Ulje iz klime ili......?
Moderator: Dragomir
- oristic
- Poruka: 1035
- Član foruma od: subota, 12. dec. 2009. u 21:21h
Ulje iz klime ili......?
Pisao sam vec o problemu curenja ulja iz kompresora klime na Focus-u 1.6, 2002. god. Medjutim, imam nekih nedoumica pa bih voleo da mi neko razjasni ko se razume u problem. Elem, negde u prolece sam primetio da mi vlazi kompresor klime, na samom kompresoru formira se kapljica i posle voznje cak ostavlja baricu, jako malu do duse, precnik oko 2cm, ali se vidi. Bio kod dvojice klimadzija i kod jednog mehanicara i sva trojica imaju isto misljenje da se radi o ulju iz kompresora klime, a ne o ulju iz motora. Celo leto sam klimu koristio max, klima odlicno radi, hladi extra....Evo i sada po ovom hladnom vremenu kaplje i dalje sa kompresora i ako ne palim klimu.
Moje pitanje je sledece: prijatelj je skoro dopunjavao klimu i kaze da tu staje jako malo ulja, pominjao je neke grame, pa se pitam kako je moce da toliko dugo vremena kompresor pusta ulje, a da ga toliko malo ima, nelogicno mi je skroz. Drugo, ukoliko pusta ulje logicnije je da brze ispusti i gas, a kao sto rekoh klima radi extra..Ne znam da li da smaram opet nekog majstora da proveri nije li to ulje iz motora, menjac je na drugoj strani..... savet..?
Moje pitanje je sledece: prijatelj je skoro dopunjavao klimu i kaze da tu staje jako malo ulja, pominjao je neke grame, pa se pitam kako je moce da toliko dugo vremena kompresor pusta ulje, a da ga toliko malo ima, nelogicno mi je skroz. Drugo, ukoliko pusta ulje logicnije je da brze ispusti i gas, a kao sto rekoh klima radi extra..Ne znam da li da smaram opet nekog majstora da proveri nije li to ulje iz motora, menjac je na drugoj strani..... savet..?
- backarelli
- Poruka: 418
- Član foruma od: četvrtak, 1. sep. 2011. u 01:07h
Re: Ulje iz klime ili......?
-za početak operi motor i motorni prostor klinerom i punomatom, zatim ga detaljno osuši kompresorom. Kada je ceo motor i motorni prostor čist kao suza i suv kao barut, upali kola,neka rade na leru (možeš pojačavati gas u vremenskim intervalima) i vidi odakle ti se pojavljuje curenje. Ako curenja nema nigde, provozaj kratku turu pa opet pogledaj. Moraš videti mesto odakle curenje kreće, pa onda izvući zaključak.
Još nešto... fleka od ulja sa bukvalno jednom kapljicom, ostavi trag od 1-2cm. Nemoj da te to zavarava. Nemam pojma koje se ulje sipa u kompresor klime, ali se sigurno razlikuje od tvog motornog (koje već sipaš) . Pipni prstom tu fleku, razmaži po prstima i pomiriši, zatim to isto uradi uzevši ulje sa merača ulja u motoru, pa uporedi. Ima li kakve razlike, ili je isto ?
Sve to možeš i sam uraditi, ne treba ti majstor... kad vidiš odakle kreće curenje, javi se opet. Ja o kompresorima klime nemam pojma, ali ima na forumu ljudi koji znaju...
Još nešto... fleka od ulja sa bukvalno jednom kapljicom, ostavi trag od 1-2cm. Nemoj da te to zavarava. Nemam pojma koje se ulje sipa u kompresor klime, ali se sigurno razlikuje od tvog motornog (koje već sipaš) . Pipni prstom tu fleku, razmaži po prstima i pomiriši, zatim to isto uradi uzevši ulje sa merača ulja u motoru, pa uporedi. Ima li kakve razlike, ili je isto ?
Sve to možeš i sam uraditi, ne treba ti majstor... kad vidiš odakle kreće curenje, javi se opet. Ja o kompresorima klime nemam pojma, ali ima na forumu ljudi koji znaju...

- oristic
Kad sam bio kod klimadzije on je kompresor oprao i osusio nekom hemijom, pritego ga, reko da vozim i ako se opet napravi kapljica onda bi trebalo predihtovati isti. Posle krace voznje kapljica se opet napravila, cak i ja kao laik sam 90 % ubedjen da niej rec o ulju iz motora, jer je ovo ulje retko i zute je boje, kad je kopresor bio opran bukvalno se i videla zuta bolja ulja na njemu, sad ne znam.....Sad je sve to strokavo jer se nakupila i prasina, ali kapljica je tu, uvek visi sa njega. Logika mi govori da kompresor ne bi trebalo da curi ako klima ne radi.....
- popovicvl
- Poruka: 5660
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Ja sam imao jedan peh na RSu. Isto je kapljalo ulje sa kompresora, ali proverom se uspostavilo da sa servo pumpe kaplje ulje na kompresor, sa kompresora dole. Selnu sam pritegao i finoto. Zaboravio sam koji je raspored na Focusu 1.6, ne znam jel ti servo pumpa gore pa da eventualno obratis paznju na nju.
- oristic
I to mi je padalo na pamet, ali se u posudici za servo ulje nivo bukvalno ne mrda, ona je relativno mala tako da bi se vremenom primetilo valjda.
- backarelli
- Poruka: 418
- Član foruma od: četvrtak, 1. sep. 2011. u 01:07h
-rekoh ti... moraš dobro oprati ceo motor i motorni prostor da bi video odakle kreće lekaža ulja. Dok to ne utvrdiš, ostaje ti samo da nagadjaš.