Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.
Moderator: Dragomir
-
pavlovic018
- Poruka: 7
- Član foruma od: utorak, 8. avg. 2023. u 21:27h
Poruka
od pavlovic018 » petak, 23. jan. 2026. u 22:34h
Pozdrav svima.
Na donjem nosacu motora se stvorila barica u onom ulegnucu nosaca (vidi se na slici), pretpostavljam iz onih cevcica na letvi koje su extra masne i popisane s' oprostenjem. Takodje, spaner pk kaisa se zamastio fino s donje strane, a ne mogu da pridjem onom senzoru na pumpi da vidim jel je on izbacio toliko, nemam kanal slobodan trenutno... Ulje u rezervoaru je pri dnu, koliko za prst ima unutra. Ima li sanse da ovo nisu delovi kaput? Ajde za pumpu verujem da je 50-50 sansa al konkretno letva? Volan jeste malo tvrdji za motanje al nije ono da mora na misice. Ume doduse nesto da lupne u voznji kad smotam udesno na raskrsnici recimo, u mestu vala nista ni da susne.
Letva:
Spaner pk:
Ford Focus MK1 karavan 2003 1.6 benzin (sa klimom)
-
pavlovic018
Poruka
od pavlovic018 » ponedeljak, 26. jan. 2026. u 13:05h
Izvinjavam se za dupli post, ne mogu da izmenim posle evo par dana. Letva je popustila na onom spoju cevcica i tu curi, pritom sam sraf u sredini koji je vezuje za most prstima odvio (navoj je izgleda propao, neki od prethodnika stavljao i zicu da popuni i zasrafi ali mrk, sraf sluzio kao klin na kraju, otuda i lupkanje) dok drugom srafu ne mogu da pridjem, cela letva šeta 2-3 cm levo desno dok se mota volan... Zanima me jel se taj deo na letvi moze i isplati reparirati ili bih morao drugu letvu da ganjam? Ne proizvodi nikakav zvuk, normalno radi, ulje sam dolio, pumpa takodje radi normalno, jedino tu na dovodu/odvodu ili kakogod vec kod onih 4-5 cevcica curi kap po kap.
Privremeno skarabudzeno nesto kolko da drzi letvu za most dok se sve to ne resi kod majstora...
-
raca_mk2
- Poruka: 446
- Član foruma od: četvrtak, 23. jan. 2025. u 00:22h
Poruka
od raca_mk2 » ponedeljak, 26. jan. 2026. u 13:39h
Šraf i rupa za nosač, tj. za vezivanje na most može da se reši i za to ti ne treba specijalista za letve i hidrauliku. Može da se namesti da ne mrda ni milimetar. I ovaj spoj sa cevima može da se popravi, ali prvo mora da se pregleda.
I da dodam, sa tako prikačenom letvom, na klin i vezanom žicom auto postaje "tempirana bomba" kad god si u saobraćaju. Ne igraj se ni sa svojom ni sa tuđom glavom, bolje da ne saznaš šta može da se desi.
-
pavlovic018
Poruka
od pavlovic018 » ponedeljak, 26. jan. 2026. u 21:43h
Svestan sam ja da to nije za zezanje, a kolko vidim pogresno sam se i izrazio - skarabudzeno je tako dok ga ne oteram do majstora (kolko vec prekosutra) a do tada auto NE MRDA iz dvorista. Ironija je ta da sam s tako raskacenom letvom preso skoro 3000km, a za to vreme auto je posetio majstora 2 puta - jednom radjen prednji trap (viljuske, stabilizatori) i kvacilo, drugi put veliki servis i naravno reglaza odmah nakon sredjenog trapa... I prosto mi je neverovatno da prodje sve to a nista da se ne primeti... Mislim svaka cast svakom, al neke stvari su skroz nerealne a ne ostanes duzan nikom. I na kraju ih sam otkrivas
Da ne idem u offtopic, danas posetio drugog majstora, dogovoren termin pa cemo videti kroz 2-3 dana ima li boljitka nakon servisiranja. Mozda cu morati jedino most da zamenim zbog navoja (kako mi se predlaze) al sve je to na pricu, videce se kad povadi to sve.
-
raca_mk2
- Poruka: 446
- Član foruma od: četvrtak, 23. jan. 2025. u 00:22h
Poruka
od raca_mk2 » ponedeljak, 26. jan. 2026. u 23:22h
Da ti neko radi zamenu viljuški, stabilizatora i reglažu trapa, a da ne vidi letvu koja šeta par santimetara može samo ako ti je neprijatelj. Dobro je da si promenio majstora, a novog prvo pitaj šta i kako i zašto, pa onda radi. Ako menjaš most onda ti je to dupli posao s obzirom šta je prvi majstor radio.