Mondeo 1.8td pumpa-turbo veza
Moderator: Dragomir
- Mosha
- Poruka: 272
- Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 21:39h
- Kontakt:
Mondeo 1.8td pumpa-turbo veza
Interesuje me gde ide drugi kraj creva koje polazi iz onog malog vakum uredjaja na prednjoj donjoj strani na Lukas pumpi (turbo ventil ili kako vec), auto mi je osetno izgubio snagu odkad su mi cackali to crevo. Hvala unapred.
Dakle gumeno crevo krece sa pumpe a da li ide gore na usisnu granu ili u turbinu (kao na slikama):
Dakle gumeno crevo krece sa pumpe a da li ide gore na usisnu granu ili u turbinu (kao na slikama):
- mbole
- Poruka: 14980
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Re: Mondeo 1.8td pumpa-turbo veza
Ovo sto je zaokruzeno na prvoj slici je EGR ventil, i na njega na mestu gde je strelica dolazi crevo sa ventila koji se nalazi skroz gore u cosku motornog prostora na vozacevoj strani.
Ovo drugo crevo ili sta je vec sto prolazi pored EGR-a, pa preko poklopca ventila i ide u donji desni ugao slike nemam pojma sta je. Nikad nisam video nesto takvo.
S ovog prikljucka na turbini ide crevce, pa cev koja na kraju ima gumeno "cudno" crevce (na jednoj strani je tanje nego na drugoj), koje se kaci na pumpu, na taj vakum regulator (bust control) koji pominjes.
Ovo drugo crevo ili sta je vec sto prolazi pored EGR-a, pa preko poklopca ventila i ide u donji desni ugao slike nemam pojma sta je. Nikad nisam video nesto takvo.
S ovog prikljucka na turbini ide crevce, pa cev koja na kraju ima gumeno "cudno" crevce (na jednoj strani je tanje nego na drugoj), koje se kaci na pumpu, na taj vakum regulator (bust control) koji pominjes.
Djak pesak 

- Mosha
- Kontakt:
Hah, sad se vracam iz garaze...covek mi je spojio to sa prve slike (EGR ventil) sa ovim sa druge slike (turbinom). Crevo sa pumpe ide skroz iza do turbine ali nije spojeno nigde, samo ostavljeno tako pored turbine. A nasao sam na netu gde ide drugi kraj creva sa EGR ventila u neki kao mali vakum uredjaj ili sta li je, gore kod vozaca, u njega idu jos 1 ili 2 gumena creva cini mi se, medjutim to mesto gde treba da ide crevo iz EGR ventila je zapuseno
E sad, ja cu lepo sutra da spojim pumpu na turbinu kako treba, a sta mi je ciniti sa EGR ventilom, cini mi se da ga ljudi inace "ukidaju" cesto pa ne znam vredi li da jurim i popravljam to, ako ne da zapusim i taj EGR ventil na usisnoj grani posto je druga strana vec zapusena?

E sad, ja cu lepo sutra da spojim pumpu na turbinu kako treba, a sta mi je ciniti sa EGR ventilom, cini mi se da ga ljudi inace "ukidaju" cesto pa ne znam vredi li da jurim i popravljam to, ako ne da zapusim i taj EGR ventil na usisnoj grani posto je druga strana vec zapusena?
- mbole
- Poruka: 14980
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
EGR se cesto zaglavljuje, i to ume da bude problem koji dovodi do trokiranja na leru. Zato ga uglavnom i zacepe, al to se radi malo "pismenije", to jest zacepi se crevo, obicno nekom malom kuglicom i ponovo vrati na svoje mesto, kako bi obe strane bile zatvorene, a ne da jedna "visi" u vazduhu.
Probaj prvo da odcepis ventil do vozaca i sve povezzes kako treba. Ako "stuca" jednostavno jako stegni crevo na nekom mestu da vidis da li ce nesto da se promeni. Ako se promeni, nadji odgovarajucu kuglicu ol lagera (ili nesto slicno) uguraj u onaj kraj creva sto je do EGR ventila, i onda ponovo navuci crevo na EGR.
Probaj prvo da odcepis ventil do vozaca i sve povezzes kako treba. Ako "stuca" jednostavno jako stegni crevo na nekom mestu da vidis da li ce nesto da se promeni. Ako se promeni, nadji odgovarajucu kuglicu ol lagera (ili nesto slicno) uguraj u onaj kraj creva sto je do EGR ventila, i onda ponovo navuci crevo na EGR.
Djak pesak 

- Mosha
- Kontakt:
Hvala puno na savetima.