ulja/motora podigne, to je nesto reda max 20-tak stepeni (u suprotnom ti je auto prokuvao), a temperatura izduvnih gasova koji ulaze u turbinu je nesto reda 900 stepeni.
I sad bi tih 20 stepeni razlike temperature ulja trebalo da naprave neku znacajnu razliku u brzini hladjenja turbine :wtf:
Djak pesak :)

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » nedelja, 1. jul 2012. u 15:27h

meni je u glavi da isparenja od ulja prave problem lopaticama..pa se iz tog razloga saceka na leru..

Loyale

Poruka od Loyale » nedelja, 1. jul 2012. u 15:27h

@Mbole@ Tvoja prica ima logike.
Mada ne vezano za turbinu,jeste li primetili kako pucketa tek ugasen motor posle zestoke voznje?
Takodje,kada se auto pregreje,ne treba ga ugasiti nego pustiti da malo odradi na leru i stabilizuje se.

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 1. jul 2012. u 19:28h

Pucketanje nastaje zato sto se pri hladjenju razliciti materijali razlicito skupljaju. Isto kao sto su se razlicito sirili pri zagrevanju, samo to nisi mogao da cujes od zvuka motora.

Kada se motor pregreje, on to moze da uradi iz vise razloga. Pocevsi od neke neispravnosti pa do jednostavno prevelikog forsiranja.
U slucaju preforsiranja i nekih kvarova, tacno je da treba ostaviti motor da radi na leru, to jest tada ce mu temperatura mnogo brze opasti.
Dok motor radi, radi i sistem hladjenja, to jest pumpa tera tecnost za hladjenje kroz njega, cime je odvodjenje toplote daleko efikasnije.
Opet u slucaju nekih drugih kvarova, ostavljanje da radi na leru nece pomoci vec moze da odmogne, to jest da temperatura nastavi da raste, posto recimo termostat koji je zaglavio u zatvorenom polozaju, ne dozvoljava tecnosti da cirkulise.

Ne zaboravite da hladjenje motora uopste nije "konstantno", vec da se odvodjenje toplote jako menja u zavisnosti od polozaja termostata, ukljucenih/ugasenih ventilatora ... Naravno menja se i kolicina toplote koja nastaje u motoru u zavisnosti od rezima u kom motor radi (opterecenja, kolicine sagorelog goriva...)

Da se ne razumemo pogresno ovo nije isto kao i prica o hladjenju turbine. Pre svega, pricamo o slucaju kada je motor pregrejan, ne o motoru koji je na normalnoj radnoj temperaturi. Drugo ovde se radi o daleko vecoj zapremini materijala (blok motora, glava motora...), na daleko nizoj temperaturi, nego sto je to slucaj kod turbine gde je to mala zapremina materijala na jako visokoj temperaturi.
Odnos zapremine i povrsine je daleko nepovoljniji za motor nego za turbinu (sto je povrsina veca u odnosu na zapreminu, hladjenje je brze). Zato je motoru potreban hladnjak (dodaje mu se velika povrsina, sa minimalnim povecanjem zapremine).

@milan_gt
Ne razumem bas na sta si mislio sa uljnim parama i lopaticama?
Lopatice ce biti na 900 stepeni i kada motor radi na leru i kada ga vozis. Uljnih isparenja ces takodje imati u oba slucaja. Sta ce se promeniti ako ga zadrzis na leru par minuta?

macaneli
VIP
Poruka: 9926
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » nedelja, 1. jul 2012. u 19:32h

ja koliko znam da ta prica o gasenju je vezana za izbacivanje preostalog ulja iz turbine,a ne o hladjenju

neznam zasto bi fabrika to pisala u upustvu tj knjizici koja se dobija uz kola ako nije od neke vaznosti
Poslednja izmena: macaneli, na dan nedelja, 1. jul 2012. u 19:33h. Ukupno izmenjeno 1 put.
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

Vladan

Poruka od Vladan » nedelja, 1. jul 2012. u 19:33h

[youtube][/youtube]

U opisu kazu da je aauto ugasen i kljucevi izvadjeni.

Loyale

Poruka od Loyale » nedelja, 1. jul 2012. u 19:36h

Ovo se zove iberturaza,nema veze sa turbinom.
Meni se to desilo na Golfu 1 1.5d.

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » nedelja, 1. jul 2012. u 19:38h

ja bi rekao da ima veze sa turbinom(ulje koje podmaziva turbinu dospeva u usisnu granu i u klipove gde sagoreva bez kontrole)
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

Vladan

Poruka od Vladan » nedelja, 1. jul 2012. u 19:39h

@loyale Ok, naslov kaze da je zaglavljen turbo???

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 1. jul 2012. u 20:16h

Naslov je pisao neko za koga je veliko pitanje koliko se razume u to sta je uopste turbina :)
Koliko se secam "stuck" se ne koristi u engleskom samo kao "zaglavljen" vec moze da znaci i "pokvaren" ili tome slicno.
Problem jeste do turbine, ali ne u tome sto je zaglavljena, posto zaglavljena turbina nikako ne bi mogla da utice na to da motor i dalje radi iako je kljuc izvucen. Pre bi zaglavljena turbina mogla da ugasi motor, posto i vazduh koji treba da udje u motor i izduvni gasovi koji treba da izadju sada imaju problem da prodju kroz turbokompresor.

Gagi je vec napsao sta je, engleski termin je "dieseling" to jest kad motor pocne da radi na sopsveno ulje (iberturaza je nesto drugao, i oznacava previsok broj obrtaja motora, sto se ovde takodje desava, ali to je posledica a ne uzrok). Ulje koje podmazuje turbinu, na neki nacin dospe do usisa (propao lezaj, membrana...), a dizel motor sasvim lepo radi i na ulje. Dzaba si ti iskljucio ubrizgavanje goriva, kad on ima ulja.
macaneli piše:ja koliko znam da ta prica o gasenju je vezana za izbacivanje preostalog ulja iz turbine,a ne o hladjenju
neznam zasto bi fabrika to pisala u upustvu tj knjizici koja se dobija uz kola ako nije od neke vaznosti
Ne razumem koje ulje treba da se izbaci iz turbine? Unutar turbine ulje ne sme da postoji (naravno ako je sve ispravno), osim tamo gde uvek i treba da se nalazi (lezaj). Drugo turbina koja se vrti 100-tinak hiljada obrtaja, izbacice sve sto je pokusalo da se uhvati za nju u milisekundi.
Sta tacno pise u knjizici (nisam uspeo da nadjem nista slicno u par koje sam procitao)?

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser

Poruka od Dragomir » nedelja, 1. jul 2012. u 21:43h

Pravi razlog zasto nije preporucljivo da se motori sa turbo puljacen posle duge voznje negase odmah vec da se puste da malo odrade jeste da se sama turbina prohladi da nebi doslo do koksiranja ulja u njoj (znao sam i kolika je razlika temperature pri samo 5 min rada posle duge voznje ali bosanac zaboravio)

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 1. jul 2012. u 23:41h

To onda znaci da ta razlika mora da bude bas ozbiljna, odnosno da turbina na leru treba da ima daleko nizu temperaturu nego pri radu na recimo 2500 rpm. Moguce. Bas me interesuje kolika bi mogla da bude razlika.

Koliko shvatam pricas o ulju koje se "normalno" nalazi u turbini, odnosno u njenim lezajevima. Kada se motor zaustavi, to ulje ostane tu gde je, ne cirkulise vise kroz motor, pa pocinje da se greje na temperaturu turbine.

Loyale

Poruka od Loyale » ponedeljak, 2. jul 2012. u 07:50h

Onaj rover na snimku verovatno ima problem sa turbinom,kao sto rece Dragomir.Medjutim nije da nisam ni ja u pravu jer je isto tako moguce da mu na iberlauf gura toliko ulja da je od toga dobio turazu.Meni se to desilo na Golfu1 koji nema turbinu.Da sam nastavio sa voznjom garantujem da bi izvukao 200km/h.Na auto putu je pri 120km/h sam poceo naglo da ubrzava i stao sam u zaustavnu traku,izvadio kljuc iz brave ali auto je vrteo jedno 10 000 obrtaja i tako par minuta dok se nije sam ugasio.
Ne treba da napominjem da je taj motor zavrsio karijeru.

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser

Poruka od Dragomir » ponedeljak, 2. jul 2012. u 08:45h

mbole piše:To onda znaci da ta razlika mora da bude bas ozbiljna, odnosno da turbina na leru treba da ima daleko nizu temperaturu nego pri radu na recimo 2500 rpm. Moguce. Bas me interesuje kolika bi mogla da bude razlika.

Koliko shvatam pricas o ulju koje se "normalno" nalazi u turbini, odnosno u njenim lezajevima. Kada se motor zaustavi, to ulje ostane tu gde je, ne cirkulise vise kroz motor, pa pocinje da se greje na temperaturu turbine.
Bas sam na to mislio
Loyale piše:Onaj rover na snimku verovatno ima problem sa turbinom,kao sto rece Dragomir.Medjutim nije da nisam ni ja u pravu jer je isto tako moguce da mu na iberlauf gura toliko ulja da je od toga dobio turazu.Meni se to desilo na Golfu1 koji nema turbinu.Da sam nastavio sa voznjom garantujem da bi izvukao 200km/h.Na auto putu je pri 120km/h sam poceo naglo da ubrzava i stao sam u zaustavnu traku,izvadio kljuc iz brave ali auto je vrteo jedno 10 000 obrtaja i tako par minuta dok se nije sam ugasio.
Ne treba da napominjem da je taj motor zavrsio karijeru.
Da i to je moguce kada motor malo vise duva pa nedozvoljava da se ulje vraca iz glave u karter pa preko iberlaufa gura ulje u usis i nekontrolisano sagoreva

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 2. jul 2012. u 11:43h

ibertura nema veze sa iberlaufom :)
Ne kazem da nije moguce da od iberlaufa ode u iberturu, nego da je to i dalje "dieseling".

ibertura - previsoka turaza, previsok broj obrtaja (bukvalno prevedeno sa nemackog)
iber na nemeckom znaci iznad, mnogo, preko ...
iberlauf je u prevodu preliv, u ovom slucaju preliv uljnih isparenja

Jedini lek za dieseling je da "udavis" motor ako je moguce. To jest ne diras kvacilo, ostavis ga u brzini i legnes na kocnicu dok se ne ugasi.

Loyale

Poruka od Loyale » ponedeljak, 2. jul 2012. u 12:06h

To sad znam i ja ali kada mi se to desilo imao sam 18god i u glavi mi je bilo samo da stanem i pobegnem sto dalje od auta :haha:

Vladan

Poruka od Vladan » ponedeljak, 2. jul 2012. u 12:07h

mbole piše: ... Koliko se secam "stuck" se ne koristi u engleskom samo kao "zaglavljen" vec moze da znaci i "pokvaren" ili tome slicno.
Pa moze, ako se pokvarilo tako sto se zaglavilo.
A film sam ubacio kao zezanje - odgovor na pitanje:
mbole piše:... Sta ce se promeniti ako ga zadrzis na leru par minuta?

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“