Motor je 2.0 pinto OHC. Dešava se da se motor pregreva i da nikako ne uspevam da ga ohladim na radnu temperaturu (to bi trebalo da bude pozicija br. 1 na slici, pošto sam o tome se konsultovao na forumima o Granadi). Eliminisao sam većinu tipičnih uzroka:
-davač temperature i merač su u redu (počinje da kuva na poziciji br. 4)
-termostat je skinuo neko od prethodnih vlasnika
-vodu ne troši nimalo (osim onoga što izbaci iz prelivne posude kada se pregreje)
-ne meša vodu i ulje
-ulja ima dovoljno i pritisak je u redu (samo ulje troši nešto malo, zbog loših gumica ventila)
-posle puta sam dva puta menjao vodu u sistemu i svaki put pazio da ne dodje do stvaranja vazdušnih čepova
-cirkulacija vazduha kroz hladnjak i ventilatore je odlična (bolja nego fabrička) i čak sam prao spolja hladnjak i u povratku vozio bez prednje maske
-motor se zagreje do pozicije 2 i kada upalim hladan auto i pod gasom na 2000 obrtaja ga držim pet minuta (ovim sa eliminisao sumnju na preopterećenje zbog velike težine od preko 1900 kg u putu i neadekvatno dugačkog prenosa u diferencijalu)
-paljenje je dobro podešeno
-količina vazduha koja ulazi u usis nije premala
-kada skinem gornje crevo iz hlanjaka svu vodu izbaci za 15-tak sekundi, znači pumpa za vodu bi trebalo da je u redu
Poziciju br 3 drži dok ne predjem 80 na sat (2000 obrtaja u najvećoj brzini), kako idem brže ili sporije od toga temperatura raste. Na toj temperaturi sam je vozio ceo put, uz manje promene, a do samog kuvanja joj je potrebno jako malo. Dva puta mi je prokuvala i to ne uz veliki pritisak, pritom izbacivši po dva litra vode svaki put. Ako bih stao i pustio je da radi deset minuta u leru kazaljka bi pala na poziciju 3. Na jednoj nizbrdici dužine 15 km sam se vozio u leru brzinom od 80 kmh, spoljašnja temp je bila 10C i kazaljka je pala izmedju pozicija 1 i 2, što je opet nedovoljno za takvo hladjenje.
Danas se posle samo kilometar lagane vožnje i prethodno totalnog ohladjenog motora temperatura popela na poziciju 3.
S obzirom da nije ni do čega gore navedenog, problem prevazilazi moje okvire znanja, počinjem da sumnjam na neki ozbiljniji problem u samom motoru zbog koga se on pregreva i pored odličnog hladnjenja, plina kao hladnijeg goriva od benzina i nedostatka opterećenja u leru. Znam da nije preporučljivo voziti ga ovako, jer su habanja daleko veća zbog neodgovarajuće veće radne temperature.