linkami piše:Ako sam dobro shvatio moguce da cu morati da menjam i ovo:
Da.
linkami piše:A moze li da se desi da (ukoliko je i stampana plocica neisravna) rikne i nov ventil,tj elektromotorcic koji sutra planiram da stavim?
Ne, ne ide u tom pravcu

Ako je štampa tj. tranzistor neispravan onda se motorčić neće ni pomerati, neće mu dolazaiti nikakav signal

On samo može da zariba od starosti, recimo, i ako zariba, kroz kolo gde se nalazi pomenuti tranzistor prođe veća struja od predviđene i sprži tranzistor. Tako otprilike ide geneza kvara.
linkami piše: A da li moze da se zameni tranzistor na stampanoj ploci?..u slucaju da je vrisnuo
Može, ali to ima nekoliko zajebanih momenata:
1. Izuzetno je teško otkriti koji je tranzistor u pitanju. Moraš da njuškaš ploču ubrzo pošto je riknuo da osetiš miris paljevine. Upravo smo to otkrili
pošto je druga ploča crkla. Spolja su i jedna i druga izgledale kao da su savim u redu, nema vizuelne naznake paljevine, na žalost. Na oko je mali, 4-5 mm, isprva je ličio mi na tiristor, ali je iskusno oko direktora Radio Kluba, tj. sada Kelco D.O.O. utvrdilo da je u pitanju tranzistor.
2. Izuzetno je zaje*ano skinuti taj tranzistor sa ploče zbog njegovih dimenzija.
3. Kad ga skineš, oznaka na njemu će ti reći - ništa!! Takav deo ne postoji ni u jednom standardnom katalogu delova, Ford je, kao i svi drugi proizvođači, stavio svoje oznake na elektroniku, upravo da ljudi ne bi mogli tek tako da menjaju delove već da kupuju Ford, Opel, Fiat... delove od proizvođača. Čist bezobrazluk, ali može im se...
4. Ako imaš prijatelja iz tačke 1. on će potrošiti svoje vreme i živce i upotrebiti svoje višedecenijsko iskustvo iz oblasti elektronike da
ipak nekako samo njemu znanim putevima nađe koji je to, zapravo, tranzistor u pitanju, u zvaničnoj, tj. standardnoj terminologiji i poruči ga...
5. Kad deo konačno stigne (oko 3 nedelje od poručivanja... vrednost?
Nekoliko dinara!!! 
), sledi lemljenje istog na ploču, tj. obrnut problem iz tačke 2.
Imao sam dvoje jako posvećenih prijatelja koji su mi pomogli svojim znanjem i iskustvom da rešim taj problem (a rešio sam ga upravo tako kako sam napisao u prethodnih 5 tačaka) ne naplativši ni trud ni vreme. Sumnjam da će običan majstor hteti da se bakće s tim
Ako se utvrdi da je u pitanju ploča (40ak evra) samo nemoj da je menjaš pre nego zameniš motorčić! Ako ti nešto znači, sledeće nedelje ću najverovatnije biti u situaciji da slikam taj tranzistor, pa...