Mondeo mk2 1.8td treca dizna
Moderator: Dragomir
- Mosha
- Poruka: 272
- Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 21:39h
- Kontakt:
Mondeo mk2 1.8td treca dizna
Treca dizna nije elektronska. Tacnije, nijedna nije. Koliko sam razumeo iz nje moraju da izlaze zice sto u mom slucaju nije tako, sve 4 dizne imaju na sebi samo metalna creva iz pumpe i prelive. Mogu da okacim i sliku ali nema sta mnogo da se vidi, zica nema nigde. Kako je ovo moguce i kako motor uopste radi normalno kad je dizna obicna, takodje koje bi posledice ovoga mogle biti?
Poslednja izmena: Mosha, na dan nedelja, 15. apr. 2012. u 22:26h. Ukupno izmenjeno 2 puta.
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Re: Mondeo mk2 1.8td treca dizna
kad ti ta dizna strada motor pusi belo kad je hladan..bar je kod mene tako bilo..ostalo sve normalno..
- mbole
- Poruka: 14985
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Koliko se secam ta treca dizna javlja PCM-u kada je nastupilo ubrizgavanje, tako da on na osnovu toga moze da preko advance solenoida koriguje ugao ubrizgavanja (cini mi se u granicama +-2 stepena).
Ako nema signala sa nje, PCM se snalazi sa onim sto ima, tako da i dalje radi, ali ne bas kako bi mogao.
Sa tim tvojim motorom se neko bas razigravao
Ko da je skidao sa njega sve sto nije znao cemu sluzi.
Ako nema signala sa nje, PCM se snalazi sa onim sto ima, tako da i dalje radi, ali ne bas kako bi mogao.
Sa tim tvojim motorom se neko bas razigravao

Djak pesak 

- Mosha
- Kontakt:
Tako i meni lici
Nije mi frka naci tu trecu diznu koliko je da nadjem nekog ko ce to krsteno spojiti posto ne vidim nikakve zice da vise okolo pa ko zna sta je sa njima.
Btw, postoji li neki termostat koji govori kompu koja je temperatura da bi mogao da pomeri advance solenoid za hladno/toplo paljenje, ako ima gde se nalazi?

Btw, postoji li neki termostat koji govori kompu koja je temperatura da bi mogao da pomeri advance solenoid za hladno/toplo paljenje, ako ima gde se nalazi?
- mbole
Treca dizna ima svoj konektor koji ide u snop kablova u koji ulazi i dzek na koji je spojen advance solenoid i ventil goriva. Ustvari u taj snop idu maltene svi senzori sa motora. Taj kabl od trece dizne je sirmovan (oklopljen).
Ima termodavac naravno (termostat je mehanicka naprava), ako se dobro secam nalazi se na kucistu termostata.
Ima termodavac naravno (termostat je mehanicka naprava), ako se dobro secam nalazi se na kucistu termostata.
Djak pesak 

- Mosha
- Kontakt:
Jel taj termodavac broj 1 ili 2 na slici ili nesto trece?
Iz br. 1 izlazi jedna zica a br.2 nema zica na sebi, samo dva ova pipka metalna kao sto se vidi na slici.

Uploaded with ImageShack.us
Nasao sam oklopljeni kabl koji je samo isecen i vezan za snop koji ide zajedno sa TPS-om i advance solenoidom, u njemu su 3 tanke krute zicice, dali je moguce da je to od trece dizne?
Iz br. 1 izlazi jedna zica a br.2 nema zica na sebi, samo dva ova pipka metalna kao sto se vidi na slici.

Nasao sam oklopljeni kabl koji je samo isecen i vezan za snop koji ide zajedno sa TPS-om i advance solenoidom, u njemu su 3 tanke krute zicice, dali je moguce da je to od trece dizne?
- mbole
Ajde pogledacu sutra na autu (sad je malo previse mracno).
Djak pesak 

- mbole
Broj 2 ide na PCM, broj 1 ide na instrument tablu.
Konektor za trecu diznu ima dve zice koje se vide.
Vidim po semi da postoji neka zica koja vezuje oklop sa masom, i izgleda da ide paralelno sa oklopom, to jest da je vezana za oklop na nekoliko mesta. Moguce je da je to to, jer kod mene se ne vidi lepo, zamotano je trakom skoro do samog konektora, al na jednom mestu se vidi da postaje malo deblje, tako da je moguce da odatle pocinje ta treca. Zice koje idu na diznu su braon/plava i belo/plava, a ta treca je crno/narandzasta.
Jeidno sto kod tebe ovo izgleda mnogo "prazno", kod mene je tu gomila crevaca i zica.

Ovo gde je zaokruzeno je gde se taj kabl od trece dizne "zadeblja", vidi se i na prvoj slici to zadebljanje, odmah ispod objmice koja drzi merac ulja.
Konektor za trecu diznu ima dve zice koje se vide.
Vidim po semi da postoji neka zica koja vezuje oklop sa masom, i izgleda da ide paralelno sa oklopom, to jest da je vezana za oklop na nekoliko mesta. Moguce je da je to to, jer kod mene se ne vidi lepo, zamotano je trakom skoro do samog konektora, al na jednom mestu se vidi da postaje malo deblje, tako da je moguce da odatle pocinje ta treca. Zice koje idu na diznu su braon/plava i belo/plava, a ta treca je crno/narandzasta.
Jeidno sto kod tebe ovo izgleda mnogo "prazno", kod mene je tu gomila crevaca i zica.

Ovo gde je zaokruzeno je gde se taj kabl od trece dizne "zadeblja", vidi se i na prvoj slici to zadebljanje, odmah ispod objmice koja drzi merac ulja.
Djak pesak 

- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Koliko ja vidim tebi je neko zameno motor ili neke stvari oko njega.Ajde slikaj pumpu
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- Mosha
- Kontakt:
Dragomire probao sam da slikam ali je previse mracno, kacim slike sutra cim ustanem.
Bole hvala na slikama, sad tek vidim da nemam ni konektor niti mi je deo br.2 prikacen na nesto. Te 3 zice koje su mi isecene ne lice uopste na tvoje, koliko vidim tvoje su klasicne licnaste zice dok su ove 3 kod mene sve one tanke tvrde, da kazem od jedne zice ne licnaste i sve su crne. Takodje posle malo gledanja ispod haube primetio sam da ne postoji nikakva sajla iz motorcica do pumpe, motorcic je tu ispod akumulatora kako treba da bude ali sajle nema. Sajla koja je na pumpi ide direktno u kabinu, tj na pedalu gasa
Takodje sam primetio da nema onog malog amortizera na pumpi.
Bole hvala na slikama, sad tek vidim da nemam ni konektor niti mi je deo br.2 prikacen na nesto. Te 3 zice koje su mi isecene ne lice uopste na tvoje, koliko vidim tvoje su klasicne licnaste zice dok su ove 3 kod mene sve one tanke tvrde, da kazem od jedne zice ne licnaste i sve su crne. Takodje posle malo gledanja ispod haube primetio sam da ne postoji nikakva sajla iz motorcica do pumpe, motorcic je tu ispod akumulatora kako treba da bude ali sajle nema. Sajla koja je na pumpi ide direktno u kabinu, tj na pedalu gasa

- Dragomir
- Oficijalni serviser
Nisam bas siguran ali izgleda da je to motor starije generacije tj.MKI
Nemas ti tu dosta delova
Nemas ti tu dosta delova
- Mosha
- Kontakt:
Na usisnoj grani ne pise "turbo" i to i deklo mi bar lice da su od mk2 sad za ostalo stvarno ne znam, kad sam bio kod tebe u servisu rekli su mi na primer da je na moju Lucas pumpu stavljena remenica od Bosch pumpe koja je malcice veca. A mk1 nije imao elektronsku diznu i step motor?
Edit:
Sad bas razmisljam, ono sto me zezalo paljenje na niskim temperaturama i sto dugo vergla kad je vruc, posto deo br.2 nije vezan, a to je izgleda termodavac koji kompu govori koja je temperatura, onda ni advance solenoid ne odradjuje posao jer komp nema predstavu o temperaturi.
Edit:
Sad bas razmisljam, ono sto me zezalo paljenje na niskim temperaturama i sto dugo vergla kad je vruc, posto deo br.2 nije vezan, a to je izgleda termodavac koji kompu govori koja je temperatura, onda ni advance solenoid ne odradjuje posao jer komp nema predstavu o temperaturi.
- Dragomir
- Oficijalni serviser
Instalacije na MKII i MKI nisu jednake i rade potpuno drugacije
Ono sto si ti obelezio kao 2 to je deo vakumski termoprekidac za EGR ventil
Ono sto si ti obelezio kao 2 to je deo vakumski termoprekidac za EGR ventil
- Mosha
- Kontakt:
Aha, gde se onda nalazi taj termodavac koji daje kompu informaciju o temperaturi da bi kontrolisao advance solenoid?
Evo slika:

Evo slika:

- Dragomir
- Oficijalni serviser
Ti imas malo vecu budzevinu u tom automobilu.Kada budes imao vremena navrati da malo bolje pogledam sta imas pod haubom
- Mosha
- Kontakt:
Vazi cujemo se sad posle ovih praznika pa cu svratiti da bacis pogled.
-
- Poruka: 364
- Član foruma od: utorak, 30. mar. 2010. u 19:33h
interesuje me samo sta se desava kad je neispravan ovaj potenciometar na zadnjoj slici,sta se konkretno osjeti u voznji kada on ne radi? hvala
Endura DE
- Mosha
- Kontakt:
Ako mislis na ovo crno to je TPS i on cita polozaj poluge gasa (throttle position sensor). Na osnovu toga i drugih stvari kao sto su temperatura motora, brzina, signala sa trece dizne itd. komp proracunava ubrizgavanje. Koliko sam razumeo on retko kad bas crkne odjednom, uglavnom se vremenom trosi pa je s vremena na vreme potrebno podesiti ga dok se ne potrosi skroz i onda se menja a kosta oko 120e. E sad kad ne radi dobro moze prouzrokovati dosta toga, vise dima, slabije vuce, losije pali...
Odes u servis koji ima Ford dijagnostiku da ga podese ako sumljas da nije u redu.
Odes u servis koji ima Ford dijagnostiku da ga podese ako sumljas da nije u redu.
-
- Poruka: 364
- Član foruma od: utorak, 30. mar. 2010. u 19:33h
ne sumnjam nego znam da ne valja,dijagnostika rekla,ali meni se ne desava nista od toga sto si nabrojao,ne dimi,pali dobro,vuce! Ali u mene je problem sto npr nece da krene malim gasom uz stranu,kad krenem kao da sam krenuo trecom oce se ugasiti,moram dati gas da zaslajfa inace nece,ali kad krene,cim predje 1500 obrtaja vuce ko lud! Na ravnom so ne osjetim! Zato pitam
Endura DE