Menjac se cuje
Moderator: Dragomir
- xltale
- Poruka: 86
- Član foruma od: ponedeljak, 20. okt. 2008. u 23:56h
Menjac se cuje
Poslednju granadu sam, izmedju ostalog, pazario zbog menjaca.
Medjutim, primetio sam da zuji u svim brzinama osim u 4.
Naravno, prva pomisao - ostao bez ulja.
Po podacima sa neta Type 9 - 5sp nosi malo manje od 2 L ulja, u njemu je bilo manje od 1L
Otvorio sam ga odozgo i lepo ispraznio, ulje je imalo neku zuckasto-bez boju
Nisam primetio parcice, opiljke, mada lezajeve nisam znao kako da proverim
Kad sam pazario ulje prodavac mi rece za njega ide 10-90(ili 80,ne secam se) ali na istom sajtu je pisalo da koristi 75-90 polusinteticko,te sam na svoju odgovornost to pazario
Vrlo sam malo presao nakon novog ulja ali mi se i dalje cuje(istina malo manje)
A da, pre par dana kad je bilo opasno hladno gotovo nemoguce je ubaciti menjac u prvu.
Da li je taj otpor na rucici normalan (da li sam pogresio u izboru ulja uprkos podacima sa neta) i hoce li se taj zvuk izgubiti
Medjutim, primetio sam da zuji u svim brzinama osim u 4.
Naravno, prva pomisao - ostao bez ulja.
Po podacima sa neta Type 9 - 5sp nosi malo manje od 2 L ulja, u njemu je bilo manje od 1L
Otvorio sam ga odozgo i lepo ispraznio, ulje je imalo neku zuckasto-bez boju
Nisam primetio parcice, opiljke, mada lezajeve nisam znao kako da proverim
Kad sam pazario ulje prodavac mi rece za njega ide 10-90(ili 80,ne secam se) ali na istom sajtu je pisalo da koristi 75-90 polusinteticko,te sam na svoju odgovornost to pazario
Vrlo sam malo presao nakon novog ulja ali mi se i dalje cuje(istina malo manje)
A da, pre par dana kad je bilo opasno hladno gotovo nemoguce je ubaciti menjac u prvu.
Da li je taj otpor na rucici normalan (da li sam pogresio u izboru ulja uprkos podacima sa neta) i hoce li se taj zvuk izgubiti
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Re: Menjac se cuje
U njega ulje SQM 2C 9008 A, a to je SAE 80-90. To je mineralno ulje.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- van
- VIP
- Poruka: 9043
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
SAE 75-90 . I SAE 80 moze da prodje , SAE 90 nikako , neces zimi moci da ubacis u brzinu ( mada ti imas i sa 75-90 problema )
A ako hoces da ti menjac bude kao puter stavi ATF , tako bar kazu englezi ,da se ne bi desavale takve stvari da na minusu ne mozes da ubacis u prvu . Ja sam bas zbog toga i skinu N9 i vratio 4stepeni na kola . Zimi je menjac kao od fapa , a nisam hteo da ga silim i guram ko sivonja rucicu .
Ako ti huci u svim brzinama sem IV , otisli su lezajevi pomocen osovine ili kako li se vec zove . IV brzine je 1:1 tj. direktno spojnicka okrece kardan , bez iakakog zupcanika , tako da ta osovina pomocnog snopa i ne proma opterecenja . Ja sam na kapriju samle jedan menjac , i lupao je u svim brzinama sem u cetvrtoj , gde je radio najnormalnije . KAda sam otvorio da vidim sta je , lezaj te sekundarne osovine se raspao .
A ako hoces da ti menjac bude kao puter stavi ATF , tako bar kazu englezi ,da se ne bi desavale takve stvari da na minusu ne mozes da ubacis u prvu . Ja sam bas zbog toga i skinu N9 i vratio 4stepeni na kola . Zimi je menjac kao od fapa , a nisam hteo da ga silim i guram ko sivonja rucicu .
Ako ti huci u svim brzinama sem IV , otisli su lezajevi pomocen osovine ili kako li se vec zove . IV brzine je 1:1 tj. direktno spojnicka okrece kardan , bez iakakog zupcanika , tako da ta osovina pomocnog snopa i ne proma opterecenja . Ja sam na kapriju samle jedan menjac , i lupao je u svim brzinama sem u cetvrtoj , gde je radio najnormalnije . KAda sam otvorio da vidim sta je , lezaj te sekundarne osovine se raspao .
- van
- VIP
- Poruka: 9043
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Ford’s first RWD 5 speed box, based on the Type E. Cast iron maincase with alloy tail housing. This gearbox is commonly used for 5 speed conversions on older vehicles. Some later versions were available with integral bellhousings, although they are more commonly found with removable bellhousings. A 4wd version of this box was also available for the early XR4x4 models. 1" x 23 spline input shaft. Fitted in:
Ford Capri 1.6 / 2.0 Feb 1983 on
Ford Capri 2.8 Nov 1982 on
Ford Sierra 1.6 / 1.8 / 2.0 to Dec 1988
Ford Sierra XR4i
Ford Sierra XR4x4 2.8
Oil capacity: 2wd 1.9 litres, 4wd 1.25 litres (plus 0.5 litres in transfer box).
Standard oil grade 75W90 semi-synthetic.
- xltale
- Poruka: 86
- Član foruma od: ponedeljak, 20. okt. 2008. u 23:56h
Znaci nisam pogresio pri izboru ulja, elem sta predlazes za resenje problema,
da ga otvaram i da menjam te lezajeve, pretpostavljam.
Kolika je to zaebancija i ima li tih lezajeva da se kupe(verovatno 2 idu?)
da ga otvaram i da menjam te lezajeve, pretpostavljam.
Kolika je to zaebancija i ima li tih lezajeva da se kupe(verovatno 2 idu?)