Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ventilatori hladnjaka i klima - Mondeo mk3 2.0 tddi

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
rajko rajko
Poruka: 365
Član foruma od: ponedeljak, 22. okt. 2012. u 23:35h

Ventilatori hladnjaka i klima - Mondeo mk3 2.0 tddi

Poruka od rajko rajko » nedelja, 30. jun 2024. u 12:02h

Pozdrav društvo.
Imam jedno pitanje za poznavaoce materije.
Mondeo mk3, 2002. 2.0 tddi, 85kW, automatska klima.
Pre par dana pocelo nešto da se cuke pod jajnom, svecka, krči, cvili,… bacim pogled, i sumnja padne na kompresor klime kao izvor tih zvukova. Juče u povratku sa posla, u kabini poče da se oseća smrad sličan kao kad instalacija gori. Klima nije bila ukljucena. Otvorim haubu i vidim da se kvačilo kompresora klime okreće iako ona nije ukljucena, sporije nego remenica, ali se okreće. Uključim klimu i ona radi. Auto je kod mene 5-6 godina. I, oduvek radi tako sto se ukljuci kompresor, radi 15-ak sekundi, a neposredno pred njegovo isključenenje se pale ventilatori hladnjaka, pa se gasi kompresor, a nakon 10-ak sekundi se gase i ventilatori. I tako u krug. Dužina tih ciklusa rada zavisi, naravno, od spoljne, kao i od zadane temperature. Prilikom vožnje sa uklucemom klimom oseti se gubitak snage, slobodno bih mogao reci od 30-ak %, ako ne i više, ali ne kad se ukljuci kompresor, već kad se uključe ventilatori. To je takav pad napona da se svetla bukvalno prepolove. U početku mi se često dešavalo da mi se ugasi auto pri kretanju sa semafora. Mislio sam sa tako treba.
Juče se bacim u potragu za kompresorom, i nadjem kod čoveka, i tri mondeo čitava. Sva tri imaju po jedan ventilator hladnjaka, i na sva tri se u kabini ne oseća, ni po zvuku, ni po svetlima, da klima radi.
Može li neko da mi objasni, od čega zavisi kakav ventilator hladnjaka je unutra, i da li bih ja smeo da zamenim i njega, uz kompresor klime koji moram da menjam? Hvala puno i izvinite na dužem tekstu.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“