Ford Focus TDCi - napon
Moderator: Dragomir
- darioculibrk
- Poruka: 1211
- Član foruma od: nedelja, 10. jan. 2010. u 22:47h
Ford Focus TDCi - napon
Interesuje me ispod koliko volti ne bi smio pasti napon na akumulatoru prilikom paljenja? Danas smo provjeravali napon, iako nije bilo prvo paljenje. Dakle, vani je bilo 9 stepeni, prije paljenja napon 12.88, dok su grijaci radili 11 i nesto a kad smo palili tj.verglali napon je bio 10.3 V. Da li je to u redu? Koliki napon je potreban diznama? Mislim da pri nizoj temperaturi npr.oko nule i pri prvom paljenju pada jos vise.
Ford Focus 1.6 TDCi (115 KS) 2013 (2021-)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)
- darioculibrk
Re: Ford Focus TDCi - napon
Bilo ko? 

- stefan milanov
- Poruka: 798
- Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h
zasto takvo merenje napona? na ugasenom autu merenjem napona proveravas stanje akumulatora (i solidan je ako je pokazao 12,88). koliki je napon potreban diznama- neznam. napon izmeri kad upalis auto (sa i bez potrosaca- svetla, ventilator i sl) napon punjenja ne bi smeo da pada ispod 13,8-13,6v i dodavanjem gasa ne bi smeo da ide preko 14,2 v
- darioculibrk
Imam problema sa paljenjem po hladnom vremenu...a i mislim da anlaser vuce puno struje. Prikljucak od mase je bio los, saraf je zardjao pa sam to sredio, vidjecu kako ce se sad ponasati...ali je jos relativno toplo.
-
- Poruka: 364
- Član foruma od: utorak, 30. mar. 2010. u 19:33h
struja na alnaseru-toplo ili hladno vrijeme
kako mislis da je to povezano?

Endura DE
- darioculibrk
Ma ne kazem da je to povezano...nego sam htio reci da su mi u akumulator servisu rekli da anlaser navodno vuce puno struje (nisam siguran, ali mislim da su rekli da je oko 350A). E sad, ako vuce puno struje a vani je hladno pa se smanji kapacitet akumulatora i zgusne ulju u motoru...na to sam mislio.
- stefan milanov
- Mosha
- Poruka: 272
- Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 21:39h
- Kontakt:
Coveku trebaju rezultati od nekog od nas da uporedi sa svojim rezultatima da vidi da li su slicni
Ako se setim sutra ujutru cu premeriti pa ti javljam 

-
- Poruka: 364
- Član foruma od: utorak, 30. mar. 2010. u 19:33h
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Čovek je lepo napisao da su mu rekli da anlaser vuče veliku struju u trenutku početka verglanja, oko 350A. To je jačina struje izražena u amperima (A), a drugo je kapacitet izražen u Ah. Brojke 45, 55, 72, 80 itd itd koje pišu na akumulatoru su kapacitet izražen u Ah.
I loš akumulator može da pokaže skoro 13V kada je u stanju mirovanja, ali ne može da pruži dovoljno struje pri opterećenju, tj opao mu je kapacitet. Za proveru akumulatora nije dovoljno jednostavno merenje napona na njemu u stanju mirovanja, već merenje napona u odredjenim stanjima opterećenosti (kao što je na primer verglanje), kao i merenje količine elektrolita u njemu. Lepo su mu rekli u tom servisu.
Da bi rešio problem, moraš uraditi jednu sledeće dve stavke:
-prvo probaj sa drugim sigurno ispravnim akumulatorom, ako simptomi i dalje budu isti onda imaš problem sa anlaserom
-problem sa anlaserom ćeš rešiti remontom istog ili kupovinom drugog.
I loš akumulator može da pokaže skoro 13V kada je u stanju mirovanja, ali ne može da pruži dovoljno struje pri opterećenju, tj opao mu je kapacitet. Za proveru akumulatora nije dovoljno jednostavno merenje napona na njemu u stanju mirovanja, već merenje napona u odredjenim stanjima opterećenosti (kao što je na primer verglanje), kao i merenje količine elektrolita u njemu. Lepo su mu rekli u tom servisu.
Da bi rešio problem, moraš uraditi jednu sledeće dve stavke:
-prvo probaj sa drugim sigurno ispravnim akumulatorom, ako simptomi i dalje budu isti onda imaš problem sa anlaserom
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- darioculibrk
Akumulator je 72Ah 680...Jutros na 3 stepena je upalio bez problema...Otkad smo ocistili prikljucak mase koji je bio zardjao toliko da se saraf zalomio, stanje je puno bolje...Lakse i bolje vergla i pali bez problema. Znam da ovo nije neka niska temperatura (3 stepena) ali prije toga je imao problema vec ispod 10 stepeni.
PS. Anlaser smo ocistili i zamijenili piksne, medjutim nije bilo nekog poboljsanja sto se tice paljenja. Ove podatke o naponu iz prvog posta sam poslao Dragomiru i napisao mi je da ne valja tj.da nije u redu....
PS. Anlaser smo ocistili i zamijenili piksne, medjutim nije bilo nekog poboljsanja sto se tice paljenja. Ove podatke o naponu iz prvog posta sam poslao Dragomiru i napisao mi je da ne valja tj.da nije u redu....
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Zarđali kontakt pruža izuzetno visok otpor, pogotovo kada su potrebne veće jačine struje. Stari majstori praktikuju zamašćivanje klema upravo kako bi se sprečila njihova oksidacija (rđanje).
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- darioculibrk
Pa i ja to mislim...nije bila zardjala klema na akumulatoru nego prikljucak mase na karoseriji, imaju neka 2-3 na karoseriji, sarafi neki.
-
- Poruka: 9
- Član foruma od: četvrtak, 3. nov. 2011. u 22:56h
I ja imam slican problem sa istim vozilom, prvi put pali samo pomocu kabla i to kao mina, u toku dana posle pali.
Merenjem napona sam ustanovio da u mirovanju ujutru napon je 12,48 kada se ukljuce grejaci 12,28 kada vergla pada ispod 9, i naravno nece.
Nakon paljenja posle par sati napon je 13,04 u mirovanju a kada je ukljucen sa svim potrosacima i pri 2000 obrtaja napon je 14,36, dali je to normalno????
Prodavac kaze zbog stajanja, mada je prethodni dan vozen ????!!!!!!!
Da li je ovo mana ovih vozila?
Merenjem napona sam ustanovio da u mirovanju ujutru napon je 12,48 kada se ukljuce grejaci 12,28 kada vergla pada ispod 9, i naravno nece.
Nakon paljenja posle par sati napon je 13,04 u mirovanju a kada je ukljucen sa svim potrosacima i pri 2000 obrtaja napon je 14,36, dali je to normalno????
Prodavac kaze zbog stajanja, mada je prethodni dan vozen ????!!!!!!!
Da li je ovo mana ovih vozila?
- stefan milanov
14,36v na 2000 o/min jeste normalno. moguce da je problem u akumulatoru ili losi kontakti u instalaciji
- Mosha
- Kontakt:
Nije to nikakva mana nego dizelasima generalno trebaju bolji akumulatori jer vuku vise struje pri startu. 12.48V ujutru je cini mi se malo slabo, no to nije toliko ni bitno koliko je bitan napon u toku verglanja a tih "ispod 9V" mi se opet cini poslabo. Konkretno moj slucaj, na drugim kolima (Mondeo 2.0TDDI) koji je imao Motorcraft akumulator koji je perfektno gurao 8 godina i samo jedno jutro vergla ko mrtav. Isto tako je imao 12 i kusur volti kada stoji (ugasen auto) ali kada zaverlas padne na 8 i nesto i naravno da ne moze da vergla, drugi akumulator je resio problem.
Tako da, prvo proveri masu (to je bar vrlo lako) ako je isto onda uradis ovo sto je 911s napisao:
Tako da, prvo proveri masu (to je bar vrlo lako) ako je isto onda uradis ovo sto je 911s napisao:
911s [SK] piše:Da bi rešio problem, moraš uraditi jednu sledeće dve stavke:
- darioculibrk
Nikako da uhvatimo vremena a i novi akumulator...Danas kad sam palio, na nekih +15 stepeni, kad sam zaverglao napon je pao na 9V, a vec je bio danas vozen...tako da mogu misliti koliko padne na -3...na self test-u pokazuje dtc 9318 gresku. Koliko sam vidio to znaci "baterry low"
- Mosha
- Kontakt:
Ma druze ako je napon ispod 9V u toku verglanja to ti je 99.9% zreo akumulator za menjanje. Mozes, ako bas hoces da budes siguran, da se jedno jutro dogovoris sa drugarom da ti pomogne da upalis sa kablovima auto da vidis kako ce lepo da vergla.
Mozda ti se cini da 9V nije malo, ja sam prosle godine posle zamene filtera, posto nije hteo da upali, uzeo starter, i sa 15V na klemama palio, da vidis kako vergla imao sam utisak da ce da izleti anlaser iz motora
Mozda ti se cini da 9V nije malo, ja sam prosle godine posle zamene filtera, posto nije hteo da upali, uzeo starter, i sa 15V na klemama palio, da vidis kako vergla imao sam utisak da ce da izleti anlaser iz motora

-
- Poruka: 6
- Član foruma od: sreda, 9. nov. 2011. u 20:11h
Kod mene na Fokusu TDCI 1.8 veceras u toku voznje ugasio mi se radio nakon toga ugasio se i radio i auto u voznji na jedan sekud
a onda se ponovo upalio i vise nije bilo problema.
Primetio sam u toku nocne voznje da mi svetla na momenat oslabe malo,i kada ukljucim grejanje takodje.
Palenje po hladnom vremenu,prvi put zavergla upali pa se ugasi,drugi put upali i sve ok.
Kada je toplo sve je uredu sto se tice palenja.
Ako je neko imao slican problem molio bi da mi pomogne,neznam dali je nesto ozbiljno ili se to desava,
ovaj auto vozim oko mesec dana.Unapred hvala,i pozdrav za sve.
a onda se ponovo upalio i vise nije bilo problema.
Primetio sam u toku nocne voznje da mi svetla na momenat oslabe malo,i kada ukljucim grejanje takodje.
Palenje po hladnom vremenu,prvi put zavergla upali pa se ugasi,drugi put upali i sve ok.
Kada je toplo sve je uredu sto se tice palenja.
Ako je neko imao slican problem molio bi da mi pomogne,neznam dali je nesto ozbiljno ili se to desava,
ovaj auto vozim oko mesec dana.Unapred hvala,i pozdrav za sve.
- dusan80
- Poruka: 293
- Član foruma od: sreda, 9. nov. 2011. u 22:46h
"Diki" ako ti se svjetla smanjuju ili pojačavaju u toku vožnje najvjerovatnije je alternator u pitanju (tačnije regler).Što se tiče paljenja, prvo provjeri grijače.
Zamalo da se oženim al' srećom zasro' sam na vrijeme!!
-
- Poruka: 6
- Član foruma od: sreda, 9. nov. 2011. u 20:11h
Hvala,predpostavljam da je alternator u pitanju,ali opet volim da pitam,mozda je neko imao slicno iskustvo,
jos situacija nije alarmantna ali kad se pojavi sitan problem posle njega dolazi onaj krupniji.Pozdrav...
jos situacija nije alarmantna ali kad se pojavi sitan problem posle njega dolazi onaj krupniji.Pozdrav...
- Buda01
- Poruka: 22
- Član foruma od: četvrtak, 22. mar. 2012. u 19:57h
- Kontakt:
Posto je ovde diskusija o akumulatorima, evo i mene da se pridruzim. Nadam se da ce mi neko odgovoriti u toku vikenda jer je na neki nacin hitno
Dosao kuci, ugasio auto normalno ispred kuce. Sunce ga malo jace ogrejalo. Krenem do grada, upalim auto, a nakon par sekundi mi se upali lampica grejaca i motor poce nemirno da radi. Ugasim, upalim ponovo, nakon par sekundi ista prica. Aktiviram self-test mode, izbacuje mi dtc 9318. Proverim napon akumulatora, 12.6V u stanju mirovanja. Necu polemisati o kvalitetu akumulatora (znam da je zreo za zamenu, iako je celu zimu palio perfektno i na -25, auto je stajalo po ceo dan van, nocu u garazi). I sada ujutro pali "na pola kljuca", danju isto.
Izvadio sam aku iz bratovog pezoa 206 (60Ah - znam, nejak je), nov, svetli mu zelena lampica (white horse). Upali auto bez problema, ali opet isto. Nakon par sekundi, upali se lampica grejaca i motor pocne raditi neravnomerno. Nece da primi gas, izbacuje mnogo belog dima i smrdi poprilicno. Ne gasi se sam, ali lampica stalno treperi.
Pitanje za znalce. Mislite li da je ovaj akumulator nedovoljan ili ce mi se auto ovako ponasati dok ne odem da mi obrisu gresku? Na self-test vise ne prijavljuje nista (zbog skidanja akumulatora), ali verovatno glavni kompjuter jos uvek ima memorisanu tu gresku. Ili pak mislite da nije akumulator u pitanju? To mi se desilo nakon radnog vremena servisa danas, sutra ne radi, a u ponedeljak mi rano treba auto.
Unapred hvala svima na pomoci
Dosao kuci, ugasio auto normalno ispred kuce. Sunce ga malo jace ogrejalo. Krenem do grada, upalim auto, a nakon par sekundi mi se upali lampica grejaca i motor poce nemirno da radi. Ugasim, upalim ponovo, nakon par sekundi ista prica. Aktiviram self-test mode, izbacuje mi dtc 9318. Proverim napon akumulatora, 12.6V u stanju mirovanja. Necu polemisati o kvalitetu akumulatora (znam da je zreo za zamenu, iako je celu zimu palio perfektno i na -25, auto je stajalo po ceo dan van, nocu u garazi). I sada ujutro pali "na pola kljuca", danju isto.
Izvadio sam aku iz bratovog pezoa 206 (60Ah - znam, nejak je), nov, svetli mu zelena lampica (white horse). Upali auto bez problema, ali opet isto. Nakon par sekundi, upali se lampica grejaca i motor pocne raditi neravnomerno. Nece da primi gas, izbacuje mnogo belog dima i smrdi poprilicno. Ne gasi se sam, ali lampica stalno treperi.
Pitanje za znalce. Mislite li da je ovaj akumulator nedovoljan ili ce mi se auto ovako ponasati dok ne odem da mi obrisu gresku? Na self-test vise ne prijavljuje nista (zbog skidanja akumulatora), ali verovatno glavni kompjuter jos uvek ima memorisanu tu gresku. Ili pak mislite da nije akumulator u pitanju? To mi se desilo nakon radnog vremena servisa danas, sutra ne radi, a u ponedeljak mi rano treba auto.
Unapred hvala svima na pomoci
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
napon punjenja je 13.5-14.5 Vstefan milanov piše:zasto takvo merenje napona? na ugasenom autu merenjem napona proveravas stanje akumulatora (i solidan je ako je pokazao 12,88). koliki je napon potreban diznama- neznam. napon izmeri kad upalis auto (sa i bez potrosaca- svetla, ventilator i sl) napon punjenja ne bi smeo da pada ispod 13,8-13,6v i dodavanjem gasa ne bi smeo da ide preko 14,2 v
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- stefan milanov
zahvaljujem na ispravci!!!