mondeo tdci 2.0 2003 termostat
Moderator: Dragomir
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
Re: mondeo tdci 2.0 2003 termostat
Da nije to nešto ovako?
http://www.fordmondeo.org/threadattach/ ... Heater.pdf
Evo još nečega na tu temu...
http://www.fordmondeo.org/forum/printpo ... id/828765/
http://www.fordmondeo.org/threadattach/ ... Heater.pdf
Evo još nečega na tu temu...
http://www.fordmondeo.org/forum/printpo ... id/828765/

- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
ima jedna recenica u blicu kao pojedini proizvodjaci uz doplatu nude grejanje kabine i toliko o tome, gde se nalazi taj grejac da ga proverim da nije zatajio kod mene? 

- Cedo
- VIP
- Poruka: 3138
- Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h
@totti
Verovatno, u manualu pise par recenica na ovu temu, strana 87..Milane kako koristis grejanje, jel stavljas ikad na high ili recimo namestis na xx°C pa dok ne ugreje?
Verovatno, u manualu pise par recenica na ovu temu, strana 87..Milane kako koristis grejanje, jel stavljas ikad na high ili recimo namestis na xx°C pa dok ne ugreje?
- Pančevac
- Poruka: 1295
- Član foruma od: subota, 13. mar. 2010. u 21:57h
@milane
na taj clanak o temperaturi motora gde se usput i grejac uz doplatu pominje,na to sam mislio.
@totti
stvarno ne znam kako izgleda.kada sam kupio auto sutra ujutru sam otisao kod moj lokalnog majstora da promenim ulje i filter.dok je menjao filter prokomentarisao je u vezi tog/tih grejaca i pitao me je da li ujutru kad upalim auto ubrzo pocne i da greje? rec dve i na tome se to zavrsilo.neke druge stvari su mi bile tada interesantnije.
posle,kada je auto bio kod Dragomira na dizalici,bacio sam pogled ali ja tu nisam nista razaznavao
na taj clanak o temperaturi motora gde se usput i grejac uz doplatu pominje,na to sam mislio.
@totti
stvarno ne znam kako izgleda.kada sam kupio auto sutra ujutru sam otisao kod moj lokalnog majstora da promenim ulje i filter.dok je menjao filter prokomentarisao je u vezi tog/tih grejaca i pitao me je da li ujutru kad upalim auto ubrzo pocne i da greje? rec dve i na tome se to zavrsilo.neke druge stvari su mi bile tada interesantnije.
posle,kada je auto bio kod Dragomira na dizalici,bacio sam pogled ali ja tu nisam nista razaznavao

MONDEO 2.0 tdci mk4 titanium x
- milan_gt
grejanje uvek na high, krene on posle 500m mlako ali nije to ni prici kad je temp na pola..
sent from white land..
sent from white land..
-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
Uh kada ovo citam prosto sam ljubomoran. CIm nadjem pare idem da mijenjam to u servis. Kazu u F-AC (ovlasceni serviser) vodeni termostat je 67 KM a uljni je 80 KM. I po njihovom iskustvu zamjena ovog vodenog termostata otklanja sve belaje sa grijanjem.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
- dule0911
-
- Poruka: 13650
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Ti grejaci su isli fabricki, nije budzevina. Ako da bog na prolece idem u Mojsinje pa cu izmedju ostalog i to da im pokupim sa sve instalacijom
Ooodlicna stvar.

Fiesta!!
-
- Poruka: 67
- Član foruma od: petak, 28. maj 2010. u 22:04h
Mozda smesno zvuci ali zanima me , ko je od vas proslog ili predproslog leta prao hladnjak zbog boljeg rada klima-uredjaja?
Ja sam letos prao hladnjak jer je bio dosta zaprljan ( zdusno sam prao sa nekom hemijom za aluminijum ), i fakat je da je klima hladila za medalju, ali je odmah iza toga skazaljka temperature pocela da seta ( u okviru normal polja od pocetka do sredine i nazad ) cak i pri +37°C je bila na pola prve polovine. E sad, da li se hladnjak toliko otcepio ili se pokvario senzor za merenje temperature, uglavnom pri ovim minusima motor postize radnu temperaturu ( merena temp. tecnosti ) i grejanje u kabini radi odlicno, termostat se otvara i cak se i vent. na hladnjaku pali, ali skazaljka jedva da dodje do prve cetvrtine normal polja.
Posedujem Mondeo MK2 1.8 TD.
Edit:
Da ne dodje do zabune, prao sam hladnjeke - spolja.
Ja sam letos prao hladnjak jer je bio dosta zaprljan ( zdusno sam prao sa nekom hemijom za aluminijum ), i fakat je da je klima hladila za medalju, ali je odmah iza toga skazaljka temperature pocela da seta ( u okviru normal polja od pocetka do sredine i nazad ) cak i pri +37°C je bila na pola prve polovine. E sad, da li se hladnjak toliko otcepio ili se pokvario senzor za merenje temperature, uglavnom pri ovim minusima motor postize radnu temperaturu ( merena temp. tecnosti ) i grejanje u kabini radi odlicno, termostat se otvara i cak se i vent. na hladnjaku pali, ali skazaljka jedva da dodje do prve cetvrtine normal polja.
Posedujem Mondeo MK2 1.8 TD.
Edit:
Da ne dodje do zabune, prao sam hladnjeke - spolja.
- dule0911
-
Ja sam prao.
Klima nije radila posto se motor pregrevao i onda ECU kao meru predostroznosti gasi klimu. Naravno nije mi se dizala temperatura motora (bar ne po kazaljci), ali gasenje rada klime je bas lepo upozorenje da nesto nije u redu.
Ni pre ni posle toga nemam razlike prilikom voznje zimi, samo leti mi klima radi svo vreme
Rekao bih da je kod tebe ili kazaljka ili nesto drugo zeza, ne razumem se preterano. Pranje hladnjaka ne bi smelo da ima veze sa time.
Klima nije radila posto se motor pregrevao i onda ECU kao meru predostroznosti gasi klimu. Naravno nije mi se dizala temperatura motora (bar ne po kazaljci), ali gasenje rada klime je bas lepo upozorenje da nesto nije u redu.
Ni pre ni posle toga nemam razlike prilikom voznje zimi, samo leti mi klima radi svo vreme

Rekao bih da je kod tebe ili kazaljka ili nesto drugo zeza, ne razumem se preterano. Pranje hladnjaka ne bi smelo da ima veze sa time.
Fiesta!!
- darko darko
- Poruka: 3889
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
ma jok, to je i mene zezalo na mk2, cak sam skinuo hladnjak i oprao, oprao i hladnjak ulja klime, sve ali opet je u brdo dizao temperaturu, sve sam zamenio termotsat, proverio sve, ali sumnjam da je zbog sredstva za zaptivanje hladnjaka
letos sve ima da ide isto

- zoradonjic
- Poruka: 100
- Član foruma od: nedelja, 20. dec. 2009. u 12:02h
- Kontakt:
Primetio sam da se posle ugradnje kartona po euro 5 standardu
između hladnjaka za klimu i za motor situacija malo popravila. Predpostavljam da vazduh koji prođe kroz hladnjake kada nema kartona hladi sam blok motora i lako odlazi ispod automobila (za nas koji nemamo zaštitnu plastiku) što dodatno pogoršava situaciju zimi, iako termostati rade kako treba. Mislim da karton sprečava ulazak veće količine hladnog vazduha pod haubu, a četvrtinu hladnjaka nisam zatvorio što je u mom slučaju dovoljno da se ne uključuje ventilator ni prilikom konstantnog penjanja na planinu po otežanim uslovima i punim opterećenjem.
Ps: Kad otopli vraćam se na standard euro3 - bez kartona.

Ps: Kad otopli vraćam se na standard euro3 - bez kartona.
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Off: Komšo, gde si ti utekao, ne viđam ti kola kod zgrade ili se tripujem? 

pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- zoradonjic
- Kontakt:
Kola se ne vide od snega. Nisam ih pomerao od kad je napadalo. Pogodilo se i da mi je registracija istekla pre 15-20 dana. Danas sam ih očistio za sutrašnju registraciju, a prekosutra pravac Stara planina.
Dok sam čistio sneg auto je radio na leru a grejanje na maksimumu. U toj varijanti kazaljka se pomeri malo od minimuma. Pošto je lopatanje i čišćenje potrajalo, malo sam eksperimentisao. Kada sam skroz isključio grejanje temperatura se posle 10 minuta popne na radnu (oko sredine - 90 stepeni). Čim uključim grejanje na maksimum počne da pada, i posle 10 minuta opet siđe blizu minimuma. Jutros je bilo oko -9.
Dok sam čistio sneg auto je radio na leru a grejanje na maksimumu. U toj varijanti kazaljka se pomeri malo od minimuma. Pošto je lopatanje i čišćenje potrajalo, malo sam eksperimentisao. Kada sam skroz isključio grejanje temperatura se posle 10 minuta popne na radnu (oko sredine - 90 stepeni). Čim uključim grejanje na maksimum počne da pada, i posle 10 minuta opet siđe blizu minimuma. Jutros je bilo oko -9.
- milan_gt
sledeci put kad nisi u kolima pustis da samo dogreva onaj unutrasnji vazduh a da ne uvlaci hladan spolja..
- mbole
- Poruka: 14994
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Postoje dve varijante dodatnog grejanja vode za kabinu kod Mk3. Obe idu samo na neka trzista, gde mislim da nije nase, posto mi spadamo u umerenije klime.
Elektricno ima tri grejaca i ukupnu snagu 750W. Pali se kada motor radi i kada je temperatura glave ispod 71 stepen.
Posebno za trziste skandinavije se radi model koji ima dogrevanje na naftu, i snagu od 2.2-5KW. Znaci ne radi se dodatnom o grejacu vazduha u kabini (webasto), vec ovaj dodatni grejac greje vodu iz motora isto kao i elektricni. Trosi naftu iz istog rezervoara kao i motor.
Elektricno ima tri grejaca i ukupnu snagu 750W. Pali se kada motor radi i kada je temperatura glave ispod 71 stepen.
Posebno za trziste skandinavije se radi model koji ima dogrevanje na naftu, i snagu od 2.2-5KW. Znaci ne radi se dodatnom o grejacu vazduha u kabini (webasto), vec ovaj dodatni grejac greje vodu iz motora isto kao i elektricni. Trosi naftu iz istog rezervoara kao i motor.
Djak pesak 

- milan_gt
moj je 'talijan tako da nema..a ne verujem ni da cu ga ugradjivati naknadno..
sent from white land..
sent from white land..
- mbole
- Poruka: 14994
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Pa kad se snalazis za grejanje sa mladjanim ercovkama, i ne treba ti 

Djak pesak 

-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
Nakon citanja mase postova na ovu temu (na svim fordovim forumima ukljucujuci i ruske i poljske) izgleda da je ovaj problem na Mondeo uzrokovan uglavnom pokvarenim tzv uljnim termostatom. Vidim da niko ovdje nije uspio to da rijesi (pa ni Dragomir) cim mi bude plata upucujem se u F Autocentar i nosim 80 KM sa sobom da mi zamjene termostat. Pa sta bude. Temperatura je stvarno kriticna i nikada ne prelazi cetvrtinu. CIm se malo negdje stane temp padne bas skoro na pocetak mada je ovih dana temperatura stvarno visoka.
I moram se sloziti sa Mboletom da pothladjen motor prilicno vise trosi i vise se haba. Narocito sto ovako pokvaren termostat hladi ulje preko svake mjere sto moze da bude problem za potrosnju i trosenje dijelova motora jer se ne postize potrebna viskoznost i temperatura ulja.
Uglavnom obavjestavam vas o rezultatima po ovom pitanju.
I moram se sloziti sa Mboletom da pothladjen motor prilicno vise trosi i vise se haba. Narocito sto ovako pokvaren termostat hladi ulje preko svake mjere sto moze da bude problem za potrosnju i trosenje dijelova motora jer se ne postize potrebna viskoznost i temperatura ulja.
Uglavnom obavjestavam vas o rezultatima po ovom pitanju.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
- darko darko
- Poruka: 3889
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
Meni je gagi menjao taj mali termostat i to prvi dan, milsim valjda, nisma ga ni slusao nesto posebno, i zimi i leti je zakucan skala na pola, jedino me nervira sto nemoze da se zagreje u mestu na prvo paljenje jutarnje kada je mraz, nego kada pocnes voziti malo, i to samo zimi.
- dule0911
-
@bojicstv
Ako ti i po ovom vremenu imas problem sa dizanjem (tj ne dizanjem) temperature, tebi je nesto definitivno crklo. Meni samo kad je hladno napolju, sporije dostigne radnu temp, i kad radi u mestu spadne sa polovine (mozda i malo kad idem nizbrdo) ali i na -15 mi dolazi pokazivac na polovinu skale, najbrze se popne ako izadjem na autoput
Ako ti i po ovom vremenu imas problem sa dizanjem (tj ne dizanjem) temperature, tebi je nesto definitivno crklo. Meni samo kad je hladno napolju, sporije dostigne radnu temp, i kad radi u mestu spadne sa polovine (mozda i malo kad idem nizbrdo) ali i na -15 mi dolazi pokazivac na polovinu skale, najbrze se popne ako izadjem na autoput

Fiesta!!
- Cedo
- VIP
- Poruka: 3138
- Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h
I meni se standardno sve vratilo u normalu, kazaljka bukvalno zakucana na pola, radnu postigne ocas posla..
- dule0911
-
Takodje, isto i kod mene, cim je prebacilo 15 stepeni, posle 1-2km se zagreje na radnu maltene 

Fiesta!!
- milan_gt
takodje..
- zoradonjic
- Kontakt:
Kod mene još uvek varira. Možda zato što nisam još uvek išao na duže staze. Vozio sam sve u lokalu (do 20 km) bez gašenja. Desi se da na nizbrdici pada skala iako je 15 stepeni. 

- zoradonjic
- Kontakt:
Imam dilemu u vezi tog takozvanog uljnog termostata. Da li on otvara i zatvara kruženje ulja ili antifriza? Nisam primetio hladnjak za ulje pa iz tog razloga pitam stručnije, a naročito dr. Dragomira.
Imam teoriju pa zato i pitam ovo. Ako je ulje hladnije nego što treba zimi, onda je gušće što znači da se otežano kreće. Ovo je verovatno problematično za turbinu. Prvu turbinu sm menjao na 145000km. Polovna koju sam tada ugradio trajala mi dve zime (35000km). Ova sad, takođe polovna zviždi. Za života sam tri puta prešao 3000 obrtaja prilikom rizičnog preticanja. Auto putem nikada ne prelazim 2700obrtaja što je nekih 160km/h šestom. Vozim normalno, što znači nikada ispod 2000 obrtaja na otvorenom, tj. ne gušim. Možda je slučajnost da mi dve turbine crknu zimi, ali me kopka, jede crv sumnje.
Možda grešim, pomozite mojoj logici vašim komentarima, iako je možda bolje da je ovo u nekoj temi vezanoj za turbo punjače.
Imam teoriju pa zato i pitam ovo. Ako je ulje hladnije nego što treba zimi, onda je gušće što znači da se otežano kreće. Ovo je verovatno problematično za turbinu. Prvu turbinu sm menjao na 145000km. Polovna koju sam tada ugradio trajala mi dve zime (35000km). Ova sad, takođe polovna zviždi. Za života sam tri puta prešao 3000 obrtaja prilikom rizičnog preticanja. Auto putem nikada ne prelazim 2700obrtaja što je nekih 160km/h šestom. Vozim normalno, što znači nikada ispod 2000 obrtaja na otvorenom, tj. ne gušim. Možda je slučajnost da mi dve turbine crknu zimi, ali me kopka, jede crv sumnje.
Možda grešim, pomozite mojoj logici vašim komentarima, iako je možda bolje da je ovo u nekoj temi vezanoj za turbo punjače.