Fiesta 1.4 tdci 2004 - crni dim pri naglom ubrzavanju
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 4
- Član foruma od: subota, 16. mar. 2013. u 12:41h
Fiesta 1.4 tdci 2004 - crni dim pri naglom ubrzavanju
koji bi bili razlozi za crni dim prilikom davanja jaceg gasa, pogotovo kad se vozi uzbrdo ili kad se zustrije pretice?
bili skoro na malom servisu, znaci nije filter vazduha...
bili skoro na malom servisu, znaci nije filter vazduha...
- Ratibor
- Poruka: 236
- Član foruma od: petak, 29. jul 2011. u 12:30h
Re: Fiesta 1.4 tdci 2004 - crni dim pri naglom ubrzavanju
Pokusaj da uzbrdo vozis u visim obrtajima, takodje i za preticanje to isto vazi. Znaci minimum 2100 o/min da bi se turbina ukljucila i potpomogla motoru. Meni se desava da na vecim usponima ako ga vozim ispod 2000 o/min pocne da se gusi i izbaca dim. To mi se desava samo ako je u autu najmanje troje-četvoro ljudi.
Moj ford stari nikad se ne kvari
-
U autu retko imam 3-4 ljudi, obicno vozim sama ili nas je dvoje. I skoro svaki put kada idem uzbrdo i treba da dam jaci gas, jos gore kad treba da krenem iz mesta naglije, pojavi se crni dim. Pretpostavljam da ne sagori svo gorivo. Probacu ovo sa visim brojem obrtaja, nadam se da ce biti bolje... Hvala!
- Ratibor
Crni dim moze da se pojavi ako turbina pocne da pusta ulje koje gura u motor i eto crnog dima. Takodje EGR ventil moze da pravi problem ako se zaglavio u otvorenom polozaju. Imas tone tekstova ovde na forumu napisane o tome, pretpostavljam da se zato niko i ne javlja jer je zaista puno toga receno.
-
OK, hvala, procunjacu kroz forum da vidim sta sve pise...
Samo kratko pitanje, sta znaci EGR? i gde se taj ventil nalazi?

-
- Poruka: 2063
- Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
- Kontakt:
Zar kad sagoreva ulje ne dimi plavo? A crn dim je nesagorela nafta...
- Ratibor
EGR = Exhaust gas recirculation. U prevodu, deo gasova koji bi inače preko izduva trebalo da budu izbaceni u atmosferu se sprovodi nazad u motor radi dodatnog sagorevanja. To ima veze sa ekoloskim normama i apsolutno ne utice na performanse motora. Rad tog ventila (otvaranje i zatvaranje) kontrolise kompjuter, a problem nastaje kad se on zaglavi u otvorenom polozaju. Tada gasovi guse motor i dolazi do loseg sagorevanja.fiestica_04 piše:OK, hvala, procunjacu kroz forum da vidim sta sve pise...

U ovoj temi imas dosta toga oko EGR ventila sa puno slika.
http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 58&t=10399
Moguce da je to tacno kada se radi o manjoj kolicini ulja ali ako turbina pocne ozbiljnije da pusta ulje tesko da tu moze ista lepo da sagori, ni nafta a ni samo ulje.M.M.L. piše:Zar kad sagoreva ulje ne dimi plavo? A crn dim je nesagorela nafta...