Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Kompresija motora Fiesta 1.4 tdci 2003.g.p.

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

stefan milanov
Poruka: 798
Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h

Re: Kompresija motora Fiesta 1.4 tdci 2003.g.p.

Poruka od stefan milanov » petak, 3. jun 2011. u 13:46h

Markedjani piše:Ok... ajde deder mi onda reci koja je dobra kompresija za atmo motor kao što je u mojoj Sierri ?

Mislim koja je fabrička kompresija ?

Piše ti u mom potpisu koji je motor u pitanju.
Slika

Uploaded with ImageShack.us izvoli....

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » petak, 3. jun 2011. u 13:47h

Dobro... jesi li nekad merio kompresiju na nekom atmo motoru ?

I koji si najveći podatak u brojkama uspeo da izmeriš na jednom atmosferskom motoru,konkretno benzincu ?

Pošto mi ne ide u glavu čemu služi ovaj podatak ispod Compression ratio :)
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

stefan milanov

Poruka od stefan milanov » petak, 3. jun 2011. u 14:08h

koliko sam merio mogu nabrajati do sutra, a koji je najveci podatak u brojkama na jednom atmosferskom motoru ...stvarno ne pamtim, konkretno na benzincu

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » petak, 3. jun 2011. u 14:16h

Ok... piše nešto za moju Sierru ispod Compression ratio neki Compression pressure at starter motor speed... šta je to ?

Ops... evo tako nešto piše i u autodati... čemu služi taj podatak ?

Slika
Slika

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » petak, 3. jun 2011. u 14:22h

Služi očigledno za to da bismo znali kada je sezona berbe šumskih jagoda.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

stefan milanov

Poruka od stefan milanov » petak, 3. jun 2011. u 14:26h

markedjani, ti mene ispitujes izgleda sta je kompresioni odnos, a sta pritisak u cilindrima????? valjda sam te dobro shvatio... ja vrlo dobro znam razliku, ali ajde ti sad objasni coveku sto je postavio post da li mu auto ima dobru ili losu kompresiju.... evo malo detalja od mene o tome, veoma prosto objasnjeno ..... Imaš jedan cilindar odredjene dužine i preènika. U njemu se šeta klip ali ne ide do gore. Èelo klipa kreæe iz taèke A i ide do taèke B. Izmedju taèke C koja je na kraju cilindra i taèke B (kraj hoda klipa) imaš prazan prostor u koji klip nikad ne zalazi. Kad izraèunaš zapreminu onog dela gde klip šeta i onog dela gde klip nikad ne zalazi dobijaš neki odnos te dve zapremine. U prirodi to bi bilo ovako. Stepen kompresije 10:1 bi znaèio da je onaj deo gde klip šeta 1 litra a onaj gde nikad ne dolazi je 1 decilitar. U prevodu sabije litru vazduha u prostor od 1 decilitra.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » petak, 3. jun 2011. u 14:32h

Šta ti hoćeš da kažeš, da je stepen kompresije vezan za pritisak u barima?
Mi ovde dve stranice pričamo o pritisku u barima, koji se drugačije naziva "stepen kompresije" ili na engleskom "compression pressure", jer je moguće izmeriti samo to pa se to i meri. Niko ne priča o kompresionom odnosu (odnosu tih zapremina). Ovde neki ne znaju da razlikuju te pojmove pa zato dolazi do konfuzije u diskusiji, ali svi pričaju o jednoj stvari - stepenu kompresije izraženom u jedinici "bar" koji se meri manometrom.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

van
VIP
Poruka: 9043
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » petak, 3. jun 2011. u 14:33h

Степен компресије је геометриски податак , тј. однос запремине цилиндра и запремине простора за сагоревање . И он може да се мери , али када је растурен моотр па се пипетом сипа течност у простор коморе за сагоревање да се види њена запремина ...
Притисак у цилиндрима је оно што се мери када се мери " компресија " . Тај притисак је повезан са степеном компресије , али зависи и од дихтовања мотора .
Нека груба рачуница је да мотор треба да покаже око 20 % више у барима од компресионог односа . 9:1 треба да покаже око 11 бара 10.5 :1 треба да покаже 13-14 бара . По овој логици тдци треба са 18:1 да да око 22-23 бара .

stefan milanov

Poruka od stefan milanov » petak, 3. jun 2011. u 14:49h

van... svaka chast, kratko i jasno... za kraj evo jos malo podataka o kompresiji i povezanosti kompresionog odnosa i kompresijehttp://www.dodaj.rs/f/3m/wA/1EHQRX49/me ... resije.pdf
ako je bilo zabune sa moje strane...izvinjenje, nisam mogao bolje objasniti poz

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » petak, 3. jun 2011. u 20:19h

Ok druže nemoj da se ljutiš nemam ja šta tebi da objašnjavam ti si majstor ja sam običan đevrekdžija i neka tamo budala koja kenja po forumu...

Ali ovo mi je super zasmetalo...
stefan milanov piše:markedjani ako se ovo odnosi na mene, u mom postu lepo pise da taj auto treba da ima stepen kompresije 18, ili tacnije po auto dati 18:1, uostalom ja prvi put vidim da neko meri kompresiju i iskazuje je kao pritisak, naravno u barima, a po meni to smo otezava i zbunjuje ljude koji se slabo razumeju u to
brate ako si majstor to je opšte znanje da se meri pritisak u cilindrima u bar kad uvatiš hebeni manometar da meriš kompresiju... ja stvarno nemam pojma šta si ti merio dosad i šta si ljudima govorio ali ovim očigledno dokazujemo da nemaš pojma šta radiš kad nekome meriš kompresiju... ubeđuješ čoveka da su mu pogrešno izmerili kompresiju i da kompresija na toj Fiesti treba da bude 18 "stepeni"... izvini čovek ali koja ti je to mera "stepeni" ?!?!?!

Po tebi kompresija na Sierri 2.0 DOHC treba da bude 10.3 "stepeni"... šta sad da radim sa motorom pošto je kod mene kompresija na sva 4 cilindra 13 "stepeni" ?

Jel i kod mene manometar neispravan ili da tražim drugog majstora ?

Izvinjavam se još jednom ali ovakve stvari ne mogu jednostavno da iskuliram.
Slika

stefan milanov

Poruka od stefan milanov » petak, 3. jun 2011. u 20:37h

moja greska... priznajem, ni sam neznam kako sam to hteo jednostavnije da objasnim :wtf:
cilj mi je bio da pojasnim, da masa ljudi nece nista shvatiti, kad mu izmeris kompresiju, saopstis mu da mu auto ima kompresiju npr 13 bara. sustina je u tome da posle merenja coveku saopstis podatak koji ce on razumeti, a to je najbolje uraditi vezujuci za compression ratio. npr kao sto je van naveo samo obrnutim postupkom npr(umanjenjem tih 13 bara za 20%, pa coveku kazes da ima kompresiju od npr 10.3, sto jeste neispravno, ali je itekako razumljivo za obican svet)(ili kao sto sam negde citao skoro- deljenjem pritiska sa koef od 1.25 do 1.30) siguran sam da ce takav podatak (mada priznajem da nije potpuno precizan) razumece ama bas svako, i ukapirace kakva mu je kompresija na autu, u smislu-dobra ili losa.
u svakom slucaju moja je greska, djevrekdziju niko nije spominjao, nema ljutnje.... i od najboljeg majstora postoji bolji majstor.. izvinjenje poz

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“