obrtomer ne radi eskort1.6 16v 1998
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 3
- Član foruma od: ponedeljak, 17. okt. 2011. u 22:19h
obrtomer ne radi eskort1.6 16v 1998
Povremeno se upali,radi par dana bez problema i onda se iz cista mira ugasi.Pomoc
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Re: obrtomer ne radi eskort1.6 16v 1998
Logičkom pretpostavkom, davač (senzor) zafrkava ili je negde prekid u vodu do cajgera.
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
-
pomoc oko lokacije senzora.Skidao sam ins.tablu i sve mi deluje OK.Pozdrav
-
- Poruka: 364
- Član foruma od: utorak, 30. mar. 2010. u 19:33h
- BojanM
- BOFH
Na tabli je samo pokazivač, senzor (VSS / senzor brzine vozila) se - koliko znam - nalazi na menjaču, ne znam konkretno za tvoje vozilo ali između može a ne mora biti još neka elektronika (PCM / kontrolni modul).
pozdrav, Bojan

- mbole
- Poruka: 14980
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
VSS senzor ko sto mu ime kaze, daje brzinu vozila a ne broj obrtaja motora. Konkretno meri broj obrtaja diferencijala.
Broj obrtaja sa alternatora se uzima kod dizela.
Signal za obrtomer kod benzinaca se uzima ili sa kabla koji ide na bobinu ili direktno sa PCM-a. PCM boroj obrtaja odredjuje ili preko senzora pozicije radilice, koji je obicno negde na bloku do zamajca sa prednje strane, ili preko senzora polozaja bregaste koji je na glavi motora sa strane blize menjacu pozadi.
Posto nemas drugih problema, a kad neki od ova dva senzora ne bi radio imao bi ih, onda skoro sigurno imas kontaktni problem negde izmedju PCM-a i instrument table, odnosno najverovatnije unutar cuvene kutije osiguraca.
Broj obrtaja sa alternatora se uzima kod dizela.
Signal za obrtomer kod benzinaca se uzima ili sa kabla koji ide na bobinu ili direktno sa PCM-a. PCM boroj obrtaja odredjuje ili preko senzora pozicije radilice, koji je obicno negde na bloku do zamajca sa prednje strane, ili preko senzora polozaja bregaste koji je na glavi motora sa strane blize menjacu pozadi.
Posto nemas drugih problema, a kad neki od ova dva senzora ne bi radio imao bi ih, onda skoro sigurno imas kontaktni problem negde izmedju PCM-a i instrument table, odnosno najverovatnije unutar cuvene kutije osiguraca.
Djak pesak 

- BojanM
- BOFH
........E. To. Preterao sam sa pečurkama, izgleda... 

pozdrav, Bojan

-
Hvala na savetima.Ovih dana radim detaljnu pretragu i izvestavam.Pozdrav