Lampica akomulatora - Zasvetli na par sekundi
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 18
- Član foruma od: utorak, 12. okt. 2021. u 09:01h
Re: Lampica akomulatora - Zasvetli na par sekundi
Mene zanima konkretno da li akomulator puni alternator u trenutku kada se upali lampica, iz razloga jer sam na internetu nasao info da regler iz vise razloga moze da prekine pa nastavi punjenje.
@mbole
Tako sam kasnije i uradio, sve je trajalo oko 1h. Na pocetku je potrosnja bila 0.07 i onda nakon minuta predje na 0.18 i tako stoje, izvlavenjem jednog po jednog osiguraca sam dosao do zakljucka da kada izvucem osigurac od 7.5A obelezen sa brojem 36, potrosnja padne na 0.02. Kada vratim osigurac cuje se da se neki relej aktivira ali ne i da isti nakon nekog vremena iskljuci.
Sinoc sam nakon sto sam dosao kuci skinuo osigurac 36, jutros sam ga vratio na svoje mesto i auto je zaverglao bez problema, videcu danas po zavrsetku posla kao i sutra ujutru. Ali u tom delu nesto iscrpljuje akomulator. Potrazicu semu instalacije pa mozda tu i pronadjem nesto...
Uglavnom hvala svima za sada je to to.
@Djole da li mozda znas koja provereno radi a da moze u srb da se poruci do 2.000 din , jer mi je potrebno samo za ocitavanje gresaka i nekih osnovnih parametara.
@mbole
Tako sam kasnije i uradio, sve je trajalo oko 1h. Na pocetku je potrosnja bila 0.07 i onda nakon minuta predje na 0.18 i tako stoje, izvlavenjem jednog po jednog osiguraca sam dosao do zakljucka da kada izvucem osigurac od 7.5A obelezen sa brojem 36, potrosnja padne na 0.02. Kada vratim osigurac cuje se da se neki relej aktivira ali ne i da isti nakon nekog vremena iskljuci.
Sinoc sam nakon sto sam dosao kuci skinuo osigurac 36, jutros sam ga vratio na svoje mesto i auto je zaverglao bez problema, videcu danas po zavrsetku posla kao i sutra ujutru. Ali u tom delu nesto iscrpljuje akomulator. Potrazicu semu instalacije pa mozda tu i pronadjem nesto...
Uglavnom hvala svima za sada je to to.
@Djole da li mozda znas koja provereno radi a da moze u srb da se poruci do 2.000 din , jer mi je potrebno samo za ocitavanje gresaka i nekih osnovnih parametara.
- Djole
- Master of Tanjirača
- Poruka: 4931
- Član foruma od: nedelja, 6. dec. 2009. u 21:39h
Ja imam ovu sa kablom
€ 6,72 5%OFF | ELM327 USB V1.5 FTDI FT232RL + PIC18F25K80 Chip Code Reader for Ford HS CAN/MS CAN ELM 327 Bluetooth OBD2 Diagnostic Tool
https://a.aliexpress.com/_m0FxxFG
Послато са Poco x3 помоћу Тапатока
€ 6,72 5%OFF | ELM327 USB V1.5 FTDI FT232RL + PIC18F25K80 Chip Code Reader for Ford HS CAN/MS CAN ELM 327 Bluetooth OBD2 Diagnostic Tool
https://a.aliexpress.com/_m0FxxFG
Послато са Poco x3 помоћу Тапатока
- mbole
- Poruka: 14908
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Jel imas nesto naknadno ugradjivano, tipa alarma?
Djak pesak 

-
@djole hvala potrazicu na domacim sajtevima za prodaju
Ima alarm, da li je naknadno ugradjen ne znam. Tako je kupljen auto.
Ono sto sam ja primetio da ne radi kada je osigurac izvadjen je:
Ekran za ispis predjenih km,
Obrtomer,brzinomer, nivo goriva, temp... I odredjene lampice na kontrolnoj,
Osvetljenje kabine,
Digitalni sat,
Lampica koja blinka iznad sata...
Ima alarm, da li je naknadno ugradjen ne znam. Tako je kupljen auto.
Ono sto sam ja primetio da ne radi kada je osigurac izvadjen je:
Ekran za ispis predjenih km,
Obrtomer,brzinomer, nivo goriva, temp... I odredjene lampice na kontrolnoj,
Osvetljenje kabine,
Digitalni sat,
Lampica koja blinka iznad sata...
- mbole
Ako imas nezavistan daljinac od alarma, onda je on ugradjen naknadno.
I prvo bih gledao da li je on taj koji povuce tih 180mA.
Skoro sve sto si pomenuo treba da iskljuci power saver (izuzev sata, lampice imobilajzera i naravno daljinca). Ali oni ne trose toliko.
Opet... 180mA nije bas ni zanemarljivo.
0.18 puta recimo 16 sati= skoro 3AH,
Na aku od 60Ah... 5%. Plus, racunaj da taj aku verovatno nema vise bas pun nazivni kapacitet...
No i dalje, od toga se ne pali lampica alternatora.
Imas i tamo neki problem.
I ne... alternato ne puni kada je upaljena lampica, ili barem... ne puni kako treba. Ona je upravo indikator toga.
Kada/aku ponovo pocne da puni, ugasi se i lampica.
I prvo bih gledao da li je on taj koji povuce tih 180mA.
Skoro sve sto si pomenuo treba da iskljuci power saver (izuzev sata, lampice imobilajzera i naravno daljinca). Ali oni ne trose toliko.
Opet... 180mA nije bas ni zanemarljivo.
Na aku od 60Ah... 5%. Plus, racunaj da taj aku verovatno nema vise bas pun nazivni kapacitet...
No i dalje, od toga se ne pali lampica alternatora.
Imas i tamo neki problem.
I ne... alternato ne puni kada je upaljena lampica, ili barem... ne puni kako treba. Ona je upravo indikator toga.
Kada/aku ponovo pocne da puni, ugasi se i lampica.
Djak pesak 

-
Kljuc koji imam je identican ovom ( slika sa interneta )
power saver, predpostavljam da je to reley?, mozda je i on u problemu da ne iskljucuje.
Sto se alternatora tice, dosta sam citao oko toga i dosao sam do zakljucka da svakako ako se menja regler,kais... da je najbolje i da se sam alternator skine i sredi i tu vise nema brige. Ono sto mene u tom delu zanima zbog cega sam hteo da nabavim diagnostiku je to, da vidim da li u trenutku kada se upali lampica akomulatora, alternator uopste ne puni akomulator ili ga puni ali slabije nego sto bi trebalo, jer bih onda bio sigurniji da li negde nesto proklizava ili regler iskljucuje punjenje.
Za vikend cu raskaciti alarm jer mi svakako nema neku funkciju osim sto mi se upalio jednom kad i nije trebao...

power saver, predpostavljam da je to reley?, mozda je i on u problemu da ne iskljucuje.
Upravo to malo koliko mu fali da upali, Zao mi je sto se nisam setio da vam snimim razliku, ocigledna je. Alnaser bukvalno jedva da okrece motor, dok kada je bila klema skinuta i sinoc skinut samo osigurac 36, zaverglao bez problema. Drugo sta sam primetio je da su pre lampice na kontrolnoj kada okrenem kljuc svetlele jako i kada se aktiviraju grrejaci bukvalno tinjaju, dok su sada konstantne jacine mozda bude jedva primetna razlika.Opet... 180mA nije bas ni zanemarljivo.
Sto se alternatora tice, dosta sam citao oko toga i dosao sam do zakljucka da svakako ako se menja regler,kais... da je najbolje i da se sam alternator skine i sredi i tu vise nema brige. Ono sto mene u tom delu zanima zbog cega sam hteo da nabavim diagnostiku je to, da vidim da li u trenutku kada se upali lampica akomulatora, alternator uopste ne puni akomulator ili ga puni ali slabije nego sto bi trebalo, jer bih onda bio sigurniji da li negde nesto proklizava ili regler iskljucuje punjenje.
Za vikend cu raskaciti alarm jer mi svakako nema neku funkciju osim sto mi se upalio jednom kad i nije trebao...

- Jozza
- Poruka: 2093
- Član foruma od: sreda, 27. mar. 2013. u 23:55h
To koliko alternator puni nije samo funkcija napona već i jačine struje punjenja. Za to bi ti trebala "amper klešta". Ispravan alternator ne puni samo u slučaju kad se stisne gas u pod, i to zato što mu tako kaže ECU. Probaj da isključiš tropinac iz alternatora i vidi hoće li biti pražnjenja?
Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока
Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока
Poznaćeš me i po mraku, po felnama i šestaku
-
- Poruka: 2093
- Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
- Kontakt:
Tropinac je samo input, output PWM signal i napon sa akumulatora. U slucaju da se skine dzek alternator prelazi na default punjenje od 13.6V i verovatno pali lampicu na tabli.
- mbole
Jel imas samo kljuc? Nema dodatnog daljinca za alarm?
Onda imas fabricki alarm i ne mozes da ga otkacis posto je deo GEM-a.
Ajde mi posalji broj sasije da vidim sta tacno imas u autu.
Kad ne bi iskljucio power saver relej, ostala bi da ti svetli kilometraza.
Onda imas fabricki alarm i ne mozes da ga otkacis posto je deo GEM-a.
Ajde mi posalji broj sasije da vidim sta tacno imas u autu.
Kad ne bi iskljucio power saver relej, ostala bi da ti svetli kilometraza.
Djak pesak 

-
@Jozza
Mislio sam da preko dijagnostike mogu da ocitam i volte i Ampere sto se tice punjenja, jer tesko bi bilo da se na drugi nacin osim u toku voznje uhvati upaljena lampica.
Meni se tako i pali lampica akomulatora, samo pri naglom ubrzanju. Jednom mi se desilo da je konstantno sijala sve dok nisam ugasio i ponovo upalio auto i vise se nije palila dok ponovo nisam naglo ubrao ali je onda sijala samo par sekundi kao i obicno.
@mbole
Nemam nista drugo, samo ono sto je na slici. Tj samo kljuc. Jednom mi se bzvz iz nekog razloga upalio alarm msm bas 2-3 dan kada sam kupio auto i samo sam pritisnuo dugme za otkljucavanje i on se iskljucio.
WF0AXXGCDA2S78670
Mislio sam da preko dijagnostike mogu da ocitam i volte i Ampere sto se tice punjenja, jer tesko bi bilo da se na drugi nacin osim u toku voznje uhvati upaljena lampica.
Meni se tako i pali lampica akomulatora, samo pri naglom ubrzanju. Jednom mi se desilo da je konstantno sijala sve dok nisam ugasio i ponovo upalio auto i vise se nije palila dok ponovo nisam naglo ubrao ali je onda sijala samo par sekundi kao i obicno.
@mbole
Nemam nista drugo, samo ono sto je na slici. Tj samo kljuc. Jednom mi se bzvz iz nekog razloga upalio alarm msm bas 2-3 dan kada sam kupio auto i samo sam pritisnuo dugme za otkljucavanje i on se iskljucio.
WF0AXXGCDA2S78670
- mbole
Imas fabricki alarm.
Upravo alarm se aktivira tipa minut nakon sto si zakljucao auto.
Ali on treba da se pali tek na "dvoklik" na kljucu. No ti si imao i neki problem sa bravama koliko se secam?
Moguce da te tu nesto zeza.
Al to vec mora da detaljno pregleda neko ko zna sta gleda i ima fizicki auto pred sobom.
A power saver relej okida tek 10-15-20 minuta nakon zakljucavanja (ne secam se tacno koliko je za focusa keca).
Upravo alarm se aktivira tipa minut nakon sto si zakljucao auto.
Ali on treba da se pali tek na "dvoklik" na kljucu. No ti si imao i neki problem sa bravama koliko se secam?
Moguce da te tu nesto zeza.
Al to vec mora da detaljno pregleda neko ko zna sta gleda i ima fizicki auto pred sobom.
A power saver relej okida tek 10-15-20 minuta nakon zakljucavanja (ne secam se tacno koliko je za focusa keca).
Djak pesak 

-
Da,ima problem, kada zakljucavam tasterom zakljuca sva vrata osim vozaceva dok kada zakljucavam kljucem preko vozaceve brave onda zakljuca sva vrata, Hvala na savetima, auto ce ici svakako zbog alternatora ali nadam se da ce barem nekom pomoci ovo nase pisanje. takodje zelim se zahvaliti svima.
Ukoliko nekog ko bude citao bude zanimalo kako sam merio potrosnju akomulatora... Moze naci sve na sledecem linku:
https://www.deloviautomobila.rs/auto-de ... ce-struju/
Ukoliko nekog ko bude citao bude zanimalo kako sam merio potrosnju akomulatora... Moze naci sve na sledecem linku:
https://www.deloviautomobila.rs/auto-de ... ce-struju/