Mondeo 1,8TD ozbiljan kvar ili ne
Moderator: Dragomir
- Mosha
- Poruka: 272
- Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 21:39h
- Kontakt:
Mondeo 1,8TD ozbiljan kvar ili ne
U pitanju je Mondeo 1,8TD sa Endura-DE motorom, simptomi koje ću navesti mi u principu ne smetaju preterano, ali želeo bih vaše misljenje da li oni mogu da ukazuju na ozbiljniji kvar koji bi trebalo blagovremeno sanirati.
1. U pitanju je startovanje. Naime auto pali "normalno" ujutru, i generalno u periodima kada "odstoji" malo duže i neposredno posle gašenja. Medjutim kada je auto ugasen u periodu od recimo 1 do 2 sata kada startujem motor treba mu ~10 sekundi da upali, normalno vergla, normalno se čuje jednostavno mu treba više vremena da "sastavi" i tako je već nekoliko meseci, dakle i kada je bilo dosta toplije i sad blizu nule.
2. Ujutru kada upalim auto i ako ne sačekam da motor "odradi" par minuta nego odmah krenem prvi put kada turbina proradi (ja bar mislim da je tako, kada kazaljka obrtomera pokaže 1200-1300 rpm) auto naglo ubrza kao da sam maltene dao pun gas i onda se smiri i to je to. To se dešava samo prilikom prvog paljenja ujutru, kada u žurbi ne sačekam par minuta pre kretanja.
Ne znam da li ova dva simptoma imaju išta zajedničko, pojavila su se u odprilike isto vreme pa sam laički predpostavio da su povezani.
Hvala unapred, Aleksandar.
1. U pitanju je startovanje. Naime auto pali "normalno" ujutru, i generalno u periodima kada "odstoji" malo duže i neposredno posle gašenja. Medjutim kada je auto ugasen u periodu od recimo 1 do 2 sata kada startujem motor treba mu ~10 sekundi da upali, normalno vergla, normalno se čuje jednostavno mu treba više vremena da "sastavi" i tako je već nekoliko meseci, dakle i kada je bilo dosta toplije i sad blizu nule.
2. Ujutru kada upalim auto i ako ne sačekam da motor "odradi" par minuta nego odmah krenem prvi put kada turbina proradi (ja bar mislim da je tako, kada kazaljka obrtomera pokaže 1200-1300 rpm) auto naglo ubrza kao da sam maltene dao pun gas i onda se smiri i to je to. To se dešava samo prilikom prvog paljenja ujutru, kada u žurbi ne sačekam par minuta pre kretanja.
Ne znam da li ova dva simptoma imaju išta zajedničko, pojavila su se u odprilike isto vreme pa sam laički predpostavio da su povezani.
Hvala unapred, Aleksandar.
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Re: Mondeo 1,8TD ozbiljan kvar ili ne
Proveri turbo ventil.
Na bosh pumpi dolazi jedno crno gumeno crevce u donji deo,ckini ga ako ne curi nafta iz njega ispravno je a ako curi moras zamenuti ventil
Na bosh pumpi dolazi jedno crno gumeno crevce u donji deo,ckini ga ako ne curi nafta iz njega ispravno je a ako curi moras zamenuti ventil
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- Mosha
- Kontakt:
Hm, našao sam jedno gumeno crevce na pumpi, nalazi se na strani pumpe do mene, u donjoj zoni i izlazi iz nekog malog okruglog dela. To crevce je dugačko oko 15cm i isečeno, tj ne ide nikuda. Da li to tako treba ili je majstor bio maštovit ?
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Mosha
- Kontakt:
Evo slika:
- Dragomir
- Oficijalni serviser
To crevo ide na metalnu cevcicu koja ide na turbinu.Tvoj auto i nemoze da ide kako treba ako je to crevo skinuto
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek