Pomoc oko dijelova i zupcastog
Moderator: Dragomir
-
hephaestus
- Poruka: 5
- Član foruma od: nedelja, 15. feb. 2026. u 07:05h
Pomoc oko dijelova i zupcastog
Pozdrav. Naime trebam Vas savjet sta od dijelova trebam uzeti to jest koji je bolji u odnosu na drugi. Plan mi je zadrzati auto pa trazim kvalitetnije. Od kompleta kvacilo, dmf i potisni sachs (relativno jeftino prosao) posto sa lukovim samo lose iskustvo.
Od amortizera imam slijedece opcije KYB, Sachs, Bilstein B4, Monroe. Od ti koje izabrati? Preferiram udobnost ali opet volim i neku tvrdocu , nesto izmedu.
Drugo pitanje u vezi zupcastog ... Naime da li se to meni samo cini ali nikako da poravnam rupu u zamasnjaku i rupu na bregastoj osovini. Da li trebam rotirati dok se te dvije rupe ne poklope? Dva kruga vrtio ali nista.. Također ako mjenjam samo zubcasti komplet bez diranja lanca na bregastoj da li je dovoljno samo blokirati bregastu u za to predviden polozaj, zakljucati zamasnjak (imam bas za to alat, ide na mjesto alnasera) i zamjeniti zupcasti te obratiti paznju da klin remenice radilice bude u sredini? Za to savrseno pase zica za autogeno, tig , elektroda 2mm presjel savijena u u i krajevi ubodeni u remenicu da bude tocno u sredini...
Od amortizera imam slijedece opcije KYB, Sachs, Bilstein B4, Monroe. Od ti koje izabrati? Preferiram udobnost ali opet volim i neku tvrdocu , nesto izmedu.
Drugo pitanje u vezi zupcastog ... Naime da li se to meni samo cini ali nikako da poravnam rupu u zamasnjaku i rupu na bregastoj osovini. Da li trebam rotirati dok se te dvije rupe ne poklope? Dva kruga vrtio ali nista.. Također ako mjenjam samo zubcasti komplet bez diranja lanca na bregastoj da li je dovoljno samo blokirati bregastu u za to predviden polozaj, zakljucati zamasnjak (imam bas za to alat, ide na mjesto alnasera) i zamjeniti zupcasti te obratiti paznju da klin remenice radilice bude u sredini? Za to savrseno pase zica za autogeno, tig , elektroda 2mm presjel savijena u u i krajevi ubodeni u remenicu da bude tocno u sredini...
- Scorpio 696
- Poruka: 1420
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:43h
Re: Pomoc oko dijelova i zupcastog
Da ali tek kada se zategne zatezač kaiša.hephaestus piše: ↑sreda, 4. mar. 2026. u 21:00hobratiti paznju da klin remenice radilice bude u sredini?
Zupčanik okreneš kontra od kazaljke na satu da razmak bude levo od klina.
Kada zategneš kaiš zupčanik se malo okrene i trebao bi klin da bude u sredini.
- Markedjani
- Predsednik kluba

- Poruka: 21871
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Jel da bajamo u pasulj za koji auto pitaš ?hephaestus piše: ↑sreda, 4. mar. 2026. u 21:00hPozdrav. Naime trebam Vas savjet sta od dijelova trebam uzeti to jest koji je bolji u odnosu na drugi. Plan mi je zadrzati auto pa trazim kvalitetnije. Od kompleta kvacilo, dmf i potisni sachs (relativno jeftino prosao) posto sa lukovim samo lose iskustvo.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Panther Black, '07 Ford Fiesta 1.6 S
Moondust Silver, '04 Ford Fiesta 1.4 TDCI
Vozim besan auto od 1000 maraka!
-
hephaestus
Mondeo mk4 2.0 tdci 103kw 2009. Za amortizere stvarno neznam sta mi je bolje uzeti od ponudenoga
-
milosh_bg
- Poruka: 247
- Član foruma od: petak, 29. nov. 2024. u 21:34h
Blokiras samo na mesto anlasera. Lanci na 2.0 ne crkavaju kao na 1.6, tako da menjas samo kais - naravno ako se lanac cuje menjas i njega!
Amortizeri Sachs.
Komplet kvacila koliko se secam za taj motor, Gagi rece samo LUK! Valeo je bio prilicno jeftiniji ali se lose pokazao.
Amortizeri Sachs.
Komplet kvacila koliko se secam za taj motor, Gagi rece samo LUK! Valeo je bio prilicno jeftiniji ali se lose pokazao.
-
hephaestus
Pa zar netrebam blokirati i remenicu bregaste na cc 4 sata? Nikako ne mogu potrefiti rupu u zamasnjaku i remenicu bregaste. Mozda trebam vrtiti dok se ne poklope... Hmm ovaj put sam uzeo Sach komplet (dmf, kvacilo, potisni, vijci) neznam kakav je no sa Lukovim samo lose iskustvo. Raspao se nakon cc ni 10t km.... Novi komplet a doslovce se raspalo sve sto se moglo (dmf i kvacilo)
- raca_mk2
- Poruka: 471
- Član foruma od: četvrtak, 23. jan. 2025. u 00:22h
Sve zavisi gde je nabavljen LUK komplet, tj. šta je u kutiji i naravno od montaže.
Za blokiranje zamajca kao što je već napisano alat ide na mesto startera, a za zamenu moraju novi šrafovi i pravilno stezanje.
Za blokiranje zamajca kao što je već napisano alat ide na mesto startera, a za zamenu moraju novi šrafovi i pravilno stezanje.