Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Problem sa diznama Cmax 2.0 tdci EURO 5

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
Djole Focus TDCI
Poruka: 183
Član foruma od: sreda, 16. maj 2012. u 15:54h

Problem sa diznama Cmax 2.0 tdci EURO 5

Poruka od Djole Focus TDCI » petak, 6. mar. 2026. u 15:51h

Imam problem sa diznama koji vucem vec 3 meseca. Dizne sam slao kod dvojice bosista, dizne ociscene, oprane, na jednoj zamenjen ventil, prosle sve testove dobio nove kodove. Takodje, kupljen nov original delphi regulator pritiska.

Problem se ogleda u tome sto auto nece da odradi adaptacije. Kada se resetuju adaptacije za pilot, i ceo sistem ubrizgavanja auto radi normalno, i posle odredjenog broja kilometara pocinje da lupa, tj da lupaju dizne. Primetio sam da lupanje pocinje kada ga vozim bez gasa duze vreme, odnosno kad se spustam niz neko brdo bez gasa, tj da ne dodajem gas malo duze vreme ili ako usporim npr is 6. brzine do 3. brzine bez kocnice, samo kocenjem motorom, sledece ubrzavanje pocinje da lupa kao neko cekicem da udara u motor. Stanem, resetujem ponovo adaptacije i auto opet radi normalno.

Pali extra, na leru radi pefrektno, kad se zagreje bukvalno se ne cuje, korekcije sve oko 0, nema ni jednu gresku, izvadjen dpf, zatvoren egr (ugaseni softverski kod Bokija u Pinosavi, vuce extra, potrosnja normalna.

Ono sto sam primetio je da kad se zagreje preko 60 stepeni i vozim ga trecom, cetvrtom, petom, sestom npr 2500 obrtaja pustim gas trazeni pritisak bude 300 bari a iz nekog razloga pritisak u rejlu stvarni bude 800. Zanima me zna li neko da li je to normalno? U prvoj i drugoj brzini pritisak prati zadati bez problema, i kad je auto hladan takodje stvarni pritisak prati zadati, nema te situacije da stvarni pritisak ostaje na 800 bari.

Znaci, pitanje je da li je normalno da pritisak u voznji bez gasa bude 800 bari dok je trazeni pritisak 300? I ima li neko ideju sta jos pogledati? Evo i fotografija sa dijagnostike.
Slika

Slika

Slika
Slika C-Max MK 2, 2.0 120KW TDCi - 2013. god.
Slika Focus MK 3, 1.6 77KW TDCi ecoNetic - 2013. god
Slika 508 MK 1.5, 2.0 110 kw blueHDI - 2016. god.

skolioza
Poruka: 1668
Član foruma od: nedelja, 24. maj 2015. u 18:26h

Re: Problem sa diznama Cmax 2.0 tdci EURO 5

Poruka od skolioza » petak, 6. mar. 2026. u 17:59h

Da li ce jedna osoba da se pojavi na forumu da je bio/bila kod bosiste i da je zadovoljan diznama. Ako se dizne uspesno ukodiraju onda ne rade kako treba. Da li moze neko da ih izmeri koliko goriva izbacuju da vidis da li je isti nivo na svima? To lupanje takvo kako ga ti opusujes deluje ozbiljno i ja ga ne bih vozio uopste da ne napravi dodatno stetu. mozda neka dizna pusta kada ne bi trebalo i onda kad dodas gas opet bude problem?
Ford Mondeo 2.0 tdci 110kw/150hp 2015god dizel automatik (2021-....)
Kia Sportage 1.6 97kw/132hp 2018god benzinjara (2020-2021)
Kia Cee'd 1.4 73kw/100hp 2015god benzinjara (2017-2020)
Ford Focus 1.8tddi 66kw/110hp 2001god dizel(2015-2017)

ljuba power
Poruka: 2750
Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
Kontakt:

Poruka od ljuba power » petak, 6. mar. 2026. u 18:43h

Djole Focus TDCI piše:
petak, 6. mar. 2026. u 15:51h
Imam problem sa diznama koji vucem vec 3 meseca. Dizne sam slao kod dvojice bosista, dizne ociscene, oprane, na jednoj zamenjen ventil, prosle sve testove dobio nove kodove. Takodje, kupljen nov original delphi regulator pritiska.

Problem se ogleda u tome sto auto nece da odradi adaptacije. Kada se resetuju adaptacije za pilot, i ceo sistem ubrizgavanja auto radi normalno, i posle odredjenog broja kilometara pocinje da lupa, tj da lupaju dizne. Primetio sam da lupanje pocinje kada ga vozim bez gasa duze vreme, odnosno kad se spustam niz neko brdo bez gasa, tj da ne dodajem gas malo duze vreme ili ako usporim npr is 6. brzine do 3. brzine bez kocnice, samo kocenjem motorom, sledece ubrzavanje pocinje da lupa kao neko cekicem da udara u motor. Stanem, resetujem ponovo adaptacije i auto opet radi normalno.

Pali extra, na leru radi pefrektno, kad se zagreje bukvalno se ne cuje, korekcije sve oko 0, nema ni jednu gresku, izvadjen dpf, zatvoren egr (ugaseni softverski kod Bokija u Pinosavi, vuce extra, potrosnja normalna.

Ono sto sam primetio je da kad se zagreje preko 60 stepeni i vozim ga trecom, cetvrtom, petom, sestom npr 2500 obrtaja pustim gas trazeni pritisak bude 300 bari a iz nekog razloga pritisak u rejlu stvarni bude 800. Zanima me zna li neko da li je to normalno? U prvoj i drugoj brzini pritisak prati zadati bez problema, i kad je auto hladan takodje stvarni pritisak prati zadati, nema te situacije da stvarni pritisak ostaje na 800 bari.

Znaci, pitanje je da li je normalno da pritisak u voznji bez gasa bude 800 bari dok je trazeni pritisak 300? I ima li neko ideju sta jos pogledati? Evo i fotografija sa dijagnostike.
Slika

Slika

Slika
koliko si prešao kilometara i u kom režimu rada motora?posle resetovanja korekcija dizni..

Djole Focus TDCI
Poruka: 183
Član foruma od: sreda, 16. maj 2012. u 15:54h

Poruka od Djole Focus TDCI » petak, 6. mar. 2026. u 19:36h

skolioza piše:
petak, 6. mar. 2026. u 17:59h
Da li ce jedna osoba da se pojavi na forumu da je bio/bila kod bosiste i da je zadovoljan diznama. Ako se dizne uspesno ukodiraju onda ne rade kako treba. Da li moze neko da ih izmeri koliko goriva izbacuju da vidis da li je isti nivo na svima? To lupanje takvo kako ga ti opusujes deluje ozbiljno i ja ga ne bih vozio uopste da ne napravi dodatno stetu. mozda neka dizna pusta kada ne bi trebalo i onda kad dodas gas opet bude problem?
Dizne sam dva puta skidao i slao u dva razlicita bosh servisa. Evo dokumentacija od jednog.
Slika
Cim pocne da lupa, resetujem mu adaptacije preko forscana i odmah radi kako treba. Uglavnom auto vuce kao perfektno, cetvrtom uzbrdo pun gas i ne baca nikakvu gresku.
ljuba power piše:
petak, 6. mar. 2026. u 18:43h
Djole Focus TDCI piše:
petak, 6. mar. 2026. u 15:51h

Slika

Slika

Slika
koliko si prešao kilometara i u kom režimu rada motora?posle resetovanja korekcija dizni..
Probao sam sve zive rezime i ne vredi, neki problem ima. Kad se vozi pod gasom non stop onda nema problem, problem nastaje ako ga pustim nizbrdo bez gasa guze vreme, npr spustam se nizbrdo, ili ako ga spustim sesta, peta, cetvrta, treca da koci motorom, odmah pocne da lupa.
Nekad slozi rad extra, otvorim prozor dodam gas samo se cuje turbina kako uvlaci vazduh, motor radi kao sat, i vremenom posto se mora voziti i u rezimu bez gasa pobrka sve i pocne da lupa i da radi kao traktor kad se ubrzava, na leru uvek radi lepo i ravnomerno.
Slika C-Max MK 2, 2.0 120KW TDCi - 2013. god.
Slika Focus MK 3, 1.6 77KW TDCi ecoNetic - 2013. god
Slika 508 MK 1.5, 2.0 110 kw blueHDI - 2016. god.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“