Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Kočnice - vazduh u kočionom sistemu ili nešto drugo?

Opruge, amortizeri, ramena, diskovi, čeljusti, doboši...
Odgovori
stefan120
Poruka: 3
Član foruma od: četvrtak, 11. sep. 2025. u 14:29h

Kočnice - vazduh u kočionom sistemu ili nešto drugo?

Poruka od stefan120 » četvrtak, 11. sep. 2025. u 15:02h

Pozdrav,

Vozim Fiestu 2010. 1.4 Duratec. Primetio sam da mi pedala kočnice propada i da je potrebno dalje je stisnuti kako bi auto ukočio. Takođe je sam osećaj kočenja pod stopalom dosta "nejasan", teško je oceniti kada će auto naglo da zakoči a kada će blago kočiti. Ranije je bio vrlo dobar i imao je lep odziv.
Takođe, ako pedalu pritisneš duboko da bi ukočio, zatim je pustiš, i daš joj 2-3 sekunde da se "vrati u normalu", a onda ponovo ukočiš - kočenje će početi od više tačke pozicije pedale nego ranije, neće odmah potonuti dole kao u prethodnom kočenju. Kao da mu je potrebno 2-3 sekunde da se cilindar opet "napuni".

Majstor mi je onda zamenio prednje pločice, rekao mi je da su bile potrošene. Nakon toga, kočenje je bilo odlično nekih 1500 kilometara, ali se onda ovaj problem vratio. Opet sam vozio auto kod majstora, ali drugog. On mi kaže da pločice jesu zamenjene ali je problem što ne leže ravno na disku jer je "disk kriv". Kaže da mogu da zamenim disk, ali on to ne bi radio - samo bi vozio dok ne nalegne kako treba. Meni ta priča baš i ne pije vodu - zašto je onda 1500km kočio kako treba? Zašto je onda isti problem postojao i pre promene pločica? Ne znam, deluje mi ipak kao da je pitanje vazduha u sistemu...

Ali, nisam stručan. Možda takvo ponašanje ne znači vazduh u sistemu, već da je cilindar za zamenu? Ili možda vakum pumpa (pominju je ljudi na forumu, nisam siguran da li važi i za ovaj model)? Ili možda ima veze sa ABS-om...Zaista nemam pojma.

Neki savet? Šta bi ovo moglo da bude?
Unapred zahvalan:)

ljuba power
Poruka: 2719
Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
Kontakt:

Re: Kočnice - vazduh u kočionom sistemu ili nešto drugo?

Poruka od ljuba power » četvrtak, 11. sep. 2025. u 20:27h

zameni ulje o kočionom sistemu,pa izluftirati komplet kočnice

stefan120
Poruka: 3
Član foruma od: četvrtak, 11. sep. 2025. u 14:29h

Re: Kočnice - vazduh u kočionom sistemu ili nešto drugo?

Poruka od stefan120 » ponedeljak, 15. sep. 2025. u 13:58h

Hvala majstore!

Odgovori

Povratak na „Trapovi, kočnice i gume“