Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Par problema sa Fokusom TDCI

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

veljo_81
Trovač foruma!
Poruka: 1399
Član foruma od: ponedeljak, 29. okt. 2012. u 19:31h

Re: Par problema sa Fokusom TDCI

Poruka od veljo_81 » subota, 29. dec. 2012. u 15:23h

opet ne smije da struze stisnuo je malo a puno
pogledaj da ti nije pukla ona opruga sto drzi plocicu, ili je slucajno ostala na serivsu, posto sam ja zbog posla kojim se bavim dosta po autoservisima vidjao sam da se zna zaboraviti ta opruga (osigurac) :)
danas sam bas obratio paznju na temperaturu da mogu da uporedim, kod mene treba dosta dugo i ne dodje do pola skale, i vec pocne da grije unutra a temperatura i dalje ispod prve crte na skali, tek onda tromo krene i ne moze doci ni do pola skale, onako, sto bi rekli piloti, stoji na 11 sati
doduse nemoj da se ravnas prema meni, meni je na zadnjem tankanju uzeo 40 litara za 450 kilometara, bolje da ti je i tako nego da trosi kao kod mene :)

nikola_focus
Poruka: 1498
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Poruka od nikola_focus » subota, 29. dec. 2012. u 18:40h

Provericu i to, ali mislim je na ovim plocicama koje sam ja uzeo opruga sastavni deo plocice (mozda je na svim plocicama tako, ne znam), i da ne moze da se skine. I jos nesto sam hteo da pitam, drug procitao na nekom forumu da uzrok problema sa radnom temperaturom moze da bude i nedovoljna kompresija :wtf: Pricali smo nesto, i on me pita to, da prokomentarisemo. Ja mislim da to nema nikakve veze, al rekoh da pitam.
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

DB9
Poruka: 332
Član foruma od: subota, 8. sep. 2012. u 07:55h
Kontakt:

Poruka od DB9 » nedelja, 30. dec. 2012. u 00:09h

dizel koji nema kompresiju nece da pali duva ulje na sve strane...trosi litar ulja na 1000 km.
nema ti to veze sa zivotom.osim ako nemas te simptome,u sta cisto sumnjam

nikola_focus

Poruka od nikola_focus » nedelja, 30. dec. 2012. u 04:15h

Ma kakvi, daleko od toga, to mi nije ni palo na pamet, nego me pitao onako jer se ne razume nesto preterano mnogo u automobile (nisam ni ja neki ekspert, ali u odnosu na njega znam dosta vise), pa cisto da vidi da li je tacno.

Neša
VIP
Poruka: 5056
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » nedelja, 30. dec. 2012. u 09:59h

Poteraj ga malo pun gas na preko 3000 obrtaja ima da nabije radnu temperaturu za 2min. Naravno ne kad je motor leden..
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

nikola_focus

Poruka od nikola_focus » nedelja, 30. dec. 2012. u 12:27h

To bi i moglo da pomogne, jer sam, citajuci savete sa foruma, stekao naviku da ga ne vozim preko 2000 dok ne podigne temperaturu. Naravno, ako zatreba ja zgazim, ali nesto na kratko, i do 2500 obrtaja, ne vise. Znaci nije neka steta ako se malo potera u obrtaje i dok je kazaljka, na primer, tek izasla iz belog polja.

nikola_focus

Poruka od nikola_focus » petak, 4. jan. 2013. u 17:32h

Evo danas sam uhvatio malo slobodnog vremena, pa sam rasturao auto. Skinuo termostat, i prvo sto sam uocio je da je skroz zatvoren. Ubacim u dzezvu, do kraja otvara, ravnomerno, ne glavi, sto ce reci verovatno nije do njega. Odem do radnje na reklamaciju, trenutno nisu imali takav, kazu dodji sutra. Popricam sa covekom, izlozim problem, i on kaze da je na svojoj Astri imao slican problem (znaci radio neko vreme normalno, i onda poceo da zeza bas kao kod mene) i da je problem resio zamenom nekog termodavaca ili senzora (ako sam dobro razumeo), koji nije bio uskladjen sa temperaturom na kojoj otvara termostat. Taj senzor, davac kako god, kosta oko 800 dinara. Da li je ovo moguci uzrok problema, i gde se nalazi taj senzor da ga proverim?

@ Nesa

Tvoj predlog pomaze, ali samo na kratko, dok ne krenem malo sporije da vozim, onda pada temperatura.

veljo_81
Trovač foruma!

Poruka od veljo_81 » petak, 4. jan. 2013. u 20:19h

ako mislimo na isto to je termoprekidac koji pali i gasi ventilator, pali se na odredjenoj temperaturi i gasi kad se mototr rashladi
ja sam imao problem sa njim na mercedesu, neko stavio od benzinca pa se kasno palio ventilator i dizao mi je auto temperaturu, vidi mozda ti ventilator stalno radi pa zato hladi
ja sam kod sebe morao spajati neku zicu da mi stalno bude ukljucen ventilator da ne dize temoeraturu, moguce da imas kontra problem pa da kod tebe radi stalno, ne znam gdje stoji na focusu ali vec ce ti neko od iskusnijih napisati

nikola_focus

Poruka od nikola_focus » petak, 4. jan. 2013. u 20:31h

Verovatno je na taj senzor i mislio, jer termo davac nema nikakve veze sa radnom temperaturom, osim sto je pokazuje. Moguce je da upali ventilator na 1. brzinu, i da se i ne cuje preterano, ali ipak dovoljno hladi da napravi problem. Ja ne mogu da se setim nijednog drugog razloga da auto ne postize radnu temperaturu a da je termostat ispravan.

veljo_81
Trovač foruma!

Poruka od veljo_81 » petak, 4. jan. 2013. u 20:56h

meni je to prvo palo na pamet al bojim se ispasti glup :)
ja sam se pravo patio sa mercedesom ljeti, nije toga bilo svugdje za kupiti prije 10-12 godina, uvijek sam imao komad zice smotane u slovo u, idem negdje u svatove, vozi se kolona polako, ja brikam i ventilator radi stalno, nema pregrijavanja, mislim da ide ista temperatura kao kod termostata, znaci ovaj otvara a ventilator se pali i hladi tekucinu

djole fiesta
Poruka: 111
Član foruma od: petak, 17. feb. 2012. u 23:45h

Poruka od djole fiesta » petak, 4. jan. 2013. u 21:50h

focus nema termo-prekidač, bar ne na hladnjaku...

Evo sad na brzinu pogledah TIS, tri su moguća uzroka po njima, ne dostizanja radne temperature
1. Termostat (probaš drugi)
2. Ventilator (dijagnostika)
3. Čep na posudi (nema sistem dovoljan p)
To je u teoriji, nisam majstor...
Poslednja izmena: djole fiesta, na dan petak, 4. jan. 2013. u 22:06h. Ukupno izmenjeno 1 put.

veljo_81
Trovač foruma!

Poruka od veljo_81 » petak, 4. jan. 2013. u 22:03h

ko je rekao da ima na hladnjaku

djole fiesta
Poruka: 111
Član foruma od: petak, 17. feb. 2012. u 23:45h

Poruka od djole fiesta » petak, 4. jan. 2013. u 22:11h

Nema ga nigde, ako ti je lakše... U tom smislu da staviš prekidač i da ga pališ i gasiš kad hoćeš...

nikola_focus

Poruka od nikola_focus » petak, 4. jan. 2013. u 22:21h

Znaci ipak da odem da uzmem drugi termostat pa da probam. Ali opet mi nije jasno kako je moguce da je termostat ispravan (valjda je ispravan, ponasa se kako sam vec opisao), a da opet nece da podigne temperaturu. A kad smo vec kod cepa na posudi, danas kada sam ispustao antifriz skinuo sam donje crevo hladnjaka, cep je bio zatvoren kao i uvek, i antifriz je opet potekao. Jel to normalno, ili je on ipak trebao da napravi neki vakuum da ne dozvoli da odmah istekne antifriz? Mislim, glupo pitanje, ali valjda bi trebalo da pusta pritisak van posude kad se zagreje motor.

nikola_focus

Poruka od nikola_focus » subota, 5. jan. 2013. u 17:06h

Razbi se danas kisa ceo dan, mrzelo me da se ponovo macujem busom da idem do Nisa da zamenim termostat, pa rekoh da vratim ovo cudo posto nam treba auto. Namestim sve, stegnem, sipam antifriz i odmah je stalo onoliko koliko sam ispustio, ali je nivo u posudi je malo veci (bilo je oko 1cm ispod MAX, a sada je malo iznad MAX, zasto je to tako kad sam dodao potpuno istu kolicinu, cak mi je malo i isteklo sa strane?), upalim auto, poradi malo u mestu, odem do pumpe, i krene da se zagreva potpuno normalno. Dok sam se vratio kuci (5 km u jednom pravcu) vec dosao na 2mm do sredine. Okrenem jos koji krug, zakuca se kazaljka na pola, otvorim posudu, ispustim ono malo vazduha sto je bilo, grejanje radi, sve odlicno, pu, pu da ga ne ureknem. I sta sad reci, koju posluku porati, kome??? :D

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“