Lupanje u prednjem lijevom tocku Mondeo Mk III
-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
Lupanje u prednjem lijevom tocku Mondeo Mk III
pozdrav svima!
Imam jedan krajnje neobichan problem sa svojim Mondeom, 2004. godiste, 2.0 TDCi 130 KS, tip karoserije hatchback B5Y
Imam ga tri mjeseca i mislim da je to super auto za pare koje sam dao za njega. Od skora mi je nesto pocelo da lupa u prednjem lijevom tocku, ne osjeti se stalno nego samo povremeno, na manjim brzinama, nekad preko sitnijih neravnina nekad kada idem polako preko recimo lezecih policajaca. Zvuk nije jak i najvise podjseca na zvuk koji prozvodi kugla ili amortizer koji su pri kraju. Znam da je na ovim autima problem i opruga ali ona je u redu.
Isao sam kod mnogih mehanicara (i sam prilicno dobro poznajem mehaniku) ali su svi oni rekli da je podvozje u super stanju, da nema nigdje ni najmanjeg zazora. I pored toga, promijenio sam zakretac na lijevoj strani (aksijalni lezaj) kao i stabilizator (prednji i zadnji).
Buka je i dalje prisutna, malo manje istina ali je ja jos uvijek cujem. Imam osjecaj da se zvuk samo stvara samo u momentu kada tocak propada ali ne i dok se dize ka autu.
Surfao sam na nasim i stranim forumima ali nisam nasao na identican problem (na slicne jesam). Ostalo mi je jos da promijenim ili kuglu (koja nema nimalo lufta - mehanicar je podvukao pod nju ogromni montirac i rece mi da se lafeta pomjera zajedno sa kuglom i da je sve kao kamen) ili amortizer, kao i da probam sa letvom volana, mada tamo nisu nasli nista?????? Da, isao sam i na test amortizera i tamo su mi rekli da su amortizeri odlicni.
Sve u svemu jako zbunjujuce i frustrirajuce. Valjda covjeku nesto uvijek mora srecu da kvari.
Ako neko ima slican ili isti problem nadam se da je vec nasao rjesenje i da ce ga podijeliti sa nama (mnom).
mechanic
Imam jedan krajnje neobichan problem sa svojim Mondeom, 2004. godiste, 2.0 TDCi 130 KS, tip karoserije hatchback B5Y
Imam ga tri mjeseca i mislim da je to super auto za pare koje sam dao za njega. Od skora mi je nesto pocelo da lupa u prednjem lijevom tocku, ne osjeti se stalno nego samo povremeno, na manjim brzinama, nekad preko sitnijih neravnina nekad kada idem polako preko recimo lezecih policajaca. Zvuk nije jak i najvise podjseca na zvuk koji prozvodi kugla ili amortizer koji su pri kraju. Znam da je na ovim autima problem i opruga ali ona je u redu.
Isao sam kod mnogih mehanicara (i sam prilicno dobro poznajem mehaniku) ali su svi oni rekli da je podvozje u super stanju, da nema nigdje ni najmanjeg zazora. I pored toga, promijenio sam zakretac na lijevoj strani (aksijalni lezaj) kao i stabilizator (prednji i zadnji).
Buka je i dalje prisutna, malo manje istina ali je ja jos uvijek cujem. Imam osjecaj da se zvuk samo stvara samo u momentu kada tocak propada ali ne i dok se dize ka autu.
Surfao sam na nasim i stranim forumima ali nisam nasao na identican problem (na slicne jesam). Ostalo mi je jos da promijenim ili kuglu (koja nema nimalo lufta - mehanicar je podvukao pod nju ogromni montirac i rece mi da se lafeta pomjera zajedno sa kuglom i da je sve kao kamen) ili amortizer, kao i da probam sa letvom volana, mada tamo nisu nasli nista?????? Da, isao sam i na test amortizera i tamo su mi rekli da su amortizeri odlicni.
Sve u svemu jako zbunjujuce i frustrirajuce. Valjda covjeku nesto uvijek mora srecu da kvari.
Ako neko ima slican ili isti problem nadam se da je vec nasao rjesenje i da ce ga podijeliti sa nama (mnom).
mechanic
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
-
Re: Lupanje u prednjem lijevom tocku Mondeo Mk III
Mozda bi ovo bilo rjesenje....sta mislite ljudi?
http://www.fordmondeo.org/forum/showtop ... id/743648/
http://www.fordmondeo.org/forum/showtop ... id/743648/
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
- MaxBunker
- Poruka: 238
- Član foruma od: utorak, 17. mar. 2009. u 23:36h
Mi ovdje samo možemo nagađati, a majstor kad digne auto na dizalicu za minut može da vidi stanje ležajeva, ramena, krajnica, letve volana... To ti možda neće ni naplatiti...
-
Ma ne bih ja ni postovao svoj problem ovdje da mehanicari znaju sta je. Bio sam kod njih petorice najmanje. I sam sam prilicno dobar u tome, ali ne mozemo da nadjemo nista. Jedino metodom uzaludnih pokusaja, mijenjaj sve redom pa da se otkrije sta je. Mozda najefikasnija ali i najskuplja metoda. J..i ga...Prije ovoga sam imao BMW, cim nesto cujem znam sta je. Mislio sam da je na mondeo-u nesto specifichno pa da ce neko dati kakav savjet, ali ovjes mu je manje vise identican kao na BMW-u odnosno evropskim autima i nema tu neke posebne nauke...
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21505
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Ortak je na novom Grande Puntu imao sličan problem... samo što je kod njega rešenje problema bilo smešno 
Pukla mu žabica na plastičnom potkrilu... i ono je pri svakoj neravnini lupkalo o karoseriju

Pukla mu žabica na plastičnom potkrilu... i ono je pri svakoj neravnini lupkalo o karoseriju

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
-
Ma i ja sam kontao da je nesto trivijalno i trazio sam te gluposti, ali zvuk je identican lupanju amortizera ili neispravne kugle lafete (metalni na sitnijim neravninama i lupanje kod prelaska preko lezecih policajaca i to sve na manjim brzinama, na vecim nema problema), neko mi je rekao da se pogleda letva volana ali nisam nigdje naisao na takav problem kod mondea. Odnosno jesam ali je problem vezan za curenje servo ulja i tako te stvari ali nisam cuo da u njoj ima lufta, odnosno da je u njoj stradala piksa ili tako nesto..
Nemaš potrebe da citiraš post iznad tvog... podrazumeva se da odgovaraš na njega
Nemaš potrebe da citiraš post iznad tvog... podrazumeva se da odgovaraš na njega

- van
- VIP
- Poruka: 9044
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Pogledaj da li lupka kada kocis. Ako ne lupka , onda je pukala zabica ( opruga ) koja drzi disk plocicu , jel te , da ne lupka . To je meni bio problem na kolima .
-
pomislio sam i to..ali plocice su ispravne (mada je i sa kocenjem posebna prica, ali o tome u drugom postu)....izgleda da je ipak amortizer....115 KM/kom Boge i problem ce biti rijesen..jos samo da skupim lovu i eto...uglavnom bicete obavijesteni sta je
-
- Poruka: 74
- Član foruma od: subota, 17. jan. 2009. u 14:42h
bojcistv piše:pomislio sam i to..ali plocice su ispravne (mada je i sa kocenjem posebna prica, ali o tome u drugom postu)....izgleda da je ipak amortizer....115 KM/kom Boge i problem ce biti rijesen..jos samo da skupim lovu i eto...uglavnom bicete obavijesteni sta je
I sta bi?
-
ma jos ih nisam kupio...uvijek nesto prece od toga..ne lupa to tako mnogo ali je meni dovoljno to sto cujem...cim ih promijenim javicu sta se desava...samo da nije letva...ona je 2500 KM..strava.
-
- Poruka: 140
- Član foruma od: nedelja, 2. maj 2010. u 14:30h
Imao sam Fiestu '90. i Courier '98. Kod oba, vjerovatno zato što su konstrukcijski isti, je problem bio krst volana. Kod prve sam promjenio nekoliko komada dok nije došao kvalitetan, kod druge nisam mjenjao jer nije toliko bilo izraženo.
Kada sam kupio Mondea, odmah sam osjetio taj poznat osjećaj u volanu.
Kao da ima par desetih lufta, jedva osjetno ali sam ga prepoznao.
Inače, i meni se dešava da lupka kada je hladno, ali podjednako obe strane. Razmišljao sam šta bi moglo biti dok nisam shvatio da su gume. Kada je hladno, zimski period, kada tek krenem, na oštrim neravninama lupka, dok kada je toplo vrijeme i kada zimi pređem nešto kilometara, dok se gume ne zagrijune lupka. Mislim da su gume hladne i krute, te da je ona dimenzija 205/55 i malo tvrđe vješanje (mislim, sa sporijim početnim momentom povrata amorizera) to što lupka.
Kasnije sam se sjetio da je i očeva Laguna isto tako lupkala na oštrim neravninama, dok je još bila nova. Neko ko ne obraća pažnju i nije previše precizan,ne bi ni primjetio.
Kada sam kupio Mondea, odmah sam osjetio taj poznat osjećaj u volanu.

Inače, i meni se dešava da lupka kada je hladno, ali podjednako obe strane. Razmišljao sam šta bi moglo biti dok nisam shvatio da su gume. Kada je hladno, zimski period, kada tek krenem, na oštrim neravninama lupka, dok kada je toplo vrijeme i kada zimi pređem nešto kilometara, dok se gume ne zagrijune lupka. Mislim da su gume hladne i krute, te da je ona dimenzija 205/55 i malo tvrđe vješanje (mislim, sa sporijim početnim momentom povrata amorizera) to što lupka.
Kasnije sam se sjetio da je i očeva Laguna isto tako lupkala na oštrim neravninama, dok je još bila nova. Neko ko ne obraća pažnju i nije previše precizan,ne bi ni primjetio.
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Kod mondea MK3 je izrazen problem sa letvom volana tj.sa caurom sa desne strane koja je vrlo cest uzrok lupanja
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
-
znam za to ali se kod mene to cuje na lijevoj strani i to je provjerilo desetak mehanicara....da je na desnoj znao bih...i na vecini automobila drugih marki ta piksna letve volana ode na desnoj strani jer je na toj strani letva duza (zbog volana na lijevoj strani)...svojevremeno sam sam mijenjao tu piksnu na BMW kod kojeg je to boljka...bila je izradjena od plastike i vrlo brzo bi prolupala i dobila lufta....kada sam je napravio od mesinga evo vec 8 godina nikakvih problema...samo je belaj sto vecina fabrika ne pravi te piksne..vec prodaju letve....i umjesto da platis 10 KM...platis 2500 KM....racunica je tu jasna...heheheh...Drugi pokazatelj da nije letva je taj da ne lupa na sitnim neravninama vec na poprecnim kanalima (kojih su nase prekopane ceste prepune) i samo pri manjjim brzinama. Mislim da je ovdje u pitanju klip amortizera koji je dobio luft u lezistu ali mu je semering jos uvijek citav pa ne propusta fluid napolje pa vrsi svoju funkciju kako tako....sto kaze vojo pocetno ublazavanje udarca se pocinje cuti i nije tako dobro kao kod novog amortizera...
-
evo kako izgleda ta letva [img][IMG]http://thumbnails3.imagebam.com/7941/7c3fcb79404617.gif[/img][/img]
kao sto se vidi nigdje nema piksne letve (caure) odnosno ne moze se kupiti...Dragomire interesuje me da li si imao prilike da mijenjas tu piksnu i da li znas gdje se moze nabaviti (vjerovatno znas sve ali hajde rekoh da te pitam)?
kao sto se vidi nigdje nema piksne letve (caure) odnosno ne moze se kupiti...Dragomire interesuje me da li si imao prilike da mijenjas tu piksnu i da li znas gdje se moze nabaviti (vjerovatno znas sve ali hajde rekoh da te pitam)?

- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Kupiti se nemoze ali se napravi od kvalitetnije plastike i zameni. Za sada sve zavrsavam kod mene u servisu
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
-
cisto da zatvorim temu...u pitanju je bio amortizer......bijah u pravu od pocetka mada me je gomila mehanicara uvjeravala da je sve drugo samo ne amortizer....Monroe gasni amortizeri i sve je kao po loju...
-
- Poruka: 140
- Član foruma od: nedelja, 2. maj 2010. u 14:30h
Nevjerovatno...
Ne mogu prepoznati auto ...
Pali su novi "Monroe" amortizeri veceras i ne mogu vjerovati kakva promjena. Kao da sam iz auta istovario jedno 300 Kg cementa (ili druge teške "robe"). Osim što se ponaša "lakonogo" imam osjećaj da i bolje povlači.
Bio je zabavan po krivinama sa starim amortizerima, ajme šta će biti sada ...

Ne mogu prepoznati auto ...

Pali su novi "Monroe" amortizeri veceras i ne mogu vjerovati kakva promjena. Kao da sam iz auta istovario jedno 300 Kg cementa (ili druge teške "robe"). Osim što se ponaša "lakonogo" imam osjećaj da i bolje povlači.
Bio je zabavan po krivinama sa starim amortizerima, ajme šta će biti sada ...

-
Čudo su amortizeri.
Moj majstor koji ih je promijenio nije mogao da vjeruje koliko se auto drugačije ponaša. Naravno prije toga se kleo u sve na svijetu da sam ja prolupao i da mi ništa ne lupa na autu. Kaže "nemoj bolan trošiti para sve je utegnuto kao čaša".
Šta su ti majstori
....
Moj majstor koji ih je promijenio nije mogao da vjeruje koliko se auto drugačije ponaša. Naravno prije toga se kleo u sve na svijetu da sam ja prolupao i da mi ništa ne lupa na autu. Kaže "nemoj bolan trošiti para sve je utegnuto kao čaša".
Šta su ti majstori

- Cedo
- VIP
- Poruka: 3138
- Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h
Da ne pisem dzaba kad je sve ovde objasnjeno, ali bukvalno, dakle prednja leva strana i lupkanje od pre koji dan, bio kod majstora u Vetrniku, sve ispitano ali kao i mnogi koji su cackali trap rekose mi da je sve maximalno utegnuto.. Odem danas do drugog i opet ista prica, kaze trap kao violina, ali izgleda ipak nadjosmo kvar, uzeo covek desni tocak i cima ga na gore, cvrst i utegnut bez zvukova, uzeo levi i vidi se da malo lakse ide na gore kad ga cimne uz taj zvuk lupkanja.. Kaze solja ili amort, ne zna dok ne skine.. Lupkanje je najizrazenije kad tocak ima duzi hod, ne mora biti rupa, cak se preko njih uglavnom i ne cuje, ali ako je put neravan cuje se, nekad se jednom zacuje nekad par puta uzastopno, nekakav "klank" zvuk, takodje prilikom silaska sa onih duzih lezecih ili u desnoj krivini kada je oslonjen na levi tocak..bojcistv piše:pozdrav svima!
mechanic
-
Nek' si samo nasao sta je. Zna to biti iritirajuce, posebno mehanicari koji se kunu u djecu da je sve ok i da to tebi lupa u glavi....
- Cedo
- VIP
- Poruka: 3138
- Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h
- Ford_III
- Poruka: 1007
- Član foruma od: nedelja, 3. nov. 2013. u 08:12h
Ajde da pitam i ja nesto mozda se nekom to desilo.
Menjao sam gume a isto tako a i felnu kod prednjem levog tocka jer je stara bila kriva od udaranja cekica ali nebitno.
Problem je u tome sto kada ulazim u krivinu odnosno kad motam trese mi se volan a osecam to i na tocku.Kada samo malo motam ne cuje se nista ine trese se a kad malo vise onda se volan trese i osecam vibracije na tocku.E sad posto taj tocak nema 5 brezona vec vozim na 4 jbg izgubio jedan i sada ne mogu drugi da nadjem pa se pitam da nije to zbog toga.Mada cisto sumnjam jer sam pre vozio na 3 kada su mi pukli prezoni.Pa me to pitanje muci.Ja bas i ne verujem da je zbog brezona pa me interesuje vase misljenje.
Tako sam vozio auto 500 km i nista mu nije bilo.Znaci trese se samo kada se malo mota u desno.A kada dodje malo ostrija krivina onda prestane.Kao da ima neki zazor.Sta vi mislite??
Menjao sam gume a isto tako a i felnu kod prednjem levog tocka jer je stara bila kriva od udaranja cekica ali nebitno.
Problem je u tome sto kada ulazim u krivinu odnosno kad motam trese mi se volan a osecam to i na tocku.Kada samo malo motam ne cuje se nista ine trese se a kad malo vise onda se volan trese i osecam vibracije na tocku.E sad posto taj tocak nema 5 brezona vec vozim na 4 jbg izgubio jedan i sada ne mogu drugi da nadjem pa se pitam da nije to zbog toga.Mada cisto sumnjam jer sam pre vozio na 3 kada su mi pukli prezoni.Pa me to pitanje muci.Ja bas i ne verujem da je zbog brezona pa me interesuje vase misljenje.
Tako sam vozio auto 500 km i nista mu nije bilo.Znaci trese se samo kada se malo mota u desno.A kada dodje malo ostrija krivina onda prestane.Kao da ima neki zazor.Sta vi mislite??
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
-----------------------------------------
Ford Mondeo mk3 (BWY) 2,0 TDDI
85 kw/105 chip.
Bad boys go to Pattaya
-----------------------------------------
Ford Mondeo mk3 (BWY) 2,0 TDDI
85 kw/105 chip.