Kocnice-Pomoc !!!!
Moderator: Dragomir
- Battaca
- Poruka: 158
- Član foruma od: petak, 5. jun 2009. u 21:04h
Kocnice-Pomoc !!!!
Pozdrav svima !!!!
Fiesta xr2 mk1 1.6
Imam problem sa kocnicma,promenio sam gl. kocioni cilindar,stavio nov,ali kocnice ne rade kako treba.Blokiraju prednji tockovi a papucica kocnice je sve tvrdja.Kada raskacimo vakum aparat,papucica naravno ostaje tvrda ali tockovi manje blokiraju,tj.prednji desni ne blokira,dok prednji levi i dalje malo pa se samim tim i tocak zagreva.Inace na auto sam sem novog gl. kocionog cilindra,promenio i sve cevicice koje razvode ulje ispod auta,stavio sam bakarne,i gumena creva ispred zadnjih dobosa,cilindre u dobosima i sipao novo ulje,pakne i plocice su novi.Napred se nalaze dupli ventilirajuci diskovi (fabricki).
Sta bi se desilo ako bih umesto ovog vakum aparata koji imam ugradio vakum aparat sa gl. kocionim cilindrom od iste fieste (MK1),samo sa motorom od 900 kubika i normalnim kocionim diskovima.Ili kada bih stavio od neke mladje fieste.
Dajte neki savet jer moram ovo sto pre resiti,malo je nezgodno voziti bez vakum aparata,a auto mi treba.
Hvala
Fiesta xr2 mk1 1.6
Imam problem sa kocnicma,promenio sam gl. kocioni cilindar,stavio nov,ali kocnice ne rade kako treba.Blokiraju prednji tockovi a papucica kocnice je sve tvrdja.Kada raskacimo vakum aparat,papucica naravno ostaje tvrda ali tockovi manje blokiraju,tj.prednji desni ne blokira,dok prednji levi i dalje malo pa se samim tim i tocak zagreva.Inace na auto sam sem novog gl. kocionog cilindra,promenio i sve cevicice koje razvode ulje ispod auta,stavio sam bakarne,i gumena creva ispred zadnjih dobosa,cilindre u dobosima i sipao novo ulje,pakne i plocice su novi.Napred se nalaze dupli ventilirajuci diskovi (fabricki).
Sta bi se desilo ako bih umesto ovog vakum aparata koji imam ugradio vakum aparat sa gl. kocionim cilindrom od iste fieste (MK1),samo sa motorom od 900 kubika i normalnim kocionim diskovima.Ili kada bih stavio od neke mladje fieste.
Dajte neki savet jer moram ovo sto pre resiti,malo je nezgodno voziti bez vakum aparata,a auto mi treba.
Hvala
Fiesta XR2
- van
- VIP
- Poruka: 9045
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Re: Kocnice-Pomoc !!!!
Оба кочиона кљешта растури , опери и промени гумице прашинарке . Нахвата се свакаквог ђубрета током година , клипу и цилиндру .
Што се тиче блокирања , нешт ту није уреду . Превевише штрчи полуга из серва која гура главни цилиндар . Ако на полузи има глава са навојем пробај мало да је заврнеш 1-2 мм би требало да је довољно , али зависи од случаја да случаја . Или да поставиш неки дистанцер под главни цилиндар . Део који си купио вероватно није 100 % исти по својим специфакацијама као и фабрички
Што се тиче блокирања , нешт ту није уреду . Превевише штрчи полуга из серва која гура главни цилиндар . Ако на полузи има глава са навојем пробај мало да је заврнеш 1-2 мм би требало да је довољно , али зависи од случаја да случаја . Или да поставиш неки дистанцер под главни цилиндар . Део који си купио вероватно није 100 % исти по својим специфакацијама као и фабрички
- Battaca
Postoji mogucnost da se pedala jos opusti na taj nacin sto cu odvrnuti prekidac stop svetala koji diktira koliko ce pedala biti podignuta.To sam vec i bio predlozio majstoru ali mi on rece da to nema veze.Da li je moguce da zbog toga i servo stalno pojacava kocnicu,tj.da blokira prednje tockove.
Fiesta XR2
- CrnaTica
- Poruka: 363
- Član foruma od: nedelja, 8. apr. 2012. u 23:49h
aj ti fino izvadi prekidač svjetla, kod mene je bila kočnica ko kamen dok ga nisam poštelao..
Ford bez hrđe je kao Mercedes bez nišana 

- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Ne može vam prekidač stop svetla nikako uticati na tvrdoću pedale niti može imati ikakav uticaj na kočenje.
Koliko će pedala biti podignuta ili spuštena diktira poluga-klip koji ide od pedale do serva.
Koliko će pedala biti podignuta ili spuštena diktira poluga-klip koji ide od pedale do serva.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- CrnaTica
može. ako je previše nabijen, papuča je skroz lagano pritisnuta i cijeli sustav je skroz pod tlakom. kočnica mi je bila ko kamen i jedva sam uspio blokirat kotače sa 195icama, a kad sam izvukao prekidač van malo, kočnica je dosta mekša i bez problema blokiram kotače

- Battaca
koliko sam ja mogao da primetim,na polugi nema nikakva opruga,a prekidac se nalazi iznad pedale i on diktira visinu pedale.Posto se u te stvari ne razumem bas mnogo,zbog cega i trazim savet od vas koji ste iskusniji,da li je moguce da se gl. kocioni ne zatvara do kraja i na taj nacin nabija pritisak.
Fiesta XR2
- CrnaTica
izvadi prekidač, ne košta te ništa.. osim 10 min vremena dok ga ponovno uštelaš

- mbole
- Poruka: 14993
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
U principu se slazem sa tobom, ali...911s [SK] piše:Ne može vam prekidač stop svetla nikako uticati na tvrdoću pedale niti može imati ikakav uticaj na kočenje.
Oba Forda koja sam do sada imao su imala jako kratak hod pedale kocnice (orion i mondeo). Ako je neko zavio prekidac stop svetla tako da telo prekidaca ogranicava hod pedale na gore, moze da se desi, da je u sustini kocnica sve vreme malo pritisnuta. Drugim recima prekidac stop svetla u tom ekstremnom slucaju jednostavno sve vreme drzi kocnicu malo pritisnutom.
Da bi se ovo desilo, moras da imas duplu nevoju: da su odnosi zuba na pedali na koji naleze stop salter i nosaca stop saltera takvi da je to moguce, i da je neko jednostavno to kraja uvio stop salter, ne vodeci racuna gde ustvari treba da stoji.
Malo verovatno, ali ipak moguce.
Djak pesak 

- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
Pročitaj njegov prvi post pa ćeš ukapirati da njegov problem nema veze sa tvojim. Ti nisi mogao blokirati točkove iz prostog razloga jer su ti same kočnice bile pregrejane zbog toga što su stalno bile aktivirane. Druga stvar, pedalbox na Mk1 Fiesti je drugačije rešen i prekidač ne može nikako pritiskati kočnicu.blackbird700 piše:može. ako je previše nabijen, papuča je skroz lagano pritisnuta i cijeli sustav je skroz pod tlakom. kočnica mi je bila ko kamen i jedva sam uspio blokirat kotače sa 195icama, a kad sam izvukao prekidač van malo, kočnica je dosta mekša i bez problema blokiram kotače
Pitanje za druga Battacu - kakav je kočioni sistem izmedju glavnog kočionog i prednjih cilindara? Da li imaš balanser pritiska?
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
- Battaca
og gl. kocionog do prednjih kocionih kljesta idu samo cevi,a pre zadnjih kocionih cilindara ima nesto sto ne znam sta je,kao neki peti kocioni kako su mi rekli,znaci cevi iz glavnog kocionog idu u taj nazovimo peti kocioni i posle iz njega u zadnje tockove koji dobro rade,sa njima nemam problema za sad
Fiesta XR2
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
Peti kočioni se nalazi na zadnjem trapu, a to nešto ako se nalazi u motornom prostoru to je balanser pritiska.
A koji je problem bio sa starim glavnim kočionim?
A koji je problem bio sa starim glavnim kočionim?
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
- Battaca
Taj "peti kocioni" se nalazi pored zadnjeg trapa,u njega ulaze dve cevcice koje isto tako izlaze iz njega i idu u zadnje cilindre u dobosima,a u motornom prostoru nema nista sem serva i gl.kocionog.Inace sinoc sam popustio prekidac za stopove,samim tim napravio mali luft u pedali,nakacio ponovo vakum i za sad mi kocnica perfektno radi.Za 35 km koliko imam do posla nije pokazivala nikakve znake blokiranja.
Nadam se da ce ostati ovako i da je ipak kvar bio u tome sto je pedala bila preniska i drzala cilindar pod pritiskom.
Zahvaljujem se svima sto ste mi dali savete,zaista ste mi pomogli.
Nadam se da ce ostati ovako i da je ipak kvar bio u tome sto je pedala bila preniska i drzala cilindar pod pritiskom.
Zahvaljujem se svima sto ste mi dali savete,zaista ste mi pomogli.
Fiesta XR2
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
Inače kada menjaš glavni kočioni treba da prešteluješ samu pedalu, ako to nisi uradio. Po defaultu ostaje u maksimalno gornjem položaju ako klip do serva ne legne kako treba.
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
- Battaca
Iskreno,gl. kocioni sam sam menjao,kada sam ga uporedio sa predhodnim delovalo mi je da su 100% isti,kako sam skinuo stari tako sam stavio novi,ali sam ocigledno zajebao stvar kada sam menjao taj prekidac koji ogranicava pedalu da se podigne do kraja,ja sam ga montirao od prilike ni ne razmisljajuci da mogu napraviti takve komplikacije.Bio sam poceo da razmisljam da kupim servo i da ga promenim.
Fiesta XR2
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
Prekidač se takodje drži na jednom limu koji se relativno lako savija, a inače je savijen 90% u odnosu na njegovu osnovu.
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
- Battaca
Jeste,nalazi se na tom limu ali nije bas lak za savijanje,dosta je debeo.
Fiesta XR2