Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Fiesta 1.4tdci 2010 trzanje u voznji

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Miletic88
Poruka: 24
Član foruma od: utorak, 27. feb. 2024. u 22:19h

Re: Fiesta 1.4tdci 2010 trzanje u voznji

Poruka od Miletic88 » četvrtak, 1. avg. 2024. u 22:00h

nesa.m piše:
subota, 6. jul 2024. u 17:43h
Kupio sam 2011. polovnu 1.4 tdci fiestu (2003.god.) sa tim blagim trzanjem i evo za 13 punih godina ni jedan jedini majstor a vecina su mi i dobri drugari, nije pronasao uzrok tako da sa istim problemom vozim i danas.Nasao sam na forumima slican problem ali osim nagadjanja clanova foruma,nisam pronasao adekvatno resenje tog' problema-
Na mojoj limuzinici se trzanje oseti samo prilikom usporenja recimo pred lezecim policajcem u gradskoj voznji, vozim lagano drugom brzinom i kada se u drugoj brzini doda gas, po nekada je to trzanje kao strojevi korak a ponekad' je nesto slabije.Nazalost jos se nije desilo da nije zatrzao pa to odavno resavam vrlo laganim dodavanjem gasa u drugoj brzini.Navikao sam no problem nisam resio a auto je vozen i kod najkrstenijih iskusnih majstora, mada vecina njih realno nece dublje i ozbiljnije da udje u tu problematiku jer po njima ispada da je po dijagnostici sve ispravno, auto odlicno vuce, lepo radi, sve je kao ok. i valjda treba da izgube puno vremena a da problem ne rese. Bukvalno svi oni ne mogu da naplate a slozicemo se da svi oni ipak rade za pare.
Motor na leru radi odlicno, vuce jos bolje i tog simptoma sa trzanjem nema prilikom jacih obrzanja.Na tehnickom su parametri za izduvne gasove odlicni a i kacio sam slike sa merenja, ne dimi, ne trosi ulje i niko drugi osim mene ne vozi taj auto.
Recimo da umem po malo da vozim jer sam po profesiji profesionalni vozac sa 45 godina radnog staza vozaca i kao takav sam se i penzionisao, pa k'o velim da se "malo" razumem u taj posao.Da dodam da je tamo gde treba , zavedeno da sam trkacku licencu saveznog ranga stekao daleke 1987.godine, tako da mi ni taj deo voznje nije stran bez lazne hvale ili lazne skromnosti, nego da ne da ne ispadne kod nekih da jos ne znam ni da vozim.
Elem, dijagnostika nikada nije prijavila nikakvu gresku te sam shodno tome jos 2012.godine prvo mehanicki zatvorio egr, ali nije do njega.Zamenjen je potom map senzor i moj map na tudjem autu radi odlicno i tudj autio ne trza tada, a na mom autu taj ispravan tudj' map ne resava niti menja problem na mom vozilu.Nije ni do njega.
Zamenjeni su zatim sezor bregaste, senzor radilice, senzor temp.goriva, senzor temperature rashl.tecnosti, zamenjeno je redovno i kvacilo ali se nista nije promenilo.Zamenio sam pre 5-6 godina i dizne da cak i to proverim, ali opet nista.Uradjen je i remap cak sta vise tj. nekoliko mapa razlicitih parametara i sve sam ih probao, ali problem resio nisam.Da ne zaboravim, sve se to desava pri malom gasu u drugoj brzini po gradu i to posle usporenja i prebacivanja u drugu brzinu i u trenutku dodavanja gasa u podrucju izmedju 1200 -1300 obrtaja pa do 1500-1600 o/min.Mimo te zone sve radi savrseno.
Tih 200 - 300 obrtaja meni jesu neresiv problem do sada pa ako neko zna, slobodno neka napise neki predlog koji nisam probao, jer da znam ja bih to resio.Jesam na to navikao ali bih voleo da to resim ako moze a ako ne moze, vozice se jednako kao i do sada.
U sali receno preostalo je jos da zamenim ceo auto nekim drugim vozilom, no ne pada mi na pamet cak ni u sali kada mi je ova fiestica super limuzinica.Radi kao sat i ide kao zvrk, lepo vuce i solo i pod opterecenjem i na ravnom i u brdu, potrosi kada je stisnem ali tada ide za sve pare i za ovih 13 godina osim ovog nazovi problema , drugih zaista nisam imao.Fiesta 1.4 tdci jeste odlican ako ne i najbolji mali auto za dzep svakog vlasnika vozila i to po svim osnovama, osim mozda kada trza u drugoj brzini. hahahaha
Ako ti je lakse meni se desava isti problem na Focusu mk3 1.6tdci 😂 Negde sam procitao da je mozda problem senzor polozaja papucice gasa ili neki nosac do menjaca. Mene mrzi da cackam bilo sta jer mi je auto dobar inace.

sipov
Poruka: 227
Član foruma od: četvrtak, 24. jun 2021. u 03:58h

Poruka od sipov » četvrtak, 1. avg. 2024. u 22:09h

Markedjani piše:
četvrtak, 20. jun 2024. u 06:25h
Klasika, egr.
+1
Zveki piše:
četvrtak, 20. jun 2024. u 11:22h
Pitam te koliko si siguran jer uopste nije lako doci do njega i skinuti ga. Stavili ga debili kao da ce da traje vecno i da nece nikad da se skida.Znam da u svakom slucaju bi bilo dobro ocistiti ga i ako nije on ali 80% je velika verovatnoca. Slika Nasao sam na forumu da se isto to desavalo nekom liku,ali se vise nije javljao sta je bio problem. Probao sam i porukom da ga kontaktiram ali nista. Mislim da bi trebali da se javimo kad otklonimo kvar,da bi drugi znali ili imali bar neku smernicu sta bi moglo biti.

Послато са M2004J19C помоћу Тапатока

Kako ti se ponašao na minusu zimi ako su bili simptomi izrazeniji nego sad onda je do egr,kod mene bilo isto pokvari im se elektronika i ne pomaze čišćenje vec zamena egr...

Miletic88

Poruka od Miletic88 » četvrtak, 1. avg. 2024. u 23:37h

sipov piše:
četvrtak, 1. avg. 2024. u 22:19h
Markedjani piše:
Klasika, egr.
+1
Zveki piše:
Pitam te koliko si siguran jer uopste nije lako doci do njega i skinuti ga. Stavili ga debili kao da ce da traje vecno i da nece nikad da se skida.Znam da u svakom slucaju bi bilo dobro ocistiti ga i ako nije on ali 80% je velika verovatnoca. Slika Nasao sam na forumu da se isto to desavalo nekom liku,ali se vise nije javljao sta je bio problem. Probao sam i porukom da ga kontaktiram ali nista. Mislim da bi trebali da se javimo kad otklonimo kvar,da bi drugi znali ili imali bar neku smernicu sta bi moglo biti.

Kako ti se ponašao na minusu zimi ako su bili simptomi izrazeniji nego sad onda je do egr,kod mene bilo isto pokvari im se elektronika i ne pomaze čišćenje vec zamena egr...
Druze koliko kosta egr nov, ja ga ne bih gasio. Ako je egr odmah cu da zamenim naravno ako nije nesto papreno skupo..

mbole
Poruka: 14899
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » petak, 2. avg. 2024. u 10:02h

A sto ga ne bi gasio?
Djak pesak :)

Miletic88

Poruka od Miletic88 » petak, 2. avg. 2024. u 13:20h

mbole piše:
petak, 2. avg. 2024. u 10:02h
A sto ga ne bi gasio?
Ja sam cuo da kad se ugasi egr da auto sporije dize temperaturu i da vise trosi. Ovo prvo me posebno brine.. Imao sam egr u golf 4 11 godina sam vozio i nikad me nije zezao.

mbole

Poruka od mbole » petak, 2. avg. 2024. u 22:32h

Mnogo slusas unaokolo :) a sve nesto pogresno :)

U nekim slucajevima, ali jako specificnim, to moze da se desi, da se motor nesto sporije greje, i da usled toga ima vecu potrosnju ako se voze strogo kratke relacije.

Sa druge strene.. egr SNIZAVA temperaturu sagorevanja (to mu je glavna namena,zato je i ugradjen u auto), posto se pri visokim temperaturama generisu NOx. Sto samo po sebi govori da je toplota koju motor razvija manja i samim tim neefikasnija (motor je toplotna masina, al to je vec malo previse teorije :))
Izuzetno.. kada motor ima hladnjak EGR-a, to moze da doprinese brzem postizanju radne temperature ako EGR postoji.
Ali to se cas posla kompenzuje jednog trenutka kada je motor postigao radnu temperaturu.

E sad.. ako stalno vozis pola kilometra do posla... imas egr hladnjak.. to je vec druga prica.
Mada... i tada.. na iole duze staze... mnogo ce ti potrosnja biti veca zbog zapusenog egr-a (a zapusice se garant), nego zbog toga sto ga nema.
I uopste ne mora da bude zacepljen skroz da pocne da pravi probleme, da bi se to odrazilo na potrosnju.
Ajd uprosceno.. malo ti stisnu grkljan.. pa ti disi :) Nije bas da ce da te udave... al nesto ne verujem da ce da ti bude prijatno :)

Ponavljam se ko baba o ustipcima...
Jedini dobar egr je ubijen egr :)
Posto nikada nije ni trebalo da postoji na autu, al su politicari morali nekako da podidju "zelenima".. jbg.. veliki je to broj glasova da se zanemari, a njih ne zanima dal je glas od poluobrazovane budaletine ili od pametnog (poluobrazovanih budaletina nazalost ima mnoooooogo vise :)).

van
VIP
Poruka: 9040
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » subota, 3. avg. 2024. u 08:24h

Да ја додам још и да егр зачађави цео усисни део са протоком времена тако да ти од усисног канала од 40 мм направи усисни канал од 30 или 20 мм , а на вентилима ћумур за роштиљ. Да би мотор радио како је пројектован , све око усисних вентила не сме да има никаквох депозита , јер ремети усис ваздуха који је код модерних мотора пројектован тако да се обезбеди најбоље струјање и вртложење ваздуха за оптимално сагоревање .
То је много теже дизајнирати него машинске компоненте на мотору . Генерално мотори се сада дизанирају тако што се издизајнира термодинамички процес , око кога се касније испројектује механички мотор

Miletic88

Poruka od Miletic88 » subota, 3. avg. 2024. u 11:16h

mbole piše:
petak, 2. avg. 2024. u 22:32h
Mnogo slusas unaokolo :) a sve nesto pogresno :)

U nekim slucajevima, ali jako specificnim, to moze da se desi, da se motor nesto sporije greje, i da usled toga ima vecu potrosnju ako se voze strogo kratke relacije.

Sa druge strene.. egr SNIZAVA temperaturu sagorevanja (to mu je glavna namena,zato je i ugradjen u auto), posto se pri visokim temperaturama generisu NOx. Sto samo po sebi govori da je toplota koju motor razvija manja i samim tim neefikasnija (motor je toplotna masina, al to je vec malo previse teorije :))
Izuzetno.. kada motor ima hladnjak EGR-a, to moze da doprinese brzem postizanju radne temperature ako EGR postoji.
Ali to se cas posla kompenzuje jednog trenutka kada je motor postigao radnu temperaturu.

E sad.. ako stalno vozis pola kilometra do posla... imas egr hladnjak.. to je vec druga prica.
Mada... i tada.. na iole duze staze... mnogo ce ti potrosnja biti veca zbog zapusenog egr-a (a zapusice se garant), nego zbog toga sto ga nema.
I uopste ne mora da bude zacepljen skroz da pocne da pravi probleme, da bi se to odrazilo na potrosnju.
Ajd uprosceno.. malo ti stisnu grkljan.. pa ti disi :) Nije bas da ce da te udave... al nesto ne verujem da ce da ti bude prijatno :)

Ponavljam se ko baba o ustipcima...
Jedini dobar egr je ubijen egr :)
Posto nikada nije ni trebalo da postoji na autu, al su politicari morali nekako da podidju "zelenima".. jbg.. veliki je to broj glasova da se zanemari, a njih ne zanima dal je glas od poluobrazovane budaletine ili od pametnog (poluobrazovanih budaletina nazalost ima mnoooooogo vise :)).
A jbg kad cujes 10 razlicitih prica kome da verujes. Ja sa autom nemam nikakvih problema sem tog trzanja u drugoj brzini. Meni je Focus mk3 2011 1.6 85kw, ne bih dirao jos taj egr jer mi to i ne smeta toliko. Juce sam se vratio sa mora auto ima smesnu potrosnju. Pricali su mi da malo trosi ali ovoliki auto da ima ovakvu potrosnju nisam verovao..

Zveki
Poruka: 31
Član foruma od: nedelja, 18. feb. 2024. u 14:22h

Poruka od Zveki » subota, 3. avg. 2024. u 11:28h

Kako pravilno zatvoriti egr na ford fiesti 2010-2011 1.4 tdi? Da li ce se posle zatvaranja,na teh. pregledu pojaviti losiji dijagram sagorevanja tj. izduvnih gasova?

sipov

Poruka od sipov » subota, 3. avg. 2024. u 11:37h

Miletic88 piše:
četvrtak, 1. avg. 2024. u 23:37h
sipov piše:
četvrtak, 1. avg. 2024. u 22:19h
Markedjani piše:
Klasika, egr.
+1
Zveki piše:

Druze koliko kosta egr nov, ja ga ne bih gasio. Ako je egr odmah cu da zamenim naravno ako nije nesto papreno skupo..
Druze nov je oko 150 -200e valeo je prva ugradnja u focusa a možeš i polovne naci 50 do 70e,ja iz drugog puta nasao dobar polovan i zadovoljan,prvo moras skontati da li je do egr iskljuci egr iz napajanja pa vidi kako se ponasa auto...

Miletic88

Poruka od Miletic88 » subota, 3. avg. 2024. u 12:44h

Za Focusa mk3 150-200e?

sipov

Poruka od sipov » subota, 3. avg. 2024. u 13:30h

Miletic88 piše:
subota, 3. avg. 2024. u 12:44h
Za Focusa mk3 150-200e?
Ne znam za mk3 odgovor je bio za fiesta ili fusion 1.4tdci
https://i.postimg.cc/Xqvsn8RH/Screensho ... chrome.jpg
Slika

mbole

Poruka od mbole » subota, 3. avg. 2024. u 15:32h

Zveki piše:
subota, 3. avg. 2024. u 11:28h
Kako pravilno zatvoriti egr na ford fiesti 2010-2011 1.4 tdi? Da li ce se posle zatvaranja,na teh. pregledu pojaviti losiji dijagram sagorevanja tj. izduvnih gasova?

Nece se pojaviti losiji, ako nemas neki drugi problem sa recimo diznama, turbinom...

Zovnes Bokija, dogovoris se...
Najbitnije je da se lepo ugasi u PCM-u.
A to malo njih zna da uradi kako treba.
Mehanicko zatvaranje moze da uradi bilo ko.
A jbg kad cujes 10 razlicitih prica kome da verujes.
Sebi :)
Ne slusas sta tvrde po internetu, nego proucis sta egr radi, kako to radi, zbog cega uopste postoji, i sam doneses zakljucak.
Uostalom.. skini usisnu granu, pa pogledaj sam na sta lici. I razmisli dal bi ti mogao da dises kad ti skupe grlo :)

Cena samog egr-a je apsolutno nebitna.
Jednostavno zajebancija, koja ne treba da postoji.

Zveki

Poruka od Zveki » subota, 3. avg. 2024. u 16:38h

Sto se tice mog egr bio sam u ovlascenom servisu na dijagnostici. Svi parametri egr su dobri. Nista nisu primetili osim da prva dizna ide u + a cetvrta u -- ,ili obrnuto,vec sam zaboravio. A i kazu da ne veruju da zbog toga moze da mi se javi trzanje samo u trecoj i cetvrtoj brzini i to samo od 1800 -- 2000 obrtaja nekad do 2100. Ako su parametri egr dobri znaci da nije do njega ili moze biti a ne mora da znaci?

sipov

Poruka od sipov » subota, 3. avg. 2024. u 17:43h

Zveki piše:
subota, 3. avg. 2024. u 16:38h
Sto se tice mog egr bio sam u ovlascenom servisu na dijagnostici. Svi parametri egr su dobri. Nista nisu primetili osim da prva dizna ide u + a cetvrta u -- ,ili obrnuto,vec sam zaboravio. A i kazu da ne veruju da zbog toga moze da mi se javi trzanje samo u trecoj i cetvrtoj brzini i to samo od 1800 -- 2000 obrtaja nekad do 2100. Ako su parametri egr dobri znaci da nije do njega ili moze biti a ne mora da znaci?

Pa druze pisao sam ti iskopcaj egr i probaj u vožnji hoce li biti toga ako daa onda trazi dalje,ok?

Miletic88

Poruka od Miletic88 » subota, 3. avg. 2024. u 22:37h

sipov piše:
subota, 3. avg. 2024. u 17:43h
Zveki piše:
subota, 3. avg. 2024. u 16:38h

Pa druze pisao sam ti iskopcaj egr i probaj u vožnji hoce li biti toga ako daa onda trazi dalje,ok?
Jel mogu to sam da uradim ili moram kod majstora?

sipov

Poruka od sipov » subota, 3. avg. 2024. u 22:39h

Pa sam,nadji egr i kabal iskopčaš iz napajanja za egr i vozi tako par kilometara da vidiš kako se auto ponasa...

Zveki

Poruka od Zveki » subota, 3. avg. 2024. u 22:43h

sipov piše:Pa sam,nadji egr i kabal iskopčaš iz napajanja za egr i vozi tako par kilometara da vidiš kako se auto ponasa...
Probacu. Samo sto kod mene doci do egr ventila je zaje*ano do bola. Milion stvari treba skinuti ...

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8364
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » subota, 3. avg. 2024. u 23:17h

@ Miletic88
Ovde je tema Fiesta 1.4 TDCI 2010 godište, a ti ako imaš problema sa focusom mk3 otvori novu temu nemoj da praviš zabune ovde.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

Miletic88

Poruka od Miletic88 » subota, 3. avg. 2024. u 23:46h

FM III piše:
subota, 3. avg. 2024. u 23:17h
@ Miletic88
Ovde je tema Fiesta 1.4 TDCI 2010 godište, a ti ako imaš problema sa focusom mk3 otvori novu temu nemoj da praviš zabune ovde.
Kakva je zabuna ako imamo isti problem, tema je aktivna. I nemoj da se deres ja sam plasljiv covek 😂

FM III
Vremenski policajac

Poruka od FM III » nedelja, 4. avg. 2024. u 00:08h

Lepo i dobro namerno ti kažem da se u ovoj temi radi o drugom automobilu. Dranje na internetu je kucanje velikim slovima, a ja to nisam radio. Već si i u drugoj temi drsko odgovorio drugom članu.
Zato pripazi malo na svoje ponašanje, pogotovo ako si plašljiv.
NE BRŽE OD ŽIVOTA!

Miletic88

Poruka od Miletic88 » nedelja, 4. avg. 2024. u 00:14h

FM III piše:
nedelja, 4. avg. 2024. u 00:08h
Lepo i dobro namerno ti kažem da se u ovoj temi radi o drugom automobilu. Dranje na internetu je kucanje velikim slovima, a ja to nisam radio. Već si i u drugoj temi drsko odgovorio drugom članu.
Zato pripazi malo na svoje ponašanje, pogotovo ako si plašljiv.
Kome sam ja drsko odgovorio? Sav drhtim... Btw dobronamerno se pise sastavljeno...

FM III
Vremenski policajac

Poruka od FM III » utorak, 6. avg. 2024. u 00:09h

Ne želim da raspravljam sa tobom, imaš fore malo da odmoriš i vidiš svoje postove.
NE BRŽE OD ŽIVOTA!

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“