Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Problemi sa elektronikom

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
milan vranic
Poruka: 13
Član foruma od: sreda, 30. dec. 2009. u 21:51h

Problemi sa elektronikom

Poruka od milan vranic » nedelja, 3. jan. 2010. u 22:44h

U poslednjih nekoliko dana ima problem sa svojim mezimcem, eskortom 97. 1.6 l, 16v, 88 KS. Auto je ima ugradjen plin, venturi sistem i dosada je radio besprekorno. Pre nekoliko jutara, kada su bili oni veliki mrazevi, upalio sam auto, malo je radio u mestu, i lagano sam krenuo. Motor je stucnuo, ili je bila manja detonacija, nisam siguran, ali je ler skocio na 3000 i vise obrtaja, pomislio sam da je zaglavio senzor ler gasa i da ce se sve unormaliti kada motor postigne radnu temperaturu. To se nije desilo, pa sam probao cukanjem da vratim klip u zatvoren polozaj. Kako sam morao na put , skinuo sam konektor sa senzora i tako vozio par dana dok mi nije detonirao plin. Tada sam se bas zabrinuo. Da li je moguce da mi je detonacija ostetila protokomer, jer mi posle toga nekoliko puta detonirao i da li je zbog neispravnog senzora lera moguce uvlacenje nekog fals vazduha u usisnu granu. Svecice i kablovi su OK, filter vazduha je zaprljan. Najvise bih voleo da je zbog zaprljanosti filtera vazduha losa smesa, da plin ne sagori dovoljno pa se javljaju detnacije.

Molim za Vasa misljenja

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Re: Problemi sa elektronikom

Poruka od Dragomir » ponedeljak, 4. jan. 2010. u 00:00h

Nije mi jasno ovo oko senzora gasa(Nasta mislis) ? Posto je 88 KS tvoj auto mora da je 96god
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

van
VIP
Poruka: 9043
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » ponedeljak, 4. jan. 2010. u 00:11h

Ne postoji senzor ler gasa .
Ima TPS koji kaže kada ler i postoji IAC , ili ti step motor koji kontroliše ler i još ponešto .
Da ti od detonacije nije negde izletelo neko crevo ili prslo , pa vuče falš vazduh ?

milan vranic

Poruka od milan vranic » ponedeljak, 4. jan. 2010. u 07:08h

Hvala na ispravkama. Sad sam video u autodati to je ventil kontrole vazduha na leru IAC. Da li je moguce da kroz njega vuce fals vazduh?
Gledao sam sva creva, auto je dizan na dizalicu i nije primeceno da je spalo neko crevo

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » ponedeljak, 4. jan. 2010. u 08:17h

Od detonacije hoce da strada IAC ventil i da zbog toga drzi visok ler gas
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

milan vranic

Poruka od milan vranic » ponedeljak, 4. jan. 2010. u 21:36h

Zanimljivostima nikad kraja. Jutros kad sam upalio auto i kada se ugrejao ler je bio 1000 obrtaja, iako je otkacen IAC ventil. Zamenio sam mu filter vazduha, u medjuvremenu pozvao majstora koji mi je rekao da mi nije gledao stanje svecica, pa cu to ovih dana da pogledam. U medju vremenu auto dobro ide, mozda za nijansu slabije, ali mi poneki put posle semafora ili kada ga umrtvam detonira.

milan vranic

Poruka od milan vranic » petak, 8. jan. 2010. u 20:43h

Zamenio sam svecice. Bile su jako lose, sada manje trosi, ne trza, ali mi poneki put i to kada je motor zagrejan, kad upalim kao da detonira, mnogo manje nego kada se to desilo prvi put. Moj zakljucak je sledeci: zbog dotrajalih svecica doslo je do detonacije, koja je za posledicu ostetila IAC ventil, i jos nesto mozda protokomer pa se male detonacije i sada javljaju. Sta Vi mislite o zakljucku :eek: . Ili i ovo mi pade na pamet. Kako mi ne funcionise ventil lera, ler gas mi je 500 obrtaja. Plin dolazi kao da je 800-900 obrta , pa posto ne sagoreva, to jest nema dovoljno podpritiska koji ga uvlaci u cilindar, zastaje u usisnoj grani, pa ga kada ga ponovo upalim vruceg i dam gas sagori u usisnoj grani tj. detonira.

milan vranic

Poruka od milan vranic » subota, 9. jan. 2010. u 19:39h

Ima li iko ideju

shomicus
Poruka: 675
Član foruma od: subota, 20. dec. 2008. u 19:03h

Poruka od shomicus » subota, 9. jan. 2010. u 19:56h

ler gas ma plinu i benzinu ne bi trebali da imaju veze jedan sa drugim.Plin ulazi u usis zajedno sa vazduhom i steluje se na rasprsivacu a na benzinu ga podesava ecu preko iacv,ako ti je los ler gas na plinu ne mora da znaci da ce ti biti los i na benzinu i obrnuto,bar ja mislim da je tako.A detonacije se javljaju kad se plin vrati u cev usisa.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21563
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » subota, 9. jan. 2010. u 19:57h

I zbog loše struje... tj varnice.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!