Već neko vreme mučim muku sa ovim mojim fordom.
U pitanju je Ford mondeo karavan mk5, 2017 god, dizel 2.0, 180hp{Boki digao na 210}, automatski menjač.
Naime, auto radi fenomenalno i bez ikakvog problema, ali samo dok ne dođe do brda na autoputu

Tada, ne uvek ali dovoljno često da vozim pod pritiskom, auto se jednostavno ugasi. Bukvalno bude full stop, kao da je neko presekao dotok goriva, dok auto ostaje upravljiv. Obično se desi kada dam gas u preticanju ili prosto želim da povećam brzinu. Brzina i obrtaji nisu presudni za gašenje, već kao da je sama uzbrdica i teret. Samo mi se jednom desilo da se ugasi na ravnom, i to je kod autokomande kada sam vozio 4 odrasle osobe i krenuo u preticanje. Pre gašenja nema nikakvih naznaka da će se isto desiti, prosto se samo ugasi. Tada izbaci grešku "Check manual" i to je to. Tabla i sve ostaje upaljeno i radi, a ako probam da ga startujem, on će verglati ali neće upaliti. Moram da ga ugasim skroz, otvorim-zatvorim vrata i onda upali na prvu. I onda sve radi normalno, bez ikakvih grešaka. Što se tiče dijagnostike, ona izbaci grešku da je u pitanju regulator goriva. To je promenjeno,stavljen nov original ali bez uspeha.
U paketu sa ovim problemom, sada mi se desilo, takođe samo na uzbrdici da menjač šalta i ne zna u koju bi brzinu. Kad ga pustim, on to radi oko 10ak sekundi i onda nastavi sa normalnim radom. Ako krenem da menjam manuelno kada krene to šaltanje, onda mi izbaci grešku da će menjač raditi u nekom sigurnom modu, ili tako nešto. Stanem, ugasim/upalim auto, on nastavlja da radi normalno i bez daljih problema.
Kod Krbačevića sam radio servis, takođe je menjan filter na menjaču kao i ulje. Ilija iz granda je sa nakačenom dijagnostikom pratio rad motora na autoputu, i sve je kao fabrika. Do sada nisam uspeo da ponovim situacije koje imam kod majstora. Ali eto, kad krenem sam na put, ovo opisano gore mi se dešava.
Ako neko ima ideju ili iskustvo vezano za moj problem, molio bih za bilo koju pomoć ili savet[samo bez onog 'idi u pinosavu' pliz]