Motor ler gasa - Siera Pinto
Moderator: Dragomir
- ivan_lkc
- Poruka: 204
- Član foruma od: nedelja, 19. jul 2009. u 15:29h
Motor ler gasa - Siera Pinto
Posle skoro godinu dana, uspeo sam da se nateram da pogledam zasto mi je nizak ler i pada ispod 900 kada treba naglo da padnu obrtaji sa 2000, 3000 RPM...
Skidao sam motorcic ler gasa, i nisam ga cistio jer nisam imao cime, samo me je zanimalo dal je komplikovano da se skine... Kada sam ga ponovo montirao, izgleda da sam okrenuo zice kojima se povezuje na instalaciju... I primetio sam da sada drzi zakucan ler na 900, 1000 obrtaja... Nema vise malog broja obrtaja dok je hladan motor... Tada samo malo poskakuje ler, ali moslim da ce ciscenje motora to da resi...
Zanima me da li je moguce da je tu bio problem, ili sam cak ja okrenuo to i mozda napravio neki potencijalni problem...?
Skidao sam motorcic ler gasa, i nisam ga cistio jer nisam imao cime, samo me je zanimalo dal je komplikovano da se skine... Kada sam ga ponovo montirao, izgleda da sam okrenuo zice kojima se povezuje na instalaciju... I primetio sam da sada drzi zakucan ler na 900, 1000 obrtaja... Nema vise malog broja obrtaja dok je hladan motor... Tada samo malo poskakuje ler, ali moslim da ce ciscenje motora to da resi...
Zanima me da li je moguce da je tu bio problem, ili sam cak ja okrenuo to i mozda napravio neki potencijalni problem...?
- ivan_lkc
Re: Motor ler gasa - Siera Pinto
Sinoc sam vozio auto i primetio sam sledecu stvar...
Dok je hladan, drzi ler na 1100, 1200 obrtaja, i tu super radi... Ali kada se ugreje, ler varira izmedju 800 i 1200, 1300.. Ipak nije tacno ono sto sam napisao u prvom postu...
Kako da resim taj problem sa variranjem lera? Jel ce da pomogne ciscenje motora??
Dok je hladan, drzi ler na 1100, 1200 obrtaja, i tu super radi... Ali kada se ugreje, ler varira izmedju 800 i 1200, 1300.. Ipak nije tacno ono sto sam napisao u prvom postu...
Kako da resim taj problem sa variranjem lera? Jel ce da pomogne ciscenje motora??
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21572
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Može a i ne mora da pomogne.
Ja imam problem na Sierri sa brbljanjem na leru kad se ugreje... čistio sam motorić u ultrazvučnoj kadici i radilo je neko vreme dobro i opet se pokvarilo.
Tako da cenim da je motorić za zamenu.
Probaj da ćorneš motorić od nekog kome dobro radi Sierra na leru pa napravite rokadu čisto radi probe
Ja imam problem na Sierri sa brbljanjem na leru kad se ugreje... čistio sam motorić u ultrazvučnoj kadici i radilo je neko vreme dobro i opet se pokvarilo.
Tako da cenim da je motorić za zamenu.
Probaj da ćorneš motorić od nekog kome dobro radi Sierra na leru pa napravite rokadu čisto radi probe

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- van
- VIP
- Poruka: 9045
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Koliko ja znam to IACV je elektor magnet i nema veze kako ide struja . Kada mu dodje struja on stvori magnetno polje koje privlaci vetil. Sve mu je jedno koji je smer polja jer uvek privlaci celecni element .
Ocisti lepo vetili i skini dizne i odnesi na ciscenje .
Ocisti lepo vetili i skini dizne i odnesi na ciscenje .
- ivan_lkc
Ocistio sam motor benzinom, bilo je nekog ulja, i bas se zaprljao benzin u kome je bio motor...
Upalio sam auto, dok je hladan radi sasvim ok, drzi 1100 obrtaja, i ne spusta ispod toga... Ali sam onda obrnuo zice i radi kao do sad, mozda malo bolje... Ali ipak je nizak ler, pa sam opet izrotirao zice da bi imao lep ler dok je hladan...
Kada krenem na posao, videcu kako ce da radi kada se zagreje, sada perem ruke, smrde na benzin...
Ima tu jos jedan problem, meni je protokomer pukao, pa sam ga ja krpio, i raskacen je sa instalacije... Ne znam jel moze to da pravi problem sa lerom?
Slikao sam zice koje se povezuju na motorcic, pa ih kacim, nemam pojma dal treba tu da postoji neki konektor, uglavnom...ja ga nemam...
Upalio sam auto, dok je hladan radi sasvim ok, drzi 1100 obrtaja, i ne spusta ispod toga... Ali sam onda obrnuo zice i radi kao do sad, mozda malo bolje... Ali ipak je nizak ler, pa sam opet izrotirao zice da bi imao lep ler dok je hladan...
Kada krenem na posao, videcu kako ce da radi kada se zagreje, sada perem ruke, smrde na benzin...

Ima tu jos jedan problem, meni je protokomer pukao, pa sam ga ja krpio, i raskacen je sa instalacije... Ne znam jel moze to da pravi problem sa lerom?
Slikao sam zice koje se povezuju na motorcic, pa ih kacim, nemam pojma dal treba tu da postoji neki konektor, uglavnom...ja ga nemam...
- van
- VIP
- Poruka: 9045
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Pa kako mislis da radi lepo kada nema protokomer ( pricam o benzinu )?
Delove operi nitro razredjivacem , on mnogo bolje odmascuje .
Protiv smrada ruku koristi gumene rukavice
Delove operi nitro razredjivacem , on mnogo bolje odmascuje .
Protiv smrada ruku koristi gumene rukavice

- ivan_lkc
Odlican savet za neki sledeci put...van piše:Protiv smrada ruku koristi gumene rukavice

Na benzinu ga nisam ni probao, a sada na plinu radi perfektno, kada je hladan, drzi 1100, a kada se ugreje, 900...
Nisam verovao da ovaj auto moze da ima stabilan ler, vozim ga skoro godinu dana i mrzelo me je da ocistim glupi motor... Cele zime sam kocio rucnom jer sam morao jednom nogom da drzim mali gas dok se ne ugreje...

I nikada nisam uspeo da upalim auto ako ne pritisnem makar malo gas... Jos samo da mu ustelujem plin i bice

- Vllada
- Poruka: 72
- Član foruma od: četvrtak, 14. jun 2012. u 10:57h
Na mojoj sieri 2.0 dohc sam izmenjao svećice, kable, filter vazduha, a motor radi sve lošije na plin. Na benzin tek neće da radi. Imam isparivač BRC, nekoliko puta sam ga štelovao i neko vreme radi lepo posle štelovanja i onda počne da zeza: kao da će da se ugasi pa dobije obrtaje pa opet tako, skroz neravnomerno radi... Kada otkačim motor ler gasa-on se ugasi. Jedan majstor mi reče da mi je naštelovao plin sada idealno i ako i dalje ne radi, treba tražiti neki kvar , tj. nije do štelovanja. Ima li neko ideju šta da radim, koje senzore, creva, vakume da proverim? Pali relativno lako, lepo vuče. Troškari ulje, pa neznam dali to može biti razlog takvog rada.
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21572
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
skini motorić ler gasa i odvoj mehanički deo od elektro dela... potom bućni taj mehanički deo u ultrazvučnu kadicu i ostavi ga da se krčka jedno 10-15 min
(ko recept za kolače
)
Trebalo bi da proradi... ako ne proradi onda treba zameniti motorić ler gasa.
Mada na običan plin napraviti idealan ler je teška rabota... uvek će da varira u zavisnosti od temperature,količine vazduha i još kojekakvih parametara.

Trebalo bi da proradi... ako ne proradi onda treba zameniti motorić ler gasa.
Mada na običan plin napraviti idealan ler je teška rabota... uvek će da varira u zavisnosti od temperature,količine vazduha i još kojekakvih parametara.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- Scorpio 696
- Poruka: 1383
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:43h
Na dohc-u proveri u kakvom stanju je stop-sraf za leptir (verovatno postoji i na pintu)
Meni je taj sraf zapekao i potrosen pa sam montirao drugi (sad se steluje od gore nije potrebno zavlaciti ruke u motor)

Mene je EFI namucio dok mu nisam zadao "novi mehanicki default" sad elektronika mozda muci samu sebe ali vise nema gremlina.
Ako je taj sraf kraci leptir se moze okrenuti u negativnom smeru i propustiti vazduh kad nije potreban.
Sve sam to radio na benz posto nemam plin. (samo mi fali ponovno stelovanje...neka hvala)
Koliko se secam (ugrejan motor)
Ako se iskljuci ler ventil IACV motor treba da radi na 600rpm tek da se neugasi.
Znaci dati mu vazduha na bypas sraf (dohc rupa levo) ili podici malo taj stop leptira (rec je 0.1-0.5mm) 3mm je zatvoren leptir
Onda nakaciti ler ventil (ociscen pozeljno) i trebalo bi da radi (naravno posle zustrije voznje dok se komp neprilagodi)
Ovo vazi ako su sva vakum creva cela. (dohc: MAP-crevo-Usis ; Filter ulj.para - gumeni spoj - Usis )
Meni je taj sraf zapekao i potrosen pa sam montirao drugi (sad se steluje od gore nije potrebno zavlaciti ruke u motor)

Mene je EFI namucio dok mu nisam zadao "novi mehanicki default" sad elektronika mozda muci samu sebe ali vise nema gremlina.
Ako je taj sraf kraci leptir se moze okrenuti u negativnom smeru i propustiti vazduh kad nije potreban.
Sve sam to radio na benz posto nemam plin. (samo mi fali ponovno stelovanje...neka hvala)
Koliko se secam (ugrejan motor)
Ako se iskljuci ler ventil IACV motor treba da radi na 600rpm tek da se neugasi.
Znaci dati mu vazduha na bypas sraf (dohc rupa levo) ili podici malo taj stop leptira (rec je 0.1-0.5mm) 3mm je zatvoren leptir
Onda nakaciti ler ventil (ociscen pozeljno) i trebalo bi da radi (naravno posle zustrije voznje dok se komp neprilagodi)
Ovo vazi ako su sva vakum creva cela. (dohc: MAP-crevo-Usis ; Filter ulj.para - gumeni spoj - Usis )
- Vllada
Ako sam dobro shvatio to je onaj šraf kojim faktički šteluješ ler gas mehaničkim putem ručno. Ako jeste, dali se treba skidati ceo taj deo ili može na licu mesta? U svakom slučaju-hvala na iscrpnom objašnjenju.
- Scorpio 696
Neznam jel si video sliku ali ima dva srafa
levi je za propustanje vazduha (nabada se pravo)
desni je stop leptira (nabada se od dole)
Netreba se skidati nista samo ostar srafcicer i vesta ruka.
levi je za propustanje vazduha (nabada se pravo)
desni je stop leptira (nabada se od dole)
Netreba se skidati nista samo ostar srafcicer i vesta ruka.
- Vllada
Gde se nalazi filter uljnih para?
- Scorpio 696