Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ford Scorpio-Pinto motor 2.0 i EFI kuva

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
misterno
Poruka: 43
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 20:05h

Ford Scorpio-Pinto motor 2.0 i EFI kuva

Poruka od misterno » ponedeljak, 19. sep. 2011. u 17:31h

Pozdrav ljudi,

Pojavio mi se problem sa pregrevanjem motora,naime,samo u situacijama kada duze vreme radi u mestu ili u guzvi u gradskoj voznji.Dovoljno je 10-15 minuta rada u tom rezimu i pocinje da kuva.Na otvorenom radi kao sat.
Elem,na glavi ne duva,cep je crn,bez trunke belog.U njemu je originalni motocraft termostat,kupljen kod Gorana i stavljen pre 10 meseci.Ventilator okrece,ali,izgleda da ne ubrzava(nisam siguran).Alternator normalno puni,vodena pumpa takodje radi normalno.

Da sumiram,termostat relativno nov i otvara,ne duva na glavi,ventilator radi.

Moje dileme su,da li je problem u termoprekidacu i gde se on nalazi,da li je problem sa viskom i kako da ga resim,ili je nesto trece u pitanju?

Unapred hvala svima na pomoci!

van
VIP
Poruka: 9044
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Re: Ford Scorpio-Pinto motor 2.0 i EFI kuva

Poruka od van » ponedeljak, 19. sep. 2011. u 18:20h

Да ли он има виско или електрилни вентилатор ? Лочико ја знам сваки пинто има механички вентилатор ( сем ако није пребуџивано нешто )
Ако је виско , онда је одрадио своје , ако је електрични , онда се не пали ( ел. мотор , термодавач , инсталација ...)

Виско можеш да блокираш са хол шрафом , и да видиш да ли се кување дешава . Само што блокиран виско се чује претерамо и троши по који л горива више

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 19. sep. 2011. u 20:32h

... plus pride usporava auto drastično.

Fabrički taj scorpio ima visko ventilator... kad je hladan motor on treba vrlo slabo da vrti... kako se sve više greje motor on vrti sve jače i brže.

Najverovatnije je problem u njemu... tj da ne ubrzava rad kad krene motor da se greje,naravno sve ovo pod uslovom da je pod haubom i dalje visko :)
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

matke
VIP
Poruka: 308
Član foruma od: subota, 17. okt. 2009. u 21:45h

Poruka od matke » utorak, 20. sep. 2011. u 00:32h

stavis elektro-ventilator i termoprekidac i resis problem ;)

van
VIP

Poruka od van » utorak, 20. sep. 2011. u 14:21h

Ваистину , најисплатњивија модификација на тим моторима и није компликована

backarelli
Poruka: 418
Član foruma od: četvrtak, 1. sep. 2011. u 01:07h

Poruka od backarelli » utorak, 20. sep. 2011. u 18:18h

-ako imaš visko,upali motor i pusti neka radi u leru. Kako motor bude postepeno nabijao temperaturu, pipaj ulazno i izlazno crevo iz hladnjaka. Kada se na njima izjednači temperatura, ventilator bi trebao ubrzo,postepeno da pojačava obrtaje. Ako se temperatura creva ulaznog i izlaznog na hladnjaku u potpunosti ne ujednači, zeza te termostat i nema apsolutno veze što je nov. Već mi se dešavalo da reklamiram nov termostat više puta. Znači, temperatura creva mora biti u potpunosti ista, jer može da se desi da ne otvara do kraja. Kada je motor u radnoj temperaturi, stisni crevo rukom i vidi da li je mekano kao kad auto ne radi ili je malo tvrdje. Kada je motor u radnoj temperaturi, moraš imati odredjeni pritisak u rashladnoj instalaciji, koje čep treba da zadrži do odredjene baraže. Ako su creva mekana, moguće je da te zeza čep na sudu (hladnjaku) , usled čega motor takodje oće da kuva u uslovima koje si naveo. Znači, obavezno proveri i zatvarač (čep).
Ako se ispostavi da je visko, svakako se najviše isplati prepravka na električni (mehanički), jer sa viskom može da se pretvori u "igranka bez prestanka" . Blokadu viska možeš uraditi samo radi probe (mada mislim da nema potrebe) , jer pored nedostataka koje su ti već naveli, postoji mogućnost da se "raspadne" u vožnji i napravi haos. Visko ne sme biti u "krutoj" vezi nikako. Nemoj više dozvoliti da ti auto kuva, jer to vuče druge posledice (dihtung glave,glava, rashladna instalacija) , već kad primetiš da ti temperatura raste preko normale, odvrni grejanje do kraja i pusti ventilator grejanja (kabine) na maksimum ! Tako ćeš sigurno spustiti temp. motora da ne dodje do tačke kuvanja. Bolje istrpeti vrućinu u kolima, nego šišanje po džepu. Pozzz
Slika Dizne su mi propale, ulje na turbo-crevu, otiš`o mi zamajac *ebem li mu kevu - TDCi

van
VIP

Poruka od van » utorak, 20. sep. 2011. u 19:48h

То је тракторска технологија мотора , не страда њему тако лако глава од прегревања јер је од истог материјала као и блок . Мислим није здраво да кува , и то треба средити , али није то свилен мотор да једном прокува и глава мора да се скида и да иде на равнање .
Ако је бар за нешто тај мотор добар , сем да буде сидрно за повећа пловила , је робусност . Само редовна замена уља и провера шипчице за подмазивање брегасте , и тај мотор може да иде колико хоћеш . Зупчасти кајш можеш да мењаш када ти цркне , шпанер исто тако ( а неће ни после 30 година да цркне ) , и све ће то да ради . Не причам да овако треба да се одржава , него да тај мотор прашта мноооооооого више него остали .

misterno

Poruka od misterno » sreda, 21. sep. 2011. u 21:01h

Pozdrav ljudi i hvala na pomoci thumbsuph

Malo sam googlao i naisao na interesantnu majstoriju,kucnu varijantu reparacije viska.Postavicu link gde je covek sve potanko objasnio,pa me interesuje moze li se odraditi slicno?

http://www.bmwclubserbia.com/forum/inde ... opic=11885

Ako ovo nece ici u mom slucaju,interesuje me markedjani,za koje pare se moze naci polovan elektro ventilator sa kucistem termoprekidaca,pa da budzimo :D

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » sreda, 21. sep. 2011. u 21:13h

Ovo koliko vidim samo tera ventilator da vrti non stop a ne da bude varijabilan kako je fabrički napravljen... to možeš i sa dva šrafa ili sa tri pecke var aparata da odradiš :)

od 20-40 evara sa sve nosačima i crevom sa kućištem termoprekidača.
Slika

misterno

Poruka od misterno » sreda, 21. sep. 2011. u 21:49h

Markedjani piše:Ovo koliko vidim samo tera ventilator da vrti non stop a ne da bude varijabilan kako je fabrički napravljen... to možeš i sa dva šrafa ili sa tri pecke var aparata da odradiš :)
Mislim da nisi u pravu.Koliko sam shvatio,poenta je u termickom svojstvu supstance u visku(fabricki,specijalno ulje),a lik je to improvizovao sa grafitnom mascu i funkcionise.
Naime,to ulje u visku,kako se greje,tako se ventilator brze okrece.Medjutim,svakom godinom rada gubi 3% od svojih max termickih svojstava(procitah negde),pa je bas to razlog promene variabilnog rada ventilatora,kako si rekao,odnosno,to je osnovni razlog zasto visko gubi optimalnu funkciju rada tj. ne ubrzava rad sa povecanjem temperature motora.

Tako sam bar ja shvatio,citajuci objasnjenja samog principa rada visko ventilatora.

U svakom slucaju,hvala na informaciji thumbsuph

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » sreda, 21. sep. 2011. u 22:00h

Ništa te ne košta da probaš osim vremena i živaca :)
Slika

misterno

Poruka od misterno » sreda, 21. sep. 2011. u 22:05h

Da,u pravu si.

Probacu to da odradim,pa cu javiti,dal je operacija uspela :D

misterno

Poruka od misterno » nedelja, 27. nov. 2011. u 12:03h

Pozdrav,

Kao sto rekoh,probao sam sa remontom viska i uspelo je.Operacija je jako jednostavna,naime,potrebno je samo izbusiti dve rupe na visku,sa strane do hladnjaka,cak se ventilator sa viskom ne mora ni skidati.Dakle,izbusiti dve rupe burgijom 2-3mm u sto visoj zoni tj.blizu oboda,na donjoj i gornjoj strani(na 6h i 12h kao na satu),spricem puniti grafitnom mascu(na donjoj rupi),dok ne isterate istroseno ulje i vazduh(na gornjoj),sve do pojave grafitne masti.Posle toga,samo uvrnuti samourezive safove(max 5mm duzine) sa podloskom,dihtovane teflon trakom.
Visko ce u pocetku jedno vreme da uji,ali,cim se grafitna mast u visku razbije,ujanje ce nestati.

Poenta svega je,da se meni vise auto ne greje!

Pozdrav

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“