Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Menjac N9 - tesko ide u brzine

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
taunus76
VR
Poruka: 634
Član foruma od: petak, 18. dec. 2009. u 20:57h

Menjac N9 - tesko ide u brzine

Poruka od taunus76 » subota, 3. dec. 2011. u 11:15h

Kao u naslovu - tesko se ubacuje u brzine. E sad malo istorije - bez ulja malo vozen, lamela hvatala strasno nisko ali sve islo ok jednostavno nije bilo podeseno. Onda sam sipao ulje (malo o tome ima u temi -koje ulje u menjac - i nastelovano kvacilo. Sada hvata prilicno visiko (cak malo vislje za moj ukus) plus novo ulje i ODMAH problemi. Tesko ide u prvu i drugu a ponekad i trecu u rikverc uvek kako treba a i u cetvrtu i petu. Pri ubacivanju u drugu npr. moram da privucem rucicu pa da cekam da sam uleti u brzinu inace se cuje ono poznato krrrrr. Cudno je sto kvacilo hvata visoko a ponasa se kao da ne odvaja lamelu. Malo se poboljsa kad se zagreje. Inace kad se pritiska kvacilo oseti se ono naglo razdvajanje kao da je na federu pa otkaci. Pocinje da nervira a i nezgodno je na uzbrdicama kad se krece - skoro stane dok ubacis u drugu a u trecu ipak ide lakse ali se oseca kacenje ...

E sad jedno potpitanje N9 za sestaka i za 4 cilindra se razlikuju samo u zvonu ili ne? pitam zbog zamene celog menjaca - mnogo se lakse nalazi N9 za 4 cilindra...

milivojekg
Poruka: 252
Član foruma od: subota, 27. mar. 2010. u 18:08h

Re: Menjac N9 - tesko ide u brzine

Poruka od milivojekg » subota, 3. dec. 2011. u 18:00h

Kod 4 cilindra je kraca spojnicka i prva brzina je kraca.Morao bi da rasturas menjac i menjas mesta spojnickim osovinama.

goja
Poruka: 1186
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h

Poruka od goja » subota, 3. dec. 2011. u 18:04h

Prije nego krenes u akciju trazenja novog mjenjaca,popusti kvacilo,ako ti je sajla od taunusa,to je sasvim lako,maticu ma burziru popustas ili dotezes u zavisnosti sta hoces,ti treba da popustis,ne valja ako je previsoko.sto se tice teskog saltanja,vec smo pricali,nalij rijedje ulje pa probaj,ne bacaj lovu bez veze...da,zvona se razlikuju,anlaser je na kontra stranama...

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » subota, 3. dec. 2011. u 18:12h

Znaci ta kombinacija otpada ...

Pogledao sam sajlu kvacila gde se kaci na menjac - nije pretegnuta tj moze se reci da moze da se jos zategne. U isto vreme papucica kvacila je skroz podignuta kao da je sajla potpuno zateze. Pri pritisku na papucicu cuje se struganje kao da sajla negde kaci. A i taj osecaj kad se pritisne papucica kvacila naglo kao da ne odvaja postepeno nego u jednoj tacki - pa ko da otpusti neki feder - da nije mozda druk lager ?

Goja:Sad vidim tvoj post pre slanja pa ima i ovo sto kazem zategnutosti sajle i polozaja papucice ... Svakako cu probati sve pre nego li menjam menjac ...

Jos mali dodatak: pre sipanja ulja i odlaska kod majstora lamela je hvatala skoro pri patosu a u brzine je isao lakse nego sad. Sad lamela hvata u skoro krajnjem gornjem polozaju a u brzine ide teze kao da ne odvaja...

goja
Poruka: 1186
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h

Poruka od goja » subota, 3. dec. 2011. u 20:21h

sama papuca kvacila ima granicnik za stelovanje hoda nazad,plasticni vijak slican onim na zastavi koji deze poklopac vrata na gepeku,namjesti na njemu da ti je papuca u ravni sa papucom kocnice.Kvacilo popusti tako da sama papuca ne trpi veliki pritisak,jer je i onda druk lager stalno pod pritiskom a ni ne valja da se korpa toliko pritiska,ima kontra efekat...kvacilo je najbolje da vata na sredini,tj da odvaja a da set nije pod napetom sajlom,kontas?
kako kazes da sajla nije napeta a kvacilo visoko?to je nemoguce zato sto se na njoj steluje visina kvacila,ako je visoko,mora da je prenategnuta...popusti sajlu naa matici,tj da burzir ide ka poluzi kvacila.ako imas dvije matice na burziru,kontru,jednu mozes sasvim zaviti,nece se ona druga sama micati,bar meni nije nikad...na taunusu stelovanje kvacila je zaista toliko prosto da ne vredi sebi nabijati nervozu svaki put kad stisnes pedalu...

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » subota, 3. dec. 2011. u 20:42h

Ovako - sajla nije napeta a papucica je skroz u gornjem polozaju i iznad je papucice kocnice i vise prema vozacu ne moze. Kvacilo hvata malte ne kad dodje papucica skoro u taj gornji polozaj a kad menjam brzinu pa pritisnem papucicu do kraja imam osecaj kao da se cupa iz brzine. Znam kako se steluje (ima te dve matice - sajla je od Taunusa) i danas nije toliko tesko isao u brzine ali je i dosta toplije bilo samo sto to nije ni blizu saltanju sa prethodnim 4-stepenim menjacem a ja volim da to sve radi lepo. Jednom sam pre 25 god. sedeo u onoj staroj obloj skodi koja je vec tad bila matora i to saltanje nikad necu zaboraviti - jedan prst ni ne znas kad je uslo u brzinu ono sto kazu ko po loju.

Probacu sutra da spustim kvacilo i da nastelujem papucicu pa cu videti ali kazem - ni priblizno 4-stepenom menjacu koji je ranije bio - da ne ide tako lepu u 5-oj odma bi ga menjao ...

I to sa uljem mi je cudno - zar je moguce da toliko koci ubacivanje u brzine ...

Deckonja
Sierra junkie
Poruka: 1773
Član foruma od: ponedeljak, 15. jun 2009. u 11:29h

Poruka od Deckonja » nedelja, 4. dec. 2011. u 00:00h

Ako si ostavio lamelu i korpu koja je bila na motoru onda menjaj i ne pitaj mnogo, druk ti je nov...
Sipaj adekvatno ulje u menjac i teraj...
P.S. u brzine je isao najnormalnije...

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » nedelja, 4. dec. 2011. u 09:38h

Samo nemoj da mi javis - ako si ostavio i motor koji su isli uz lamelu i korpu menjaj i ne pitaj mnogo ,,, thumbsuph znam da je druk lager nov (bolje bi bilo da su korpa i lamela nove ... Ulje je odgovarajuce pre ce biti malo stelovanja i vise ostalog ...

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“