Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Problem sa pregrevanjem

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11519
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Problem sa pregrevanjem

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 3. maj 2010. u 19:58h

Ovog vikenda sam za praznike imao prvi ozbiljniji put sa Granadom, u toku koga sam zaključio mnogo stvari o njoj kao vozilu. No, javljao mi se problem za koji nikako nisam uspeo da utvrdim šta ga prouzrokuje - pregrevanje. Do sada sam je vozio samo po gradu i to na relacijama do 15-tak km u jednom smeru i to pre nego što su krenule spoljašnje temperature preko 15 stepeni, tako da nisam imao uslove eksploatacije kao na ovom putu. Pred sam put sam umesto nestandardnog malog visko ventilatora stavio dva električna sa Mondea koja su mi uključena čim upalim auto (pošto je visko blokirao i stalno se vrteo).

Motor je 2.0 pinto OHC. Dešava se da se motor pregreva i da nikako ne uspevam da ga ohladim na radnu temperaturu (to bi trebalo da bude pozicija br. 1 na slici, pošto sam o tome se konsultovao na forumima o Granadi). Eliminisao sam većinu tipičnih uzroka:
-davač temperature i merač su u redu (počinje da kuva na poziciji br. 4)
-termostat je skinuo neko od prethodnih vlasnika
-vodu ne troši nimalo (osim onoga što izbaci iz prelivne posude kada se pregreje)
-ne meša vodu i ulje
-ulja ima dovoljno i pritisak je u redu (samo ulje troši nešto malo, zbog loših gumica ventila)
-posle puta sam dva puta menjao vodu u sistemu i svaki put pazio da ne dodje do stvaranja vazdušnih čepova
-cirkulacija vazduha kroz hladnjak i ventilatore je odlična (bolja nego fabrička) i čak sam prao spolja hladnjak i u povratku vozio bez prednje maske
-motor se zagreje do pozicije 2 i kada upalim hladan auto i pod gasom na 2000 obrtaja ga držim pet minuta (ovim sa eliminisao sumnju na preopterećenje zbog velike težine od preko 1900 kg u putu i neadekvatno dugačkog prenosa u diferencijalu)
-paljenje je dobro podešeno
-količina vazduha koja ulazi u usis nije premala
-kada skinem gornje crevo iz hlanjaka svu vodu izbaci za 15-tak sekundi, znači pumpa za vodu bi trebalo da je u redu

Poziciju br 3 drži dok ne predjem 80 na sat (2000 obrtaja u najvećoj brzini), kako idem brže ili sporije od toga temperatura raste. Na toj temperaturi sam je vozio ceo put, uz manje promene, a do samog kuvanja joj je potrebno jako malo. Dva puta mi je prokuvala i to ne uz veliki pritisak, pritom izbacivši po dva litra vode svaki put. Ako bih stao i pustio je da radi deset minuta u leru kazaljka bi pala na poziciju 3. Na jednoj nizbrdici dužine 15 km sam se vozio u leru brzinom od 80 kmh, spoljašnja temp je bila 10C i kazaljka je pala izmedju pozicija 1 i 2, što je opet nedovoljno za takvo hladjenje.
Danas se posle samo kilometar lagane vožnje i prethodno totalnog ohladjenog motora temperatura popela na poziciju 3.

S obzirom da nije ni do čega gore navedenog, problem prevazilazi moje okvire znanja, počinjem da sumnjam na neki ozbiljniji problem u samom motoru zbog koga se on pregreva i pored odličnog hladnjenja, plina kao hladnijeg goriva od benzina i nedostatka opterećenja u leru. Znam da nije preporučljivo voziti ga ovako, jer su habanja daleko veća zbog neodgovarajuće veće radne temperature.

Slika
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

shomicus
Poruka: 677
Član foruma od: subota, 20. dec. 2008. u 19:03h

Re: Problem sa pregrevanjem

Poruka od shomicus » ponedeljak, 3. maj 2010. u 21:09h

pa ja licno bi posumnjao na losu cirkulaciju vode u sistemu,licno sam par puta video problem da je ljudima zapusena lula na koje nailazi crevo za vodu nekim muljem kao rdja,mozda kod tebe to nije problem ali bi ja prvo pogledao sve ulaze za creva.Ne zanam kakva ti je pumpa,dal pravi dovoljnu cirkulaciju tecnosti u sistemu.
Ako ti je duze vreme u sistemu bila samo voda to moze da napravi razne probleme zbog kamenca,rdje i ostalog,ja sam na kolima imao problem sto mi je pokazivac temp.lagao,pokazivao da je stalno u hladnom,a prethodno sam auto kupio sa vodom u sistemu,koliko je bila tu ja ne znam al pretpostavljam par meseci.Kada sam sipao antifriz,posle mesec dana mi proradio pokazivac,pretpostavljam da je antifriz pojeo naslage od kamenca pa je ocitavanje kako treba.

miki023
Poruka: 1161
Član foruma od: petak, 12. dec. 2008. u 15:47h

Poruka od miki023 » ponedeljak, 3. maj 2010. u 22:11h

Samo da nesto opovrnem , plin bi teoriski trebalo da bude hladnije gorivo, ali meni u praksi motor mnogo ranije dostigne radnu temperaturu prilikom voznje na plin nego na benzin. Cak sta vise kad ga vozim na benzin, temperaturu regulise samo termostat i u granicama normale je tj idealne temp i bez ukljucivanja ventilatora. Po tvojim simptomima je kao sve u redu a ne funkcionise, s obzirom da nemas termostat jako brzo ti dostize radnu temperaturu. ili ti je nesto zapuseno u sistemu ili... Mozda je otisao dihtung glave?
Slika

kubura16v
Poruka: 1841
Član foruma od: četvrtak, 20. avg. 2009. u 20:49h

Poruka od kubura16v » ponedeljak, 3. maj 2010. u 22:19h

Ako ti na leru izbacuje mehure na onoj prelivnoj boci,onda imas problem sa glavom ili dihtungom glave.
@ Miki sto se plina tice,jeste hladnije gorivo i samim tim bolje sagoreva,zato se pre zagreje na plinu thumbsuph

goja
Poruka: 1186
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h

Poruka od goja » ponedeljak, 3. maj 2010. u 22:23h

Cekaj tek da ugrije pa ces se sresti sa mojom mukom i 10 godina starom dilemom; zasto se pregrijava sierrin motor v6 2300ccm u mom taunusu... ja sam sve probao,ispirao sav sistem,metao sira creva,mjenjao termostate,probao i bez njih,tocio razna ulja,od sintetike do modrice 20w60,nista nije pomagalo...bio sam ubjedjen da mi je hladnjak premalen i da ne stize ohladiti ali me Van ubjedio da je dovoljan ovaj i da je problem nesto drugo...vidim da i kolega,taunus76 ima isti problem...ja sam kao malo poboljsao hladjenje,temeljnim ispiranjem sistema i antifrizom ali opet se na auto putu pregrijavao,recimo kad vozim 120km/h duze od 20 min i to me izludjivalo,ja upalim grijanje,temperatura padne ali se ja zapali...naravno,pricam o ljetnim vrelinama,sad nije toliko vruce i nebi trebalo da tako brzo prokuva...kad ugrije zvjezda ti neces smjeti mrdnuti iz dvorista...
jesi li siguran da motor nije otvaran i mjenjan dihtung glave? mozda nije odgovarajuci dihtung sa svim rupama za cirkulaciju vode glava/blok ili su premale,ja sam licno za moj motor zumbao te rupe...
miki,ako nema termostata,duze mu treba da se zagrije...

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 3. maj 2010. u 22:25h

Kada sam ispuštao vodu oba puta bilo je baš dosta rdje u njoj.
Kada sam skidao crevo sa gornje strane hladnjaka i kada sam ispustio vodu, pre nego što sam vratio crevo sam sipao jedno 30 litara vode u sam hladnjak i pustio da je pumpa svu izbaci gore na crevo, ili u prevodu pustio sam da se sistem koliko toliko opere čistom vodom.
Dihtung glave ne verujem da je otišao, jer kao što kažem nit troši vodu nit meša vodu i ulje. Ne izbacuje nikakve mehure ni kad otvorim čep hladnjaka ni kad pogledam u prelivnu posudu.
Jedino što mi preostaje je da probam sa nekim drugim takvim hladnjakom, i ako bude isto - da otvorim motor. Jer je sigurno da on neće još dugo ovako, prolupaće zbog previsoke radne temperature, a pošto planiram da sa tim vozilom svakog vikenda putujem van Beograda nije pametno da se više ovako vozim.
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson

shomicus

Poruka od shomicus » ponedeljak, 3. maj 2010. u 23:03h

sipaj kesicu,dve sodabikarbone u rashladnu tecnost,pusti ga da radi,provozaj malo pa ispusti vodu,ako je puno prljava ponovi postupak,posle toga sipaj g12,samo ti je nesto zapuseno pa je protok vode los,ili ponavljam od malopre ako te ne mrzi skini i pogledaj svaku lulu na koju nailazi crevo za rashlednu tecnost.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21507
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 3. maj 2010. u 23:49h

Tipujem da je zapušen sistem... retko ko u te matore drtine sipa antifriz (osim zimi)... uglavnom điraju vodu česmovaču pa se sve zacementira.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Neša
VIP
Poruka: 5041
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » utorak, 4. maj 2010. u 00:38h

Sagorevanjem plina stvara se veca temperatura u motoru pa je i radna temperatura povisena ;)

Nikako vodu u sistem zato sto kuva i pre 100 stepeni! Stavi g11 antifriz sa vodom i prati stanje.

I nije mi jasno zasto vozis bez termostata? Odlicno bi bilo kad bi nasao motorcraftov
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » utorak, 4. maj 2010. u 01:23h

Nisam još digao temu o vozilu, ali hladnjak nije njen original nego od neke od prethodnih generacija Granade, plus je krpljen, tako da nemam nameru da ulažem u njega, nabavio sam hladnjak od Mondea sa sve ventilatorima, ali mi je trenutno jako velika petljancija napraviti nosače za taj hladnjak. Doduše, trenutno je i bolje što nemam termostat, da ne bih imao i taj potencijalni problem viška.
Ford weist den Weg.

SASA77
Poruka: 161
Član foruma od: nedelja, 19. okt. 2008. u 02:43h

Poruka od SASA77 » utorak, 4. maj 2010. u 09:00h

Moja granada je bila 2.0 liniska, pa sam ubacio 2.0 v6 i na kraju 2.8 v6 ali sam ostavljao isti hladanjak i temperatura je bila oko pozicije 2 mozda malo vise, kao sto je na tvojoj slici ali nikad nije usla u crveno. Inace ona strasno brzo nabija radnu temperaturu za nekih 2 km voznje sa sva 3 motora stim sto je na 2.8 bio blokiran visko tako da je stalno okretao. Probaj ovo sa bikarbonom ili uzmi neko drugo sredstvo za ciscenje rashladnog sistema i vidi imas li protok svezeg vazduha kroz hladnjak jer hoce i on da se zaprlja mislim na one rupice kad pogledas kroz hladnjak, jer dzabe ventilator kad nemoze da proteruje vazduh kroz njega.

ace1
Avenger from the past
Poruka: 1983
Član foruma od: petak, 14. nov. 2008. u 19:47h
Kontakt:

Poruka od ace1 » utorak, 4. maj 2010. u 15:28h

P.S.Razmuti sodu bikarbonu u toploj vodi ,pa tako sipaj u sistem,zbog vodene pumpe
Opel killer , in progress autolite evolution ,then bekame restomod and eventually all supercars killer (Ferrari too)
It is 1971
Slika

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » utorak, 4. maj 2010. u 18:52h

Malopre sam skinuo restriktor vazduha za plin i probao na benzinu, nikakvih razlika nema, i dalje se pregreva.
Ford weist den Weg.

miki023
Poruka: 1161
Član foruma od: petak, 12. dec. 2008. u 15:47h

Poruka od miki023 » četvrtak, 6. maj 2010. u 20:20h

Ima li kakvih novosti u resavanju problema. :-|
Slika

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Poruka od fancy » četvrtak, 6. maj 2010. u 21:07h

Negde '96-'97 mene je žestoko mučio takav problem na Taunusu TC2 1.6l. Sve sam probao, ne zna se šta sve nisam sipao za čišćenje sistema, izmenjao creva, ma sve živo osim samog hladnjaka. Računao sam, dobar je, ne pušta nigde, sigurno nije on. Na kraju sam jedne nedelje na Bubnju pazario novi (ali baš baš nov, nekorišćen) hladnjak i to za Opel Kadeta shh (naoko je bio slične veličine, a Taunusov nigde nije mogao da se nađe nov) sećam se dao sam 50 maraka za njega. Naravno bilo je potrebno napraviti nove nosače, uglaviti nova creva jer su pristupi drugačijeg smera nego u Fordu, ali se na kraju isplatilo jer je to u potpunosti rešilo problem pregrevanja.

Na kraju je ispalo da je rešenje bilo najbanalnije moguće, tj. zamena hladnjaka.
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

shomicus

Poruka od shomicus » četvrtak, 6. maj 2010. u 21:19h

pa postoji i ta mogucnost da su majstori prilikom krpljenja hladnjaka zatvorili par celija pa da je zbog toga losije hladjenje,ali ja ipak sumnjam samo na to da je negde zapuseno i da je losa cirkulacija rashladne tecnosti.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » četvrtak, 6. maj 2010. u 22:30h

Izgleda da sam rešio problem.
Stavio sam hladnjak od Mondea Mk2, koji sam za potrebe probe za karoseriju pričvrstio sa mnogo žica i vezica. mrgreen
I sada kada baš hoću da ga pregrejem temperatura ne prelazi pola skale, a u normalnoj vožnji je nešto malo ispod polovine.
Stari hladnjak je toliko prljav iznutra da više nije imao dobro izmenjivanje toplote izmedju vode i ćelija.
Sada ću morati da vidim kako se u taj hladnjak stavljaju termoprekidači za ventilatore.
Ford weist den Weg.

shomicus

Poruka od shomicus » četvrtak, 6. maj 2010. u 23:44h

Zar na mondeu termoprekidac ne stoji na crevu za vodu?

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » petak, 7. maj 2010. u 00:06h

Uzeo sam hladnjak bez creva.
Ford weist den Weg.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“