Motor "zveci" kad je hladan!?
Moderator: Dragomir
- pavke_88
- Poruka: 209
- Član foruma od: utorak, 22. dec. 2009. u 16:54h
Motor "zveci" kad je hladan!?
Sierra 2.0 Dohc, kad je upalim jedno par sekundi se cuje neki cudan zvuk iz motora, kao da zveci nesto, ali jako se brzo izgubi taj zvuk? Da li je to normalno i sta to moze biti? Neko mi rece da se ventili kao cuju?... Da li da teram majstoru ili da se se pravim kao da nista ne cujem? 

Ford Sierra 2.0i GL DOHC - zakon. 

- ace1
- Avenger from the past
- Poruka: 1983
- Član foruma od: petak, 14. nov. 2008. u 19:47h
- Kontakt:
Re: Motor "zveci" kad je hladan!?
mislis da pojacas volume
,nemoj ume da boli posle

Opel killer , in progress autolite evolution ,then bekame restomod and eventually all supercars killer (Ferrari too)
It is 1971
It is 1971

- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21569
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
hidropodizači... može biti da ti je to neki prvi znak da ti pumpa za ulje ne nabija dovoljan pritisak.pavke_88 piše:Sierra 2.0 Dohc, kad je upalim jedno par sekundi se cuje neki cudan zvuk iz motora, kao da zveci nesto, ali jako se brzo izgubi taj zvuk? Da li je to normalno i sta to moze biti? Neko mi rece da se ventili kao cuju?... Da li da teram majstoru ili da se se pravim kao da nista ne cujem?

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- goja
- Poruka: 1186
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h
da nisi mjenjao filter ulja skoro? to se desava ako stavis filter koji nema nepovratni ventil pa kad upalis auto,imas pravi suvi start...to veoma puno steti motoru...
- pavke_88
Menjao sam skoro filter za ulje i ulje, ali neprocitah sta pise na njemu, kupio sam ga po modelu, odnosno tipu auta, pa se nadam da nije do njega, mada provericu... Pumpa za ulje,hmmm? Kako to da proverim, tj da li da je menjam, to na auto dijagnostici sumnjam da moze da se detektuje? Sta mi je ciniti? mechanic

- Markedjani
- Predsednik kluba
Kod čika majstora koji ima manometar... skineš davač za ulje... zašrafiš manometar na navoj od davača i meriš pritisak ulja... najbolje kad je hladan skroz i onda pratiš pritiske sve dok se skroz ne ugreje.
Koje si ulje sipao ?
Koje si ulje sipao ?

- goja
ma garant su ti dali neki filter pitaj boga i ciji bez ventila,licno sam to dozivio...da te zeza pumpa zvecao bi motor i kad se ugrije,pogotovo kad se razredi ulje... skini ti filter i kupi motokraft,stace to lupati, ako je kao sto kazes,samo par sekundi po palenju... a kad ga ugasis pa upalis za kratko vrijeme toga nema jelda,nego samo kad je duze ugasen,tipa pola sata ili duze?
- Markedjani
- Predsednik kluba
Može biti i zbog lošeg ulja.

- pavke_88
Da. kada se iole zagreje nema tog zvuka, znaci kada je vruc, upalim i sve je normalno,nego kada se malo ohladi (sat, dva, zavisno od spoljasnje temprerature) problem se ponavlja, tj opet zveci nekih 2-3 sekunde i nestane... Sada sam sipao ulje Bergoline 10/40 gasoline, za gasne motore, medjutim i sa predhodnim uljem se isto culo, a tada sam sipao, koliko se secam, neko ulje sa oznakom Ford... Filter ne znam koji je jer sam kutiju bacio
Ostaje mi da proverim pritisak znaci i da promenim pomenuti filter?... Nadam se da je to toga i da nije nesto ozbiljnije prirode...

- boljidani
- Poruka: 85
- Član foruma od: petak, 27. feb. 2009. u 17:36h
Ajd baš napiši ovde šta se desilo kada promeniš filter ulja. Imam Sierru sa istim motorom i to mi se stalno dešava kao kod tebe a menjao sam nekoliko proizvođača filtera pa i motorkraft. Nekoliko majstora mi je raklo da je to jedan hidropodizač i da nije ništa ozbiljno.
- goja
upali auto,sacekaj da prestane lupatitih dvije sekunde,odmah ga ugasi i opet ga upali...ako ne bude lupao to je samo zato sto je ulje proslo svukuda kroz kanale a nema ga odmah zato sto ga filter pusti da se svo salije...
a ako ti,nedaj boze bude opet lupao i taj drugi put onda imas neki gadan zez,tipa da su se pojeli lezajevi na radilici,leteci ili na bregastim osovinama ili vec negdje dobio gadan luft paa lupeta...
a ako ti,nedaj boze bude opet lupao i taj drugi put onda imas neki gadan zez,tipa da su se pojeli lezajevi na radilici,leteci ili na bregastim osovinama ili vec negdje dobio gadan luft paa lupeta...
- pavke_88
Probacu to ujutru, dok je hladan da ga dvaput zaredom upalim i da vidim da li se i dalje cuje... Videcu i da promenim taj filter, nego ukoliko je taj hidropodizac, odnosno da ulje nije proslo svuda, da li je to normalno da se cuje i koliko steti motoru? Ja do sada nisam cuo nekog da se zali na takav problem, osim "Boljidani" koji mi uvideo da nisam jedini... 

- Markedjani
- Predsednik kluba
Hoće i moja sierra da "zazveči" ali to mi se desi jednom u par meseci... i to u fazonu na sekundu.
Ali u suštini ne bi smelo stalno pri svakom prvom paljenju da se čuje.
Ali u suštini ne bi smelo stalno pri svakom prvom paljenju da se čuje.

- Neša
- VIP
- Poruka: 5053
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Ma teraj to i uzivaj.
Na sledecu zamenu stavi motorcraft filter za ulje i ford formula plus 10-40 ful sintetika i uzivaj
Na sledecu zamenu stavi motorcraft filter za ulje i ford formula plus 10-40 ful sintetika i uzivaj
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- Markedjani
- Predsednik kluba
Ne bih ja to tako terao.
Ja bih proverio zbog čega se to dešava... uništiće se tako hidropodizači a generalno može i motor da se pohaba.
A i generalno to je pokazivač nekog problema u podmazivanju
Ja bih proverio zbog čega se to dešava... uništiće se tako hidropodizači a generalno može i motor da se pohaba.
A i generalno to je pokazivač nekog problema u podmazivanju

- pavke_88
Promenicu mu i ulje i filter, ako to ne pomogne, teram nekom strucnijem (majstoru) da vidi o cemu se radi. Po meni, sigurno je problem u nekom malo ''zakasnjenom'' podmazivanju. Proverio sam ga ujutru, cim prestane da zveci, ja ga ugasim pa zatim ponovo upalim i onda se nista ne cuje, radi kao satic... Ne znam, dok ne uradim ponovo servis i ne oteram kod majstora, meni pomoci nema... 

- Sava Ford
- Poruka: 291
- Član foruma od: utorak, 14. sep. 2010. u 17:00h
moguce da su hidro podizaci,oni kad se motor hladan upali,prvi zveckaju
par minuta i radi kao san
ako je to,gubis malo u ubrzanjui snazi..ali kao sto bi mi rekli,teraj to dok ne stane
pozz