Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

1.8 benzin fokus katalizator

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
LasPalmas
Poruka: 55
Član foruma od: ponedeljak, 12. jul 2021. u 13:06h

1.8 benzin fokus katalizator

Poruka od LasPalmas » subota, 14. jan. 2023. u 02:03h

Pozdrav drugari,srecna nova SRB godina,svakom po jedan RS zelim i po 2 mulatkinje :) Posle cestitki i zelja,mora da pitam nesto sto je vec verovatno razradjena tema ali eto ne bih da lutam i trazim vec prosto da pitam.Ko pita glup je na minut,ko ne pita glup je ceo zivot.Ovako,hteo bih da uklonim katalizator ili bar ono sace iz njega...Da li ako uklonim samo sace iz njega i vratim sonde gde su bile ( mislim da ima 2 zetec je u pitanju 2001) nece da mi pali lampicu,da li je to prakticnije tako i da li mogu preci tehnicki tako?U sustini ne vozim po gradu retko kad,samo otvoreno.Mislim da razlog uklanjanja svi znate i ne treba pojasnjenje.Koje je vase iskustvo sa ili bez kat-a ?

dax92

 
Poruka: 7592
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Re: 1.8 benzin fokus katalizator

Poruka od dax92 » subota, 14. jan. 2023. u 09:11h

Palice check engine ako izbacis sace.
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

LasPalmas

Poruka od LasPalmas » subota, 14. jan. 2023. u 16:19h

Sta bi trebao onda da i zvedem,nabavim rezervni kat a u medjuvremenu da razbijem onaj i izvucem lampicu pa kad dodje vreme za reg da namontiran ?Da li je to resenje ili ima nesto drugo ?

jugota
Poruka: 152
Član foruma od: subota, 28. jun 2014. u 22:27h

Poruka od jugota » subota, 14. jan. 2023. u 16:30h

Imam isti auto i motor,pa ti mogu reci iz prve ruke.
Meni se katalizator raspao,pa sam morao da ga izvadim,ali je ostavljen taj lonac,tj,sace je izvadjeno (mora da se navari cevka inace ce da zvoni). Stavio zamenski izmedju dva lonca,nema problema sa izduvom,ali check je upalio. Dijagnostika kaze da je siromasna smesa,sto je logicno,posto kat-a vise nema kod sonde.

Vozim ja njega tako sigurno 50 000 km,ali nije preporucljivo ici u obrtaje,posto je smesa siromasna.
100-ka i 2500 obrtaja.
Ovo je bilo prelazno resenje,ali ostade tako.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21496
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » subota, 14. jan. 2023. u 18:08h

Tehnički prolazi bez katalizatora ako je motor dobar, ako je popustio ne prolazi eko test.

Skidanjem katalizatora ili izbijanjem, aktivira se check engine lampica za neadekvatnu smešu na drugoj sondi, radiće normalno auto ali sijaće stalno check engine i nećeš znati kada ti se iz još nekog razloga aktivira još neka greška.

Rešenja su sledeća, izbijanje saća i montiranje distancera (tzv varalice) za drugu sondu (posle katalizatora) i za tu rabotu mora druga sonda da bude ispravna.

I naravno rešenje broj 2, zamena katalizatora i sve više sam pobornik toga da katalizator treba da bude na autu iz jednog vrlo prostog razloga, ne osećaju se ni približno izduvni gasovi i mnogo manje kondezuju kao bez katalizatora.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

van
VIP
Poruka: 9040
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » subota, 14. jan. 2023. u 19:36h

Мој 1,8 фокус је крај 98 и има само једну сонду , тај се не буни никада и пали чек када је неки круцијални проблем , типа прегрејао се .
Елем ја бих ако избацујем кат скину све до почетка ауспуха и направио 4-2-1 издув због бољег протока гасова . Издувну у кат би оставио са стране због техничког прегледа . Што се тиче задње сонде , погледај како она треба да се понаша , типа сингнал треба да прати сигнал прве сонде , али са мањим напоном . Могуће је крати сигнал са предње сонде па га обарати напон са благим закашњењем и слати рачунару као сигнал за задњу сонду .

LasPalmas

Poruka od LasPalmas » subota, 14. jan. 2023. u 22:43h

Motor je dobar nisam merio kompresiju ali radi super,redovno servisiran i odrzavan,malo pusta ulje ali mislim da je to zato sto mi je lik dolio zadnji put vise nego sto je propisano.Redovno ga teram u 5-6k obrta.Ali sad kad citam ovo sto ste pisali i izgubio sam volju da ukljanjam iskreno,eventualno da skinem sonde i operem,mada s obzirom da ga gazim cesto ne znam ni dal ima potrebe za pranjem.

van
VIP

Poruka od van » nedelja, 15. jan. 2023. u 00:55h

А можеш и да купиш нове сонде , поготову ону прву

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11519
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » nedelja, 15. jan. 2023. u 01:02h

Ako si zadovoljan potrošnjom i performansama uzevši sve u obzir onda ne diraj ništa.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

van
VIP

Poruka od van » nedelja, 15. jan. 2023. u 09:41h

+1
ја бих додао још " ...јер можеш нешто да поквариш"

LasPalmas