Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Dve nove zimske gume na zadnju osovinu

Opruge, amortizeri, ramena, diskovi, čeljusti, doboši...
Odgovori
Daniel
Poruka: 6092
Član foruma od: ponedeljak, 18. okt. 2010. u 10:27h
Kontakt:

Dve nove zimske gume na zadnju osovinu

Poruka od Daniel » subota, 18. dec. 2010. u 18:49h

evo jednog korisnog clanka

Često nam korisnici postavljaju pitanje gde da montiraju dve nove gume: na prednju ili zadnju osovinu. Prenosimo savet i delove članka sa portala 4gume, po kome dve nove zimske gume treba montirati na zadnju osovinu.
Istraživanja su pokazala da je novi par guma, bez obzira da li se radi o letnjim, zimskim ili gumama za sve sezone, najbezbednije staviti na zadnju osovinu, pošto to daje najbolju bočnu kontrolu posebno u krivinama. Ove činjenice su se pokazale tačnim za sva vozila, uključujući i vozila sa zadnjom vučom, prednjom vučom i pogonom na sva četiri točka.
Logično, možete pomisliti da je najbolje staviti ih na prednje točkove na vozilu sa prednjom vučom, ali to nije slučaj, pošto je bezbednije imati bolje bočno prijanjanje nazad. Obično možete povratiti kontrolu nad prednjim gumama kad proklizaju otpuštanjem papučice gasa, ali ako se zadnji kraj zanese možete se okrenuti, možda čak i sudariti.
Zadnje gume svakog vozila moraju imati istu ili bolju vuču od prednjih guma da bi pokretljivost i kontrola nad vozilom bila optimalna, posebno pri iznenadnim manevrima.
Iako je zadatak prednjih točkova upravljanje, ubrzavanje i delom kočenje ne zaboravite da se koči i zadnjim točkovima. Ako na zadnjim točkovima nisu zimske gume kao na prednjim, vi zapravo onemogućavate zadnje kočnice zbog odsustva prijanjanja. Evo jednog primera šta se može dogoditi ako imate zimske gume samo na prednjim točkovima.
Krećete se brzinom od 40 km/h po malom snegu i počinjete da usporavate da bi napravili pun krug. Kada pritisnete kočnicu zimske gume odrađuju posao dajući potrebno prijanjanje koje vam je potrebno da biste usporili. Istovremeno, letnje gume na zadnjim točkovima mnogo lošije prijanjaju uzrokujući zanošenje zadnjeg kraja vozila. Na malim brzinama možda neće biti štete, ali šta bi se desilo na auto putu?
[youtube][/youtube]

preuzeto sa: http://www.internet-prodaja-guma.com/gu ... u-osovinu/

sustina postavljati nove gume uvek na zadnje tockove cak i ako je pogon na prednjim? (ovo je ako kupujes samo 2 nove gume)
Focus mk1 1.8 TDCi ~ 150ks Zetec 2002 (plava serpa)
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~200ks, Titanium S 2011

dule0911

 
Poruka: 13651
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Re: Dve nove zimske gume na zadnju osovinu

Poruka od dule0911 » subota, 18. dec. 2010. u 19:29h

Slazem se sa svime recenim ali cu da dodam nesto.
Prednji tockovi su, pogotovo pri vecim brzinama, najvecim delom zasluzni za kocenje. Plitka sara - veca sansa za akvaplaning, nema kocenja... Eto meni glavni razlog da stavim zimi gume sa boljom sarom napred. Jer iskreno - da mi auto prokliza u sred krivine (nekontrolisano usled uslova na putu) mi se desilo 2 puta, oba puta sam uspeo da ga uhvatim i izbegnem sranje... Naglih kocenja sam imao mnogo vise, i to mi je mnogo bitnije.
A i po snegu mi je bitnije da pogonski tockovi imaju bolju saru zbog kretanja iz mesta, a ne na sred puta da menjam zadnje gume na prednje da bih se iscupao iz sranja vid budale
I ja mislim da svakako treba imati sve 4 zimske. Na Mondeu imam tako, 2 prednje su odlicne, zadnje su onako - mogu i bolje, ali jbg finansije su stisle pa sam morao ovako. Znam sta vozim i gledam da u krivinama nikad ne preterujem (iako oslanjanje na Mondeu daje utisak da ima ogrooomne rezerve).
Fiesta!!

van
VIP
Poruka: 9050
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » subota, 18. dec. 2010. u 19:35h

Non sens
Za FWD treba imati napred dobre zimske gume . Upravljenej , trakcija i kocenje su na prednjim tockovima . A to sa bocnim proklizavanjem se resava tako sto ides sporije kroz krivinu . Obrnuto , em ces ostati u mestu na uzbrdici , em ces proklizati na nizbrdici pa ces otici pravuoumesto da skrenes .
Za RWD , kako orkenes trebaju ti sve 4 zimske gume da bi mogao da se vozis bezbedno .
Meni se desilo da sam imao na taunusu zimske gume nazad ,i popeo sam se po snegu uzbrdo , a kada sam se vracao , udaruo sam u auto koji se poprecoio po sred puta , jel nisam moga ni da stanem i da skrenem . Doduse udarac je bio sa jendo 10-15 km na sat , ali odvaran je osecaj kada 20 sekundi vidite da cete udariti u nesto i nista ne mozete da preduzmete.
Poslednja izmena: van, na dan subota, 18. dec. 2010. u 19:37h. Ukupno izmenjeno 1 put.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21596
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » subota, 18. dec. 2010. u 19:36h

Bullshit težak... šta ćeš na kočenju da radiš ?

Da se tri puta prekrstiš pre nego što staneš ?

90% kočenja završavaju prednji točkovi.

A za zadnju vuču je tek bullshit... znam šta je voziti zadnju vuču sa zimskim gumama samo pozadi po najgoroj zimi... ravno samoubistvu ;)
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Daniel
Kontakt:

Poruka od Daniel » subota, 18. dec. 2010. u 19:40h

jbg preneo sam sta sam procitao, ja sam narucio upravo 4 goodyear ultra grip 7+ gume nadam se samo da imaju na lageru :)

van
VIP
Poruka: 9050
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » subota, 18. dec. 2010. u 19:43h

Slazem sa sa MAretom , bolje da na rwd kolima imas zimske gume napred nego pozadi . Tako bar siguran u voznji , a ako auto ne moze negde da izadje uzbrdo , pa ostavis auto negde, i to je bezbednije , nego da se kasnije suocavas sa nizbrdicom kao ja mrgreen .

A i primeri iz clanka su glupi , ko ce na auto putu , po snegu , da naglo koci i skrece ? Taj nije za vozacku dozvolu ... Ili ako vam prokliza prednja osovina , lako cete povratiti kontrolu tako sto oduzmete gas , pod uslovom da , kada ste vec u suprotnoj traci , ne pokupi vas neki FAP
Poslednja izmena: van, na dan subota, 18. dec. 2010. u 20:06h. Ukupno izmenjeno 1 put.

Daniel
Kontakt:

Poruka od Daniel » subota, 18. dec. 2010. u 19:50h

jbg ako fap pokupi nebutno je dal je fw ili rw :) fap je fap

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » subota, 18. dec. 2010. u 20:46h

Kao što rekoše ovi iznad - totalne nebuloze.
Vozio zadnju sa novim zimskim pozadi i novim letnjim napred, x puta mi se desilo da je pri malo naglijem dodavanju gasa na snegu pri skretanju prevukao preko nosa i tu ništa nisam mogao da uradim.
Prednja se sa zimskim napred vozi polako, bez naglog kočenja i cimanja volanom i nećeš imati problema čak i da pozadi imaš loše letnje gume.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Scorpio 696
Poruka: 1386
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:43h

Poruka od Scorpio 696 » nedelja, 19. dec. 2010. u 00:04h

Ko napravi ovu reklamu??
Inace snimak od 1:50 nema veze sa zimskim gumama i snegom uopste.
[youtube][/youtube]

Ako bi imao dve zimske gume(nemam ih jos) stavio bi ih napred.
Ako nemam kontrolu nad prednjim delom ne znam sta da radim sa zadnjim.
Jeste skupo ali ili 4 gume ili nista.
Sva sreca reebok ne klizi toliko ali se ja smrzoh peske.

Evo sta drugi sajt o gumama kaze
[youtube][/youtube] [youtube][/youtube]
Slika

Necke
Poruka: 224
Član foruma od: ponedeljak, 19. okt. 2009. u 11:49h

Poruka od Necke » nedelja, 19. dec. 2010. u 11:10h

Najbolje je sve cetri zimske. mozes i da upravljas i da stanes i da izadjes negde.A sad sto mi srbi vozimo sa letnjim gumama po snegu i ledu i posle kukamo sto me bacilo dupe, okrenulo me na sred puta! Zato sve zimske bolje i neke polovne nego nove letnje!

macaneli
VIP
Poruka: 9946
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » nedelja, 19. dec. 2010. u 12:07h

Scorpio 696 piše: Sva sreca reebok ne klizi toliko ali se ja smrzoh peske.

lol
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

Daniel
Kontakt:

Poruka od Daniel » nedelja, 19. dec. 2010. u 12:34h

prodao sam auto tako da sad i ja testiram AND 1 i adidas :)
dosadasnji testovi:

AND1 se dobro ponasau u suvom i vlaznom ali za sneg i led nisu bas toliko dobre mali je grip posto su je gazion apovrsina vise manje slick :)

adidas :) za mokru povrsinu nisu bas nesto dobre za suvo su ok a za sneg imaju vece krampone pa su bolje nego AND1 al gaziona povrsina nije dovoljno mekana pa po ledu znaju da izgube grip i prokliznu :)

sonce_moe
Poruka: 6
Član foruma od: nedelja, 26. dec. 2010. u 19:54h

Poruka od sonce_moe » sreda, 29. dec. 2010. u 14:15h

Da i ja malo prokomentarisem, ovu zimu vozim nokian wrg2 napred i tigar wintera nazad, nema nikakvih problema, mada mondeo je tezak napred, a zadnji dio se na tigrici dosta dobro drzi, lani sam bio winterica napred i sigura letnje nazad, pa malo sam se zanio u krivini na raskrscu pri cistom ledu pri nekih 20-30km/h, ali samo par cm, pa nije bilo neki problem da se iskontrolira. Ipak imam posebni set letnih nokian h i ove gore pomenute zimne svaki set sa felnama, a najstarije su wintera iz 2008. Jako mi je bitan taj detalj posto nazalost moj mondeo nema ABS ( Mk1td 1994g.GLX) pa dobra guma glavu cuva. Pozdrav

Odgovori

Povratak na „Trapovi, kočnice i gume“