Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Focus mk2 1.6 Ti-VCT - neravnomeran rad na oko 2.000 rpm

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Poison
Poruka: 22
Član foruma od: subota, 17. avg. 2024. u 11:13h

Re: Focus mk2 1.6 Ti-VCT - neravnomeran rad na oko 2.000 rpm

Poruka od Poison » utorak, 17. sep. 2024. u 11:50h

Sve je moguće.
Koristim je kao info. Verujem, ali ne preterujem.. kako bi se reklo. I dalje verujem najviše onome što čujem i vidim na motoru, u vožnji i sl. Kao i šta kažu iskusniji.
Ima dosta očitavanja. Trebao bih pronaći šta je šta, čemu služi, kako radi, tj kako bi trebalo biti. Pa onda to objediniti u neku sliku.

Danas grešaka nema.
Probao sam izvaditi instrument tablu i videti u kakvom stanju je sijalica za MIL. Pa je poneti za uzorak pri kupovini, ako je neispravna. Međutim, posle pola sata napred-nazad, uspeo sam je izvaditi svega nešto preko jednog centimetra.
Mekana konzola koja je okružuje se useca sa svih strana i zaglavi se. Pa sam odustao. Jer kada sijalicu kupim, morao bih sve ponovo.
Ovako ću prvo sijalicu uzeti (prvo pronaći koja ide, znate li vi?), pa ponovo pokušati.

Skinuo svećice. Skoro su menjanje, pa rekoh da vidim šta imaju da kažu o dešavanjima u cilindrima..

Slika

Prva dva cilindra, baš su uhvatila tanku koroziju sa spoljne strane. Vidi se i po svećicama.
Druga dva su ok.
Elektrode na prve tri svećice su slične. Imaju neku zelenkastu patinu na onom kraku, ne znam kako se naziva. Kod četvrte je primetno crn i generalno drugačije izgleda u celosti.

Kada sam ih vraćao, pritegao sam nešto jače nego kada sam prošli put menjao. Kada sam ih skidao, kao da su sve bile labavije u odnosu na ono kako su bile pritegnute one sa kojima je stigao.
Poslednja izmena: Poison, na dan utorak, 17. sep. 2024. u 12:44h. Ukupno izmenjeno 2 puta.
@stevanovic019

mbole
Poruka: 14899
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » utorak, 17. sep. 2024. u 12:36h

Sta je MIL?
Djak pesak :)

Poison

Poruka od Poison » utorak, 17. sep. 2024. u 12:42h

Malfunction Indicator Lamp (MIL).
Check Engine ili Service Engine Light. Nego, (ova) dijagnostika ga tako naziva, pa ja prepisujem.
@stevanovic019

ljuba power
Poruka: 2704
Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
Kontakt:

Poruka od ljuba power » utorak, 17. sep. 2024. u 16:59h

mbole piše:
utorak, 17. sep. 2024. u 11:08h
Nevolja je sto ako ti dijagnostika prijavljuje problem koji postoji samo na V motorima (bank 2 ne postoji na rednim), ko zna sta jos prijavljuje kako ne treba.
bank 2 itekako postoji na rednim motorima,i dijagnostika prijavljuje sasvim kako treba.samo je treba znati tumačiti. :)
za vlasnika auta:
imaš problem sa bogatom smešom na sva četiri cilindra,a malo više od ostalih na 4.cilindru.odatle se i manifestuje grub rad motora ili šta već si napisao
za loš rad.i nema veze sa klapnom gasa.moguće da je prljav fil.vazduha,velik pritisak goriva,loše lambda sonde bank 1 i bank 2,prljav map/maf senzor šta već ima..itd
svećice su bez platne,konusne,i nema potrebe stezati ih "malo jače".stegnuti do kraja i još vrlo malo na osećaj.to je dovoljno ili dolazi do pucanja keramike.
pregledaj ove stvari što sam ih nabrojao za bogatu smešu pa se nadam da ćeš otkriti uzrok "System Too Rich Bank 1 i Bank 2"

mbole
Poruka: 14899
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » utorak, 17. sep. 2024. u 18:36h

Sta je bank 2 na rednim?
Kod V su grupe cilindara.
Djak pesak :)

ljuba power
Kontakt:

Poruka od ljuba power » utorak, 17. sep. 2024. u 23:10h

isto što i na v motorima.kod ovog motora pošto ima dva katalizatora,bank 1 je prvi i drugi cilindar, bank 2 je treći i četvrti cilindar.

Poison

Poruka od Poison » utorak, 17. sep. 2024. u 23:23h

ljuba power .. ok sve to. Hvala na odgovoru.
Mogu tražiti na netu, ali da pitam..

Pritisak goriva.
Da li pumpa pravi taj pritisak? Ja često imam pritisak u rezervoaru u obliku isparenja. Ali, računam da je taj pritisak u rezervoaru, a posle pumpe je pritisak koji pravi sama pumpa.
Videh da postoji i ventil koji reguliše isparenja koja se sprovode do motora i tamo sagorevaju.
Da li su to isparenja iz rezervoara, tj rezervoar i ne bi trebao biti pod pritiskom?
Ako sam ja to dobro povezao tu i tamo čitajući o mogućim uzrocima.
Plus, do sada ni na jednom automobilu nisam primetio da se u rezervoaru stvara toliko očigledan pritisak.

Letimično gledajući, dijagnostika prijavljuje da pumpa radi stalno na 100%.
Pritisak goriva.. kako to izmeriti?

Nekako ne sumnjam na slab protok vazduha, mada trebam pronaći koje su normalne vrednosti.
Danas je na leru protok bio oko 1,20 g/s.
Filter delije čisto, a valjda se nema šta zapušiti do motora. Sem da je MAF prljav/neispravan.
@stevanovic019

ljuba power
Kontakt:

Poruka od ljuba power » sreda, 18. sep. 2024. u 08:38h

pumpa pravi pritisak 3-4bara u sistemu.izmeriš manometrom.pritisak u rezervoaru mora biti, ali ne veliki.ventil ga propusti do usisne grane kad poraste...
možda i lamda sonde nisu dobre.što je i naj gora opcija,jer ih ima 4 kom

Poison

Poruka od Poison » sreda, 18. sep. 2024. u 09:11h

Komplikovano je. Barem sada na početku, kada prvo treba naučiti i povezati sve.
Najlakše bi bilo otići u Fordov servis i rešiti. Ali, prvo je daleko i još bitnije, generalno nemam vremena za to. Mada, nije neizvodljivo.
Prvo ću pokušati ja DIY.
Problem što je sistem goriva.. pa, sistem.
Može biti sve. Od prljavih ili neispravnih senzora, ventila, dizni, do loših žica i kontakata, oštećenih creva do aktuatora, itd.
Dijagnostika može i ne mora da suzi pretragu. Ali, prvo moram naučiti tumačiti izlazne podatke.
Zatim gde se šta nalazi, čemu služi i kako radi sistem. Pa kako proveriti ispravnost komponenti, bez da ih menjam jedno po jedno.

Trenutno sam na pojmovima open i closed loop.
Pošto se problem javlja nasumično, ali uglavnom dok nije postignuta radna temperatura, liči da je nešto pri open loop u problemu.

Za sada čitam i razjašnjujem sebi šta je šta, i nadam se da ću suziti pretragu.
Eto, sada da vidim to oko lambda sondi npr.

Ok. Široka je tema. Svako vaše zapažanje je korisno, a glavnica je na meni, znam. To ja moram da razvežem..
@stevanovic019

Poison

Poruka od Poison » sreda, 25. sep. 2024. u 21:07h

Slika je sa neta. Ne mora da znači da je baš Focus u pitanju, ali mogu proveriti kada uskoro idem pod dizalicu.
Svakako - postoje i Bank 1 i Bank 2. I četiri O2 senzora (lambda sondi)..

Slika

I ako je suditi po slici, u grupi su prvi i četvrti, drugi i treći cilindar.

Za sada pratim rad i podatke u vožnji. I dalje istražujem.
Kada nije pod opterećenjem (ja sâm u autu i/ili ravan put) - radi prilično normalno. STFT i LTFT se kreću podjednako u granici do -5%.
Više ljudi u autu i/ili uzbrdo i naročito dok nije zagrejan, njihova razlika u Bank 1 i 2 je dupla (npr Bank 1 je -7% a Bank 2 -3,5%), i STFT i LTFT.
Razlika je dvostruka i na manjim obrtajima, a najviše primetno u leru.

I da razjasnimo, a li je tačno to što sam pročitao:
STFT negativan % znači da je trenutna smeša lean. Pozitivan % je rich.
LTSF negativan % znači da je gorivo oduzimano kao korektiva za STFT rich, dok je pozitivan % dodavanje goriva kao korektiva na STFT lean.
Ovo mi deluje logično, ali mi je onda nelogično to što su meni i STFT i LTFT uvek negativni.
U tom slučaju, % znači da su i STFT i LTFT oba uvek ili lean ili rich.

Inače, za sada se greška P0172 još nije pojavila. Mada STFT Bank 1 ume da dotakne i -20% na momente.

PS
Pratio sam ove parametre. Sledeće su lambda sonde, mada preliminarno gledajući, kreću se oko 0,6 V u leru.
Trebam videti u vožnji..
@stevanovic019

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“