Klima-Punjenje a i još ponešto
Moderator: Dragomir
- Zelj@
- Poruka: 529
- Član foruma od: nedelja, 19. jun 2011. u 20:56h
Klima-Punjenje a i još ponešto
Eh kad ne umijem da pitam, a imao sam dje pitat.
Kad sam u septembru preuzeo auto freon bio na low, pa sam bio odlučio da ne punim,nego da čekam "ove" dane,i juče bio kod majstora za klime.
Inače majstor je kolega sa posla kupio uredjaj za punjenje pa se pomalo bavi....
E sad pomalo zbog njegovog (ne)iskustva sa Mk3 a i moje gluposti da predhodno ne provjerim na forumu,youtube-u, bilo dje,on je to odradio čini mi se pogrešno.Naime punio je preko otvora (cijev sa čepom) koji se nalazi pored posude za vodu,doduše rekao mi je da većina auta ima 2 otvora jedan za visoki i drugi za niski pritisak.Nismo mogli naći drugi otvor pa je napunio kroz taj,upalio auto.klimu radi ok hladi super.otišao kući ugasio auto kad nešto šišti prvo sam pomisilio da guma pušta,ali bješe mrak jbg.Sutra dan kad sam upalio ni kapi da hladi,na youtube sam našao ovaj odličan prikaz [youtube][/youtube]
E sad mi nije jasno šta se to dogodilo zašto je šištalo i kuda je ispario sav freon,da napomenem da je kolega majstor prvo izvukao vakum pa nabio pritisak i na aparatu nije našao ni mrvicu propuštanja tj curenja.A sad vidim da prema ovom klipu ovaj lik nije dopunjao na otvor kod posude??
Kad sam u septembru preuzeo auto freon bio na low, pa sam bio odlučio da ne punim,nego da čekam "ove" dane,i juče bio kod majstora za klime.
Inače majstor je kolega sa posla kupio uredjaj za punjenje pa se pomalo bavi....
E sad pomalo zbog njegovog (ne)iskustva sa Mk3 a i moje gluposti da predhodno ne provjerim na forumu,youtube-u, bilo dje,on je to odradio čini mi se pogrešno.Naime punio je preko otvora (cijev sa čepom) koji se nalazi pored posude za vodu,doduše rekao mi je da većina auta ima 2 otvora jedan za visoki i drugi za niski pritisak.Nismo mogli naći drugi otvor pa je napunio kroz taj,upalio auto.klimu radi ok hladi super.otišao kući ugasio auto kad nešto šišti prvo sam pomisilio da guma pušta,ali bješe mrak jbg.Sutra dan kad sam upalio ni kapi da hladi,na youtube sam našao ovaj odličan prikaz [youtube][/youtube]
E sad mi nije jasno šta se to dogodilo zašto je šištalo i kuda je ispario sav freon,da napomenem da je kolega majstor prvo izvukao vakum pa nabio pritisak i na aparatu nije našao ni mrvicu propuštanja tj curenja.A sad vidim da prema ovom klipu ovaj lik nije dopunjao na otvor kod posude??
- bojan_kv
- Poruka: 1309
- Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h
Re: Klima-Punjenje
Koliko sam ja razumeo majstora, kad je meni pre neki mesec punio klimu, taj pored kompresora tj ispod blatobrana je za visoki pritisak, a drugi koji se kod mene na focusu mk1 nalazi pored levog fara, za nizak pritisak i da moze da se puni preko oba, konkretno on je meni klimu dopunio preko prikljucka niskog pritiska. E sad zasto je tebi izcureo freon ne bih znao 

Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
ovde se nalazi neki djao bem ga kako se zove sto izdvaja vlagu iz vazduha..on se vremenom trosi..a nije bas jeftin..na taj fazon nesto..nek bolje objasni.ko zna.. 

- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Ispod krila se nalazi prikljucak za niski pritisak i akumulator vlage ili filter freona(kod drugih sistema klime kada se nalazi na vodu visokog pritiska zove se susac) a prikljucak u motornom prostoru je za visoki pritisak
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- Zelj@
Ok sve razumijem, ali zašto nije aparat pokazao ni mrvice propuštanja,test na aparatu je pokazao skroz sve Ok?!
Bem li ga.....svejedno moram opet kod majstora ali idemo po proceduri sa Video Klipa.
Bem li ga.....svejedno moram opet kod majstora ali idemo po proceduri sa Video Klipa.
- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
Kod mene, na fusionu, pre neki dan sam isao, prvi put u 6 god. Bez preke potrebe, iz predostroznosti. Jedan prikljucak je pored levog fara (kad se gleda u auto spolja). Drugi prikljucak je negde ispod tog fara. Moze da mu se pridje ispod blstobrana, ali ovi momci su skinuli far, pa su tako. Masina je sa 2 creva bila prikljucena na oba mesta istovremeno. Na masini imaju graficki prikaz sta se desava. Prvo isprazni freon, pa zameni ulje, pa napuni freon (470g, pise na nalepnici ispod fara, i koje ulje, i jos nesto). Na koji od prikljucaka ulazi, na kojiizlazi, nemam pojma. Ni to sa uljem mi nije najjasnije, kako to sve na iste prikljucke. Mozda je jedan prikljucak za ulje, a drugi za freon?
- Zelj@
Problem detektovan.Dihtung kompresora klime oslabio pa pušta dobro,mada po meni glupost samo jedan šaraf drži taj priključak?!
Srećom majstor kolega je inače mašinac kod nas u firmi pa će da nadje dihtung,ali ću morati kod drugog majstora da ga zamjeni tj skine kompresor i postavi novi.
Ma svakako sam srećan da nije neki veći kvar,ovo je najmanje što je moglo!!
Ako neko bude imao sličan probl evo mjere.U pitanju je Oring tip dihtunga dimenz. unutraš 20mm spoljaš 27mm debljina 3,5mm
Srećom majstor kolega je inače mašinac kod nas u firmi pa će da nadje dihtung,ali ću morati kod drugog majstora da ga zamjeni tj skine kompresor i postavi novi.
Ma svakako sam srećan da nije neki veći kvar,ovo je najmanje što je moglo!!
Ako neko bude imao sličan probl evo mjere.U pitanju je Oring tip dihtunga dimenz. unutraš 20mm spoljaš 27mm debljina 3,5mm
-
- Poruka: 378
- Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h
I na kraju, koja je ispravna procedura kod Mondea MK3? Priključenje na odgovarajući aparat preko priključka u motorom prostoru, onom donjem ili oba?
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
-
- Zelj@
Evo da prijavim slučaj...
Na kraju sam morao da mijenjam crijevo od klime tj.ustvari oba crijeva koja idu sa kompresora, jedan krak na hladnjak klime a drugi krak na(mislim) sušač,e na tom koje ide na sušač(Gumeno debelo) se pojavila rupetina izgleda od trenja.Našao u PG polovnu sa rukama 50E,čuo sam da je novo 120E,valjda sam dobro prošao.E a ima čovjek zadnje štopove restyle 06" nudi mi da mu ostavim moje i 50E jeli to mnogo?!!!!
Na kraju sam morao da mijenjam crijevo od klime tj.ustvari oba crijeva koja idu sa kompresora, jedan krak na hladnjak klime a drugi krak na(mislim) sušač,e na tom koje ide na sušač(Gumeno debelo) se pojavila rupetina izgleda od trenja.Našao u PG polovnu sa rukama 50E,čuo sam da je novo 120E,valjda sam dobro prošao.E a ima čovjek zadnje štopove restyle 06" nudi mi da mu ostavim moje i 50E jeli to mnogo?!!!!
- milan_gt
jel sa rebarcima sa strane i hrom lajsnom po dnu?
- Zelj@
Da sa Hrom lajsnom naravno,sa rebarcima tj dvije linije(Žmigavac i Rikverc svj.) drugi restyle od 06"....
- milan_gt
uzimaj..
- Zelj@
Re: Klima-Punjenje a i još ponešto
Ajde da ne otvaram stotinu tema koristit ću ovu za raznoraznijeoeoeje..........
Kad krene......onda ide dok se ima....i može.
Taman napravio klimu trošak ukupno 90E, kad juče trrrrt gledam auto ćoravo na jedan far, crklo D ksenon svijetlo,tj sijalica
Skazuvajte koje uzet, vidim bilo je debata na forumu te ove te one, a svi znamo da su skuplje i kvalitetnije,(ali nije rečeno) da i kinez može potrajat duže od "originala" ako se tako može reći.Eto da poslušam neke savjete.......i ako znate cijenovnik odprilike lošije i bolje.
Kad krene......onda ide dok se ima....i može.
Taman napravio klimu trošak ukupno 90E, kad juče trrrrt gledam auto ćoravo na jedan far, crklo D ksenon svijetlo,tj sijalica

Skazuvajte koje uzet, vidim bilo je debata na forumu te ove te one, a svi znamo da su skuplje i kvalitetnije,(ali nije rečeno) da i kinez može potrajat duže od "originala" ako se tako može reći.Eto da poslušam neke savjete.......i ako znate cijenovnik odprilike lošije i bolje.
Poslednja izmena: Zelj@, na dan četvrtak, 26. jul 2012. u 22:45h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- milan_gt
D2S 30e god dana garancije..cisto fabricka bela boja..
- Zelj@
A brrrrz si nema šta,ok zapamtit ću ovo.
Hvala na expresnom odg.
Hvala na expresnom odg.
-
Ajd sad nazad na klima sisteme
.

- Zelj@
Stavio D2S 25E pa šta mu bog da.
Nego....čime ili kako je najbolje očisititi prljavštinu mislim na one pore na kožnim sicevima,svakako trebat će malo više drljanja čime god bilo.
Pomalo postaje upadljiva ta prljavština,dali smijem mokrom krpom sa malo šampona!??!
Nego....čime ili kako je najbolje očisititi prljavštinu mislim na one pore na kožnim sicevima,svakako trebat će malo više drljanja čime god bilo.
Pomalo postaje upadljiva ta prljavština,dali smijem mokrom krpom sa malo šampona!??!