Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Hladan start i glavobolja

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
vladanpaspalj
Poruka: 9
Član foruma od: nedelja, 27. nov. 2011. u 21:25h

Hladan start i glavobolja

Poruka od vladanpaspalj » nedelja, 27. nov. 2011. u 22:14h

Vozim fokusa TDCI 74KW, kupio sam ga u januaru i znao sam da su grijači loši što je zahtjevalo 2-3 grijanja i verglanja samo kad je prvo paljenje danas poslje pali odma ,a cim je otoplilo palio je na prvu uvjek.
Prije 20 dana pri prvom zahlađenju kupim 4 grijača Bosch i usput dodjem do zaključka da je akumulator prva ugradnja.
Zamjenim i akumulator međutim stvar je za nijansu bolja (alanser je uredan).
Odvezem auto da se pogleda da nebi unistio novi akumulator ili nešto još(napominjem ODVEZEM)!!!!

Ford je od tad u radioni ni da mrdne dijagnostika nepokazuje nikakve greške(navodno dizne izgubile kod i pritisak pumpe 33 bara)
Nemogu da prihvatim da je pumpa otišla samo tako preko noći jer nikakve simptome nije imao, išao je baš dobro lijepio za sjedala,u leru obrtaji uvjek zakucani na jednom mjestu bilo hladan bilo topao,baš nista trzanja nekih ništa .

Kao treba nova pumpa i dizne?Pomoć.
Tražim Pomoć.

Mosha
Poruka: 272
Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 21:39h
Kontakt:

Re: Hladan start i glavobolja

Poruka od Mosha » nedelja, 27. nov. 2011. u 22:38h

Za pocetak mozda bi bilo najbolje da posaljes PP vojo.bogdanović-u i pitas coveka koji servis da posetis a koje da izbegavas jer je cini mi se i on iz Banja Luke i imao je probleme sa diznama. Odatle mozes da krenes da dalje resavas problem, a sto se tice strucnijih saveta neko ce se sigurno uskoro javiti.

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » nedelja, 27. nov. 2011. u 22:42h

U kojem servisu je auto?

Poslao sam ti privatnu poruku.
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

vladanpaspalj

Poruka od vladanpaspalj » sreda, 30. nov. 2011. u 06:23h

Došli smo do nekih rezultata, dvije dizne na remont druge dvije na čišćenje,a gorivo u rezervoaru sa aditivom smeća.Omv zaboravi kad si me vidio da sipam na vasim pumpama.

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » sreda, 30. nov. 2011. u 10:25h

OMV-samo upocetku su imali dobro goriva, sada nam siptari sipaju samo smece, cak i jugopetrol po gradu ima bolje gorivo, citao sam i CDI dzne imaju OMV problem.....

montoya
Poruka: 2144
Član foruma od: sreda, 24. nov. 2010. u 13:13h

Poruka od montoya » sreda, 30. nov. 2011. u 11:43h

E ovo je bas :'( gde sipati ED kada u gradu imam samo OMV i LUKOIL od nekih jacih pumpi?
Ford mondeo mk4.5 2023-
Ford Ka mk2 2021-2025
Volvo v50 1.6 d2 2019-2023
Ford KA 1.3 2019-2021
Maverick 2.0 Zetec 2018-2022
C Max 06. 1.8 tdci 2016-2019
Focus mk1 1.8 tdci Zetec 2010-2016

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » sreda, 30. nov. 2011. u 12:24h

Koliko je meni poznato, sve OMV pumpe su u fransizi, tako da verovatno svaka pojedinacno nabavlja gorivo za sebe, tj od razlicitih dobavljaca, uvoznika...
Slika

vladanpaspalj

Poruka od vladanpaspalj » sreda, 30. nov. 2011. u 17:03h

Otkad je proradila rafinerija u brodu sve se pumpe snabdjevaju sa njihovim derivatom tako da tu mislim da nema nekog odstupanja ,samo se postavlja pitanje u čemu se transportuje i u kakve cisterne skladišti kad stigne na odredište.
Gdje je održavanje tih tankova?
Išta sad uradim remont i naspem opet negdje sa dna kace.Ima nekoliko potpuno novih pumpi u Banja Luci valjda su im tankovi čisti.

vojo.bogdanović
Poruka: 140
Član foruma od: nedelja, 2. maj 2010. u 14:30h

Poruka od vojo.bogdanović » sreda, 30. nov. 2011. u 19:30h

Jbg, kupio si dizel pa sada gataj. :haha: :D
Ja sipam isključivo na Nestru kraj Merkatora. Tu mi je praktično, novi su tankovi u zemlji, prometno je pa valjda neće mućkati i baviti se crkvenim poslovima (krštavanjem) a da ih neko ne skuži. Šta je sa dijelom od rafinerije do pumpe, to samo šofer i Bog znaju. Kako čujem, B.Brodski dizel je OK, samo sipaj Dvotaktol na rezervoar i to je to. Nikada ti auto neće biti imun na loše gorivo, računaj da ako ti dizne budu trajale 100-150K da si na konju.
Ja sam sipao na OMV-u kada mi se pojavio problem sa diznama i pumpom. Kolega je sipao benzin na OMV-u u Volvo S60 i kada je nasuo Nestro nije mogao prepoznati auto.
Sve je to relativno. Moderni auti su postali neka vrsta dobrovoljnog ropstva, pogotovo ako su polovni.
Danas sam gledao Passata 2.0 TDI CR iz 207 uvezenog iz Njemačke, radio je komercijalu, sa potpunom servisnom istorijom. 250K Km i do sada tri dizne promjenjene, kako piše u knjižici. A točio je u Njemačkoj.
Kada sam čuo da je servis te njegove dizne oko 250e bilo mi drago da vozim Ford-a. A još turbine kao da su od plastike, pumpe za gorivo u rezervoaru koje se mjenjaju zamalo uz svaki servis, pravo sam se razočarao u Passat-a.

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » sreda, 30. nov. 2011. u 19:47h

da vidis kako se muce wv sa filterom cestica i turbinama, e onda bi ti bilo tek drago, to je na nekim godistima cak i preterano....

vladanpaspalj

Poruka od vladanpaspalj » sreda, 30. nov. 2011. u 22:21h

Podigao auto prije 2 sata vuče kao i do prije 7 dana znači super ,još ujutro ako nebude problema sa startom biće super. :jeeej:

sOmir
Poruka: 165
Član foruma od: subota, 8. okt. 2011. u 23:45h

Poruka od sOmir » sreda, 30. nov. 2011. u 22:30h

Kod VW-a u redovni servis spada mijenjanje turbine i dizni. Inače 2.0 TDI ili Golf s tim motorom, koji koristi Siemensove dizne je više nego kritičan, Bosch je malo bolji ali nebitno.

Ja na OMV-u točim najviše, i ne znam šta bih rekao, nisam imao problema da kucnem, ali čini mi se da je kod nas Energo Petrol bolji, bar s njihovim dizelom pređem više nekih 30-40 kilometara, a isto tako i drug s njihovim benzinom pređe više nego na OMV-u. Aditiv sipam 1-2 u godini onako radi reda, iako pobljšanja ne primjećujem, makar se dizne malo očiste :)

vladanpaspalj

Poruka od vladanpaspalj » četvrtak, 1. dec. 2011. u 10:40h

Jutros -1C focus pali bez greske :)

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » četvrtak, 1. dec. 2011. u 12:43h

Aditiv sipam 1-2 u godini onako radi reda, iako pobljšanja ne primjećujem, makar se dizne malo očiste
Ja ga bogami sipam unazad evo 10k km i da kucam u drvo primjeti se poboljsanje. Auto je prije nekog vremena poceo da dimi prilikom prvog jutarnjeg paljenja (bijeli dim i malo trzanje na leru u trajanju od jedno dvije sekunde) i nakon sipanj aditiva Liqui Moly to je prestalo. Sipao sam i dvotaktol i ATF ranije ali nisam primjecivao neko znacajno poboljsanje. Mozda ga je i bilo ali ja to nisam osjetio.
Gorivo sipam na Petrolu ili na Nestru i zasada je sve ok. Nadam se da nece biti problema.
Kod VW-a u redovni servis spada mijenjanje turbine i dizni. Inače 2.0 TDI ili Golf s tim motorom, koji koristi Siemensove dizne je više nego kritičan, Bosch je malo bolji ali nebitno.
Evo moj kolega sa Passatom 2006. godiste 2.0 TDI prosao golgotu sa mijenjanjem tih dizni i kvarovima. Auto je u fulu (koza, cetvorozonska klima, DVD navigacija i sta ti ja znam) ali namucio se sa tim diznama (u stvari nije se namucio kao Vojo jer auto kad stane nema vise paljenja niti unosenja kodova i sta ti ja znam, samo stane i mozes plakati pored njega) koje je na kraju morao da remontuje (260 Evra po komadu x 4 = 1040 Evra) jer su nove bolesno skupe (kazu neki i preko 500 Evra po komadu), a pumpu u rezervoaru jos nije mijenjao jer nema para vec kada zastopa lezi pod autom i kucka nekim stapom da je ocepi :).
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

DRAGANFORD
Poruka: 427
Član foruma od: sreda, 18. feb. 2009. u 08:44h

Poruka od DRAGANFORD » petak, 2. dec. 2011. u 09:04h

Passatom 2006. godiste 2.0 TDI dizne simens cena 700-800 eur.neremontuju se jos.stose cena delova tice ford je mala beba za ovaj passat ili golf 5.

bojcistv

Poruka od bojcistv » petak, 2. dec. 2011. u 19:03h

kolega je remontovao sve cetiri to znam 100%. U stvari kupio je pumpa element (koji se jednostavno ne moze remontovati) za svaku koji je nakon toga upasan na sklop dizne. To ovdje zovu remont. Da je sve u kompletu mijenjao bilo bi vjerovatno toliko.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

vladanpaspalj

Poruka od vladanpaspalj » petak, 2. dec. 2011. u 20:10h

Čišcenje dizne 60KM ,novi uložak plus čišćenje 170KM.Sve cjene su za jedan komad.

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » petak, 2. dec. 2011. u 20:18h

To je samo delimicni remont.Fali novi kod
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

vladanpaspalj

Poruka od vladanpaspalj » petak, 2. dec. 2011. u 22:00h

Imaju i novi kodovi(nisam naveo ranije)

vojo.bogdanović

Poruka od vojo.bogdanović » petak, 2. dec. 2011. u 22:59h

Bojane, čuo sam od jednog mog kupca koji ima istog Passat-a, da u Demi-ju imaju nekakav uložak za tu pumpu koji se mjenja. Ako sam dobro čuo, košta oko 70-ak KM. Nemoj me držati za riječ da je sve ovo baš tako ali preporuči prijatelju da se raspita.

bojcistv

Poruka od bojcistv » subota, 3. dec. 2011. u 08:23h

Ma kakvi Demi i njihovi ulosci. Taj ulozak je mozda za neku diznu sa starijeg Passata, nekog iz 80-tih ili 90-tih godina. Za ove nove TDI motore sa PD (pumpe-düse) kompletima cijene su monstruozne. Kolega je to vec odradio i zamijenio. Kod tog Passata (2.0 TDI 140 KS) nije kao kod mog ili tvog mondeo-a da eventualno mozes da se dovuces negdje ako ti se upali lampica grijaca i pobrljave dizne. Njemu je Passat stao u po zagreba na raskrsnici i nema paljenja. Samo se ugasio i cao.
Čišcenje dizne 60KM ,novi uložak plus čišćenje 170KM.Sve cjene su za jedan komad.
To je stvarno jefitino. Gdje si to radio da znamo i mi ostali vlasnici Fordova :) .

vojo.bogdanović

Poruka od vojo.bogdanović » subota, 3. dec. 2011. u 23:24h

Mislim da je radio kod Darka u Motikama. Prošle godine Darko nije imao nikakve mašine za Delphi, čak je pokušavao sa KTS-om da mi zakodira 3 diznu kada je ispustila kod ali nije uspio. Čudio se kako mu to ne ide. Uprkos pozitivnim komentarima od nekih ljudi na njegov rad, mene je malo pokolebalo to.
Ipak mi je naplatio 20 KM za dijagnostiku, iako nije ništa uradio.
Ako je nabavio dijagnostički uređaj za Delphi, to je lijep pomak u dobrom pravcu. A ako je nabavio i ispitni sto, onda bi smo mogli da se oslonimo na njega za ubuduće. Pokušaću da se raspitam sledeće sedmice u vezi toga.

Što se tiče uloška, mislim da mi je drugar rekao za nekakav uložak za pumpu za gorivu u rezervoaru, a ne za dizne. Znam, Demi slovi kao firma sa lošim kvalitetom robe jer je većinom kineska ali mislim da imaju i robe od renomiranih proizvođača tipa Dayco, Ruville i sl. Znam da im kina ide kao na vatru ali i da uzimaju iz evrope određene količine kvalitetinije robe. Dali neko mućka u samim trgovinama pa podvaljuje kinu u ambalaži prave robe, to ne znam.

darioculibrk
Poruka: 1211
Član foruma od: nedelja, 10. jan. 2010. u 22:47h

Poruka od darioculibrk » subota, 3. dec. 2011. u 23:56h

Vojo, ako saznas da li je nabavio neophodne aparate napisi ovdje, da znamo. Mislim da je zaista vrijeme da neko to pocne raditi i u BL s obzirom na broj Fordova sa TDCi motorom koji se voze u BL a i ostalih common-rail motora. Al dobro, to je i za razumjeti jer su se i majstori kod nas tek odnedavno poceli sretati sa tim sistemom ubrizgavanja tako da nemaju dovoljno iskustva a pogotovo alata.
Ford Focus 1.6 TDCi (115 KS) 2013 (2021-)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)

vladanpaspalj

Poruka od vladanpaspalj » nedelja, 4. dec. 2011. u 08:54h

Operacija na diznama je izvršena kod izvjesnog Darke koji je ranije radio Bosch pumpe.Navodno je prešao na ove modernije sisteme i nove kodove imaju sad dizne.
Budući da su mjenjana i dva uloška pretpostavljam da uzrok nije bilo samo loše gorivo nego i dotrajalost(koliki je uopšte vjek trajanja dizne?).
Svi vodovi za gorivo i rezervar su oprani i izduvani sad ćemo vidjeti šta se dešava,a paljenje je življe i hladan i topal kakvo bi trebalo da bude i zbog čega sam odvezao u radionu, samo sam pretpostavljao neku bizarnu grešku(falš vazduh ili sl.)
Dijagnoza 1-pumpa + dizne + transport za šabac + ruke u Bl=2400KM cca=ja pao u komu
Dijagnoza 2-dizne + ruke BL=600KM cca (promjenio zupčasti i španer usput platio dodatno)=ja usto uz kome.

bojcistv

Poruka od bojcistv » nedelja, 4. dec. 2011. u 09:03h

Znaci da se ipak mozemo obratiti Darku ako nesto krene strmo :) sa diznama i pumpama. Ako mozes posalji mi na PP njegov broj ili kako vec cisto da imam zlu ne trebalo.
Što se tiče uloška, mislim da mi je drugar rekao za nekakav uložak za pumpu za gorivu u rezervoaru, a ne za dizne. Znam, Demi slovi kao firma sa lošim kvalitetom robe jer je većinom kineska ali mislim da imaju i robe od renomiranih proizvođača tipa Dayco, Ruville i sl. Znam da im kina ide kao na vatru ali i da uzimaju iz evrope određene količine kvalitetinije robe. Dali neko mućka u samim trgovinama pa podvaljuje kinu u ambalaži prave robe, to ne znam.
U pravu si za tu robu. U zadnje vrijeme poceli su da rade sa malo kvalitetnijom robom ali eto los glas je gadna stvar. Znali su oni da cesto naprave bas zesce kikseve sto se tice dijelova. Sada imaju i bolju robu definitivno ali mislim da ta pumpa u Passatu nema ulozak, odnosno barem mi je on tako rekao. Mislim da bi i u demiju taj ulozak ako se i moze samo on mijenjati kostao mnogo vise od 70 KM. :)

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“