Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ford Fiesta 1.1 /1995/ Problem sa strujom

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
brzibrzi16
Poruka: 11
Član foruma od: petak, 28. okt. 2011. u 12:25h

Ford Fiesta 1.1 /1995/ Problem sa strujom

Poruka od brzibrzi16 » petak, 28. okt. 2011. u 12:57h

Pozdrav svima.
Nadam se da nije pogrešno mjesto za ovu temu.
Naime, prije par mjeseci sam kupio super očuvanu FOrd Fiestu 1.1 /37KW/.Auto je u savršenom stanju /motor,lim, itd.../, samo za poželeti.
Potrošnja takođe savršeno mala, ali o tome gdje ću postaviti slike auta.

Problem je u sljdećem.
Od dana kada sam kupi auto sve je SAVRŠENO FUNKCIONISALO, nikakav problem nisam imao.Od kako je došlo do pada temperatura, auto je počeo malo teže da se pali, što je ukazivalo da je akumulator
bio lošiji.Odmah sam kupio novi odgovorajući akumulator iste snage i zamjenio.Tada sam odlučio da zamjenim remen koji ide preko alternatora jer je vrlo jeftin a ne znam kada je prethodni put mjenjan.
Tu nastaje problem.
Kada sam odvrnuo alternator i pomjerio ga po klizači na kojem je postavljen, skinuo remen i postavio novi, naravno zategao ga dovoljno i upalio auto, auto je počelo da "vergla" 2-3 sekunde duže nego do tada.
Pogledao sam remen i sve je bilo na svom mjestu.NIJE PRETEGNUT, NIJE KRAĆI NI DUŽI, NIJE LABAV, znači sve ok.
OK, to bih i zanemario da se ubrzo nije pokazala još jedna čudna stvar koja se do tada nije dešavala.
Naime, kada upalim auto ne ugasi se odmah lampica za akumulator i ulje /ulje je OK, provjereno/. Te lampice budu upaljene još bar 2 sekunde i auto radi dostaaaaa "lagano" kao da nema gasa ili snage...AKo bih dao bar malo gas, lampice bi se odmah ugasile i to je to, sve ok.I to bih donekle zanemario jer lapmice ostanu upaljene isključico kada je auto hladan.Kada se se recimo ugrije bar par min i ugasim ga i upalim one se gase skoro istog momenta.

Problem koji me najviše brine je sljedeći.Kada dam gas dok je u leru, prima gas sasvim uredno, zvuk motora i sve je sasvim uredu, ali kano puštanja gasa /bilo jači ili slabiji / auto dodje skoro pred gašenje /tj. takav osjećaj steknem/i bude u tom stanju kao da će se ugasiti oko 2 sec i onda se sam povrati kao da sam dao gas i normalno radi do sljedećeg puštanja gasa.Navika mi je da držim ruku na mjenjaču skoro stalno, i PRIJE ovoga mjenjač nije tresao niti se treskao / bio apsolutno miran / a sada nakon puštanja gasa i ulaska u to nekakvo stanje mjenjać se trese, ne previše sli se osjete vibracije. Isto tako tokom vožnje kada recimo izbacim iz brzine pri prilasku na semafor ili stanju, prilikom puštanja gasa isto se dešava ali se vrloooo brzo povrati ( max 2-3 sec ). I ako bih vrlo sporo prebacivao iz brzine u brzinu isto bi se dešvalo, znači u tom periodu kada bi se obrtaji trebali spustiti do neke normalne ler granice, imam osjećaj da se spuste i ispod tog minimuma do same granice gašenja.

Napominjem da se ništa od ovoga nije dešavalo do tog momenta kada sam zamjenio remen / koji sam kasnije i vratio jer mi je svašta padalo na pamet /.
Prestostavio sam da se neki kablić sa alternatora otkačio ili je u lošem spoju ali čini mi se da je sve sasvim ok.
Auto je radilo sasvim tiho i mirno i u momentima kada se navedeno dešava prije je auto radio IZUZETNO MIRNO.

Post jeste možda i previše opširan ali sam se potrudio da se maksimalno pojasnim šta se dešava u nadi da će neko od Vas reći gdje bi mogao da bude problem.

P.S.
Išao sam kod jednom majstora, koji mi je rekao da je to ok i pored mog naglasak da se auto nije tako ponašalo prije tog momenta.Njegova priča je da je loš benzin i ako sam nasuo pun rezervoar 15 dana ranije i tada imao to isto gorivo oko 1/2 rezervoara.

Nadam se brzom odgovoru.
pozdrav za sve...

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Re: Ford Fiesta 1.1 /1995/ Problem sa strujom

Poruka od Markedjani » petak, 28. okt. 2011. u 13:08h

Što se tiče gašenja i slabog lera... motorić ler gasa ti zaprljan ili za zamenu.

Što se tiče lampica kad ga pališ hladnog... zato što ti je slab ler pa pritom na paljenju nema dovoljno obrtaja da ugasi obe lampice.

Što se tiče slabog paljenja... da li auto vergla brzo ili vergla usporeno ?
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

brzibrzi16

Poruka od brzibrzi16 » petak, 28. okt. 2011. u 13:15h

Markedjani piše:Što se tiče gašenja i slabog lera... motorić ler gasa ti zaprljan ili za zamenu.
Ne gasi mi se auto, ali dođe do stadijuma da će se ugasiti i takav bude 2-3 sec i bez mog davanja gasa sam se unormali, a ako bih dao gas istog momenta bi se vratio u "noramalu"
Markedjani piše:Što se tiče lampica kad ga pališ hladnog... zato što ti je slab ler pa pritom na paljenju nema dovoljno obrtaja da ugasi obe lampice.

Što se tiče slabog paljenja... da li auto vergla brzo ili vergla usporeno ?
Što se tiče verglanja, brzina je nekako "normalna", tj. ista je kao i prije, sasvim uredno, orijentušući se po zvuku.

Gdje se nalazi taj motorić leg gasa /ako ima slika/ i da li sam ga mogao nekako poremetiti kada sam mjenjao remen??

Hvala na odgovoru.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » petak, 28. okt. 2011. u 13:36h

Dobro... ne gasi se ali skoro da se ugasi... tako da to je to... slab ler ;)

Može i još jedna stvar da te zeza... VSS senzor na menjaču... raskači džek sa njega i vidi kako će se ponašati...

Slika

Motorić ler gasa se nalazi na samom ubrizgivaču (seljački nazvan karburator ali nije) ispod kućišta filtera za vazduh... tačka 12 na slici.

VSS senzor ti se nalazi pod tačkom 22... tu bi trebalo da je negde i njegov džek.

Što se tiče paljenja... hmmm... trebalo bi proveriti pritisak goriva da li je dobar.
Slika

brzibrzi16

Poruka od brzibrzi16 » petak, 28. okt. 2011. u 13:46h

OK, super.Hvala za sliku.
Sada me interesuje, ako sam danas/sutra skinem poklopac karburatora /kućište/ i nađem taj motorić, šta da gledam na njemu i šta da čistim/diram a šta da ne diram.
Da li ću njegovim skidanjem, čišćenjem / brisanje i šta se već može uraditi /, nakon vraćanja poremetiti nešto.
Tj. da li postoji mogućnost da nešto dodatno pokvarim i još više poremetim rad motora.

Na šta bih trebao da obratim pažnju prilikom otkopčavanja džeka VSS senozora.
Šta da radim ako radi auto bolje sa skinutim džekom? Ako radi gore?
Postavljam pitanja unapred da bih znao šta da radim u međuvremenu dok napišem odgovor na forumu.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » petak, 28. okt. 2011. u 13:57h

Bolje ne diraj motorić pošto vidim da se slabo razumeš... možeš da pokvariš štošta.

Probaj za početak VSS senzor da raskačiš... tu nema šta da pokvariš... trebalo bi da prestane da se gasi na stiskanju kvačila ali će se čudno ponašati na motornom kočenju (kao da zakasnelo reaguje na puštanje gasa).
Slika

brzibrzi16

Poruka od brzibrzi16 » petak, 28. okt. 2011. u 14:04h

OK, za početak ću provjeriti stanje skidanjem džeka sa senzora pa ću pisati dalje :)
POzz

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“