Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Kodiranje dizni

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
dule0911

 
Poruka: 13649
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Kodiranje dizni

Poruka od dule0911 » subota, 28. apr. 2012. u 14:44h

Nije mi samo jasno kako to on kodira dizne ako mu prilikom remonta ne daju kodove... Sem ako misli da unese te parametre u racunar. Kako god, ja bih to sve proverio kod jos nekog majstora pre nego sto das 1k evra na popravku.
Fiesta!!

andjeo
Poruka: 26
Član foruma od: četvrtak, 19. apr. 2012. u 13:44h

Re: Focus 1.8 tdci - stao u voznji

Poruka od andjeo » subota, 28. apr. 2012. u 19:30h

dule0911 piše:Nije mi samo jasno kako to on kodira dizne ako mu prilikom remonta ne daju kodove... Sem ako misli da unese te parametre u racunar. Kako god, ja bih to sve proverio kod jos nekog majstora pre nego sto das 1k evra na popravku.
Dobio sam 4 lista od bošiste, tj. za svaku diznu po jedan i to su ti kodovi. Ovo što je majstor uradio i nazvao to kodiranjem je vjerovatno samo unos tih kodova.

CrnaTica
Poruka: 363
Član foruma od: nedelja, 8. apr. 2012. u 23:49h

Poruka od CrnaTica » subota, 28. apr. 2012. u 21:32h

onda je bošista iščitao kodove iz dizni (ili ako je mijenjao elektroniku njihovu) i dao kodove majstoru da ih može prijavit na ECU...
Ford bez hrđe je kao Mercedes bez nišana mrgreen

mbole
Poruka: 14984
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » nedelja, 29. apr. 2012. u 23:10h

Bosista ne cita kodove sa dizni, niti su oni bilo gde u njima zapisani. Dizne nemaju nikakvu elektroniku, osim ako u to ne racunas jedan elektroventil.
Famozni kodovi su ustvari karakteristike same dizne, i moraju da se mere na stolu za tu namenu svaki put kad se bilo sta radi sa diznom (dovoljno je rastaviti je i sastaviti i ne promeniti nista u njoj pa da joj se karakteristike promene).

Sasvim je normalno i neophodno da se nakon izvodjenja bilo kakvih radova na diznama dobiju novi kodovi (to jest nove karakteristike), koje onda mehanicar unosi u racunar auta. Ako tih kodova nema, ili nista nije radjeno, ili je taj sto je radio suster a ne bosista.
Djak pesak :)

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 30. apr. 2012. u 11:20h

Nove dizne takodje imaju svoje kodove koji su odredjeni u fabrici. Bukvalno svaka dizna cim se proizvede ide na merenje i odredjuje joj se karakteristika to jest kod. Taj kod isto tako mora da se unese u racunar auta prilikom zamene.
Sve vreme pricam o CR diznama, koje se jako razlikuju od dizni na klasicnim dizelima, pre svega zbog pritiska na kom rade. CR dizne rade na 1200, 1600 bara, a noviji idu i do 2000 bara, dok klasicne dizne otvaraju na pritisku reda 180-200 bara.
Za TDDI nisam siguran kako rade (iskreno raceno zaboravio sam, iako sam citao pre par meseci), to jest da li otvaraju na pritisak kao klasicne ili elektricnim impulsom kao CR, ali u svakom slucaju radni pritisak im je daleko manji nego kod CR-a.

mbole

kod2

Poruka od mbole » utorak, 1. maj 2012. u 12:53h

DRAGANFORD piše:Bosista ne cita kodove sa dizni, niti su oni bilo gde u njima zapisani. Dizne nemaju nikakvu elektroniku/ ti ocigledno nikad nisi video CR diznu jer na svakoj dizni je ugraviran kod i taj kod se unosi u ECU.
Nakon sto procitas Delfijev service manual za CR dizne, javi se :) Postace ti ponesto jasnije. Imas link tu negde na forumu, cini mi se da je u temi vojo.bogdanovica.

Kakve veze ima dal je na novoj dizni nesto ugravirano, ili je zalepljena nalepnica, ili je u kutiji papirce??? Poenta je u tome kako se dolazi do tog koda, i da se taj kod menja prilikom svake intervencije na dizni.

DRAGANFORD
Poruka: 427
Član foruma od: sreda, 18. feb. 2009. u 08:44h

Poruka od DRAGANFORD » utorak, 1. maj 2012. u 21:26h

Kakve veze ima dal je na novoj dizni nesto ugravirano? MA JOK to graviraju bezveze a nalepnicu sa kodovma dizni na poklopcu motora u Fordu lepe za reklamu.

mbole

Poruka od mbole » utorak, 1. maj 2012. u 22:32h

I dalje ne kapiras sta je kod dizne, i da se on menja svaki put kada se sa diznom nesto radi.

Ja uopste ne kazem da fabricki kod nove dizne nije ugraviran na njoj. Kazem da nigde nije zapisan U njoj, jer jednostavno nema gde da bude zapisan, a to je prilicna razlika.
A dal je graviran, zalepljen, nacrtan... savrseno je nevazno.

Taj kod koji dizna ima kada izadje iz fabrike je takodje dobijen na test stolu, samo sto se taj sto nalazio u fabrici. Kada rasrafis diznu, i zasrafis je ponovo, taj kod vise ne vazi. Dizna mora ponovo na test sto, na merenje, i tada se odredjuje novi kod, koji vazi od tad pa na dalje.

I dalje preporucujem da procitas service manual (ne uspevam da ga nadjem po forumu, evo ga link: http://www.4shared.com/document/tK0girLh/000005YW.html)

PS
Koristi quote, malo je necitko ovako.

DRAGANFORD

Poruka od DRAGANFORD » sreda, 2. maj 2012. u 08:06h

http://www.ezop.cz/tomas/fordiag/tdci/4 ... manual.pdf PROUCI malo materiju nije BG diesel izmislio cr dizne.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » sreda, 2. maj 2012. u 13:13h

Meni se cini da vas dvojica mislite na istu stvar samo se izgleda ne razumete :D

Dakle, da razjasnimo na nekom (nadam se) razumljivom jeziku.

---
Svaka dizna ima svoju karakteristiku. Posto se ta karakteristika u 99% slucajeva na poklapa sa "ciljnom" karakteristikom tj onom koja je potrebna da bi motor pravilno radio, na kraju proizvodnog procesa svaka dizna se testira, i njen KOD stampa u raznim oblicima na diznu. KOD u stvari predstavlja korekciju, koja je potrebna da bi se dizna ponsala u skladu sa ciljnom karakteristikom. KOD se unosi u racunar automobila, da bi racunar znao kako ce se data dizna ponasati i shodno tome korigovao puls koji salje ka dizni.

Prilikom remonta se naravno radi ista stvar, posto remont mozemo da shvatimo slicno kao i kraj proizvodnog procesa kod nove dizne.
---
DRAGANFORD piše:Bosista ne cita kodove sa dizni, niti su oni bilo gde u njima zapisani. Dizne nemaju nikakvu elektroniku/ ti ocigledno nikad nisi video CR diznu jer na svakoj dizni je ugraviran kod i taj kod se unosi u ECU.
Bosista (mozda je pravilniji naziv Delfista :D ) na test stolu posmatra karakteristiku remontovane dizne. Nakon toga naravno odredjuje korekciju tj C2I KOD koji ce se kasnije uneti u racunar automobila. Tako da se slazem, on ih ne cita sa dizni (jer ta stara vrednost KODa posle remonta vise nista ne znaci).
Ali svakako odredjuje koji im je novi KOD, e sad da li ga stampa kao i fabrika (tj gravira na samoj dizni) ili to daje na parcetu papira - to vec ne znam jer nisam imao prilike da vidim remontovanu diznu. Ali na kraju krajeva nije ni bitno. Mislim da je to ono sto je Bole hteo da kaze, bitno je samo da znamo koji je KOD za datu diznu. A to kako je isti zapisan i gde - nema veze sve dok smo sigurni da je taj KOD bas za tu diznu.
Fiesta!!

mbole

Poruka od mbole » sreda, 2. maj 2012. u 15:30h

Upravo tako Dule.

@draganford: ovaj dokument sam naravno odavno procitao, i u njemu pise upravo ovo o cemu pricam (sekcija 4.7). No u ovom dokumentu se uopste ne pominje reparacija dizni, vec iskljucivo sta se desava tokom rada dizne, kako se u fabrici odredjuje kod dizne i kako se ugradjuju nove fabricki proizvedene dizne. Nigde ni jedne reci o tome sta se desava nakon sto diznu koja je neko vreme radila otvoris, u njoj nesto promenis... a to je ono sto se desava pri reparaciji ili srpski receno popravci dizne. Dokument na koji sam ti dao link upravo govori kako se izvodi i sta treba uraditi prilikom popravke dizne.

Mislim da ceo "zbunj" potice od toga sto se termin "kodiranje dizni" pogresno koristi. Naime kada bi gledali po smislu, kodiranje dizni je iskljucivo odredjivanje njihove karakteristike na test stolu.
Nazalost vecina majstora koristi isti termin kada te kodove unosi u racunar automobila, sto po smislu nije tacno. Ti tada nista ne radis sa diznom, vec samo racunaru kazes koji je kod, to jest kakva je karakteristika neke konkretne dizne. Pre bi imalo smisla "kodiranje racunara auta" nego "kodiranje dizne".

Ne vidim zasto pominjes BG dizel? Niti sam ih negde pomenuo, niti imam ikakve veze sa njima. Sve reference koje pominjem odnose se iskljucivo na Delfi/Lucas dokumenta.

Cela prica mislim da je pocela od razlike izmedju "u" i "na". Apsolutno tvrdim da kod dizne nije zapisan nigde U dizni, jer U njoj jednostavno ne postoji nikakava elektronika u koju bi on mogao da bude zapisan.
neko je pomenuo:
"onda je bošista iščitao kodove iz dizni (ili ako je mijenjao elektroniku njihovu) i dao kodove majstoru da ih može prijavit na ECU...."
Za sta sam ja napisao da je jednostavno nemoguce jer:
1. ne postoji nikakva elektronika u dizni, pa nista nije ni mogao da menja
2. ne mozes da procitas kodove IZ dizni, mozes da ih procitas SA dizni, ali ako je bilo sta radjeno sa tom diznom, ti kodovi jednostavno vise ne vaze

DRAGANFORD

Poruka od DRAGANFORD » sreda, 2. maj 2012. u 18:24h

ne postoji nikakva elektronika u dizni, pa nista nije ni mogao da menja. Piezo element ili kvarc je electronska komponenta a dizna radi na principu piezo efekta. o electronici nemoj da pricas meni jer sam elektrotehnicku skolu odavno zavrsio i elektronikom bavio profesionalno pre nego sto sam presao na automehaniku 1992 god.

DRAGANFORD

Poruka od DRAGANFORD » sreda, 2. maj 2012. u 18:49h

popravka delphi dizne sa dva francuska kljuca na parkingu.

andjeo
Poruka: 26
Član foruma od: četvrtak, 19. apr. 2012. u 13:44h

Poruka od andjeo » sreda, 2. maj 2012. u 19:04h

Ne razumijem se pa ne mogu ništa pametno reći, ali majstor mi je dao ta 4 lista i rekao da to čuvam kao oči u glavi, jer su to kodovi bez kojih se ne može ništa kasnije uraditi, zlu ne trebalo...

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » sreda, 2. maj 2012. u 20:04h

jedino da ti auto spici grom pa da se pogube kodovi.. :D

mbole

Poruka od mbole » sreda, 2. maj 2012. u 20:52h

DRAGANFORD piše:ne postoji nikakva elektronika u dizni, pa nista nije ni mogao da menja.

Piezo element ili kvarc je electronska komponenta a dizna radi na principu piezo efekta. o electronici nemoj da pricas meni jer sam elektrotehnicku skolu odavno zavrsio i elektronikom bavio profesionalno pre nego sto sam presao na automehaniku 1992 god.
Ajde :)
Jel ti sad cilj da isteras da si u pravu, "politickim" metodama? No problemo :)

Samo nevolja je sto sam i ja prilicno tvrdoglav cekicko

Kako ces to iscitati kod dizne iz piezo elementa, sve kad bi se on i nalazio u dizni? Sta ces, ja nisam zavrsio srednju elektrotehnicku, al "pomalo" poznajem elementarnu elektroniku :)
Procitaj malo dokument na koji si sam postavio link, pa ces valjda uociti da unutar ove dizne nema pieza, kvarca niti bilo cega slicnog, vec obican stari dobri elektromagnetni ventil.
Stavka 4.4.3 u dokumentu, "Coil control", ako nisi lepo naucio engleski dok si ucio tu elektrotehnicku, "coil" je kalem, zavojnica... ili treba da nacrtam sta je?

Ne kazem da nema dizni koje u sebi imaju piezo, ali takve nisu na TDCI motoru. Dokument na koji si se pozvao ih pominje ali uz Dajmler/Crysler Euro5, a nikako uz Ford.

PS
Quote, nije tesko, a daleko je citljivije :)

dule0911

 

Poruka od dule0911 » četvrtak, 3. maj 2012. u 00:53h

DRAGANFORD piše:ne postoji nikakva elektronika u dizni, pa nista nije ni mogao da menja.
A kakve veze ima postojanje/nepostojanje elektronike u dizni sa karakteristikom dizne? Mislim, u kontekstu u kome pricamo. I gde je Bole uopste spomenuo elektroniku u dizni? KOD ne predstavlja nesto u vidu neke sifre za neku elektronsku komponentu u dizni, vec samu karakteristiku dizne tj kako se ponasa na odredjenom pritisku. Tipa, na 400bara daje XY kolicinu goriva, a za normalan rad tog motora potrebno je da dizna na 400bara da XY+5 goriva. I onda se tim KODom racunaru da do znanja da za tu diznu treba da posalje odgovarajuci impuls, da bi dizna dala XY+5 kolicinu. To se racunaru da u obliku KODa, posto se ne unosi rucno za svaki pritisak korekcija tipa "dodaj ili oduzmi 5 ili 10". Vec mu se da HEX ili alfanumericka vrednost (zavisno dal je C2I ili C3I) i racunar kad prepozna tu vrednost zna za koliko treba da koriguje impuls da bi dizna ubrizgavala ispravnu kolicinu goriva. Posto postoje razlike u karakteristikama svake dizne, za svaku je potrebno odrediti njeno ponasanje, bilo da je nova ili remontovana.
Malo konfuzno sam mozda napisao, ali nadam se da si razumeo.

Bez uvrede, ali ne kapiram na sta ciljas tj sta zelis da dokazes :beer:
Fiesta!!

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 3. maj 2012. u 08:29h

Jesam spomenuo elektroniku, upravo u ovoj recenici koju si citirao. Tacnije receno, napisao sam da je nema.
Samo sto dragan ne koristi quote, pa ispadne kao da je on napisao ono sto citira.

DRAGANFORD

Poruka od DRAGANFORD » četvrtak, 3. maj 2012. u 10:28h

I dalje ne kapiras sta je kod dizne, i da se on menja svaki put kada se sa diznom nesto radi. to jednostavno nije tacno jer sam nosio dizne na remont X puta.

dule0911

 

Re: Kodiranje dizni

Poruka od dule0911 » četvrtak, 3. maj 2012. u 10:58h

Onda je to neki mnogo dobar remont thumbsuph
Fiesta!!

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 3. maj 2012. u 14:16h

DRAGANFORD piše:
mbole piše:I dalje ne kapiras sta je kod dizne, i da se on menja svaki put kada se sa diznom nesto radi.
to jednostavno nije tacno jer sam nosio dizne na remont X puta.
Samo sto Delphi kaze malo drugacije :)
Jel stvarno toliko tesko procitati sta pise u workshop manualu za remont dizni, ili jednostavno ne zelis da prihvatis da si neke stvari radio kako ne treba?

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“