Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Nema grijanje - ford focus ‘02 1.8 tddi

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
Mirnes771
Poruka: 5
Član foruma od: utorak, 7. okt. 2025. u 22:10h

Nema grijanje - ford focus ‘02 1.8 tddi

Poruka od Mirnes771 » ponedeljak, 13. okt. 2025. u 21:10h

Pozz narode, nedavno sam pisao na ovu temu i taj post nije dobio neke korisne informacije ili jednostavno nema preglede, uglavnom Imam pitanje za vas, neću duljiti pretjerano, naime neku noć sam na autoputu odvalio zeca od života prednjim desnim krajem, u pitanju je Ford Focus mk1, 1,8TDDI 66kw od te noći gubim grijanje u kabini totalno, prije toga je grijanje radilo brutalno dobro, sad puše hladno u svakom smislu, šoferšajba nikako da odmagli, klima nema nikakvog efekta ali ona mi svakako i ne radi od kako sam kupio auto, voda u sistemu kruži, mjenjao sam termostat i nije ni do toga, bord pokazuje da je temperatura na radnoj tj na nekih 88-90 stepeni, e sad primjetio sam da kad je veće brdo u pitanju da podiže temperaturu preko radne al čim pustim gas za nekih 10s se vraća na radnu i tako ostaje, dok je auto pod konstantnim gasom na nekih 2-2,5k obrtaja stoji na radnoj ali čim mu se da napor uz neko veće brdo opet diže temp. da li je neko od vas imao sličnih problema s tim i ako jeste kako je to riješio? Hvala.
Ponosni vozač Fordića :)
Focus ‘00 1.8TDDi 66kw
Focus ‘02 1.8TDDi 66kw

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21713
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Re: Grijanje, ford focus ‘02

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 13. okt. 2025. u 21:31h

Dve su mogućnosti zašto nemaš grejanje, prva je da imaš neki problem vezan za samu regulaciju toplote u kabini.

Druga mogućnost je da iz nekog razloga nema protoka kroz sam grejač kabine.

Za prvu mogućnost, treba nam informacija da li je model sa manuelnom ili automatskom klimom ?

Za drugu mogućnost, mora majstor da detaljno ispregleda rashladni sistem i da proveri zašto kroz mali hladnjak ne ide rashladna tečnost (zapušen hladnjak, vazduh u sistemu, neki problem sa pumpom za vodu i slab protok rashladne tečnosti, nedovoljna količina rashladne tečnosti itd itd)
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Mirnes771

Re: Grijanje, ford focus ‘02

Poruka od Mirnes771 » ponedeljak, 13. okt. 2025. u 22:04h

Pozdrav drug, hvala ti na odgovoru, klima je manuelna iliti sve kontrolišem ja preko točkića, kao što sam već pomenuo u originalnom postu klima mi ne radi od kako sam kupio auto, nisam je ni palio od kako sam vidjeo da radi, punio sam je jednom kod provjerenog čovjeka i ni to nije pomoglo, što se druge mogućnosti tiče izmjenjao sam termostat i ni poslije tog nije imao protok vode do boce, izvadio sam povratna crijeva i izvadio ona dva mala “filtera” iz crijeva, bila su prljava, ispustio vodu iz sistema, ulio novu i ponovo isprobao sistem, voda je kružila i vraćala se u bocu čim termostat otvori, ali i dalje nemam grijanje pa je to jedini razlog što pišem ovo
Focus ‘00 1.8TDDi 66kw
Focus ‘02 1.8TDDi 66kw

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Re: Nema grijanje - ford focus ‘02 1.8 tddi

Poruka od Markedjani » utorak, 14. okt. 2025. u 07:19h

Bojim se da ne razumeš zašto te pitam za klimu, ako je manuelna klima moraš da utvrdiš da li klapna uopšte prebacuje na toplo kada vrtiš točkić toplo/hladno.

Za ovo drugo, moraš da utvrdiš da li rashladna tečnost stiže do grejača kabine, proveriti da li ima neko začepljenje ili je vazduh u sistemu ili prosto i jednostavno iz nekog trećeg razloga nemaš dovoljan protok tečnosti.
Slika

Mirnes771

Poruka od Mirnes771 » utorak, 14. okt. 2025. u 21:31h

Izvini za kasni odgovor, ovako, što se tiče toga pretpostavljam da misliš na toplo/hladno klapnu, barem kod nas to tako zovu, kada prebacujem sa hladnog na toplo se čuje klapna kako se kreće ali ne primjetim baš nikakvu promjenu temperature, e sad me interesuje pošto auto kad stoji u mjestu neko vrijeme počne puhati mlako, to jest osjeti se razlika od par stepeni u odnosu na grijanje u vožnji, interesuje me možeš li mi onako formalno navesti neke razloge zašto bi bio smanjen protok tečnosti do malog hladnjaka, barem da znam odakle da počnem? Hvala ti.
Focus ‘00 1.8TDDi 66kw
Focus ‘02 1.8TDDi 66kw

MihailoMike
Poruka: 28
Član foruma od: utorak, 24. okt. 2023. u 15:06h

Poruka od MihailoMike » utorak, 14. okt. 2025. u 21:47h

Znam par tih fokusa mk1 na kojim je problem bio zacepljen hladnjak ulja iz kog antifriz ide direktno prema malom hladnjaku u kabini.Provjeri crijeva na ulazu i izlazu iz njega.Mozes ga premostiti privremeno(citaj trajno) i onda vidi da li grije 😀

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » utorak, 14. okt. 2025. u 21:51h

Smanjen protok može biti iz više razloga...

Nemaš pritisak u sistemu (negde je rashladni sistem oštećen pa samim tim nije više zatvoren nego otvoren, pumpa za vodu ne pravi adekvatnu cirkulaciju rashladne tečnosti, nema dovoljno rashladne tečnosti, dihtung glave u problemu pa gura pritisak u cilindar)

Začepljenje rashladnog sistema koje ne dozvoljava adekvatnu cirkulaciju do grejača kabine ili prosto i jednostavno sam grejač kabine začepljen.

Svakako ti preporučujem da odeš kod majstora da detaljno ispregleda, pošto naizgled banalan problem ti je potencijalno ozbiljan problem koji može havariju da ti napravi ako nastaviš tako da voziš.
Slika

Mirnes771

Poruka od Mirnes771 » utorak, 14. okt. 2025. u 22:29h

Markedjani piše:
utorak, 14. okt. 2025. u 21:51h
Smanjen protok može biti iz više razloga...

Nemaš pritisak u sistemu (negde je rashladni sistem oštećen pa samim tim nije više zatvoren nego otvoren, pumpa za vodu ne pravi adekvatnu cirkulaciju rashladne tečnosti, nema dovoljno rashladne tečnosti, dihtung glave u problemu pa gura pritisak u cilindar)

Začepljenje rashladnog sistema koje ne dozvoljava adekvatnu cirkulaciju do grejača kabine ili prosto i jednostavno sam grejač kabine začepljen.

Svakako ti preporučujem da odeš kod majstora da detaljno ispregleda, pošto naizgled banalan problem ti je potencijalno ozbiljan problem koji može havariju da ti napravi ako nastaviš tako da voziš.
Vjeruj da mi je najstrašnija opcija s glavom motora, mada je moguće i ona da je otišla kao što sam pomenuo tu noć sam primjetio da uz veće brdo prelazi radnu i to po fino, u svakom slučaju hvala ti na izdvojenom vremenu i savjetima, ako se isplati raditi javljam kako i šta je u pitanju za ostale na forumu, u svakom slučaju javljam šta je tačno problem da ostali znaju gdje da pogledaju ukoliko imaju sličan problem
MihailoMike piše:
utorak, 14. okt. 2025. u 21:47h
Znam par tih fokusa mk1 na kojim je problem bio zacepljen hladnjak ulja iz kog antifriz ide direktno prema malom hladnjaku u kabini.Provjeri crijeva na ulazu i izlazu iz njega.Mozes ga premostiti privremeno(citaj trajno) i onda vidi da li grije 😀
Reci mi gdje se otprilike nalazi taj hladnjak ulja? Imam neke simptome koji ukazuju na začepljenje istog pa mislim da ne bi škodilo da se provjeri
Focus ‘00 1.8TDDi 66kw
Focus ‘02 1.8TDDi 66kw

mbole
Poruka: 15169
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » sreda, 15. okt. 2025. u 08:15h

Odmah pored filtera
Fućko :)
Djak pesak
Mondeo, Mk2, naftarica