Da li ima negde u Srbiji neko da prodaje ventile za podesavanje pritiska kocnica? Englezi ih zovu "brake bias valve".
Da li neko u Srbiji prodaje ili pravi pancirna kociona creva?
Sad ostatak

Blizi se vreme vracanja kocnica na fiestu, pa imam par pitanja jer ne znam dovoljno o ovoj tematici.
Posto cu koristiti diskove pozadi, ako ostavim sve fabricki, zadnji tockovi ce blokirati pre prednjih pri jacem kocenju. Zelim bezbedan auto u svim vremenskim uslovima, zbog toga moram nesto da adaptiram da se to ne desava.
Razmisljam se da uklonim ono sto ljudi zovu peti kocioni cilindar. Na fiesti je to ventil koji smanjuje pritisak zadnjih kocnica kada se jace koci. Ne zavisi od opterecenja vec od toga koliko se brzo usporava - zato je montiran pod uglom jer u sebi valjda ima neku kuglicu, kako se kuglica penje tako se smanjuje pritisak ka zadnjim kocnicama (grubo objasnjeno, nisam otvarao da vidim sam princip rada).
Ono sto mi deluje kao najprostije resenje jeste da se kupi ventil za podesavanje pritiska za svaki zadnji tocak posebno. Problem je cena tih ventila, pa ako moze da se zavrsi posao sa jednim i da to bude bezbedno, isao bih na tu varijantu. To bi znacilo T racva pre ventila, jedna cev ka pozadi, i T racva kod zadnjih tockova.
Koliko sam razumeo, fiesta ima dijagonalni sistem tj prednji levi - zadnji desni u jednoj komori gl. kocionog, prednji desni - zadnji levi u drugoj komori gl. kocionog cilindra. Kada jedna dijagonala rikne, druga radi kako-tako da ostanu bar neke kocnice. Ako bih vezao izvode za zadnje tockove u jedan vod sa T spojem, da li bi postojao problem kada jedna komora rikne? Tj da se ubije i ono malo kocnica od ispravne komore zbog toga sto je spojena sa defektnom? Ako je odgovor potvrdan, da li postoji neki drugi nacin da se postojeci sistem izmeni tako da zadrzi tu osobinu "rezerve" kada jedna komora rikne? Jedino sto mi pada na pamet jeste da se prevezu prednji tockovi na prednju, zadnji na zadnju komoru - u tom slucaju bih mogao i da blokiram jedan izvod na toj strani gl. kocionog, lakse petljanje sa cevima. Sto bi znacilo ako negde nesto crkne, ili su mi ostale prednje, ili su mi ostale zadnje kocnice - sto opet nije optimalno resenje jer zadnje kocnice inace nemaju veliki udeo u kocenju, ali dobro, makar neke kocnice bi mi ostale u ovom slucaju. Takodje ne znam da li bi jedna komora bila dovoljna za jako kocenje oba prednja tocka (ili to nema veze ako je sve ispravno).
Ili da ostavim "peti cilindar" i pride dodam ventil za ogranicavanje pritiska? Problem je sto taj "peti cilindar" ovi sto remontuju u Bolecu nece da remontuju vec kao resenje nude kompletno uklanjanje istog, sto nije resenje, a slican odgovor dobijam gde god pitam za isti.
Ako sam nesto preskocio ili pogresno zakljucio molim iskusnije da me isprave.

Takodje, da li remont kljesta podrazumeva jos nesto sem zamene gumica prasinara (ako je klip u dobrom stanju), ili je to to? Da znam sta da trazim kad im budem nosio kljesta jer ne bih da mi ih farbaju, nisam bas zadovoljan kako su prethodna ofarbali, to bih radio na drugom mestu, samo da ih tehnicki prvo srede.