Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Podesavanje pritiska zadnjih kocnica, pancirna kociona creva

Opruge, amortizeri, ramena, diskovi, čeljusti, doboši...
dule0911

 
Poruka: 13655
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Podesavanje pritiska zadnjih kocnica, pancirna kociona creva

Poruka od dule0911 » četvrtak, 12. nov. 2015. u 00:53h

TL;DR
Da li ima negde u Srbiji neko da prodaje ventile za podesavanje pritiska kocnica? Englezi ih zovu "brake bias valve".
Da li neko u Srbiji prodaje ili pravi pancirna kociona creva?

Sad ostatak :)
Blizi se vreme vracanja kocnica na fiestu, pa imam par pitanja jer ne znam dovoljno o ovoj tematici.

Posto cu koristiti diskove pozadi, ako ostavim sve fabricki, zadnji tockovi ce blokirati pre prednjih pri jacem kocenju. Zelim bezbedan auto u svim vremenskim uslovima, zbog toga moram nesto da adaptiram da se to ne desava.

Razmisljam se da uklonim ono sto ljudi zovu peti kocioni cilindar. Na fiesti je to ventil koji smanjuje pritisak zadnjih kocnica kada se jace koci. Ne zavisi od opterecenja vec od toga koliko se brzo usporava - zato je montiran pod uglom jer u sebi valjda ima neku kuglicu, kako se kuglica penje tako se smanjuje pritisak ka zadnjim kocnicama (grubo objasnjeno, nisam otvarao da vidim sam princip rada).
Ono sto mi deluje kao najprostije resenje jeste da se kupi ventil za podesavanje pritiska za svaki zadnji tocak posebno. Problem je cena tih ventila, pa ako moze da se zavrsi posao sa jednim i da to bude bezbedno, isao bih na tu varijantu. To bi znacilo T racva pre ventila, jedna cev ka pozadi, i T racva kod zadnjih tockova.
Koliko sam razumeo, fiesta ima dijagonalni sistem tj prednji levi - zadnji desni u jednoj komori gl. kocionog, prednji desni - zadnji levi u drugoj komori gl. kocionog cilindra. Kada jedna dijagonala rikne, druga radi kako-tako da ostanu bar neke kocnice. Ako bih vezao izvode za zadnje tockove u jedan vod sa T spojem, da li bi postojao problem kada jedna komora rikne? Tj da se ubije i ono malo kocnica od ispravne komore zbog toga sto je spojena sa defektnom? Ako je odgovor potvrdan, da li postoji neki drugi nacin da se postojeci sistem izmeni tako da zadrzi tu osobinu "rezerve" kada jedna komora rikne? Jedino sto mi pada na pamet jeste da se prevezu prednji tockovi na prednju, zadnji na zadnju komoru - u tom slucaju bih mogao i da blokiram jedan izvod na toj strani gl. kocionog, lakse petljanje sa cevima. Sto bi znacilo ako negde nesto crkne, ili su mi ostale prednje, ili su mi ostale zadnje kocnice - sto opet nije optimalno resenje jer zadnje kocnice inace nemaju veliki udeo u kocenju, ali dobro, makar neke kocnice bi mi ostale u ovom slucaju. Takodje ne znam da li bi jedna komora bila dovoljna za jako kocenje oba prednja tocka (ili to nema veze ako je sve ispravno).

Ili da ostavim "peti cilindar" i pride dodam ventil za ogranicavanje pritiska? Problem je sto taj "peti cilindar" ovi sto remontuju u Bolecu nece da remontuju vec kao resenje nude kompletno uklanjanje istog, sto nije resenje, a slican odgovor dobijam gde god pitam za isti.

Ako sam nesto preskocio ili pogresno zakljucio molim iskusnije da me isprave. :)

Takodje, da li remont kljesta podrazumeva jos nesto sem zamene gumica prasinara (ako je klip u dobrom stanju), ili je to to? Da znam sta da trazim kad im budem nosio kljesta jer ne bih da mi ih farbaju, nisam bas zadovoljan kako su prethodna ofarbali, to bih radio na drugom mestu, samo da ih tehnicki prvo srede.
Fiesta!!

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11519
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Re: Podesavanje pritiska zadnjih kocnica, pancirna kociona c

Poruka od 911s [SK] » četvrtak, 12. nov. 2015. u 02:42h

Remont klješta je kao i generalna motora - možeš da zameniš samo gumice (karike) i misliš da si napravio dobar posao, ali je kompletan remont u stvari i honovanje cilindra i zamena klipa ako je oštećen - korodirao. Pravo farbanje uključuje i peskiranje i ostalu proceduru, ali to niko ne radi, tako da ćeš biti nezadovoljan svakim farbanjem ako se ono uradi tamo gde se radi i remont.
Nema svrhe stavljati diskove i onda ka njihovim čeljustima ograničavati protok odnosno pritisak ulja. Kao kad 1.3 razbušiš na 1.6, ali staviš karburator od 1.1 da manje troši. Čemu to uopšte? Kočnice su u fabrici ozbiljno proračunata stvar, ti možeš da ih povećavaš ali odnos mora ostati isti, a i to koliko ih pojačavaš ima svoju granicu, zato su i izmislili silne sisteme protiv proklizavanja. Kupovinom kvalitetnih diskova i pločica možeš da uradiš često više nego zamenom kočnica na veće sa stock komponentama. Ni brake bias valve nema smisla za svakodnevnu vožnju na normalnim putevima i u saobraćaju, ni jedan balans nije idealan za sve uslove, osim ako nećeš tri puta u minutu da vrtiš ventil i nešto kao šteluješ "na uvce".
Imaš li neki link ka nekoj stranici sa informacijama o tom petom kočionom? Ostali Fordovi tih godina su imali specifičan peti kočioni u motornom prostoru, koji je oslabljivao zadnje kočnice ako je karoserija nagnuta ka napred - kada se ide nizbrdo, poenta je bila da na nizbrdici i na nagibu pri jačem kočenju ne dodje do blokiranja zadnjih kočnica, što je poseban problem ako je kolovoz vlažan.
Ako dodje do toga da klip neke komore u glavnom kočionom propušta ulje u oba smera (ne može da napravi pritisak) ili dodje do pucanja neke cevi, preostali deo sistema radi... ali ne radi. Zato što svako stiskanje kočnice izbacuje ulje na mestu curenja, a ostatak sistema ono otprilike na samom početku pritiska na pedalu ima pritisak koji u toku prve sekunde skoro potpuno nestane i pedala propada. Dvokružni kočioni cilindri služe da kad dodje do tako nečeg možeš da se zaustaviš, nekako kako god, mnogo slabije nego što treba, ali da čim se zaustaviš završiš sa vožnjom i to je to. Kod starih sistema koji nisu tandem u slučaju takvog kvara ostaješ bez kočnice ali totalno instant, pedala propada i pritom nijedan točak ne koči apsolutno nimalo. Kako god da povežeš nisi pogrešio i efekat je praktično isti.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

van
VIP
Poruka: 9042
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » četvrtak, 12. nov. 2015. u 09:01h

Тркачки аутомобили имају једна гл. кочиони цилиндар за предње и једна за задње точкове ( генерално гл. цилиндри од квачила ) . За предње кочнице је већи пречник , за задње наравно мањи . Полуга педале протиска шипку која притиска гл. кочиони предњих и задњих точкова . Положај полуге на шипци може да се штелује , тј. помера више ка једном или другом цилиндру . Тако може да се наштелује да 2/3 твог притиска педале , приска предњи цилиндар , а 1/3 задњи.

Твој ауто неће имати тих проблема јер су ти масивни предња кљешта , велики им је пречник клипа , велика је површина плочица и велики је диск .
Назад је све то мање па је и кочиона сила задњих точкова мања .
На свим колима која сам ја имао повезани су предње коло и задње коло .

Фарбање , да би било добро , захтева пескирање .

dule0911

 

Poruka od dule0911 » četvrtak, 12. nov. 2015. u 13:29h

Van, znam sta je to, englezi zovu pedal bias box, to je poslednja solucija koju bih izbegao jer mi se cini da je ovako prostije.

Tehnicki gledano ja cu imati kocnice od focusa sa malo vecim prednjim kljestima. Problem jeste sto je fiesta pozadi veoma lagana (laksa od focusa) i svi koji su stavili diskove se zale na blokiranje, cak i sa varijantom prednjih kocnica slicnih mojoj.
Ovo sto si napisao da je povezano prednje i zadnje kolo nisam razumeo sta si hteo da kazes :)

@Krstic
Cemu to... Pa diskove ne stavljam samo da bih imao bolje kocnice, nego i lakse za odrzavanje i (priznajem) lepse. Stelovanje ne bih vrsio tri puta u minutu vec bih podesio tako da ne blokira pri jakom kocenju, u svim ostalim uslovima ce kociti neidealno tj malo manje sa zadnjim tockovima nego sto bi trebalo. Sto mi u obicnoj voznji nece smetati zbog toga sto cu imati i dalje jake prednje kocnice, koji kod fieste ionako obavljaju skoro svo kocenje. Odnos ce ostati isti (ako se gleda da su isti diskovi na focusu), samo nije ista masa koju treba da zaustave kocnice, plus nemam abs koji focus ima :) Ne znam kako pumpa absa kod njega ogranicava pritisak ako ga ogranicava uopste...
Link ka objasnjenju tog sistema za peti kocioni nemam, informacije sam pokupio sa njihovog xr foruma, gde opet mali broj njih zna sta je to tacno jer gomila ih misli da je zavisno od opterecenja. Sto delimicno i jeste, auto ce se manje nagnuti ka napred kad pozadi stavis dva teskasa i kocis naglo, ali sustinski mu to nije namena, kao na primer na nekim dostavnim vozilima :)
Znaci povezivanje na kraju dana nije bitno, samo se trudim da ne dodje do zakazivanja nekog dela u kocionom sistemu i to je to. Valjda nece posto ce maltene sve biti novo/remontovano :D

@remont kljesta
Mislio sam da remont radim u bolecu gde sam radio i za crvenu kljesta od xra. Ne znam da li oni rade honovanje cilindra, kad sam im nosio xr kljesta rekli su mi da je cilindar bio dobar i da nije zahtevalo intervenciju...
I ako sam vas dobro razumeo bolje je da ofarbam kljesta pa onda nosim na remont. Zasto sam pitanje postavljao, zato sto ne znam kako da zastitim deo gde je guma da pesak ne prodje u cilindar i napravi vise stete nego koristi. Mogu i rucno dobro da ih ocistim (nisu mnogo korodirala), onda bih pazio oko cilindra, ali to znam da nije najtrajnije resenje.
Fiesta!!

M.M.L.
Poruka: 2093
Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
Kontakt:

Poruka od M.M.L. » četvrtak, 12. nov. 2015. u 13:54h

Probaj da pozoves Hidraulik, nalaze se kod hotela Srbija pa ih pitaj da li rade ta creva koja tebi trebaju.
http://www.hidraulik2mp.co.rs/

van
VIP

Poruka od van » četvrtak, 12. nov. 2015. u 16:25h

Видео сам у некој продавници панцирна црева , да ли Танасић или нека друга не знам .
Хидраулик ради тефлонска црева армирана металном мрежом . Да ли је то исто што се продаје на нету не знам .

Повежи предње кочнице на једно коло а задње на друго . Ако имаш 2 излаза , направи Т рачву па у коректор силе кочења , па поново Т рачва па у кљешта.
Имаш у буђавим фордовима те инерцијалне коректоре или какве већ коректоре

SCORPIO123
Poruka: 1029
Član foruma od: sreda, 11. nov. 2015. u 20:43h

Poruka od SCORPIO123 » četvrtak, 12. nov. 2015. u 16:55h

za remont kljesta kupis set zajedno sa klipom ,gumicama I sve promenis. farbanje uradis sam. imas sprej za kociona kljesta u zutoj I crvenoj boji ,izdrzava temperature do 200c. cena je oko 800din a set za remont kljesta 2000-3000 zavisno koja su kljesta.

Lucky
Poruka: 1084
Član foruma od: sreda, 3. dec. 2014. u 10:44h

Poruka od Lucky » četvrtak, 12. nov. 2015. u 20:43h

Boban sajle ima pancirna creva

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » petak, 13. nov. 2015. u 02:06h

Ne vidim šta je tu lakše za održavanje. Uložićeš trud i novac da bi posle kupovao kineske pločice za Focusa (koje uostalom i svi ostali kupuju jer jedino toga ima kod nas, ali to ne pobija činjenicu da su bofl). Remontovaćeš čeljusti i kupiti nove diskove (ili obraditi originalne polovne). Sa druge strane, doboš XR Fijeste se obradjuje po potrebi, cilindri i federi se kupuju novi, ostaju paknovi, čije obloge koje se i kod nas prave i lepe nisu ništa lošije od kineskih pločica. Pa obloge se tako rade i za teretni program, a možeš misliti kolika su tu opterećenja. Tu nema šta da bude enormno skupo. Usput, nećeš svakih godinu ili dve menjati cilindre, federe i pakove, pa paknovi na takvom autu traju par desetina hiljada. Sve je to u stock varijanti istrajalo 20 godina svakodnevne potrebe, nećeš ti sad njom prelaziti 30+ hiljada godišnje.
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson

SCORPIO123

Poruka od SCORPIO123 » petak, 13. nov. 2015. u 10:01h

ima I brembo I nije mnogo skuplji

dule0911

 

Poruka od dule0911 » petak, 13. nov. 2015. u 10:37h

@MML & LuckyPK
Hvala, kontaktiracu ih thumbsuph Negde sam cuo da boban sajle ne radi pancirna creva, zato sam i pitao, ali svakako cu ih nazvati da proverim. Vise mi znace iskustva ako je to neko vec radio, ali ako nema probijacu ja led, sta je tu je :)

@Scorpio123
Farbanje sprejom bih izbegao jer ne mogu bas dobro da nanesem, sve sto sam farbao sprejom, koliko god puta presao, na kraju bude tanak sloj boje itd... Set za reparaciju nije losa ideja samo je pitanje da li moze da se kupi kvalitetan? Ovi kod kojih sam radio prethodna kljesta koriste ate delove sto je skroz ok, uporedicu njihove cene i cene setova pa cu odluciti.

@van
Procitah negde da i fiesta mk4 ima te fabricke korektore za zadnje tockove koji ogranicavaju pritisak, mozda i njih razmotrim kao opciju.

@krstic
Volim kineske plocice, sta cu. Nisam rekao da je jeftinije vec da je lakse.
Sto se ulaganja truda i novca tice, da li stvarno mislis da sam u ovaj projekat usao jer znam pametno da utrosim vreme i novac? :rotfl:
Inace imam odlicnu kompletnu zadnju osovinu, dobose od xr ne bacam, a imam jos dva seta obicnih dobrih, tako da ako me nesto oko diskova smori lako cu vratiti na fabriku, a visak delova od focusa rasprodati.
Fiesta!!

SCORPIO123

Poruka od SCORPIO123 » petak, 13. nov. 2015. u 11:05h

ATE delovi za kociona kljesta I kineske plocice??

dule0911

 

Poruka od dule0911 » petak, 13. nov. 2015. u 11:21h

Za plocice sam bio ironican thumbsuph Idu svakako neke kvalitetne, za prvu pomoc bilo koje ali svakako hocu kasnije nesto dobro, da li uzimao ovde ili preko nebitno je, ionako pola auta narucujem od preko...
Fiesta!!

van
VIP

Poruka od van » petak, 13. nov. 2015. u 11:59h

Оно , стављаш огромне кочнице од аутомобила који тежи 1300 км ( или више ) на ауто од 850 кг , уградиш све нај и онда ограничаваш силу кочења .
Ја бих се пре плашио блокирања кочница него кинеских или каквих већ плочица од 2000 динара . Ко је гледао С7 на Ади Хуји , могао је да примети како замало да излетим са стазе пред лакат кривину када ми је на кочењу заблокирао задњи точак ... Тренутак за укакивање

dule0911

 

Poruka od dule0911 » petak, 13. nov. 2015. u 12:30h

Ogromne kocnice napred necu ogranicavati, pozadi hocu bas zato sto je lagan auto. Mogu pozadi da stavim i manje diskove i da nemam (toliko) problema sa blokiranjem zadnjih tockova, problem je sto onda treba mnogo vise stvari izmisljati nego ovako kad se koriste focusovi rukavci/glavcine itd. Cak i da ostajem na fabrickom setupu imao bih problem sa blokiranjem zadnjih kocnica zbog fabrickih korektora koje nisam siguran da imam ispravne, originalne nazalost nemam jer su neslavno zavrsili. Tako da bih i u tom slucaju morao da ogranicim silu pozadi.

Trenutno imam problem sa kocnicama na Lanceru i na vlaznom/nizbrdici hoce zadnji tockovi da blokiraju pre prednjih, a prvi put mi se desilo u ostrijoj voznji. Znam dobro kakav je osecaj (toplo na dupetu i smrdi) i zeleo bih da ga izbegnem. Tako da generalno nemam problem sa time sto cu staviti dobre delove i onda ograniciti silu kocenja, znaci da ce biti trajniji ako nista drugo :)
Fiesta!!

van
VIP

Poruka od van » petak, 13. nov. 2015. u 13:43h

Стави нормалне полочице од 2000-3000 динара . Ако нема неке замерке како коче на фокусу , ти тек нећеш имати проблема са њима .
Неће сигурно блокирати задњи точкови пре предњих , јер су напред кљешта још већег пречника клипа него фокусова . Гро силе иде напред . Када ти блокирају предњи точкови , све ти је једно шта раде задњи , а да ти не блокирају, протискај мање . Та прекомерна кочиона сила служи да се лако заутављаш са 160 , а не да набадаш кочницу до краја на 40-50 на сат . Тада ће сигурно блокирати .

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » nedelja, 15. nov. 2015. u 03:15h

Na kraju kad zadnje oslabiš, češće će blokirati prednji nego zadnji. Na suvom putu i ne, ali će te iznenaditi kad je najgore, na mokrom ili prljavom, na nagibu i pri skretanju. Baš zato je trebalo da ostaneš na glavnom kočionom sa manjim prečnikom, da bi imao mekšu pedalu i duži hod, a ne da prelaziš na veći plus sa još jačim amplifikacionim faktorom serva, kao što je autu težem pola tone od tog. Trebalo je proveriti i da li isti pedal-to-cylinder ratio imaju Mondeo i Fijesta, i to je jako bitna stvar.
Ford weist den Weg.

SCORPIO123

Poruka od SCORPIO123 » nedelja, 15. nov. 2015. u 04:03h

zanimljiva teorija

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » nedelja, 15. nov. 2015. u 19:46h

To nije iz teorije, nego iz iskustva, koje možeš da proveriš i sam ako Focusa olakšaš jedno 400-500 kila, staviš 3-4 broja šire gume, oslabiš zadnje kočnice i isključiš ABS.
Ford weist den Weg.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » nedelja, 15. nov. 2015. u 20:33h

Lako se vratim na fabricke kocnice ako mi se nesto ne bude svidelo :)
Ako mislis na hod pedale, trebalo bi da je isti na oba. Jedino sto kacenje nije isto za pedalu pa ce to morati da se adaptira nekako sa jednog od serva koje imam viska.

Sto se blokiranja prednjih tice delimicno bih se slozio ali to ne znaci da ce biti toliko nepredvidivo kao sto kazes. Blokirace ranije nego kad bi zadnji tockovi bili sa neogranicenom silom kocenja, i trebace kraci hod pedale do blokiranja (u odnosu na manji glavni koc/servo), ali cenim da ce uvek na slicnom mestu blokirati, ne bi trebalo da varira, sto je dosta bitnije.

A to koliko je fabricki kocioni i servo dobro projektovan i adekvatan znam iz dugogodisnjeg iskustva sa ovim modelom auta. Ok, ovde menjam i kocnice ali znam da bih bio jednom nogom u grobu da sam ostao na fabrickom glavnom kocionom i servom sa mojim stilom voznje.
Fiesta!!

SCORPIO123

Poruka od SCORPIO123 » nedelja, 15. nov. 2015. u 21:00h

zadnje kocnice I da nerade ,prednje nesmeju da blokiraju. mnogi stavljaju na vozila vece tockove I big brake kit I to radi bez ikakvog problema.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » nedelja, 15. nov. 2015. u 21:12h

Pa kad imas ABS ne smeju, ali posto nemam ABS mislim na granicnu situaciju kad se prejako pritisne pedala pa blokiraju.
Fiesta!!

SCORPIO123

Poruka od SCORPIO123 » nedelja, 15. nov. 2015. u 22:05h

brake bias valve". umesto ovog ventila mozes da upotrebis peti kocioni cilindar od fiata ili renoa I podesis silu kocenja na zadne tockove kako tebi odgovara

dule0911

 

Poruka od dule0911 » nedelja, 15. nov. 2015. u 22:32h

Mozes malo vise detalja o tome? Jel i on samo ogranicava silu na neku predodredjenu vrednost ili?
Fiesta!!

SCORPIO123

Poruka od SCORPIO123 » nedelja, 15. nov. 2015. u 23:06h

fiat I reno imaju oprugu koja se sa petog kocionog cilindra kaci na karoseriju vozila. veca tezina veca sila kocenja I obrnuto. takav je princip rada. jednostavno mozes sam da podesis silu kocenja koja ti odgovara.

Odgovori

Povratak na „Trapovi, kočnice i gume“