Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Trokira, ne prima gas Focus mk1 ZTEC 2.0

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
zibertivan
Poruka: 45
Član foruma od: utorak, 12. dec. 2017. u 00:05h

Trokira, ne prima gas Focus mk1 ZTEC 2.0

Poruka od zibertivan » ponedeljak, 15. avg. 2022. u 20:02h

Pozdrav društvo! Pomagajte. 🙂
Menjao sam glavu motora jer mi je progoreo jedan ventil...
Sada posle zamene glave auto lepo radi na leru ali baš loše prima gas, trokira pri dodavanju gasa. Nisam imao takvu situaciju pre zamene glave. Kablovi i bobina su novi, svećice nisu puno prešle. Nisam proveravao detaljno, ali kontam da ima problem sa falš vazduhom na usisu ne bi lepo radio na leru. Ima li neko ideju šta dalje?

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21503
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Re: Trokira, ne prima gas Focus mk1 ZTEC 2.0

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 15. avg. 2022. u 20:04h

klasika, pumpa za gorivo.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

zibertivan

Poruka od zibertivan » ponedeljak, 15. avg. 2022. u 20:09h

Stavljena nova pumpa pre par meseci, a isto se ponaša i na plinu (zaboravih da napomenem)

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 15. avg. 2022. u 20:25h

Onda struja.

Proveri zazore svećica, probaj smanji na 1mm.

I naravno proveri vizuelno imaju li neke naslage, oštećenja pošto jelde vožene su te svećice na motoru sa sagorelim ventilom.

U suštini, zameni svećice.
Slika

zibertivan

Poruka od zibertivan » ponedeljak, 15. avg. 2022. u 20:29h

Gledao sam ih baš pre stavljanja, vizuelno su bile dobre, probaću da smanjim zazor sutra.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11519
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 15. avg. 2022. u 22:45h

zibertivan piše:
ponedeljak, 15. avg. 2022. u 20:02h

Sada posle zamene glave auto lepo radi na leru ali baš loše prima gas, trokira pri dodavanju gasa. Nisam imao takvu situaciju pre zamene glave.
Loše uzupčen motor je nažalost česta pojava, posebno ako ga je zupčio majstor koji nije specijalizovan za Fordove i nema alat za zupčenje.
Mada mi nije jasno kako je motor sa izgorelim ventilom dobro primao gas do rasturanja?
Nešto definitivno niste lepo uradili pri sklapanju motora.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

zibertivan

Poruka od zibertivan » utorak, 16. avg. 2022. u 01:34h

Slika

Nije ni meni jasno kako je primao lepo gas a kompresija na prvom cilindru je bila oko 6 koliko se sećam. Osetilo se naravno da nema punu snagu i dosta se na leru tresao motor.
Ovo mi je drugi motor koji sam zupčio i namučio sam se Boga mi i ako sam imao alat. Davno sam zupčio mazdu 626 i nisam imao problema, glatko iz prve uzupčio... A sada, mislim da sam tek iz 10-og puta uspeo. Naravno, nisam palio motor dok se nisam uverio posle okretanja radilice ručno, par puta, da se sve vraća u nulu u početni položaj.
Na kraju proveriću još jednom i zupčenje da se nije nešto tu poremetilo. Sumnjam i da je glava bila loša koju sam na otpadu uzeo, pa je na obradi nisu dobro uradili, ne znam više...

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » utorak, 16. avg. 2022. u 02:41h

Nije specijalno težak za zupčenje pošto radilica ima kajlu. Zamisli da je nema kao što je nemaju bregaste.
Da li si koristio alaz ta blokiranje radilice adekvatne dužine? Da li si vodio računa o reperima na remenici PK kaiša na radilici? Da li si blokirao bregaste adekvatnim alatom? Da li si posebnim alatom za držanje remenica bregaste pridržavao iste dok si ih dotezao? Odnosno nadam se da bregaste nije držao samo metalni flah alata dok si dotezao remenice.
Sa druge strane, možda nisi zakačio neki od senzora, ili neko vakuum crevo ne stoji kako treba, možda motor falšira....
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson

zibertivan

Poruka od zibertivan » utorak, 16. avg. 2022. u 05:55h

Nije težak kada imaš sve alate i odradio si već nekoliko puta isti posao 🙂
Imao sam adekvatne alate za blokadu radilice i bregastih, vodio računa o reperu na remenici radilice, nisam se oslanjao samo na flah koji drži bregaste prilikom stezanja remenica. Jedino nisam imao specijalan alat za držanje remenice bregaste prilikom stezanja, tu sam se pomogao pajserom. I naravno pomogao mi je burazer jer nisam mogao nikako sve to sam da držim i stežem.
Kada sam ga upalio falširao je vazduh na jednoj dizni za gas, kada sam to rešio na leru radi lepo.
Senzor bregaste i temperature sam prebacio sa stare glave.

van
VIP
Poruka: 9040
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » utorak, 16. avg. 2022. u 09:03h

ja sam menjao zupcasti na zeteku bez alata, samo na repere koje sam nacrtso, ali s motor postavio u gmt na prvom cilindru i proverio da li su bregaste u ravni flahom. Nisam otustao remenice bregastih. I radi sve kako treba 3 godine.
Kako trokira, jel nece da prima gas ili prima sa lose sa tr,tr,tr,tr, zvukom?
Jel tvoj plavi fokus ? Mislim da smo se videli kod Danka

zibertivan

Poruka od zibertivan » utorak, 16. avg. 2022. u 11:18h

Jeste plavi, vi ste bili sa sivim karavanom 1.8b? :)
Da sam bio pametan da ne popuštam bregaste... Ali dobro sad..
Probao sam sada sa čišćenjem svećica i smanjio sam zazor ali isto se ponaša.
Na leru kada dodajem lagano postepeno gas onda ne trokira, ali ako malo potopim gas pri manjim obrtajima odmah trokira, baš tako tr tr tr..
U vožnji isto samo lagani gas prima, nesmem da ga potopim, guši se odma i trokira.
🤦 Šta ja lupam za popuštanje remenice kada sam morao sve da rasturam... I bregaste napolje da bi stegao glavu.

van
VIP

Poruka od van » utorak, 16. avg. 2022. u 19:15h

tr,tr,tr, je neopaljivanje nekog cilindra, to nema veze sa dotokom goriva, sem ako ta dizna ne radi ,. Struja, kablovi bobina, svecice. Da nisi pomesao kablove na bobini?Jel si merio kompresiju? Pomocu stafcigera u prvom cilindru mozes da nadjes gmt, onda proveri da li su bregaste ravne, tj zarezi su paralelni sa glavom . Treba ti neki flah oko 7 mm koliko se secam

zibertivan

Poruka od zibertivan » utorak, 16. avg. 2022. u 19:42h

Nisam pomešao kablove, da jesam, ne bi nikako radio na leru. Ponaša se isto na plinu i na benzinu. Probaću sutra da stavim nove svećice. Koje mi preporučujete?
Probaću sutra i u nekom servisu da izmerim kompresiju.
Kupuo sam set alata za zupčenje, tu imam alate za blokadu radilice i bregastih osovina, mada i pored alata prilikom zupčenja proveravao sam šrafcigerom gmt.

van
VIP

Poruka od van » utorak, 16. avg. 2022. u 19:59h

pregledaj sva vakum creva, od serva , od svih ostalih gluposti. Jel cujes zavijajuci zvuk od fals vazduha? Da nisi pomesao mesta dzekovima od dizni. Raskazi protokomer pa daj gas par puta, racunar tada daje bogatu smesu , pa vidi da li ima trokiranja. Premeri kompresiju, mozda imas problem na drugom delu a ne na ventilu. Sto se tice svecica i one jeftine od 350 dinara pre par godina kod mene rade posao . Trebas da ga nakacis na dijagnostiku da kaze gde mu je missfire i kakvi su yrimovi goriva i sta radi sonda

zeteks
Poruka: 1293
Član foruma od: utorak, 12. okt. 2010. u 15:56h

Poruka od zeteks » utorak, 16. avg. 2022. u 20:29h

Posle stezanja glave da li si proverio zazore ventila? Zasto bi zbog jednog progorelog ventila uzimao drugu glavu????
Da li znas u kakvom je stanju ta druga glava sto si je stavio.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » utorak, 16. avg. 2022. u 23:28h

zeteks piše:
utorak, 16. avg. 2022. u 20:29h
Zasto bi zbog jednog progorelog ventila uzimao drugu glavu????
Zato što remont odnosno obrada te glave momentalno u 2022goj godini košta 250 eur.
Druga polovna glava bez bregastih je oko 50.
Ford weist den Weg.

zeteks
Poruka: 1293
Član foruma od: utorak, 12. okt. 2010. u 15:56h

Poruka od zeteks » utorak, 16. avg. 2022. u 23:45h

Ali nema matematiku da stavi polovnu glavu bez da je ne ispita. Cak i da mu je neko pokloni. To je Sizifov posao. Dovodi sebe u ovu situaciju. Gubi vreme i trud plus dihtunzi, semerinzi, srafovi. Sasvim sigurno sad nema nastelovane ventile a ima neke potencijalne probleme.
Amerikanci imaju poslovicu oko popravke motora. Ako ne uradis kako treba ono se vrati pa te ujede.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » sreda, 17. avg. 2022. u 00:21h

Prosto je, vrednost auta je takva da se ne isplati sipati pun rezervoar benzina u njega a ne da se radi popravka motora... po ps-u.

Tako ti je to sa polovnim delovima, baciš kocku i ako dobiješ šesticu... faca si.

Ako ubodeš keca, šta da se radi... više sreće drugi put.

Elem, što se tiče problema, izmeri kompresiju pa onda gledamo dalje.
Slika

zibertivan

Poruka od zibertivan » sreda, 17. avg. 2022. u 01:04h

Upravu ste ljudi... Kada su u pitanju naša vožila i njihova prosečna starost, matematike nema nigde... Elem...

Ušao sam u nabavku druge glave da bi dobio na vremenu pošto obrada zna nekada da potraje, ali nisam znao kada se kupuje polovna glava da ne idu uz nju bregaste. Imao sam sreće ( ili nisam imao sreće, videćemo na kraju) pa sam dobio celu glavu za 60€. Glavu sam odneo po preporuci kod Miroslava u Batajnicu, možda ga neko zna.. Auto servis Perencevic. Čovek mi je predložio da je poravna, zameni gumice na ventilima i proveri zazore na ventilima i to je sve izašlo 8000 sa gumicama.
Proveriću sutra kompresiju i zameniću svećice pa javljam...
Okačiću sad i grešku koja mi se pojavila...
Slika

van
VIP

Poruka od van » sreda, 17. avg. 2022. u 08:23h

taj motor nema hidropodizace, zazor je fiksan i promenom bregasteh moguce da si dobio drugaciji zazor. Elem prijavljuje problem sa lambda sondom , pogledaj da li cita sonda, mozes predo dijagnostike a mozes i unimerom. Proveri kompresiju i zazor ventila , jer ako je manji , kada se zagreje ventil nema gde da se izduzi pa ostaje otvoren i nema kompresije . Trebao si da proveris da li je glava ravna pomocu metalnog lenjira i spijuna za proveru zazora, ako nigde ne moze da prodje 0.05 mm spijun , glava je ravna. Moga si zaptivenost da proveris tako sto duvas komprimovoni vazduh pod ventil a sapunicu stavis preko ventila. Ako se naduvavaju baloncici, ne dihtuje ventil. Imas da kupis pastu za slajfovanje ventila, pa ako nije ventil i sediste osteceno, mozes da mu povratis zaptivanje.
I na kraju , po pitanju vrednosti automobila , ona je tolika koliko te sluzi dobro auto. Moj fokus je pre 11 godina kodtao 1300 evra plus 1000 e ulaganja , prosao sam 180 000 km bez nekih problema, a kako ide na plin ustedeo mi je oko 80 dinara po km, sto je jedno 1 440 000 dinara ili ti skoro nov auto. Pa hvala mu sto mi je to ustedeo, da te pare ne dam za noviju limenu kantu nego na druge pametnije stvari u zivotu. Zato ga cenim i popravljam i nije mi zao da ga akam d 2 sata po kozjim stazama da vidim kanjon Uvca. Da vredi 12 000 e bilo bi mi zao , ali ne njega , nego mene , jer treba ustedeti te pare za limenu kantu

zibertivan

Poruka od zibertivan » sreda, 17. avg. 2022. u 14:04h

Ljudi, zamenio sam svećice i sada radi lepo bez trokiranja.
SREĆA, SREĆA, RADOST 😄
Nije mi jasno kako su ove stare svećice radile normalno sa starom glavom a sa "novom" katastrofa ali eto... Predhodno sam zakazao merenje kompresije za sutra u 11h kod Save na Altini pa ću videti kakva su vrednosti. Uglavnom rešio sam problem, radi lepo ne trokira više

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » sreda, 17. avg. 2022. u 15:26h

Verovatno je neka od njih napukla pri skidanju, ili vam je iz ruke ispala na pod pa se napravila mikro pukotina u keramičkom izolatoru. Dešava se.
Ford weist den Weg.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » sreda, 17. avg. 2022. u 17:49h

Markedjani piše:
ponedeljak, 15. avg. 2022. u 20:25h
Onda struja.

U suštini, zameni svećice.
Koi sam nostradamus
Slika

zibertivan

Poruka od zibertivan » sreda, 17. avg. 2022. u 18:22h

Vozim bar 15 godina automobile sa tng-om i sam znam da se loša struja prvo manifestuje kada motor radi na plinu. Nikad mi se nije desilo da mi motor trokira na benzinu zbog loših svećica. Vraćao sam film i ne sećam se da mi je svećica ispala ali eto nisam znao da može da pukne prilikom skidanja.
Ljudi, šta da vam kažem, hvala vam puno na svim savetima i razmatranju grešaka u ovom mom poduhvatu. Na kraju problem je bio najbanalniji, kako to često biva.

van
VIP

Poruka od van » sreda, 17. avg. 2022. u 19:36h

kada menjas svecice, zadrzis stare ako su ispravne cisto za ovakve situacije

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“