Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

fiesta mk4 endura 1.3i termometar antifriza

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

dimges
Poruka: 636
Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h

Re: fiesta mk4 endura 1.3i termometar antifriza

Poruka od dimges » utorak, 30. jul 2024. u 17:48h

malopre sam se vratio iz servisa. Još jutros, kad sam nosio kola u taj servis, udaljen oko 8kilometra, ponovo sam resetirao minus klemu, kad sam došao u servis još nisu otvorili, ugasio motor, kasnije preparkirao i primetio sam da nema trukiranja, valjde je CPU prepšoznao sve podatke iz Pcm senzora. majstori su menjali ulje i filter, proveravali temperaturnu skalu i Primetili da AKO OTKAČE ovu Diodu onda T-rna SKALA RADI, ali auto TRUKIRA....
Rekao je majstor da će pitati o kakvoj DIODI se radi, a zanima ga i koja je uloga te DIODE ?
Pričvršćena je na kartonu ) ja sam mislio da je neka t'rna sonda, iznad Ventila za benzinske pare...

Slika

Auto radi super sa njom ali t'na skala ne radi....Dali DIODA nije ispravna ili je DAVAČ FORD 96FB-10884-AA za T'rnu skalu nešto promenio karakteristike, ne znam., Dali je on povezan i s tom Diodom ???
Pošto majstor ide u četvrtak na odmor, pokušaću kod jednog autoelektričara da testiram Ventilaqtor za Hladnjak , koji se nikad ne uključuje, pa ako je ispravan kupiću novi prekidač za ventilator ali koji uključuje na NIŽU temperaturu, 82 ili bar 85.... A možda je ovaj na ventilatoru i Neispravan, ali ne znam kako se to ispituje...
Ako ne nađemo rešenje za tu Diodu, Razmišljam da poručim od Ali Ekspresa Univerzalan Termometar sa priključkom !/8 -NPT
, koji bi uvrteo umesto 96FB-10884-AA
Ali prvo da Probam Ako odštekiam taj FORD 96FB-10884-AA dali će auto da trukira ??

....
a Ima i AMAZON slični univerzalni termometar . ali Skuplji, možda Precizniji ???
https://www.aliexpress.com/item/1005006 ... MUvpY9sy4w

https://www.amazon.com/Automotive-Repla ... e=15729821

dimges

Poruka od dimges » sreda, 31. jul 2024. u 10:35h

i ovaj video je u vezi problematike sa temperaturom, ovde kako sam shvatio kaže da ECM komanduhe ventilator hladnjaka ???
https://www.youtube.com/watch?v=2oJYoVc0FW0

mbole
Poruka: 14899
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » sreda, 31. jul 2024. u 12:44h

valjde je CPU prepšoznao sve podatke iz Pcm senzora
Ova recenica je besmislena. PCM nije senzor, nego je PCM ono sto ti zoves CPU :)
Power Control Module, ili ECU kako ga isto zovu.
Na PCM je prikaceno brdo senzora naravno, i on je taj koji odlucuje o svemu oko rada motora.
I on je taj koji treba da "nauci" kako se motor ponasa.

Da... PCM komanduje ventilatorom hladnjaka. To smo napisali jos negde na pocetku.
A podatak o temperaturi dobija sa onog senzora koji je zavucen ispod usisne grane, koji nisi uspevao da pronadjes. Ne ovaj koji je na crevu. Ovaj na crevu samo daje signal za instrument tablu i nista vise.
Kod tebe ne postoji prekidac ventilatora hladnjaka.

Leba ti... sta je "karton"? Pozarni zid? Tj lim izmedju kabine i motornog prostora?

Jedina dioda koja postoji u semama je u kutiji osiguraca u motornom prostoru. Ova sa slike... nema je, ili barem ja ne mogu da je pronadjem.
Kako ste zakljucili da je to dioda?
Jel pise nekakav broj na njoj?

Ali... ajmo malo reset, pre nego sto krenemo da "bajamo" dalje... da li su proverili sam temp senzor na crevu, i veze od njega ka masi i instr tabli?
Djak pesak :)

dimges

Poruka od dimges » sreda, 31. jul 2024. u 16:40h

nisam se dobro razumeo sa majstorom, AKO se Ovaj moj stari RELE ? ili šta je, POVEŽE sa temperaturnim senzorom,FORD 96FB-10884-AA, onda temperaturna Skala RADI, ali auto Trukira
Slika
Majstor misli da je RELE izgubio neke karakteristike ??

https://www.4x4-piecesauto.fr/shop/2993 ... mk1-fiesta

https://www.youtube.com/watch?v=1633MDoKGio

A EVO kako se sve desilo
Seckanja je bilo i pre promene akomulatora, ali kad sam ga namestio novi akomulator, nije ga CPU prepoznao jer sam malo vozio, treba 8 kilometara ...
Uzmem jedan dan da čistim Kontakt sprejom Glavnu Masu sa leve strane, a usput i konektor od ovog Relea, ALI ga NISAM UŠTEKAO dobro i bio je otkačen PA je Skala temperature prestala da radi, a seckanje je prestalo...
Sad vozim sa otkačenim temperaturnim davachem, auto super radi, ali nemam temperaturnu skalu...
potražiću polovni Rele, ali možda je najbolje kupiti NOVI Rele, nije skupo, ovde gore francuski web sajt piše 10 Eura, ali vidim ima i ŠARENILO u cenama

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 1. avg. 2024. u 03:00h

Ovo je nesto dosta cudno... jeste dioda ali...
Pojavljuje se kao 3-4 razlicite stvari, od senzora spoljasnje temperature (koji ti ne bi trebalo da imas), pa do diode kompresora klime koju takodje ne treba da imas, i do dela ABS kod recimo Tranzita.

Lici da je ford to koristio na 100 mesta za razlicite namene.

Ispitaj diodu.. to je bar prosto. Treba da provodi struju u jednom smeru, a da je ne provodi u drugom. I to je generalno sve sto se od nje ocekuje. Unimer, stavis na pistalicu, spojis na krajeve. Ako pisti a kad obrnes pipalice ne pisti.. OK je. Ako pisti na obe strane... probila je.

Kako si zakljucio da je povezano sa senzorom temperature za instr tablu? Osim toga sto pokazivac ne radi kad njega spojis... sto uopste ne mora da znaci da su njih dva direktno povezana.

Ovaj konkretan kataloski broj, uopste ne postoji po broju sasije za tvoj auto.
Postoji za fiestu, ali za Zetec i dizel i to tek od 1998.

Pogledaj da li u kutiji osiguraca u motornom prostoru, imas diodu na nekom od ova tri mesta. Moguce je da su sarali sa varijantama instalacije, pa da su je izbacili van kutije.

Slika

I da... kad slikas nesto.. slikaj da bar mozemo da pretpostavimo gde se to nalazi ispod haube.

Ajde po 10-ti put...
Tvoj auto NE PREPOZNAJE AKUMULATOR. Nema pojma dal je ovakav, onakav, nov stari... bilo sta od toga.
Ne mesaj ono sto se desava na daleko mladjim vozilima sa tim da kod tebe pcm mora da nauci karakteristike MOTORA nakon sto je ostao bez struje.

dimges

Poruka od dimges » četvrtak, 1. avg. 2024. u 13:33h

Ova Dioda ili na YouTube negde kaže Relay ( Rele) je povezana sa Diznama, ako crkne NE može da se vozi. A majstoru se Čini da auto Secka ako je povezana Temperaturna skala, pa mi je rekao da vozim odštekanu. Danas sam otišao kod boljeg majstora, onaj koji mi je popravljao pre 2-3 godine Imobilajzer ( kodirano paljenje), nije mogao da me primi, u neverovatnoj gužvi je, samo mi je potvrdio da ako stvarno smeta t-ni senzor i skala radu motora, da slobodno ugradim Univerzalni termometar od 40 do 100 sa priključkom 1//8" , a i on misli da Dioda ili radi ili ne radi.
Ustvari ovi kod kojih sam prekjuče bio izgleda nisu ni stavili auto na kanal,( možda su ulje zamenili pumpom) zatrpana servis sa novijim
automobilima, Zato NISU zamenili Senzor dole na bloku, a najverojatnije on nije dobar, pri svakom paljenju auto treba da se vozi 50 -200metara, (kad je topao motor više), da bi Kompjuter očitao temperaturu, t.j. ne vuče, voziš tu distancu kao auto škola, najgore je kad se izlazi iz podzemnih garaža, nekad napravim krug u garaži da auto povuče...
Znači uštekao sam senzor t-ne skale i imam temperaturno očitavanje, a seckanje nije tako strašno, samo u početku, ali znam kako s njim...
Mislim da su 2 problema, onak Kockasti Ventil za povratak benzinskih para i senzor temperature na bloku dole.Senzor imam dobar, a Ventil za pare ne mogu da nađem, takav isti.
Da našđem broj treba da vadim sva tanka creva, pomoglo bi ako nađem brojeve, možda ima ODGOVARAJUĆI u drugom Obliku ??
Svakako auto je i Ugušen gradskom vožnjom, ali sigurno niko na krntijama ne menja prednji katalizator, a ne može da se vadi.
Mislim da bi pomogla ugradnja Rešetke za Hlađenje na Haubi, kao što ima stara Fiesta ST, ali ni to NEMA već godinama.
Znači ova DIODA je na polovini između ServoMembrane kočnice i Usisne grane, na kartonu, a do nje je i ventil benziskih para, onaj kockasti....

Slika

dimges

Poruka od dimges » subota, 10. avg. 2024. u 12:13h

opet se javljam...ispitao sam diodu, ispravna, ali majstor Navalio da kupim u ovlašćenom novu,
daju za 10% od knjigovodstvene cene , umesto 100 eur košta 10 eur... juče sam kupio, namestio novu. Danas probao, znači simptom da na hladnom startu treba da se vozi polako oko 50metara je ostao, posle toga je sve dobro, skala radi i polako diže temperaturu. PROBLEM je kad staneš i UGASIŠ MOTOR, onda ne prima i mislim da ne diže više od 1200 Obrtaja, 40km-h u 4'toj bryini, NEMAM obrtomer. Znači , nije od Diode, NE pomaže ni Otkačivanje kabla za davač na Crevu.
Po meni moguća su nekoliko uzroka :
Izgubio karakteristike Senzor temperature antifriza na bloku ( ako ga imam) ili ovaj što ga neki nazivaju Senzor t're Ulja ????, isto negde dole, TREBA KANAL.
Ako Davač koji je na CREVU nema veze sa kompjuterom, neću da ga menjam jer SKALA radi a TEŠKO se menja jer se lomi plastični navojni uložak u crevu, Treba Novo crevo a nemaju ni u ovlašćenom.
DRUGO, možda su karakteristike Senzora Antifriza izgubljene još ranije, ali KAD sam izvadio Akomulator onda su počeli problemi.
Znači MORA KANAL i da se zameni taj Senzor Dole, imam originalni ispravan... Odmori su, ali sačekaću. Auto je ugušen, predlažu i vađenje katalizatora, ali to nije glavni problem.
USPUT, jedan stari majstor mi je rekao da kod Fieste AKO odštekaš t'rnu Skalu ( davač) Ventilator Hladnjaka radi nonstop, čim daš kontakt ??
Dali je to ako se odšteka Davač t-rne Skale ili za Senzor temperature antifriza na Bloku ??????

Ventilator Hladnjaka je Ispravan, proverio električar ODOZGO, spojio direktno, ali me se ne uključuje, valda treba 97 stepeni

mbole

Poruka od mbole » subota, 10. avg. 2024. u 14:54h

Senzor na bloku koji ide na PCM moras da imas. Pogledaj onaj klip na 0:39, jeste zavucen ali se vidi gde se nalazi, i morao bi da mozes da vidis bar kablove do njega.
Nije iskljuceno da te taj senzor zavitlava.
Ako se dobro secam... nekako kod promene tog senzora pre par godina su i pocele zavitlancije?
Mozda je jednostavno stavljen pogresan senzor?

To sa ventilatorom je za isti taj senzor na bloku. Posto onda PCM ne zna kolika je temperatura motora, upali ventilator, po principu boje da se hladi non stop nego da se pregreva.
Da.. da bi se ukljucio ventilator, mora da poraste temperatura motora. Sad dal bas na 97 ili neka druga cifra.. to vec ne znam, ali u svakom slucaju tu negde blizu 100.

Senzor temperature ulja.. ne bi trebalo da imas.

dimges

Poruka od dimges » subota, 10. avg. 2024. u 15:15h

Imam originalni senzoru, zamenio ga majstor rafi probe josh dano, kad su poceli problemi sa ubrzavanjem, niko ovdje nije znao da treba zameniti ili Iskljuchiti Speed senzoru. Novi t-rni senzor je pretrpeo pad pk kaisha I zadnje raspad hladnjaka, pre 5000kilometra, of tada ocu da ga menjav I svi eskiviraju, a nije teshko, kad su menjali max 10 minute...
Radio je auto I sa neispravnim senzorom, ali kad sam isvadio akomulator da ga punim, a posle I zamenio novim, kompjuter verojatno sad ne moze da uchita podatke jer je senzor neispravan... Prvo to, posle Ako treba kompjuterska diagnostika, krajnje je vadjenje katalizatora...

dimges

Poruka od dimges » utorak, 13. avg. 2024. u 22:16h

opet ja, dogovorio s autoelektričarem koji mi je prošle nedelje proveravaa ventilator hladnjaka, odozgo, sad će mođda imati slobofan kanal da menja senzor t're koji daje podatke kompjuteri...gledao sam i slikao, mislim da je ovo dole, bela kocka:

Slika

drugo pitanje, kad sam bio u ovlašćenom servisu u petak i kupio Diodu, pokazao sam slike od Ventila za benzinske pare, zovu ga i Vakuum ventil https://lagabasen.com/visa-produkt?part=BE-26828353 96FB-9C915-BA
ovi kod nas pojma nemaju, pokazuje mi sliku Kanistera, koji je koštao 200 eur a i nemaju ga
Dali mogu da ugradim neki drugi Vakuum ventil , od drugog modela automobila?
na primer https://garage-mahieu.com/en/product/va ... fb9c915ba/
Moj stari radi, ali nije samo solenoid, možda ima unutra neke zaptivne površine koje su amortizovane ??
Kod nekih fordova nazivaju ga MAP senzor ???
Počeću od senzora temperature, ali možda i MAP senzor radi probleme...

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21493
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » utorak, 13. avg. 2024. u 22:28h

Pomno pratim tvoje postove i tvoje rešavanje problema ali sa količinom informacija i sa količinom pretpostavki "A možda..." želim svaku sreću bilo kom majstoru da te razume i da ti reši problem.

Ja sam se još pre nekoliko godina izgubio u tvojim postovima i divim se posvećenosti da tu Fiestu napraviš ispravnom.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

mbole

Poruka od mbole » utorak, 13. avg. 2024. u 23:09h

Iskreno.. koliko god zeleo da ti pomognem... sad je stvarno fajront...
Sve vise pocinjem da sumnjam da nas sve zajedno jednostavno zajebavas :)

Ako do danas nisi na forumu naucio sta je MAP..
Ili te zabole uvo da citas sta iko drugi pise, ili nas zezas, ili si kompletan... ... ovo bi vec bilo nepristojno :)

Tolko od mene, i ja se ovde odjavljujem.
Niko ne moze da mi kaze da nisam imao i strpljenja i dobre volje... al sto je mnogo... mnogo je...

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“