pušta antifriz na hladno
Moderator: Dragomir
- dimges
- Poruka: 636
- Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h
pušta antifriz na hladno
fiesta 1,3/37kw, 1996... pre 3 godine mi je prvi put pustilo crevo iznad termostata; majstor izvadio, ošmirglao onu aluminiumsku cev i stegao. Menjao sam i termostat. Posle pola godine opet je pustilo, pa smo s drugarom stavili dodatnu šelnu (2 šelne). Kupio sam novo crevo iz fordovog dućana u Solunu, montirali pre godinu dana. Bilo je dobro, ali neki dan vidim da ima kapanja i to se javlja verovatno dok ne otvori termostat.
Raspitivao se kod nekolikjo majstora, različito prilaze problemu:
-specijalizirani fordov majstor tvrdi da je aluminiumska cev korodirana, predlaže da se zameni, ali po njemu nema nova nego polovna.(pitaću u Ponedeljak u ovlašćenom)
- majstor univerzalac smatra da je kapljanje malo, predlaže da u antifriz ubrizgam Wurtzov aditiv za zaptivanje
- drugar predlaže da pored čišćenja grla, spolja oko creva namotamo onaj crni američki izolirband da bi mogli jače da stežemo sa šelnama
- jedan ex-majstor predlaže da na aluminiumsku cev nanesemo crni hermetik za glave
Pitanje je dali taj aluminiumski priključak ide za više fordovih modela, da bi znaao da ga tražim ??
Raspitivao se kod nekolikjo majstora, različito prilaze problemu:
-specijalizirani fordov majstor tvrdi da je aluminiumska cev korodirana, predlaže da se zameni, ali po njemu nema nova nego polovna.(pitaću u Ponedeljak u ovlašćenom)
- majstor univerzalac smatra da je kapljanje malo, predlaže da u antifriz ubrizgam Wurtzov aditiv za zaptivanje
- drugar predlaže da pored čišćenja grla, spolja oko creva namotamo onaj crni američki izolirband da bi mogli jače da stežemo sa šelnama
- jedan ex-majstor predlaže da na aluminiumsku cev nanesemo crni hermetik za glave
Pitanje je dali taj aluminiumski priključak ide za više fordovih modela, da bi znaao da ga tražim ??
- nikola_focus
- Poruka: 1498
- Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h
Re: pušta antifriz na hladno
Za ovo prvo resenje ne bih znao da li je moguce, drugo nemoj, trece i cetvrto moze da pomogne, mada racunaj i na to da ces nekad morati i da skines to crevo.
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
- dimges
takva štucna sa flanšom sa 2 štrafa je sigurno standardni deo, ali druga stvar je dali ga imaju. Međutim mislim da je druga problematika. S vremenom je otišao ventil na poklopcu rezervoara za antifriz pa je pao pritisak, pojavilo se zagrevanje. Kad sam zamenio i poklopac i termostat, pa i crevo sad imam veći pritisak. Ali treba paziti na nivo antifriza. Ne sme se stavljati na maximum ( a neki majstori imaju takav običaj) ako motor nije maxmimalno zagrejan, jer se postiže visok pritisak. Ova pozicija kod fieste iznad termostata je neka vrsta sigurnosnog ventila, pa pustilo je par kapi na hladno, dok termostat nije otvorio.
E kod Pežoa je to bilo bolje rešeno, iznad hladnjaka je bio poklopac s federom, za izbacivanje viška antifriza. Sećam se 90-ih, imao sam Wartburg s polo motorom 1.3. Na povratku iz Turske, neznam zašto napunio sam teglu s antifrizom na maximum a motor srednje zagrejan. U Bugarskoj mi izleteo poklopac tegle, osetio sam da auto drugačije radi. Tek posle 2 dana u Skopju otvorim haubu, vidim nema poklopca (našao sam ga u haubu se ugurao.)
Tako da ću najpre da ošmirglam cev, stegnem ponovo crevo i pratim. Ako leti, na toplo pušta, onda je druga stvar.
p.s. Ona fora sa namotavanjem creva izvana ne smeta ništa crevu, to je jedna vrsta bandažiranja, da šelnu možeš jače da stegneš. A ima i široke i tesne šelne.
.. e otkrivamo toplu vodu (antifriz)
E kod Pežoa je to bilo bolje rešeno, iznad hladnjaka je bio poklopac s federom, za izbacivanje viška antifriza. Sećam se 90-ih, imao sam Wartburg s polo motorom 1.3. Na povratku iz Turske, neznam zašto napunio sam teglu s antifrizom na maximum a motor srednje zagrejan. U Bugarskoj mi izleteo poklopac tegle, osetio sam da auto drugačije radi. Tek posle 2 dana u Skopju otvorim haubu, vidim nema poklopca (našao sam ga u haubu se ugurao.)
Tako da ću najpre da ošmirglam cev, stegnem ponovo crevo i pratim. Ako leti, na toplo pušta, onda je druga stvar.
p.s. Ona fora sa namotavanjem creva izvana ne smeta ništa crevu, to je jedna vrsta bandažiranja, da šelnu možeš jače da stegneš. A ima i široke i tesne šelne.

-
- Trovač foruma!
- Poruka: 1399
- Član foruma od: ponedeljak, 29. okt. 2012. u 19:31h
ne mogu da ne prokomentarisem ali nivo tekucine se i doliva na hladan auto, upalis, otvori termostat i dolijes koliko fali pa ujutro provjeris, izvordimges piše:takva štucna sa flanšom sa 2 štrafa je sigurno standardni deo, ali druga stvar je dali ga imaju. Međutim mislim da je druga problematika. S vremenom je otišao ventil na poklopcu rezervoara za antifriz pa je pao pritisak, pojavilo se zagrevanje. Kad sam zamenio i poklopac i termostat, pa i crevo sad imam veći pritisak. Ali treba paziti na nivo antifriza. Ne sme se stavljati na maximum ( a neki majstori imaju takav običaj) ako motor nije maxmimalno zagrejan, jer se postiže visok pritisak. Ova pozicija kod fieste iznad termostata je neka vrsta sigurnosnog ventila, pa pustilo je par kapi na hladno, dok termostat nije otvorio.
http://www.autoservis-meic.hr/ pa ako jedan ovako cijenjen majstor ne zna onda ne znam ni ja
ako je sve ispravno taj nivo bude isti i 5 godina, meni je sve do ovog focusa tako i bilo, izmijenim tekucinu kad kupi auto, omjer pola pola bude -40 i nikad vise nista ne radim, nisam cak ni mijenjao ono svake 2 godine kao sto bi trebalo
- dimges
na hladan, ali onda na minimum...
..pa kad sam prvi put s fiestom bio u servis ( reyervoar je bio lepljen) doturali su na max, pa kad su zatvorili poklopac je puko lepljeni rezervoarčić
..svakako poklopac ima ventil za držanje pritiska... ako ne drži pritisak onda nema problema, ali onda imaš otvoren sistem
..pa kad sam prvi put s fiestom bio u servis ( reyervoar je bio lepljen) doturali su na max, pa kad su zatvorili poklopac je puko lepljeni rezervoarčić
..svakako poklopac ima ventil za držanje pritiska... ako ne drži pritisak onda nema problema, ali onda imaš otvoren sistem
-
- Trovač foruma!
opet cu se pozvati na isti izvor, rashladna tekucina na maximum i to kad je motor hladandimges piše:na hladan, ali onda na minimum...
po tvome ja nisam trebao mijenjati dihtung glave koji je bio izgorio na dva mjesta i izbacivao mi sve preko minimuma sto uspem u bocu, prije nego sto sam ga vratio majstoru zbog nastalih problema probao sam kako je stanje u boci, on mi je usuo nov antifiriz i nalio skoro punu bocu, ladno mozes da vozis sa otvorenim cepom i nece nista izbaciti, prema tome malo se zapitaj zasto ti se to desava a i vjerujem da ce ovde da ti neko potvrdi da tekucina mora biti max na hladnom motoru
- dimges
imam Ford manuel, samo moj je na nemačkom. Ali iako ne razumem nemački, iz slika i ostalog kaže da se dotura samo na hladan motor i da se ne otvara kad je zagrejan. A ako na potpuno hladan puniš na MAX, onda kad če da ti bude nivo između MIN i MAX ??
Bilo bi dobro da mogu da se nađu uputstva na ex-ju jezicima. Naš ovlađćeni uvoznik me još 2002, kad sam kupio fiestu otkačio. navodno da su imali prevedeno uputstvo ali je rasprodato ??
Bilo bi dobro da mogu da se nađu uputstva na ex-ju jezicima. Naš ovlađćeni uvoznik me još 2002, kad sam kupio fiestu otkačio. navodno da su imali prevedeno uputstvo ali je rasprodato ??
-
- Trovač foruma!
sacekaj da se dragomir javi mada ce ti i on potvrditi da je ok kad je voda na max na hladnom m
- drazacop
- Poruka: 39
- Član foruma od: subota, 31. mar. 2012. u 09:28h
Imam problem gubio mi rashladnu tecnost kao gorivo da trosi... utvrdio sam da je pukla plastika na kontrolnom ventilu za rashladnu tecnost... njegov br. je 96FW-18495-BD, gde da nadjem taj deo i koliko kosta... voleo bih ako ima original negde... hvala unapred. 

- dimges
http://www.ebay.de/itm/Kuehlmittelregel ... 0664657353

nisam ga nikad zapazio, a možda i nemam takav jer nemam klimu ?; jel ovaj ventil kod motora brisača ?

nisam ga nikad zapazio, a možda i nemam takav jer nemam klimu ?; jel ovaj ventil kod motora brisača ?
- Reppa
- Poruka: 977
- Član foruma od: sreda, 20. okt. 2010. u 20:03h
- Kontakt:
kod mene polovan 10€
http://www.polovniautomobili.com/reppa
Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!