Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Los rad hladnog motora TDCI Mondeo 2002

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
milan-tdci
Poruka: 42
Član foruma od: ponedeljak, 28. feb. 2011. u 17:16h
Kontakt:

Los rad hladnog motora TDCI Mondeo 2002

Poruka od milan-tdci » nedelja, 4. mar. 2012. u 14:22h

Posedujem Ford Mondeo 2002god 2.0tdci 96kw ili ti 130 ks zamenio sam dizne i pumpu i grejace pred zimu preso sam 30000 hiljada sa njim nije imao nikakvih problema samo jedan sad postoji dali moze neko da mi pomogne kad ga upalim ujutru oko 1 minuta radi kao traktor i dimi beo dim znaci oko 1 min nekad manje sta moze da bude odlicno vuce i poteze sa tim nema problema samo ujutro je veoma lose i zabrinut sam zasto se to desava motor se trese i radi neravnomerno dimi dosta ali kasnije prestane i sve je ok hvala inapred pozdrav

dule0911

 
Poruka: 13649
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Re: Los rad hladnog motora TDCI Mondeo 2002

Poruka od dule0911 » nedelja, 4. mar. 2012. u 14:55h

Da li motor ima 130ks ili 160ks kao sto si napisao u nekom prethodnom postu?
Fiesta!!

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » nedelja, 4. mar. 2012. u 15:19h

kazes zamenio si dizne i pumpu..mislis stavio si polovne ili si reparirao postojece?

sent from white land..

milan-tdci
Kontakt:

Poruka od milan-tdci » nedelja, 4. mar. 2012. u 17:30h

Znaci motor je 96 kw 130ks cipovan je na 160 ks sve po propisu i isto se ponasa i sa cipom i bez njega toje provereno a sto se tice dizni nove su i pumpa je nova sve u fordu uradjeno novo pre 30000km sa garancijom 102000 pumpa dizne jedna 270evra sve 4 zamenjene zanimame dali moze da bude da neradi sauh ili neznam vec sta vidim da ljudi imaju problem sa tim egr ventilom a ja neznam cime on sluzi i sta je to hvala unapred

milan_gt

Poruka od milan_gt » nedelja, 4. mar. 2012. u 17:54h

imenjace svaka cast kad si 2/3 cene auta ulozio u pumpu i dizne..egr mozes da zatvoris a zbog njega hoce da cadi u voznji kad je auto na radnoj temp a ne verujem da ce zbog njega ujutru kad je hladan, a on se zaprlja i ostane otvoren pa pocne da zeza, mada probaj prvo sa njegovim zatvaranjem jer ti je to najlakse..preporucio bih ti i da katalizator izvadis..a za taj problem prvi put cujem..nek se javi neko sreucniji..

milan-tdci
Kontakt:

Poruka od milan-tdci » nedelja, 4. mar. 2012. u 18:01h

Znaci u voznji nema problema ne dimi cak ni pri vecim obrtajima jedino kad je hladan prvi minut trese se motor neradi ravnomerno i dimi pozadi beo dim to treje 1 minut svega i nije bas prijatno veoma sam pedantan sto se tice auta i nebih bas voleo da tako ostane sta da radim u fordu smo ga stavili na komp i nema nikakvih gresaka sve je ok i kazu da nisu grejaci ja ih zamenio i ono opet isto strasno :wtf:

Taunus 17m
Poruka: 1877
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 08:08h

Poruka od Taunus 17m » utorak, 6. mar. 2012. u 08:05h

Trosi li ti antifriz ? Nisam bas neki dizelas , ali ono , beo dim me potseca na trosenje vode/antifriza.
1966 Ford Taunus 17m P5 1.7 V4

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » utorak, 6. mar. 2012. u 11:15h

Evo da ja prenesem svoje iskustvo s ovim. Ja sam imao slican problem kao i ti. U pitanju je takodje Mondeo 2.0 TDCi 2004. gp. Prilikom prvog jutarnjeg paljenja (odnosno paljenja nakon malo duzeg vremena) desavalo se da se motor "davi" i da trza i to je trajalo do 15 sekundi max. Bilo je i bijelog dima naravno, cijeli oblak. Kasnije je sve bilo ok i auto nije dimilo ni prilikom ubrzavanja ili voznje na najvisim obrtajima. Samo prilikom palenja ujutru ili nakon duzeg stajanja.
Kao sto mozes vidjeti u mom postu u subotu sam obavio ciscenje varijabilne geometrije na turbini i pored toga sto auto ide kao da je sada iz fabrike primjetio sam da mi nema tog trzanja i loseg rada prilikom prvog jutarnjeg paljenja. Pomisljam da je to mozda zbog toga sto sada aktuator stavlja u pravilnu poziciju krilca turbine i samim tim dovodi onoliko vazduha koliko je potrebno u motor da pravilno radi na leru. Uglavnom meni je vec duze vrijeme dolazilo do pojave tog bijelog dima prilikom jutarnjeg palenja ali je auto isao bez problema dok prije jedno mjesec i po dana nije pocela da mi se pali lampica grijaca zbog aktuatora odnosno zaglavljenih lopatica varijabilne geometrije. Ono sto hocu da kazem je da ti je turbina zaprljana i da su mozda krilca geometrije pocela da zapinju ali ne u tolikoj mjeri da aktutor ne moze da ih pomjera ali dovoljno da ne moze da ih namjesti bas tacno kako trebaju biti kod rada na leru jer ujutru kad je hladnije mozda vise zapinju pa kada se malo turbo ugrije onda ona prorade i dim nestane. Naravno ovo samo nagadjam ali eto pogledaj. Ne kosta nista da skines polugicu sa aktuatora (ako je elektricni) i probaj da je mrdas pa ako i malo zapinje onda to moze biti uzrok tvog problema. Pozdrav i sa srecom.

P.S. Sad vidim da nije elektricni aktuator jer je godiste 2002. sto znaci da imas vakumski aktuator. U svakom slucaju provjeri te lopatice na varijabilnoj geometriji.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

milan-tdci
Kontakt:

Poruka od milan-tdci » utorak, 6. mar. 2012. u 13:07h

Ne trosi vodu niti ulje nti bilo sta, ipak hvala na savetu ali nije to. A sto se tice turbine nisam pokusao, jer nisam siguran kako to ide. Jeste vakum, ali kad bi imao neki snimak da vidim kako se to skida i sta konkretno treba da uradim? Idem sad da pogledam, mozda i shvatim sta treba da pomeram samo jedno pitanje? Dali postoi sprej ili nesto slicno sto bi to ocistilo kako valja??? Ipak bi snimak dobro dosao ;) Hvala ti puno...

milan-tdci
Kontakt:

Poruka od milan-tdci » utorak, 6. mar. 2012. u 13:48h

Pomerao sam polugicu nekoliko puta gore dole. Onda sam upalio auto, radi isto motor trese i dimi beo dim. Jedino ako ovo moze da pomogne, gas u prvom pokusaju nece da primi preko 2000 obrtaja, posle drugog treceg dodavanja malo jaceg gasa, pocinje da prima lepo gas i prestaje da dimi i da trese motor, znaci smiruje rad i sve se to desava u jednom minutu. Dali je potrebno da skidam turbinu i da je ocistim ili je nesto drugo? I dali mogu ja to da uradim sam i kako? Nadam se da netreba posle skidanja turbine kasnije neka stelovanja, mislim hocu da kazem dali moze da se skine, ocisti i vrati kako je bilo a da ne poremetim nesto..... Hvala unapred

bojcistv

Poruka od bojcistv » utorak, 6. mar. 2012. u 15:19h

Sto se tice vakumskog aktuatora ne znam da li treba neko steolvanje. MIslim da sam negdje procitao da se samo mora zabiljeziti gdje je bio vijak kojim je poluga zavrnuta za aktuator jer se ne smije to mijenjati. Sve ostalo je isto kao i kod turbine sa elektricnim aktuatorom. U stvari kada razmislim mozda to sve mozes i skinuti bez da skidas i diras aktuator. Mislim da on ne smeta da se turbina izvuce i vrati na mjesto kada se to sve ocisti.

Na ovom linku http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 35&t=11759 sam stavio par slika kako smo mi to izveli u subotu i rijesili moj problem sa prljavim krilcima. Ponovo kazem ne znam da li je kod tebe to slucaj ali nije zgoreg da se provjeri i eventualno ocisti. Nije toliki problem za uraditi, a puno znaci. Meni je bio problem sa losim radom motora ujutru i pojavom bijelog dima. Nakon ciscenja turbine toga nema.

Mozda ti nisu dobro kodirali dizne prilikom montaze? Ili mozda negdje vuce fals vazduh? Provjeri i EGR i ocisti ga, kao i usisnu granu.

U svakom slucaju skidanje i ciscenje geometrije nemoj da radis sam odnosno bez dobrog mehanicara. I naravno treba biti potpuno smiren i pedantan prilikom toga.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

milan-tdci
Kontakt:

Poruka od milan-tdci » utorak, 6. mar. 2012. u 17:45h

Nadam se da je to. Ali ja nemam nikog pouzdanog majstora da mi to popravi, kao tebi neznam sta da radim moram da izadjem da se raspitam. Dali je to neko radio od ovih majstora u Bujanovcu, nije mi bas sve jedno da mi to neko ko nezna otvara. Jao poludecu od dizela, ovo je moj poslednji dizel u zivotu kunem se.........

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » utorak, 6. mar. 2012. u 17:50h

Ako nemaš pouzdanog majstora... sedi u svoje vozilo koje troši 5 litara na otvorenom i svrati kod Dragomira u pinosavu da ti dijagnostikuje problem i eventualno reši ako je moguće.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

milan-tdci
Kontakt:

Poruka od milan-tdci » utorak, 6. mar. 2012. u 18:07h

Neznam videcu blize mi je fordov servis u nisu. Tako da cu prvo tamo da odem, da vidim dali mogu oni da mi ociste turbinu i da pregledaju sve na automobilu. Najverovatnije je to, jer kad mu dam gas dva tri puta jace, odmah prestane da dimi i da drhti.

milan_gt

Poruka od milan_gt » utorak, 6. mar. 2012. u 18:08h

oni ti to nece cistiti nego ce ti reci da mora nova turbina..a ti otidji u neki turbo servis..

milan-tdci
Kontakt:

Poruka od milan-tdci » utorak, 6. mar. 2012. u 23:58h

Ok. Mozda si i upravu, imam jednog druga koji se bavi mehanikom, pa cu sutra do njega da odem i pokazacu mu slike kako je to majstor Vlada uradio. Pa ako kaze da moze i on to, bez problema sutra ga radimo i javljam rezultat.... pozzzzz :jeeej:

bojcistv

Poruka od bojcistv » sreda, 7. mar. 2012. u 08:40h

Samo budite pazljivi i polako.

milan-tdci
Kontakt:

Poruka od milan-tdci » petak, 9. mar. 2012. u 16:54h

Ok. Sredili smo rad motora, ocistili turbinu sad je pravi metak. Svaka cast za savet, nisam verovao da tako moze da bude zaprljano, ocistili smo turbinu creva i usis... radi ko sat sad je na prodaju ako je neko zainteresovan nek se javi pozzzzz........

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“