Vuce u stranu?!
Moderator: Dragomir
- Apolon
- Poruka: 320
- Član foruma od: petak, 20. maj 2011. u 11:53h
Vuce u stranu?!
Stavio sam nove zimske gume i od tad mi auto vuce u levu stranu i to samo kad idem brze od 70 km na sat. I sve sto idem brze cini mi se da sve vise vuce, znaci kad idem 50-60 sve je u redu. Testirao sam ga na putu bez nagiba, tako da je i to iskljuceno. Optika je isto u redu, odradjena je pre par meseci. Pre novih guma je bilo sve ok. Ima li neko ideju odakle da pocnem, uzasno me nervira. 

- goja
- Poruka: 1186
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h
Re: Vuce u stranu?!
Nejednak pritisak u gumama..
- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8314
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Pritisak u gumama, npr.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21569
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
a može biti i umorni amortizeri.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- knez91
-
- Poruka: 2311
- Član foruma od: nedelja, 30. maj 2010. u 20:13h
a i lose gume. (bez obzira sto su nove)
Knežević EnterijerLoyale piše: kad ga poguras upali na pola tocka.
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
+ reglaža bi trebalo da se radi kad god promeniš gume (makar i letnji za zimski komplet), jer uvek ima neki faktor X, ali naravno da to niko ne napravi.
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- mbole
- Poruka: 14984
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Da nemas felne sa razlicitim ET-om, pa su recimo dve i dve sa istim bila napred i nazad, a kad su menjali gume nisu vodili racuna gde je koja bila pa su sad levo i desno?
Djak pesak 

- Apolon
Pritisak u gumama je dobar , i to sam proverio, e sad amortizeri? Kako to da proverim? Dali je uopste moguce , jer u voznji i kada prelazim preko manjih neravnina nista cudno ne primecujem??? Gume su tigrove winter M+S vulkanizer mi je montirao i balansirao bez problema , valjda bi video da nesto nije u redu pogotovo sto je covek provereno dobar u svom zanatu
Najcudnije mi je to sto pri manjim brzinama je sve u redu, tek kad predjem 70 , kao sto sam i rekao, da li to nesto govori ili nema nikakve veze???

- Apolon
NE, felne su ostale gde su i bile i sve su iste.mbole piše:Da nemas felne sa razlicitim ET-om, pa su recimo dve i dve sa istim bila napred i nazad, a kad su menjali gume nisu vodili racuna gde je koja bila pa su sad levo i desno?
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Da li si možda kojim slučajem proverio pritisak u zadnjim gumama?
Realno nema potrebe, podešenost uglova trapa nikako ne diktiraju gume niti to ima ikakvog uticaja.BojanM piše:+ reglaža bi trebalo da se radi kad god promeniš gume (makar i letnji za zimski komplet), jer uvek ima neki faktor X, ali naravno da to niko ne napravi.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- Apolon
Naravno, sve cetiri su proverene . Danas sam primetio da mi manje vuce nego juce, mozda cu da lupim ali nema veze: da li mozda utice led i sneg koji se nakupi sa unutrasnje strane felne?
Proverio sam i kocnice da li blokira tocak i tu je sve ok.

- Dex84
- Poruka: 93
- Član foruma od: subota, 19. feb. 2011. u 17:50h
- Kontakt:
isto i kod mene vuče u desno i imam iste tigrove M+S gume. Odrađena optika i čovek mi rekao da su gume loše.knez91 piše:a i lose gume. (bez obzira sto su nove)

POŠTUJ SAOBRAĆAJNE PROPISE!!!

- Apolon
E nazdravlje, i sad ti se zali i reklamiraj gume , a oni ce jedva docekati da to uvaze i da se izvinu.

- m_peki
- Poruka: 561
- Član foruma od: nedelja, 6. sep. 2009. u 15:01h
Stanje guma i te kako utice na reglazu, pogotovo ako je prilokom centriranja nosio neke bolesne gume a nakon toga stavio nove. Preporuka kod stavljanja novih guma je i reglaza mada, kao sto neko rece to retko ko radi.
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
Da li neko ume konkretno da objasni kako to gume utiču na one elemente geometrije trapa koje se na reglaži šteluju? Pošto ne može niko, zato što nije moguće, ja ću objasniti zašto gume nemaju veze sa centriranjem trapa.
Stanje guma ima uticaj na vertikalni ugao trapa, da li će biti pozitivan ili negativan, odnosno sa koje su strane gume pojedene već bile pre nego što su stavljene na auto. Vertikalni ugao trapa se ne šteluje na reglaži, kod mnogih vozila ga i nije moguće nacentrirati.
Na reglaži se aparatura postavlja na felne, a ne na gume. Ako uzmemo u obzir da na stanje otvorenosti ili zatvorenosti trapa (gledano odozgo) gume ne utiču, samim tim ne utiču na paralelu zadnjeg i prednjeg trapa, onda ne razumem odakle vam da gume utiču na podešenost trapa?
Druga je stvar kad sletiš u kanjon pa ti se guma toliko deformiše da ne može točak da stoji na zemlji kako treba, al onda imaš i drugoh problema osim tog.
Možeš da digneš auto na stubnu dizalicu, onda je nebitno i koje i kakve gume imaš, pa da centriraš trap tako, rezultati uglova moraju biti isti i kad stoji i kad je na dizalici. Pričam o onim uglovima koji se na reglaži i podešavaju.
Stanje guma ima uticaj na vertikalni ugao trapa, da li će biti pozitivan ili negativan, odnosno sa koje su strane gume pojedene već bile pre nego što su stavljene na auto. Vertikalni ugao trapa se ne šteluje na reglaži, kod mnogih vozila ga i nije moguće nacentrirati.
Na reglaži se aparatura postavlja na felne, a ne na gume. Ako uzmemo u obzir da na stanje otvorenosti ili zatvorenosti trapa (gledano odozgo) gume ne utiču, samim tim ne utiču na paralelu zadnjeg i prednjeg trapa, onda ne razumem odakle vam da gume utiču na podešenost trapa?
Druga je stvar kad sletiš u kanjon pa ti se guma toliko deformiše da ne može točak da stoji na zemlji kako treba, al onda imaš i drugoh problema osim tog.
Možeš da digneš auto na stubnu dizalicu, onda je nebitno i koje i kakve gume imaš, pa da centriraš trap tako, rezultati uglova moraju biti isti i kad stoji i kad je na dizalici. Pričam o onim uglovima koji se na reglaži i podešavaju.
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
- BojanM
- BOFH
Stefane druže, verujem ti ja da je sve je tako kako si napisao, tehnički gledano... ali "iz života" znam za više slučajeva, na više automobila i kod više vulkanizera u više mesta u Srbiji, da je pre posete vulkanizeru auto išao pravo kao strela, a posle toga vuče u neku stranu ili volan ne stoji "u nuli" da bi auto išao pravo ili već kakav god problem. Pritom, mašina kaže da su točkovi balansirani, nisu gume pojedene sa jedne strane, ne igra ulogu da li su nove ili stare...
Šta se tu tačno desi, je*emliga, nisam mehaničar i nisam se upuštao preterano u analitiku problema... ali koliko je meni poznato svi oni su reglažom rešavali stvar.
P.S. Pre nego što neko zausti "neko tu namerno nešto sjb da bi te naterao da se vratiš kod njega na reglažu" - ne bavi se svaki vulkanizer reglažom trapa, niti je u svakom od tih slučajeva bilo "usputno" da se čovek vrati do istog vulkanizera.
Šta se tu tačno desi, je*emliga, nisam mehaničar i nisam se upuštao preterano u analitiku problema... ali koliko je meni poznato svi oni su reglažom rešavali stvar.

P.S. Pre nego što neko zausti "neko tu namerno nešto sjb da bi te naterao da se vratiš kod njega na reglažu" - ne bavi se svaki vulkanizer reglažom trapa, niti je u svakom od tih slučajeva bilo "usputno" da se čovek vrati do istog vulkanizera.
pozdrav, Bojan

- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
Kvalitet i stanje polovnih guma je jako lepa stvar
al tu onda lečiš posledicu a ne uzrok.

Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
- BojanM
- BOFH
Njet, nije to... kao što napisah:

Ali kako god.BojanM piše:ne igra ulogu da li su nove ili stare...

pozdrav, Bojan

- m_peki
- Poruka: 561
- Član foruma od: nedelja, 6. sep. 2009. u 15:01h
Ne bih se usudio da objasnjavam jer nisam strucan, mada mi je proces prilicno jasan i samo do nekle se slazem sa 911s, ali ovaj video govori umesto mene
[youtube][/youtube]
I na kraju licno iskustvo od jesenas. Radio trap u jednom renomiranom servisu i nakon toga naravno na reglazu u tom istom servisu koja je bila gratis nakon intervencije na trapu. I covek - mjastor mi lepo kaze.Idi prijatelju kuci i kada zamenis ove kilave gume dodji da ti regliram trap naravo dzabe , jer ovako nema smisla. Cim promenis gume moraces sve ponovo.
P.S. Ne mogu da se setim da sam nekada video da neko reglira trap na dizalici.
[youtube][/youtube]
I na kraju licno iskustvo od jesenas. Radio trap u jednom renomiranom servisu i nakon toga naravno na reglazu u tom istom servisu koja je bila gratis nakon intervencije na trapu. I covek - mjastor mi lepo kaze.Idi prijatelju kuci i kada zamenis ove kilave gume dodji da ti regliram trap naravo dzabe , jer ovako nema smisla. Cim promenis gume moraces sve ponovo.
P.S. Ne mogu da se setim da sam nekada video da neko reglira trap na dizalici.
-
- Poruka: 45
- Član foruma od: sreda, 3. mar. 2010. u 14:31h
Pozdrav svima.Još uvek mi je u glavi sveža situacija kada mi je auto(fiesta mkIV rest. 2000.god) vukao u desnu stranu(prošli utorak). Vozio sam prema Novom Sadu od Zrenjanina i auto je postepeno sve jače počeo da vuče u desno. Stao sam na pumpi na ulazu u NS da proverim gume i bile su u redu. Posle dva kilometra mi je pukao homokinetički zglob sa te strane. Zglob se pre toga nije čuo, u svakom slučaju nije se činilo da će da se raspadne. Kupio sam nov (3000din) zamenuo i sada je sve OK.